Dodaj do ulubionych

Co zrobić dziś na obiad?

15.11.06, 09:17
Kompletnie nie mam pomysłu :-(

Najlepiej, żeby nie było zbyt pracochłonne :)
Obserwuj wątek
    • krwawabestia Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 09:33
      parowki
      • jendza1 Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 09:38
        jajeczka na kielbaseczce...
        Albo na cebulce...
        I bez chlebka obowiazkowo:)))
      • malenka Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 10:46
        A cos takiego typowo obiadowego?
    • dzikoozka Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 10:52
      zależy co masz w lodówce?
    • trypel Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 11:04
      malenka napisała:

> Kompletnie nie mam pomysłu :-(
      >
      > Najlepiej, żeby nie było zbyt pracochłonne :)

Jeżeli o mnie chodzi to zrób aglio e olio - 10 minut i gotowe a jeść to mogę 3 x
      dziennie przez najbliższy miesiąc... tylko nie przegotuj makaronu :)
    • piani Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 11:05
      Wejdz na forum Kuchnia i poszukaj inspiracji. Kobieta to nie kuchnia ;)
    • popka5 Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 13:17
      Szybko i tanio zrobisz " Pomysl na..." Mowie powaznie :) Bardzo lubie robic i
      jesc :) zapiekanke z szynka :) Potrzeba ci " pomysl na, makaron, szynka - ja
      jeszcz edodaje cebulke i pieczarki. Robi sie szybciutko i jest naprawde bardzo
      dobre!

Tylko proponuje makaron najpierw troszke przegotowac zanim wlozy sie do
      piekarnika.
      Smacznego :)
      • polla4 Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 14:27
        Piersi z kuraka z ryżem i surówką
        • 83kimi Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 15:49
          Makaron z sosem pomidorowym ze słoiczka, do sosu możesz dodać tuńczyka, ananasa
          i kukurydzę - otwarcie puszek to kwestia góra minuty. :-)
    • bri Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 16:05
      Indyk curry na pół słodko. Kroisz indyka na małe kawałeczki i przysmażasz na
      oliwie i maśle. Potem zdejmujesz mięso z patelni i podsmażasz na niej drobno
      pokrojoną cebulę (2 średnie) aż się zeszkli. Do tego dodajesz łyżkę mieszanki
      curry, rozprowadzasz wodą (ok. pół litra), dodajesz pokrojone dość drobno
      jabłko i rozgniecionego banana. Mieszasz to wszystko, żeby się w miarę równo
      połączyło. Solisz trochę mieso, wrzucasz z powrotem do sosu i dusisz przez
      jakiś czas aż sos się zagęści i mięso będzie miekkie. Możesz dodać jeszcze
      trochę śmietany, ew. sól, pieprz. Podawać z ryżem. Pycha :)
      • trypel Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 16:08
        No jesli chodzi o pracochłonność to na razie ja prowadzę bezapelacyjnie z aglio
        e olio :) 8 minut nawet dla największej sieroty
        • simply_z Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 16:16
          rzućcie przepisem;))
        • bri Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 16:25
          Ale mój lepszy. A robi się w sumie tyle ile ryż się gotuje, ok. 20 min.
          • trypel Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 16:30
            a wcale nie lepszy :)

aglio e olio
            Spaghetti wrzucamy na wrzątek (tylko dobre a nie jakiś syf) na 8 min. (akurat
            dawna malma ) w tym czasie rozgrzewamy na patelni sporo oliwy (ja nieraz wolę
            olej np z pestek winogron), na gorący ale bez przesady wrzucamy drobno pokrojone
            2-3 ząbki czosnku NIE dopuszczając do spalenia (w trakcie kroimy natkę
            pietruszki- ja lubię dużo) jak poczujemy czosnek to wrzucamy na patelnię
            ugotowany (bardzo al'dente) makaron, mieszamy 5 s dodając pietruszkę i na
            talerze, na to parmeza i smacznego :)
            • maialina1 trypel 15.11.06, 16:34
              trypel napisał:

> a wcale nie lepszy :)
              >
              > aglio e olio
              > Spaghetti wrzucamy na wrzątek (tylko dobre a nie jakiś syf) na 8 min. (akurat
              > dawna malma ) w tym czasie rozgrzewamy na patelni sporo oliwy (ja nieraz wolę
              > olej np z pestek winogron), na gorący ale bez przesady wrzucamy drobno
              pokrojon
              > e
              > 2-3 ząbki czosnku NIE dopuszczając do spalenia (w trakcie kroimy natkę
              > pietruszki- ja lubię dużo) jak poczujemy czosnek to wrzucamy na patelnię
              > ugotowany (bardzo al'dente) makaron, mieszamy 5 s dodając pietruszkę i na
              > talerze, na to parmeza i smacznego :)
              >

A nie wylawiasz czosnku?
              Ja zawsze go wylawiam (albo przelewam oliwe przez metalowe sitko), bo inaczej
              jak ten czosnek ta rozmieknie w tym oleju, to calej potrawie nadaje gorzki
              posmak.
              • jendza1 Re: trypel 16.11.06, 10:35
                Nie do mnie wprawdzie, ale mysle, ze mozna...:)
                Do oliwy wrzucamy pokrojony czosnek (nigdy z praski), ale pozbawiony srodkow
                (ten kielkujacy fragment), wazne, zeby na krotko (czyli w ostatniej fazie
                przyrzadzania posilku) i nie do zbyt goracej oliwy. W takich warunkach nie ma
                prawa zgorzkniec, za to ten smak... i zapach...:)
                Ja uwielbiam:)
                pzdr.
                j.
                • trypel Re: trypel 16.11.06, 11:18
                  No jest jeszcze jeden sposób - bardziej pracochłonny ale na dłużej. Do słoiczka
                  wlewam oliwę bądź dobry olej (w tym również niedoceniany rzepakowy) wrzucam dużo
                  pokrojonego czosnku, zakręcam, słoik wstawiam do garnka z wodą i podgrzewam
                  godzinkę lub dwie. I mam słoik wspaniałej czosnkowej oliwy, wystarczy wtedy
                  polać makaron i posypać pietruszką i parmezanem.
                  Albo upiec placek drożdżowy a'la pizza bez dodatków i maczać w oliwie :)
                  ale to już bardziej czasochłonne
        • maialina1 Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 16:32
          trypel napisał:

> No jesli chodzi o pracochłonność to na razie ja prowadzę bezapelacyjnie z
          aglio
          > e olio :) 8 minut nawet dla największej sieroty

Nieprawda! Czosnek trzeba kroic. To strasznie upierdliwe zajecie.
          • trypel Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 16:37
            E tam. Ja kroję w cienkie plasterki i 2 ząbki kroję góra 15 s. I nie wyławiam bo
            najważniejsze to nie dopuścić do zbyt wysokiej temperatury oleju/oliwy - wtedy
            robi się błyskawicznie gorzki. Mi najbardziej smakuje taka wersja podgrzania
            oliwy do góra 100-120 stopni i na to czosnek - wtedy jest pycha i nic nie jest
            gorzkie
            • maialina1 Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 17:09
              A tak poza tym to robisz je wedlug dokladnie tego samego przepisu co ja: tez
              podsmazam krociotko calosc na patelni i tez daje pietruszke :) I tez moglabym
              to danie jesc non - stop.
              Dobre jest tez w wersji tagliatelle.
              A mojej mamie np. smakuje to na zimno. :)
              • trypel Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 18:15
                Uwielbiam makaron na zimno -nie tylko w sałatkach ale również z oliwą własnie
                więc mamie się nie dziwię :)
                A spróbuj jak lubisz dorzucić łyżkę pesto, albo (u mnie obowiązkowo) jedną ostrą
                papryczkę.
                I oczywiście niekoniecznie spaghetti - testuje na różnych kluchach - co tam w
                domu mam :)
                • maialina1 Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 19:14
                  trypel napisał:

> Uwielbiam makaron na zimno -nie tylko w sałatkach ale również z oliwą własnie
                  > więc mamie się nie dziwię :)
                  > A spróbuj jak lubisz dorzucić łyżkę pesto, albo (u mnie obowiązkowo) jedną
                  ostr
                  > ą
                  > papryczkę.

Ah tak tak, zapomnialam dodac, ale oczywiscie zawsze dodaje papryczke. Zreszta
                  to danie w oryginale nazywa sie "aglio, olio, peperoncino", czyli papryczka
                  musi byc :)
        • 83kimi Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 18:17
          No nie wiem, czy przygootwanie mojej potrawy nie ejst szybsze.
          • trypel Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 18:19
            Będzie dokładnie tak samo szybkie bo ogranicza nas ugotowanie makaronu a resztę
            robi się i u Ciebie i u mnie w czasie gotowania:)
    • moninia2000 Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 18:10
      Hej!
      Ja tez polecilabym makaron w najrozniejszej postaci. Np.oddzielnie gotujesz
      makaron al dente zawsze (moze jakies nowe, ciekawe formy?) potem na patelni w
      trakcie gotowania mak.mozesz kombinowac. Albo na oliwie z oliwek (albo co tam
      masz)podsmazasz cebulke drobno pokrojona potem dorzucasz zabki czosnku(ja lubie
      duzo) drobno pokrojone i albo dajesz do tego paczke serkow topionych
      trojkacikow plus troche mleka az sie gesty sosik zrobi mmmm albo dodajesz becon
      i smazysz mmmm z sosem np.pomidorowym albo wlasnie z serkami i mlekiem
      albo...oieczarki podsmazasz na cebulce i czosnku i dodajesz potem juz do
      makaronu wszleki te mieszakni mm. albo z tunczykiem:-) Mozesz dodac do
      podsmazonej ceb.plus czosn.tunczyka z dwie puszeczki w oleju i smazysz troche a
      potem wlewasz do tego pomidorowy sos gotowy albo pomidory sparzone
      wlasnorecznie:-)
      Powodzenia!
      Oczywiscie szybkie sa nalesniki. Ja lubie robic z pieczarkami (na cebulce i
      czosnku) podsmazonymi uprzednio. Zawijasz w kazdy zrobiony nalesnik pieczary te
      plus plasterek sera zoltego i smazysz na maselku chwile az zrumienia sie
      i......palce lizac! Mozna polac sosem beszamelowym.Smacznego!"Moni
    • izabellaz1 Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 19:30
      Polecam racuchy drożdżowe z jabłkami. Super szybkie i genialnie smaczne:)))!
      U mnie cała rodzina i znajomi się moimi racuchami zajadają:)
      • bri Re: Co zrobić dziś na obiad? 16.11.06, 09:55
        Jak to szybkie? Przecież musisz czekać aż Ci ciasto wyrośnie.
        • izabellaz1 Re: Co zrobić dziś na obiad? 16.11.06, 11:45
          Ale możesz sobie zarobić to ciasto rano przed pracą (dokładnie 5 minut:)) a jak
          wrócisz tylko dodajesz pokrojone jabłka i smażysz.
          mniam:)
          • trypel Re: Co zrobić dziś na obiad? 16.11.06, 11:54
            Przed pracą to się śpi... tak długo jak można - ja się budzę częściowo dopiero
            po przejechaniu 4-5 km :) a całkowicie po I kawie :)
            Jakbym rano coś próbował zrobić w kuchni to na 100% nikt by tego nie zjadł :)
            • izabellaz1 Re: Co zrobić dziś na obiad? 16.11.06, 11:56
              hihi nie przesadzaj ale za to jak wrócisz z pracy i w 20 minut masz obiad to
              miło no nie:)? Ile wieczorku dla siebie? A do zmywania jedna patelnia i miska po
              cieście:)))
              • trypel Re: Co zrobić dziś na obiad? 16.11.06, 11:59
                Ja po prostu lubię stać przy garach i akurat zrobienie racuchów czy czegoś
                bardziej pracochłonnego pozwala mi sie odstresować po dniu pracy więc przed
                pracą półprzytomny robić nic nie będę ale fakt jest to rozwiązanie :)
                A od zmywania to jest zmywarka - nienawidzę tego :(
                • izabellaz1 Re: Co zrobić dziś na obiad? 16.11.06, 12:11
                  Myślę, że na dwa talerze i patelnię szkoda " zawracać głowę" zmywarce;)
                  Ale faktycznie przy większej ilości zmywania pewnie się przydaje. Myślę nad
                  zakupem ale czy liczniki wody nie pękają w szwach przy zmywarce?
                  • trypel Re: Co zrobić dziś na obiad? 16.11.06, 12:16
                    Sorry chyba ktoś Ci bzdur naopowiadał - NIGDY i w ŻADEN sposób nie umyjesz tylu
                    naczyń w tak małej ilości wody jak w zmywarce. Od 8 lat korzystam i nie
                    wyobrażam sobie inaczej
                  • bri Re: Co zrobić dziś na obiad? 16.11.06, 12:23
                    Zmywarkę uruchamiasz jak jest pełna. U nas w domu (dwie osoby dorosłe plus
                    dziecko), gdzie gotuje się niewiele i tak mamy po co włączać ją codziennie.

Miałam różne wątpliwości zanim sobie sprawiliśmy zmywarkę ale wszystkie znikły
                    po tygodniu użytkowania. I już sobie nie wyobrażam nie mieć. I jakie mam teraz
                    piękne paznokcie!
                    • izabellaz1 Re: Co zrobić dziś na obiad? 16.11.06, 12:32
                      A rachunki za wodę nie podskoczyły Wam drastycznie?
                      Pytam bo też noszę się z zamiarem kupna ale boję się jak będą wyglądały rachunki:)
                      • trypel Re: Co zrobić dziś na obiad? 16.11.06, 12:36
                        Całe zmywanie dużej napełnionej zmywarki (na 12 kompletów) to 15-18 l wody,
                        przeliczając to na ilość wody płynąc z kranu to 2 minuty. Spróbuj w 2 minuty
                        umyć tyle naczyń ile mieści się w zmywarce, a dodatkowo wysuszyć bez plam i
                        smug... a Ty w tym czasie mozesz robić dużo przyjemniejsze rzeczy :)
                      • bri Re: Co zrobić dziś na obiad? 16.11.06, 12:37
                        Zmywarka oszczędza wodę. I udział w zmywarki w naszych rachunkach za wodę jest
                        doprawdy znikomy.
                        • izabellaz1 Re: Co zrobić dziś na obiad? 16.11.06, 12:51
                          dzięki trypel i bri:)
                          Chyba rozwialiście moje wątpliwości.
              • bri Re: Co zrobić dziś na obiad? 16.11.06, 12:08
                Poza tym racuchy to nie obiad tylko deser ;)
                • izabellaz1 Re: Co zrobić dziś na obiad? 16.11.06, 12:13
                  No ja z mężem raczej lubimy dania bezmięsne i traktujemy racuchy jak danie
                  obiadowe:)))
                  Poza tym robię ich tyle, że na "obiad" nie byłoby już miejsca;P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka