Dodaj do ulubionych

podatek od spadk. i darow. - pytanie

20.11.06, 10:13
witam, mam taki problem - Spadkobierca dziedziczy po zmarłym w tym roku ojcu.
Termin posiedzenia o stwierdzenie nabycia spadku wyznaczony jest na 9 grudnia
2006 r. czy w takim razie, po uprawomocnieniu się postanowienia, co nastąpi
30 grudnia 2006 r.i zgłoszeniu tego faktu w ciągu miesiąca a więc już w 2007
r. do Urzędu Skarbowego spadkobierca będzie płacił podatek wg. nowych
korzystniejszych dla niego przepisów? Czy raczej powinien starać się o
przesunięcie terminu posiedzenia? I czy w ogóle przesunięcie takie jest
możliwe, czy raczej Sąd rozpozna sprawę bez jego udziału? Bardzo dziękuję za
wszelką pomoc.
Obserwuj wątek
    • krafla Re: podatek od spadk. i darow. - pytanie 20.11.06, 12:50
      obowiązek podatkowy powstaje z chwila przyjecia spadku. Przyjecie spadku
      nastapi w trakcie posiedzenia. Wiec jesli to tylko mozliwe, przesuncie to
      posiedzneie sadu na styczen 2007. W przeciwnym razie, nie skorzystacie ze
      zwolnienia, ktore wchodzi od 1 stycznia 2007 i ma zastsowanie dopiero do 1
      stycznia 2007.
      • tosheila Re: podatek od spadk. i darow. - pytanie 20.11.06, 13:22
        Obowiazek podatkowy powstaje z chwilą otwarcia spadku czyli śmierci
        spadkodawcy, czyli zadne przesunięcie nie wchodzi w grę, dzisiaj bardzo
        dokładnie opisała to rzepa polecam
        • krafla Re: podatek od spadk. i darow. - pytanie 20.11.06, 14:20
          no wiec niestety nie - jest tu gigantyczna dziura miedzy prawem spadkowym a
          podatkowym. Ustawa o podatku od spadków i darowizn w ogole pojeciem "otwarcia
          spadku" sie nie posluguje a szkoda bo byloby jasno. Ponizej wklejam brzmienie
          interesujacego Cie artykulu. Jest tam wyraznie "przyjecia".

Art. 6. 1. Obowiązek podatkowy powstaje:
          1) przy nabyciu w drodze dziedziczenia - z chwilą przyjęcia spadku;
          • tosheila Re: podatek od spadk. i darow. - pytanie 20.11.06, 14:48
            ok faktycznie, zwracam honor :), zasugerowałam się tym co napisali w rzepie w
            vademecum, twierdzą tam oni, że decydujące znaczenie będzie mieć data otwarcia
            spadku, czyli jeśli ktoś zmarł przed 1 stycznia 2007 to rozliczenie bedzie
            według starych zasad, że nie ma sensu przesuwanie sprawy. Dlaczego? no bo to
            trochę bez sensu, przeczytałam artykuł i myślałam, ze teraz tak będzie, a tu
            się okazuje że w nowej ustawie jest po staremu.
            • luchon Re: podatek od spadk. i darow. - pytanie 20.11.06, 15:26
              witam,
              obie mozecie miec racje... wszystko tu zalezy od przepisow przejsciowych, tam
              moze decydowac moment otwarcia spadku. pzdr. L
              • telka_es Re: podatek od spadk. i darow. - pytanie 21.11.06, 08:37
                ja zgodziłabym się raczej z tosheila ale teraz to juz sama zgłupiałam -
                pokręcone to wszystko ;p
                • krafla Re: podatek od spadk. i darow. - pytanie 21.11.06, 10:35
                  przepisy przejsciowe nie sa zbyt pomocne, podobnie jak to co napisano w
                  Rzepie. W całej ustawie pojecie otwarcia spadku nie istnieje. Ma to pewien
                  sens, poniewaz gdyby otwarcie spadku (czyli smierc spadkodawcy) byly
                  rownoczesnie momentem powstania obowiazku podatkowego a nastepnie postepowanie
                  spadkowe trwalo np. dwa lata, to zgodnie z litera prawa urzedy skarbowe mialby
                  prawo domagac sie odsetek karnych za cale dwa lata. To nie mialoby sensu.
                  Dlatego jest to przyjecie spadku, bol tylko z tym, ze dokladnie nie
                  zdefiniowane. Praktyka urzedow jest taka, ze za date przyjecia spadku biora
                  date postanowienia sadu o nabyciu spadku. Takie jest moje dotychczasowe
                  doswiadczenie. Co bedzi ena przelomie 2006/2007 nie potrafie przewidziec ale
                  widze szanse podjecia dyskusji o zwolnieniu takiego spadku jest data
                  posiedzenia sadu i nastepnie oswiadczenie spadkobiercy o przyjeciu spadku beda
                  w 2007 roku. Wracaja do pierwszego pytania - jesli to tylko mozliwe, sprobuj
                  przeciagnac te sprawe. Jesli posiedzenie odbedzie sie w grudniu i przyjecie
                  spadku w grudniu to nie widze zadnych argumentow przemawiajacych za
                  zwolnieniem.
                  • luchon Re: podatek od spadk. i darow. - pytanie 21.11.06, 13:50
                    Art. 3 ustawy zmieniajacej ust. o pod o sp i dar.:
                    1. Do nabycia własności rzeczy lub praw majątkowych [czytaj: do spadku,
                    otwartego], które nastąpiło przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy
                    [czyli przed 01.01.07], stosuje się przepisy ustawy [sprzed 01/01.07].

no nie wiem, dla mnie wszystko jasne. nie ma tu mowy o powstaniu obowiazku
                    podatkowego, tylko o nabyciu rzeczy i praw w drodze spadkobrania - czyli co do
                    zasady otwarcia spadku. postanowienie o nabyciu spadku jest deklaratoryjne,
                    decyduje o powstaniu ob. podatkowego, a nie o tym, jakie przepisy sie stosuje.
                    w tym przypadku przez pewien czas beda stosowane przepisy i stare i nowe,
                    odpowiednio dla starych i nowych spadkow.
                    pozdr. L
                    • danutka661 Re: podatek od spadk. i darow. - pytanie 21.11.06, 15:18
                      mnie też ten problem dotyczy,więc póki co się wstrzymuję.Zastanawia mnie jednak
                      np.taka sytuacja gdzie ktoś wnosi sprawę o spadek po osobie która zmarła np w
                      1955r.i co będą obowiązywać przepisy spadkowe z 1955r?Bo wtedy zmarła ta osoba?
                      • luchon Re: podatek od spadk. i darow. - pytanie 21.11.06, 16:37
                        rozwazamy znacznie mniej - na szczescie - skomplikowany problem, tj. przepisy
                        intertemporalne dotyczace ustawy nowelizujacej wiadoma ustawe od dnia 1/01/07.
                        nie podejmuje sie z marszu wrozenia co do podatku od spadku otwartego w 1955,
                        aczkolwiek instynkt mi podpowiada, ze juz sie przedawnilo:) pzdr. L
                        ps. instynkt mi podpowiada takze, ze do spadkow otwartych przed 1/01/07 stosuje
                        sie przepisy dotychczasowe. L
                        • grygooor Re: podatek od spadk. i darow. - pytanie 22.11.06, 16:50
                          bardzo dziekuję wszystkim za tak szeroki odzew i podjęcie tematu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka