malenka 15.11.06, 09:17 Kompletnie nie mam pomysłu :-( Najlepiej, żeby nie było zbyt pracochłonne :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jendza1 Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 09:38 jajeczka na kielbaseczce... Albo na cebulce... I bez chlebka obowiazkowo:))) Odpowiedz Link Zgłoś
malenka Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 10:46 A cos takiego typowo obiadowego? Odpowiedz Link Zgłoś
dzikoozka Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 10:52 zależy co masz w lodówce? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 11:04 malenka napisała: > Kompletnie nie mam pomysłu :-( > > Najlepiej, żeby nie było zbyt pracochłonne :) Jeżeli o mnie chodzi to zrób aglio e olio - 10 minut i gotowe a jeść to mogę 3 x dziennie przez najbliższy miesiąc... tylko nie przegotuj makaronu :) Odpowiedz Link Zgłoś
piani Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 11:05 Wejdz na forum Kuchnia i poszukaj inspiracji. Kobieta to nie kuchnia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
popka5 Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 13:17 Szybko i tanio zrobisz " Pomysl na..." Mowie powaznie :) Bardzo lubie robic i jesc :) zapiekanke z szynka :) Potrzeba ci " pomysl na, makaron, szynka - ja jeszcz edodaje cebulke i pieczarki. Robi sie szybciutko i jest naprawde bardzo dobre! Tylko proponuje makaron najpierw troszke przegotowac zanim wlozy sie do piekarnika. Smacznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
polla4 Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 14:27 Piersi z kuraka z ryżem i surówką Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 15:49 Makaron z sosem pomidorowym ze słoiczka, do sosu możesz dodać tuńczyka, ananasa i kukurydzę - otwarcie puszek to kwestia góra minuty. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 16:05 Indyk curry na pół słodko. Kroisz indyka na małe kawałeczki i przysmażasz na oliwie i maśle. Potem zdejmujesz mięso z patelni i podsmażasz na niej drobno pokrojoną cebulę (2 średnie) aż się zeszkli. Do tego dodajesz łyżkę mieszanki curry, rozprowadzasz wodą (ok. pół litra), dodajesz pokrojone dość drobno jabłko i rozgniecionego banana. Mieszasz to wszystko, żeby się w miarę równo połączyło. Solisz trochę mieso, wrzucasz z powrotem do sosu i dusisz przez jakiś czas aż sos się zagęści i mięso będzie miekkie. Możesz dodać jeszcze trochę śmietany, ew. sól, pieprz. Podawać z ryżem. Pycha :) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 16:08 No jesli chodzi o pracochłonność to na razie ja prowadzę bezapelacyjnie z aglio e olio :) 8 minut nawet dla największej sieroty Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 16:25 Ale mój lepszy. A robi się w sumie tyle ile ryż się gotuje, ok. 20 min. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 16:30 a wcale nie lepszy :) aglio e olio Spaghetti wrzucamy na wrzątek (tylko dobre a nie jakiś syf) na 8 min. (akurat dawna malma ) w tym czasie rozgrzewamy na patelni sporo oliwy (ja nieraz wolę olej np z pestek winogron), na gorący ale bez przesady wrzucamy drobno pokrojone 2-3 ząbki czosnku NIE dopuszczając do spalenia (w trakcie kroimy natkę pietruszki- ja lubię dużo) jak poczujemy czosnek to wrzucamy na patelnię ugotowany (bardzo al'dente) makaron, mieszamy 5 s dodając pietruszkę i na talerze, na to parmeza i smacznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 trypel 15.11.06, 16:34 trypel napisał: > a wcale nie lepszy :) > > aglio e olio > Spaghetti wrzucamy na wrzątek (tylko dobre a nie jakiś syf) na 8 min. (akurat > dawna malma ) w tym czasie rozgrzewamy na patelni sporo oliwy (ja nieraz wolę > olej np z pestek winogron), na gorący ale bez przesady wrzucamy drobno pokrojon > e > 2-3 ząbki czosnku NIE dopuszczając do spalenia (w trakcie kroimy natkę > pietruszki- ja lubię dużo) jak poczujemy czosnek to wrzucamy na patelnię > ugotowany (bardzo al'dente) makaron, mieszamy 5 s dodając pietruszkę i na > talerze, na to parmeza i smacznego :) > A nie wylawiasz czosnku? Ja zawsze go wylawiam (albo przelewam oliwe przez metalowe sitko), bo inaczej jak ten czosnek ta rozmieknie w tym oleju, to calej potrawie nadaje gorzki posmak. Odpowiedz Link Zgłoś
jendza1 Re: trypel 16.11.06, 10:35 Nie do mnie wprawdzie, ale mysle, ze mozna...:) Do oliwy wrzucamy pokrojony czosnek (nigdy z praski), ale pozbawiony srodkow (ten kielkujacy fragment), wazne, zeby na krotko (czyli w ostatniej fazie przyrzadzania posilku) i nie do zbyt goracej oliwy. W takich warunkach nie ma prawa zgorzkniec, za to ten smak... i zapach...:) Ja uwielbiam:) pzdr. j. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: trypel 16.11.06, 11:18 No jest jeszcze jeden sposób - bardziej pracochłonny ale na dłużej. Do słoiczka wlewam oliwę bądź dobry olej (w tym również niedoceniany rzepakowy) wrzucam dużo pokrojonego czosnku, zakręcam, słoik wstawiam do garnka z wodą i podgrzewam godzinkę lub dwie. I mam słoik wspaniałej czosnkowej oliwy, wystarczy wtedy polać makaron i posypać pietruszką i parmezanem. Albo upiec placek drożdżowy a'la pizza bez dodatków i maczać w oliwie :) ale to już bardziej czasochłonne Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 16:32 trypel napisał: > No jesli chodzi o pracochłonność to na razie ja prowadzę bezapelacyjnie z aglio > e olio :) 8 minut nawet dla największej sieroty Nieprawda! Czosnek trzeba kroic. To strasznie upierdliwe zajecie. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 16:37 E tam. Ja kroję w cienkie plasterki i 2 ząbki kroję góra 15 s. I nie wyławiam bo najważniejsze to nie dopuścić do zbyt wysokiej temperatury oleju/oliwy - wtedy robi się błyskawicznie gorzki. Mi najbardziej smakuje taka wersja podgrzania oliwy do góra 100-120 stopni i na to czosnek - wtedy jest pycha i nic nie jest gorzkie Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 17:09 A tak poza tym to robisz je wedlug dokladnie tego samego przepisu co ja: tez podsmazam krociotko calosc na patelni i tez daje pietruszke :) I tez moglabym to danie jesc non - stop. Dobre jest tez w wersji tagliatelle. A mojej mamie np. smakuje to na zimno. :) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 18:15 Uwielbiam makaron na zimno -nie tylko w sałatkach ale również z oliwą własnie więc mamie się nie dziwię :) A spróbuj jak lubisz dorzucić łyżkę pesto, albo (u mnie obowiązkowo) jedną ostrą papryczkę. I oczywiście niekoniecznie spaghetti - testuje na różnych kluchach - co tam w domu mam :) Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 19:14 trypel napisał: > Uwielbiam makaron na zimno -nie tylko w sałatkach ale również z oliwą własnie > więc mamie się nie dziwię :) > A spróbuj jak lubisz dorzucić łyżkę pesto, albo (u mnie obowiązkowo) jedną ostr > ą > papryczkę. Ah tak tak, zapomnialam dodac, ale oczywiscie zawsze dodaje papryczke. Zreszta to danie w oryginale nazywa sie "aglio, olio, peperoncino", czyli papryczka musi byc :) Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 18:17 No nie wiem, czy przygootwanie mojej potrawy nie ejst szybsze. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 18:19 Będzie dokładnie tak samo szybkie bo ogranicza nas ugotowanie makaronu a resztę robi się i u Ciebie i u mnie w czasie gotowania:) Odpowiedz Link Zgłoś
moninia2000 Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 18:10 Hej! Ja tez polecilabym makaron w najrozniejszej postaci. Np.oddzielnie gotujesz makaron al dente zawsze (moze jakies nowe, ciekawe formy?) potem na patelni w trakcie gotowania mak.mozesz kombinowac. Albo na oliwie z oliwek (albo co tam masz)podsmazasz cebulke drobno pokrojona potem dorzucasz zabki czosnku(ja lubie duzo) drobno pokrojone i albo dajesz do tego paczke serkow topionych trojkacikow plus troche mleka az sie gesty sosik zrobi mmmm albo dodajesz becon i smazysz mmmm z sosem np.pomidorowym albo wlasnie z serkami i mlekiem albo...oieczarki podsmazasz na cebulce i czosnku i dodajesz potem juz do makaronu wszleki te mieszakni mm. albo z tunczykiem:-) Mozesz dodac do podsmazonej ceb.plus czosn.tunczyka z dwie puszeczki w oleju i smazysz troche a potem wlewasz do tego pomidorowy sos gotowy albo pomidory sparzone wlasnorecznie:-) Powodzenia! Oczywiscie szybkie sa nalesniki. Ja lubie robic z pieczarkami (na cebulce i czosnku) podsmazonymi uprzednio. Zawijasz w kazdy zrobiony nalesnik pieczary te plus plasterek sera zoltego i smazysz na maselku chwile az zrumienia sie i......palce lizac! Mozna polac sosem beszamelowym.Smacznego!"Moni Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: Co zrobić dziś na obiad? 15.11.06, 19:30 Polecam racuchy drożdżowe z jabłkami. Super szybkie i genialnie smaczne:)))! U mnie cała rodzina i znajomi się moimi racuchami zajadają:) Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Co zrobić dziś na obiad? 16.11.06, 09:55 Jak to szybkie? Przecież musisz czekać aż Ci ciasto wyrośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: Co zrobić dziś na obiad? 16.11.06, 11:45 Ale możesz sobie zarobić to ciasto rano przed pracą (dokładnie 5 minut:)) a jak wrócisz tylko dodajesz pokrojone jabłka i smażysz. mniam:) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Co zrobić dziś na obiad? 16.11.06, 11:54 Przed pracą to się śpi... tak długo jak można - ja się budzę częściowo dopiero po przejechaniu 4-5 km :) a całkowicie po I kawie :) Jakbym rano coś próbował zrobić w kuchni to na 100% nikt by tego nie zjadł :) Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: Co zrobić dziś na obiad? 16.11.06, 11:56 hihi nie przesadzaj ale za to jak wrócisz z pracy i w 20 minut masz obiad to miło no nie:)? Ile wieczorku dla siebie? A do zmywania jedna patelnia i miska po cieście:))) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Co zrobić dziś na obiad? 16.11.06, 11:59 Ja po prostu lubię stać przy garach i akurat zrobienie racuchów czy czegoś bardziej pracochłonnego pozwala mi sie odstresować po dniu pracy więc przed pracą półprzytomny robić nic nie będę ale fakt jest to rozwiązanie :) A od zmywania to jest zmywarka - nienawidzę tego :( Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: Co zrobić dziś na obiad? 16.11.06, 12:11 Myślę, że na dwa talerze i patelnię szkoda " zawracać głowę" zmywarce;) Ale faktycznie przy większej ilości zmywania pewnie się przydaje. Myślę nad zakupem ale czy liczniki wody nie pękają w szwach przy zmywarce? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Co zrobić dziś na obiad? 16.11.06, 12:16 Sorry chyba ktoś Ci bzdur naopowiadał - NIGDY i w ŻADEN sposób nie umyjesz tylu naczyń w tak małej ilości wody jak w zmywarce. Od 8 lat korzystam i nie wyobrażam sobie inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Co zrobić dziś na obiad? 16.11.06, 12:23 Zmywarkę uruchamiasz jak jest pełna. U nas w domu (dwie osoby dorosłe plus dziecko), gdzie gotuje się niewiele i tak mamy po co włączać ją codziennie. Miałam różne wątpliwości zanim sobie sprawiliśmy zmywarkę ale wszystkie znikły po tygodniu użytkowania. I już sobie nie wyobrażam nie mieć. I jakie mam teraz piękne paznokcie! Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: Co zrobić dziś na obiad? 16.11.06, 12:32 A rachunki za wodę nie podskoczyły Wam drastycznie? Pytam bo też noszę się z zamiarem kupna ale boję się jak będą wyglądały rachunki:) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Co zrobić dziś na obiad? 16.11.06, 12:36 Całe zmywanie dużej napełnionej zmywarki (na 12 kompletów) to 15-18 l wody, przeliczając to na ilość wody płynąc z kranu to 2 minuty. Spróbuj w 2 minuty umyć tyle naczyń ile mieści się w zmywarce, a dodatkowo wysuszyć bez plam i smug... a Ty w tym czasie mozesz robić dużo przyjemniejsze rzeczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Co zrobić dziś na obiad? 16.11.06, 12:37 Zmywarka oszczędza wodę. I udział w zmywarki w naszych rachunkach za wodę jest doprawdy znikomy. Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: Co zrobić dziś na obiad? 16.11.06, 12:51 dzięki trypel i bri:) Chyba rozwialiście moje wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Co zrobić dziś na obiad? 16.11.06, 12:08 Poza tym racuchy to nie obiad tylko deser ;) Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: Co zrobić dziś na obiad? 16.11.06, 12:13 No ja z mężem raczej lubimy dania bezmięsne i traktujemy racuchy jak danie obiadowe:))) Poza tym robię ich tyle, że na "obiad" nie byłoby już miejsca;P Odpowiedz Link Zgłoś