kasiulek 15.11.01, 16:53 No tak... Mina napisala mi, ze na doly jesienno-zimowe doskonale dzialaja perfumy typu wiosennego... No i teraz co ja sobie mam kupic????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marseille30 Re: Perfumy... nowe... 15.11.01, 17:00 Escada biała, Kenzo Flower, Ninna Ricci L'air du temps, Cacharel Noa... zapachy lekkie,z kwiatową nutą ,świeże, uniwersalne. Do listy dodałabym J'adore, ale dla niektórych za słodki.. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Marseille 15.11.01, 17:03 Ha! Na J'Adore sie kiedys jeden beznadziejny facet przyplatal... fuj... A Noa OK, kiedys mialam, chociaz mnie sie wydaje jakas taka za bardzo ciepla... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva Re: Perfumy... nowe... IP: *.talnet.pl 16.11.01, 12:38 marseille30 napisał(a): > Escada biała, Kenzo Flower, Ninna Ricci L'air du temps, Cacharel Noa... zapachy > > lekkie,z kwiatową nutą ,świeże, uniwersalne. Do listy dodałabym J'adore, ale > dla niektórych za słodki.. "Flower by Kenzo" .... Uwielbiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marseille30 Re: Kasiulku, 15.11.01, 17:06 Ja na zimę lubię Deci dela Niny Ricci i Lou Lou Cacharela, ale oba zapachy są raczej kontrowersyjne. Spróbuj, może takich właśnie szukasz..Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Re: Marseille 15.11.01, 17:09 Po pracy jade poszukac... Moze mi cos w oko i nos wpadnie... Jutro dam znac, czy mi sie udalo... Pozdruffka;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marseill Re: Kasiulku... IP: *.unregistered.formus.pl 15.11.01, 17:11 ...udanych łowów. Może kogoś złowisz na nowy zapach.. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Re: Marseille 15.11.01, 17:13 kto wie... ale byle nie Niemca!!!! ja jestem jak Wanda i Niemca nie chce!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marseill Re: N'essaye- pas avec des Francais... IP: *.unregistered.formus.pl 15.11.01, 17:17 jestem świezo po związku z takim jednym...odradzam- na dłuższą metę związek raczej bez szans.Za bardzo lubią przygody, a poza tym egoisci. Pozdrawiam ciepło, założ szalik, bo wieje. Marseille Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Re: N'essaye- pas avec des Francais... 15.11.01, 17:25 Nie, nie, mnie to nie grozi... mam nadzieje... Ja tylko naszych lubie... Szalik mam, bez jest nie do wytrzymania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m-unia Re: Perfumy... nowe... IP: *.nyc.rr.com 15.11.01, 20:31 Ja tam mam ulubione perfumy, ktore walkuje caly rok na okraglo, a zwlaszcza jesienia i zima - absolutny mus! L'Eau Light by Issei Miyake - leciutkie, slodkawe, cieple, - pycha! Ze swiezszych lubie Green Tea Elisabeth Arden, a poza tym Coco Madmoiselle -cholernie eleganckie. Teraz 'poluje' na Joy by Jean Patou (klasyk) , no i Hip - najnowszy wynalazek tego samego goscia. Miracle jest calkiem ciekawe chociaz w sumie bez wiekszych rewelacji... A kiedys to mialam zupelnego swira na punkcie Tresor Lancome... a potem CK One... Uwielbiam dobre perfumy - no kocham poprostu, to takie sexy jak sie ladnie pachnie - czysciutko, delikatnie, intrygujaco, ale nie wyzywajaco. Niecierpie jak sie jakis babsztyl (albo facet) zleje butla perfum zeby zabic zapach potu... brr...okropnosc... Niecierpie mocnych zapachow, i dobranie odpowiednich perfum zajmuje mi zawsze mnostwo czasu ... ale jak juz znajde to sie poprostu zakochuje:-). Niestety moja 'tesciowa' ma alergie na praktycznie wszystkie zapachy - nie moge sie niczym perfumowac, nawet szampon o bardziej wyrazistym zapachu przyprawia ja o bol glowy... Koszmar poprostu, tym bardziej, ze mieszkamy pod jednym dachem... A ja nie moge tak bez perfum, nosze zawsze jakas butelczyne w torebce i wychodzac z domu ukradkiem sie spryskuje, a po powrocie chylkiem pod prysznic albo jej unikam caly wieczor... No a Moj, co prawda perfumy na mnie bardzo lubi, ale sam niecierpi sie perfumowac, i moje namowy w ogole nieskutkuja...niestety... Hej Kasiula, daj znac jak tam wyniki poszukiwan - znalazlas cos dla siebie? Pozdrowka m-unia (vel Cobitta) Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_asia Re: Perfumy... nowe... 15.11.01, 20:48 I tak pewnie nie chcecie wiedziec, ale femistka Wredna w zimie uzywa Oh SO de la Renta a w lecie Green Tea pani Arden. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mina Re: Perfumy... nowe... IP: *.turboline.skynet.be 15.11.01, 20:53 a bezpartyjna Minusia generalnie Envy i Magie Noir, odpowiednio zima i latem. A teraz sobie machnela mala kolekcyjke i sie pryska kazdego dnia czym innym, bo taki ma kaprys, a kaprysy podstawa egzystencji wspolczesnej ksiezniczki. O! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manna Re: Perfumy... nowe... IP: *.acn.waw.pl 16.11.01, 08:06 kasiulek napisał(a): > No tak... > > Mina napisala mi, ze na doly jesienno-zimowe doskonale dzialaja perfumy typu > wiosennego... > > No i teraz co ja sobie mam kupic????? Wiosenne perfumy? Koniecznie Diorissimo. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Re: Perfumy... nowe... - MAM!!!!!!! 16.11.01, 09:23 Udalo sie wczoraj!!! Kupilam DKNY!!! Takie sa grapefruitowe jakby czy cos... Ale strasznie fajne:))) Meskie nawet chyba jeszcze lepsze... A tak w ogole to bardzo lubie jeszcze Tommy Girl, ale juz mialam ochote na zmiane po 4 latach:))) No i uzywam jeszcze Truth CK, Cerruti Image (chociaz chyba lepszy jednak jest 1881...) i Dolce&Gabbana, ktory prawie nikomu sie nie podoba... Bardzo wszystkim Wspanialym Paniom dziekuje i pozdrawiam z lodowatego poludnia Niemiec! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva Tylko "Hot Cuture" Givenchy! IP: *.talnet.pl 16.11.01, 12:38 Ten zapach zwala mnie z nóg ilekroć spryskam sobie dłoń w "Galerii Centrum". Choruję na ten zapach już od roku i chyba go sobie kupię na imieniny i pod choinkę (już niedługo), chociaż cena też może powalić. Nie wiem, może tyko tester jest tak trwały, ale po kąpieli, następnego dnia, czułam go na przegubie. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva Re: Perfumy... nowe... IP: *.talnet.pl 16.11.01, 12:48 Przeczytałam posty od Was i gdzie mi tam biednej Polce do elegantek z Zachodu. Ale jak będziecie kiedyś w Polsce powąchajcie "Miraculum" z Krakowa (butelka może się mylić z "Miracle", bo chyba zerżnęli pomysł), ale za 50zł 100ml to naprawdę niedużo. Całe lato pięknie pachniałam i pytano mnie, co to za droga woda. Teraz tu w Gdańsku nie mogę jej dostać i trochę mi żal. Chciałam udowodnić, że Polacy nie gęsi (?) i swoje wody mają. Odpowiedz Link Zgłoś
mina.mina Re: Perfumy... nowe... 16.11.01, 13:15 i co kasiulek, metoda dziala? czerwony zakiecik nabywszy? swiatelka rozrzesiwszy? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Re: Perfumy... nowe... - MINA!!!! 16.11.01, 13:29 Po zakiecik ide jutro!!!! Swiatelka juz sa, perfumy tez, DKNY kupilam!!! Ciekawe, czy sa juz w Polsce, bo pani w perfumerii mowila, ze to nowe... Mina, jestes wielka!!!! DZIEKUJE!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mina.mina Re: Perfumy... nowe... - MINA!!!! 16.11.01, 13:32 a prosze bardzo, polecam sie na przyszlosc! nie damy sie listopadowym nocom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abyr Re: Perfumy... nowe... - MINA!!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 17.11.01, 00:39 może i mi pomozecie w wyborze perfum.Muszą być:trochę słodkie i trochę piżmowe,Nie kwiatowe i nie owocowe,ale kobiece i sexy.Wielkie dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: Perfumy... nowe... - MINA!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.11.01, 23:57 takie są CK Escape, oraz "fioletowe" Poison Diora. Nie wiem czy sprzedają jeszcze. Poza tym perfumy na każdym inaczej pachną, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: Perfumy... nowe... - MINA!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.11.01, 23:58 a i jeszcze Paloma Picasso Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Re: Perfumy... nowe... - MINA!!!! 20.11.01, 10:07 A moze Dolce&Gabbana w czerwonym pudeleczku z weluru? Albo Obsession CK? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Re: Perfumy... nowe... 18.11.01, 21:37 Ja jeszcze tylko krociutko dorzuce, ze wczoraj bylam z kolezanka na zakupach i ona sobie kupila taka przyjemniutka wode Nature Millenaire (albo jakos tak... nie chce mi sie sprawdzac...:))))) Yvesa Rochera i przyznam, ze jakos taka jest optymistyczna bardzo, cieplutka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abyr Re: Perfumy... nowe... IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.11.01, 16:08 Dzięki Wam wszystkim.Zaraz biegnę do sklepu,powącham kilka i może coś mnie zachwyci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helena Re: Perfumy... nowe... IP: *.waw.cdp.pl 20.11.01, 16:21 Na oko, masz podobny gust zapachowy do mnie, wiec mozesz poprobowac: Hypnotic Poison, Klasycznego Poison, Samsary, moze Safari, Fendi???? Ja od 2 lat wierna jestem Hypnotic, cala moja szafa i lazienka tym pachnie... nie ma jak kupic sobie do zapach balsam do ciala, zel pod prysznic i olejek do kapieli - rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abyr Re: Perfumy... nowe... IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.11.01, 00:09 Może ktoś słyszał o perfumach Son Fleur Van Gogha(moglam pomylić literkę).Kiedyś były w sprzedaży,na niebieskim tle żółte słoneczniki. Ludzie wielokrotnie pytali mnie,czym tak pięknie pachnę.Wycofali je koło roku temu,ale może ktoś je jeszcze gdzieś widział. Jeśli tak,drugie opakowanie kupuje temu komuś w prezencie. (nie mylic ze Słonecznikami Arden) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Van Gogh 21.11.01, 00:20 Ja pamietam opakowanie, bo Vincent... Zapachu nie pamietam, ale popatrze tu, gdzie jestem (u Szwabiskow), w razie czego moge nabyc i przeslac - dokad? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abyr Re: Van Gogh IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.11.01, 12:14 kasiulek napisał(a): > Ja pamietam opakowanie, bo Vincent... Zapachu nie pamietam, ale popatrze tu, > gdzie jestem (u Szwabiskow), w razie czego moge nabyc i przeslac - dokad? Jezu,jaka jesteś kochana.Moja poczta to:Gosia.Rybitwa@poczta.neostrada.pl Mój adres domowy:Małgorzata Rybitwa ul.Małego Franka 1a m.26 01-115 Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Re: Van Gogh - Gosia 21.11.01, 12:25 Gosiu, ide dzisiaj na zakupy typu kosmetycznego, jak bedzie, to kupie i Ci wysle. Pozdrowka, Odpowiedz Link Zgłoś
abyr Re: Van Gogh - Kasiulek 21.11.01, 13:29 kasiulek napisał(a): > Gosiu, ide dzisiaj na zakupy typu kosmetycznego, jak bedzie, to kupie i Ci > wysle. > > Pozdrowka, Będę trzymała kciuki i zostanę Twoją dozgonną dłużniczką .(Jeśli będą i Tobie odpowiadały-zapłace za 2,jesli nie,wybierz sobie inne)Żeby tylko były...Normalnie zachorowałam na nie i straciłam już nadzieję na zdobycie.Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kajtek Re: Van Gogh - Kasiulek IP: 212.134.55.* 21.11.01, 14:21 Dziewczyny, jak takie super te perfumy Van Gogh, to powiedzcie jak one pachna? Sa swieze czy raczej kwiatowe, a moze jeszcze inne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abyr Re: Van Gogh - Kasiulek IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.11.01, 14:34 Gość portalu: Kajtek napisał(a): > Dziewczyny, jak takie super te perfumy Van Gogh, to powiedzcie jak one pachna? > Sa swieze czy raczej kwiatowe, a moze jeszcze inne? One nie są kwiatowe,ani owocowe.Są trochę",,wschodnie"leciutko słodkawe. Sęk w tym,Ze już ich chyba nie robią Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Van Gogh - GOSIA 22.11.01, 09:23 Gosiu, wczoraj bylam w jednym sklepie, ale nie bylo. Dzisiaj zajrze jeszcze do mojej lokalnej perfumerii, tam moze byc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawa10 Re: Perfumy... nowe... IP: *.lumena.com 21.11.01, 15:23 mnie ciągle uwodzą aqua alegoria Gauerlain- herba fresca. cudowne!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
caroline_p 212 21.11.01, 21:50 Ja uwielbiam 212 Caroliny Herrery - za oryginalny zapach i odjechany flakon - dwie buteleczki-kulki na dwóch końcach srebrnego walca. Arcydzieło. Chociaż, musze sie przyznać, że dziś zdradziłam 212 na rzecz Noa - też czarodziejski flakon, a zapach jeszcze bardziej.. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ptasia Gio IP: 212.76.35.* 21.11.01, 21:57 Tylko Gio Armaniego, to stare, nie żadne Acqua. Złocisto-brązowe, ciężkie, trwałe... i kosztowne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apia Re: Laura Biagotti IP: *.turboline.skynet.be 21.11.01, 22:10 A ja uwielbiam lekkie, delikatne perfumy pt. Sotto Voce Laury Biagotti. Czasami, szczegolnie w lecie, zdradzam je z Qui (chyba tak to sie pisze) Lancoma. Moze ktos poleci mi jakies wspaniale zapachy(lekkie, najlepiej delikatnie kwiatowe),bo jestem otwarta na nowe doznania zapachowe a Mikolaj tuz tuz. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Apia 21.11.01, 23:29 Ja polecam bardzo Tommy Girl, bo sa po prostu urocze!!! I bardzo trwale! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apia Re: Apia do Kasiulka IP: *.turboline.skynet.be 22.11.01, 22:35 Bylam dzisiaj w perfumerii i powachalam perfumy,ktore mi polecilas. Mnie sie nawet podobaly ale moj maz stwierdzil, ze pachna troche "chemicznie". Ja wiem,ze zabrzmi to troche anty-feministycznie, ale jednak chcialabym aby perfumy, ktorych uzywam podobaly sie mojemu mezczyznie. W zwiazku z nadchodzacym Mikolajem stwierdzilam wiec, ze w takim razie to niech sam "Swiety Mikolaj" dokona wyboru, oczywiscie z uwzglednieniem moich preferencji zapachowych. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Apia Re Tommy Girl 23.11.01, 00:45 Chemicznie? Hmmmmm... a mnie sie one takie naturalne zawsze wydawaly... Ale co racja to racja, zapach ma sie podobac facetowi, w koncu to on mnie ma wachac! Byleby tylko mnie nie meczyly... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: 212 IP: *.home.cgocable.net 22.11.01, 03:24 Dostalam rok temu od syna w prezencie Eternity by Calvin Klein i tez mi sie bardzo podobaja. Mam tez Organze Indecence Givenchy, jest slodka i zapach jest bardzo trwaly, czy znacie te zapachy? Podoba mi sie tez Safari Ralph Lauren. Pozdrowienia. Basia. Odpowiedz Link Zgłoś
paulka2 Re: Indecence Givenchy 22.11.01, 03:34 Wyjelas mi to z ust, Basiu. Uwielbiam ten zapach, jest mocny, charakterystyczny, ale tez bardzo wytworny.Nie odwazylabym sie pachniec nim o 12 w poludnie w autobusie...Z tych "na dzien", polecam , pomimo czyichs protestow Acqua di Gio, ja je po prostu kocham ! Odpowiedz Link Zgłoś
paulka2 Re: Indecence Givenchy 22.11.01, 03:48 PS.Kiedy bylam jeszcze w Polsce, uwielbialam Cerrutti 1881, tutaj w USA, nigdzie ich nie moge znalezc.Moze ktos wie, gdzie w tej Ameryce mozna ten zapach namierzyc.Bede b.wdzieczna za porade. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m-unia DO PAULKI2 IP: *.nyc.rr.com 26.11.01, 01:03 Zrobilam maly research i znalazlam strone internetowa na ktorej mozesz te perfumy zakupic- oryginalne, zadne podroby- wersja dla kobiet kosztuje jakies 49 zielonych, dla panow jakies 10 mniej ( a swoja droga ciekawe czemu... ) . Ta strona to : www.aaperfumes.com. (Poprostu wpisz 1881 i kliknij search)Calkiem solidna, mozna trafic na niezle wyprzedaze. Pozdr, i powodzenia:-) M-unia paulka2 napisa?(a): > PS.Kiedy bylam jeszcze w Polsce, uwielbialam Cerrutti 1881, tutaj w USA, > nigdzie ich nie moge znalezc.Moze ktos wie, gdzie w tej Ameryce mozna ten > zapach namierzyc.Bede b.wdzieczna za porade. Odpowiedz Link Zgłoś
paulka2 Re:do M- uni 26.11.01, 17:10 Dziekuje Ci serdecznie, zaraz tam zajrze ! Buziaki ! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Re: 212 22.11.01, 09:40 212 faktycznie piekny, ale malo trwaly, a to dziwne, bo z reguly amerykanskie sa trwale... Odpowiedz Link Zgłoś
caroline_p Re: 212 22.11.01, 22:05 Wiesz kasiulek, to pewnie zależy na kim, bo ja właśnie cenie 212 m.in. za to że długo na mnie pachnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Re: 212 23.11.01, 00:46 Bo to jest pewnie tak jak z Romance Ralpha Laurena: na mnie pachnial az do ciemnej nocy (ale mnie wkurzal...), a jak zaczela uzywac go kolezanka, to wietrzal po 2 godzinach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewik Re: Romance IP: 217.153.127.* 23.11.01, 12:01 A na mnie Romance pachnie bosko!!! i trzyma się dlugo! Polecam wszystkim ten świezy, kwiatowy taki różano-liliowy zapach. Bardzo kobiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
caroline_p Re: 212 23.11.01, 21:59 Tak to chyba właśnie jest. Pare dni temu kupiłam Noa Cacharela i trochę bałam sie, że będzie nietrwały. I jestem mile zaskoczona, bo się trzyma, cały dzień go czuję wokół siebie i to nie nachalnie, tylko bardzo delikatnie pachnie. Ale jest też podobno tak, że po jakimś czasie używania jednego zapachu nasz nos przestaje go czuć, przyzwyczaja się, dlatego wydaje się nam, że nie pachniemy, a tak naprawdę dla innych pachniemy tak jak zawsze. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
tully Re: Perfumy... nowe... 23.11.01, 12:42 A ja jestem po prostu zakochana w Dune Diora. Uwielbiam ten zapach. Kojarzy mi się z latem, słoncem, morzem, opaloną skórą i sexem. Drugi zapach to Laguna Salvadore Dali...a potem Eternity, Joop biały, Eau de Kenzo (dostałam ostatnio od chłopaka). Ale ten Dune...cholera jaki drogi!!! Co z tym zrobić!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Perfumy... nowe... IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 23.11.01, 13:15 Niezmiennie polecam: 1/ "L'eau d'Issey" Issey Miyake 2/ Hugo Boss Woman (klasyczny) 3/ Davidoff 4/ Green Tea perfumy kupuję wyłącznie za granicą, w strefach wolnocłowych. Raz tylko skusiłam się na Issey Miyake 100 ml w Polsce - 320 zł!!!! A na wolnocłowym połowa tej kwoty.... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek A propos Hugo Boss... 23.11.01, 14:11 Te najnowsze Hugo Bossa Deep Red czy cos takiego sa za to w odroznieniu od poprzednich po prostu OHYDNE... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryba Re: A propos Hugo Boss... IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 25.11.01, 22:51 A dla mnie Deep Red Hugo Bossa są rewelacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m-unia Re: Perfumy... nowe... IP: *.nyc.rr.com 23.11.01, 20:42 Absolutnie popieram, Anka. L'eau d'Issey kocham poprostu, a od jakiegos czasu fascynuje sie Green Tea - super poprostu. Hugo Bossa szczerze mowiac jeszcze nie wachalam, a Davidoff to jaki konkretnie? Bo ja osobiscie za Cool water srednio przepadam... Masz jeszcze jakies ulubione? Eksperymentowalas moze z Kenzo - po sukcesie Issei Miyake jestem jak najbardziej za eksperymentowaniem z wytworami japonskich projektantow mody. A znasz moze Coco Madmoiselle? Mnie troche zauroczylo, chyba sobie kupie... A swoja droga z utesknieniem czekam na dzien kiedy bede mogla uzywac cale linie zapachowe - niestety musialam sie ostatnio pozbyc mleczka do twarzy Lancome i zelu pod prysznic i balsamu Green Tea, bo ich zapach byl zby mocny dla tesciowej... ech, zycie.... Pozdr. :-) m-unia Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Re: Perfumy... nowe... 26.11.01, 09:20 Te Green Tea sa przepiekne, ale jakies takie malo trwale, w odroznieniu od Sunflowersow Elizabeth Arden, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Re: Perfumy... nowe... 27.11.01, 11:47 A mnie sie jeszcze jedne perfumy spodobaly: Eau de Cartier - podobaja sie Wam? Odpowiedz Link Zgłoś