24.08.05, 00:01
Cześć, mam pytanie, tutj seks w temcie to jets na porzadku dziennym wiec
pytanie mam troszku związane.... konkretnei to interesuje mnie ile żyją
plemniki i czy w ogóel plemniki czyms sie od siebie różnią.... moz ei pytanie
glupie, ale zanim kiedyś sie zabiore za współżycie to chce wszytsko wiedziec
i akurat wpadło mi do głowy takie pytanie. To chyba dobrze ze chche wiedziec
przed wsyztskim. No to czekam na powazne odpowiedzi. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • apsik87 Re: plemniki 24.08.05, 00:03
      z tego co wiem ale moz eto byc bledne to plemniki w pochwie zyja 2-3 doby ale
      mowie moz eto byc bledne.roznia sie na pewno tym z ejedn esa silniejsz e adrugie
      slabsze.czym wiecej nie wiem....
    • eriani Re: plemniki 24.08.05, 02:16
      1."plemniki dostarczane partnerce są zdolne do zapłodnienia najwyżej przez 24-96
      godzin, jeśli szansa ta nie będzie wykorzystana: nie dojdzie do ciąży." cyt z
      www.luxmed.pl/nowa/wiedza/artykuly.php?id=32
      2."Długość życia plemnika zależy od odczynu środowiska i temperatury otoczenia.
      W środowisku zasadowym żyje dłużej niż w kwaśnym. W pochwie jest środowisko
      kwaśne i plemnik żyje tu do 2 godzin. W szyjce macicy jest środowisko zasadowe i
      tu życie plemnika wynosi 48 godzin, w jamie macicy do 25 godzin, a w jajowodzie
      do 48 godzin. Poza organizmem plemnik żyje do 18 godzin w temperaturze 37 stopni
      Celsjusza, a w temperaturze 20 stopni jego żywotność wzrasta do 70 godzin.
      Jeżeli plemniki dostaną się w okolice wejścia do pochwy, to w sprzyjających
      okolicznościach, np. kobieta jest w fazie owulacji, istnieje możliwość
      zapłodnienia." cyt z
      www.zdrowemiasto.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=1765&alt=47
      3."żywotność plemników w pochwie waha się od 24-72 godzin." cyt z
      www.zdrowemiasto.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=1865&alt=43
      4."Ponieważ żywotność plemników wynosi w sprzyjających warunkach do 5-6 dni,
      więc w praktyce chodzi o to, by z tygodniowym wyprzedzeniem przewidzieć moment
      jajeczkowania i w tym czasie powstrzymać się od współżycia małżeńskiego. " cyt z
      www.opiekun.kalisz.pl/KsPohl/Sakramenty/S03_132_12.htm

5." Żywotnośc plemników oznacza, że jeśli kobieta nie chce zajść w ciążę, to
      powinna przestać współżyć seksualnie na 5 dni przed owulacją.
      Niektóre badania wskazują, że plemniki mogą żyć – i tym samym być zdolne do
      zapłodnienia – aż przez 5 dni! " cyt z www.pfm.pl/u235/navi/199173

jak widzisz sporo tego jest zatem uzyj internetu do wyszukania informacji
    • eriani Re: plemniki 24.08.05, 02:18
      i jeszcze o tym bym zapomniala (z Wikipedii): Dni płodne - okres, w którym może
      dojść u kobiety do zapłodnienia komórki jajowej przez plemniki. Choć komórka
      jajowa obumiera po 10-24 godzinach, okres dni płodnych wydłuża się ze względu na
      dłuższą (2-5 dni) żywotność plemników. Podczas średniego (28 dni) cyklu
      miesięcznego kobiety, z owulacją na ok. 14 dni przed miesiączką, dni płodne
      przypadają średnio na czas pomiędzy 10 a 18 dniem cyklu.

Wiedza dotycząca określania dni płodnych pozwala skuteczniej zaplanować ciążę
      lub jej zapobiegać w sposób naturalny, przy czym jako metoda antykoncepcji
      określanie dni płodnych i niepłodnych na podstawie samego kalendarza jest
      obarczone wysokim ryzykiem błędu, ze względu na to, że u wielu kobiet cykl
      miesiączkowy nie jest idealnie regularny, a nawet jeśli jest bardzo regularny to
      może łatwo ulec czasowemu rozregulowaniu na skutek np. silnego stresu lub choroby.
      • marika2005 Re: plemniki 25.08.05, 23:39
        eriani jestes niezla. a mi sie wydawalo ze wiem wszystko na kazdy temat.
        pozdrawiam:)
        • eriani Re: plemniki 26.08.05, 01:32
          dziekuje za komplement ale ja jedynie korzystam z sieci
          pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka