Dodaj do ulubionych

Zostalam oszpecona :-((((((

13.04.03, 03:34
Poszlam do dentysty z powodu bolu zeba? Ten probowal "stukaniem" ktory zab
boli. Doszedl do wniosku ze to "ten" i wyjal korzenie(nie mowiac mi o tym)
bol nie przeszedl. Przy nastepnej wizycie "postukal" nastepne zeby i znowu
stracilam dwa. Czyli w sumie trzy. Bol nadal trwal. Przez czysty przypadek
ktos z przyjaciol zasugerowal ze to moga byc zatoki. Zrobiono mi zdjecia i
rzeczywiscie okazalo sie ze zatoki. A ja w miedzyczasie stracilam trzy zdrowe
zeby!!!

Pare dobrych dentystow stwierdzilo ze to co z nich zostalo trzeba usunac. Ze
nie nadaja sie na korony. Trzeba bylo je usunac :-(((((((((((

Mostka nie mozna zrobic bo by nie mial sie na czym trzymac

Mam 37 lat! i przygotowuja dla mnie PROTEZE na te pare gornych zebow, z
prawej strony. Po co mi takie zycie??? :-((((((((((((((((((((
Obserwuj wątek
    • ellenai Re: Zostalam oszpecona :-(((((( 13.04.03, 03:45
      desperacja nie martw sie sa tacy ktorzy podobnie jak nie gorzej od ciebie
      trafili. Ja stracilam przez dwoch dentystow idiotow gorna jedynke, to sobie
      wyobraz jak sie czulam. Oznajmiam ci jednak ze z proteza sie da zyc,nie
      zalamuj sie ubytkami, w ostatecznosci proteze mozesz wyjac i bedziesz idealnym
      statysta do filmu pirackiego,zeby bylo ci razniej tez moge udzielic sie w takm
      filmie razem z toba,glowa do gory, pozdrowka
    • Gość: koebe Re: Zostalam oszpecona :-(((((( IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.03, 04:10
      Nie załamuj się - z pretezami da sie żyć, choć to ciało obce przynajmniej na
      poczatku przeszkadza i uwiera. Możesz też zrobic sobie wszczepy, to kosztuje,
      ale jest bardziej trwałe, niestety drogie. Co do kretyńskich lekarzy - zawsze
      pozostaje ci droga prawna, poużerasz się, ale może warto dziadów postawić
      przed sądem, żeby sie chwilę potłumaczyli?
      Pozdrawiam i nie załamuj się
      pomysl co jeszcze mozna dzieki lekarzom stracić;)
      Koebe
      • desperacja Re: Zostalam oszpecona :-(((((( 13.04.03, 04:25
        Jezeli droga sadowa to chociazby po to by dostac srodki na ulepszenie sytuacji,
        nie chce sie bic o nic ekstra. Tylko o to zeby troche poprawic sytuacje
        (chociaz zdrowych zebow sie nie przywroci!

Ale droga sadowa odpada bo nie mam zadnych dowodow co do stanu zebow bo ten
        rzeznik nie zrobil zdjecia przedtem.

Wyobrazcie sobie jak ja sie czuje jako kobieta :-(((((( Niedawno zostalam
        sama, to jakie szanse mam na poznanie kogos jako oszpecona? Jak ja ukryje ze
        mam proteze??? Rany. Chyba zwariuje
        • anahella Re: Zostalam oszpecona :-(((((( 13.04.03, 04:29
          desperacja napisała:

> Wyobrazcie sobie jak ja sie czuje jako kobieta :-(((((( Niedawno zostalam
          > sama, to jakie szanse mam na poznanie kogos jako oszpecona? Jak ja ukryje ze
          > mam proteze??? Rany. Chyba zwariuje

Hm... czyzby mezczyzni na pierwszej randce zadawali pytania typu "masz swoje
          zeby czy proteze"? Nie martw sie. w koncu okulary to tez rodzaj protezy a tyle
          kobiet nosi je z wdziekiem.
          • Gość: renia Re: Zostalam oszpecona :-(((((( IP: *.athens.access.acn.gr 13.04.03, 08:03
            Anahello wybacz, ale glupio gadasz. Proteza to nie to samo co okulary. NA wade
            wzroku zazwyczaj nie mamy zadnego wplywu, zas o zeby mozna i trzeba dbac.
            Zastanow sie, czy usunelabys sobie kilka zdrowych zebow, na rzecz protezy, bo
            to przeciez zaden klopot - to samo co okulary...
            • anahella Re: Zostalam oszpecona :-(((((( 13.04.03, 15:05
              Gość portalu: renia napisał(a):

> Anahello wybacz, ale glupio gadasz. Proteza to nie to samo co okulary.

Nie wiem czy podpisywalas kiedykolwiek polisy ubezpieczeniowe na leczenie.
              Okulary sa w nich traktowane jak proteza i refundacja ich kosztow jest
              traktowana podobnie jak refundacja innych protez.

> NA wade
              > wzroku zazwyczaj nie mamy zadnego wplywu, zas o zeby mozna i trzeba dbac.

O oczy tez mozna i trzeba dbac. Podatnosc na pewne choroby zebow i dziasel jest
              dziedziczna (np. paradentoza).

> Zastanow sie, czy usunelabys sobie kilka zdrowych zebow, na rzecz protezy, bo
              > to przeciez zaden klopot - to samo co okulary...

A co to za pytanie? Rzecz jasna ze nie usunelabym sobie zdrowego zeba, reki czy
              nogi. Okularow bez potrzeby tez bym nie nosila (nie nosze okularow ale pewnie z
              wiekiem bede musiala)

I jeszcze jedno: NIGDY w stosunku do ciebie nie uzylam slowa "glupi" czy to
              osobiscie czy o postach. Prosilabym o podobne traktowanie. Fakt, ze w wielu
              tamtach roznimy sie pogladowo nie zmusza nas do obrzucania sie takimi slowami.
              • Gość: renia Re: Zostalam oszpecona :-(((((( IP: *.athens.access.acn.gr 13.04.03, 16:47
                Anahello przepraszam ze Cie urazilam. To, co mowisz oczywiscie ma sens, po
                prostu jak przeczytalam ten watek to w ogole nie moglam uwierzyc ze taka
                sytuacja ma miejsce w dzisiejszych czasach, a prawda jest ze noszenie protezy
                zamiast zdrowych zebow niepotrzebnie usunietych to nie to samo co okulary. Ja
                nosze okulary od dziecka i gdybym miala wybierac - okulary czy sztuczna
                szczeka to na pewno wybralabym okulary, mimo, ze je widac, mimo, ze proteza
                moze byc sliczna. Wiec to jednak chyba nie to samo. Natomiast jeszcze raz
                przepraszam za slowo, ktorego uzylam. Źle zrobilam - przyznaje, bo jestes
                fajna dziewczyna i lubie generalnie czytac to co piszesz. Pozdrawiam, mam
                nadzieje, ze nie bedziesz trzymala mi za to urazy miesiacami ;)))
                • anahella Re: Zostalam oszpecona :-(((((( 13.04.03, 17:03

> mam
                  > nadzieje, ze nie bedziesz trzymala mi za to urazy miesiacami ;)))

NIe obrazilam sie, urazy oczywiscie trzymac nie bede.
    • Gość: renia Re: Zostalam oszpecona :-(((((( IP: *.athens.access.acn.gr 13.04.03, 07:54
      Desperacjo!!! Jak moglas pozwolic, zeby dentysta zaczynal leczenie od...
      USUWANIA!!!!! W dzisiejszych czasach usuwanie zebow kadzy porzadny dentysta
      traktuje jak ostatecznosc, gdy naprawde nie ma czego juz leczyc, gdy plomby
      lub korony nie maja sie na czym trzymac, bo zab jest calkowicie sprochnialy.
      Nie chce mi sie zas wierzyc, ze do tego stanu doprowadzilabys swoje zeby,
      skoro widac, ze wartosc zeba znasz. No ale skoro jakis dziadyga usunal ci juz
      jeden ząb (korzenie??) i widzialas ze jest zwyklym partaczem bo dolegliwosc
      nie ustapila - to tak spokojnie poszlas do niego z powrotem i pozwolilas mu
      usunac jeszcze dwa zeby???? I to jak usunac - ze, jak mowisz cos tam z nich
      jeszcze zostalo? Skoro juz dentysta usuwa ząb to nie ma prawa nic po nim
      poozstac, bo z takich pozostawionych resztek mozesz miec kolejne klopoty,
      zakazenia i dalsze grzebanie w dziasłach. Ludzie trzymajcie mnie. Do jakiego
      dentysty Ty sie udalas??? Wybacz, ale poza tym, ze dentysta chyba sam sobie
      dal dyplom, to moim zdaniem wykazalas sie.... no nie wiem jak to nazwac, zeby
      nie przesadzic - glupota? nieodpowiedzialnoscia? Bezradnoscia w obliczu bolu?

Wspolczuje. Historia jak z poczatku XIX wieku.
      • desperacja Re: Zostalam oszpecona :-(((((( 13.04.03, 10:37

> Desperacjo!!! Jak moglas pozwolic, zeby dentysta zaczynal leczenie od...
        > USUWANIA!!!!! Gdy doszedl do wniosku ze bol z 'tego" niby zeba to usunal
        korzenie, o czym sie dowiedzialam juz po fakcie.
        .
        > Nie chce mi sie zas wierzyc, ze do tego stanu doprowadzilabys swoje zeby,
        > skoro widac, ze wartosc zeba znasz.
        . Wlasnie zeby byly zdrowe, ale nie zrobil zdjecia (ktore by to wykazalo).
        Bol byl spowodowany zatokami.

No ale skoro jakis dziadyga usunal ci juz
        > jeden ząb (korzenie??) i widzialas ze jest zwyklym partaczem bo dolegliwosc
        > nie ustapila - to tak spokojnie poszlas do niego z powrotem i pozwolilas mu
        > usunac jeszcze dwa zeby???? Nie usunac, on wyjal korzenie. A o tym ze z
        nich wyjal zorientowalam sie juz po fakcie (po 3 zebach), gdy inny dentysta
        musial je usunac bo sie polamaly po usunieciau korzeni.

> dal dyplom, to moim zdaniem wykazalas sie.... no nie wiem jak to nazwac,
        zeby nie przesadzic - glupota? nieodpowiedzialnoscia? Bezradnoscia w obliczu
        bolu?
        . Chyba nie potrzeba mi juz dawac kopow!. lezacego sie nie kopie. Chcialam
        jakichs slow , ktore by dodatnio na mnie wplynely! I Moze ta moja historia
        pomoze innym na przyszlosc.
        • Gość: renia Re: Zostalam oszpecona :-(((((( IP: *.athens.access.acn.gr 13.04.03, 10:47

Desperacjo, nigdy nie powinno byc przypadku, ze dentysta, czy jakikolwiek inny
          lekarz usuwa Ci cokolwiek bez ustalenia tego z Toba. Tego lekarza powinnas
          naprawde zaskarzyc, tylko problem w tym, ze lekarze niemal nigdy nie
          przegrywaja z pacjentami. Ale, ze chodzilas do niego kilkakrotnie po takich
          numerach - to naprawde sie dziwie.

Bardzo przepraszam, ze Cie jeszcze bardziej przygnebiam, naprawde nie chce
          tego robic, tylko Twoja historia jest niewiarygodna. Wybacz, ze drąże, jak nie
          chcesz to nie odpwiadaj, ale W JAKI SPOSOB MOZNA USUNAC SAME KORZENIE,
          POZOSTAWIAJAC ZĄB??? NA czym zatem ten ząb, po usunięciu korzeni, mialby sie
          trzymac?

Nie wiem jak Cie pocieszyc. Nie potrafie napisac nie przejmuj sie, proteza nie
          jest taka straszna, bo dla mnie tez bylaby straszna. Jedyne, co mozna w tej
          sytuacji powiedziec, to chyba to, ze czas leczy takie rzeczy, a w zyciu
          naprawde sa powazniejsze problemy. Ale wiem, ze to zadna pociecha dla Ciebie w
          tej chwili. No, trzymaj sie jakos. Przebrniesz i przez to :)))))
        • anahella Re: Zostalam oszpecona :-(((((( 13.04.03, 15:12
          desperacja napisała:

> Chyba nie potrzeba mi juz dawac kopow!. lezacego sie nie kopie. Chcialam
          > jakichs slow , ktore by dodatnio na mnie wplynely! I Moze ta moja historia
          > pomoze innym na przyszlosc.

Na mnie podzialalo - juz wiem ze zanim sie usunie zab trzeba koniecznie zrobic
          przeswietlenie. Moja dentystka - jestem jej pacjentka od wielu lat i polecilam
          ja wielu znajomym ZAWSZE jak nie wie co sie dzieje to wysyla pacjenta na
          przeswietlenie. Koszt jest niewielki a za wizyte typu: "oglada i wysyla na
          przeswietlenie" nie bierze pieniedzy.

Jezeli cie to pocieszy, to powiem ci, ze jestem ofiara dentyski z gabinetu
          szkolnego. To bylo w socjalizmie, materialow nie bylo a dentystka prowadzila
          swoj prywatny gabinet. Usuwala dzieciom zeby, ktore kfalifikowaly sie do
          leczenia a w papierach zapisywala ze je plombowala. Mi tez usunela zab, ktory
          WCALE MNIE NIE BOLAL. Plombe w nim nosilam wiele lat - dopiero w liceum okazalo
          sie ze nalezy je wymienic. I jeden zab przeszedl do hisotorii:( Bomba wybuchla
          jak jeden z kolegow przyszedl do domu bez trzeciego juz z kolei zeba.
    • koaa Piękny uśmiech:) 13.04.03, 11:10
      Wstaw sobie trzy implanty i gwarantuję Ci
      że mężczyźni będą się zachwycali twoimi zębami.
      Jest jeden problem implant kosztuje około 5 tyś zł w W-wie
      a jakie ceny są gdzie indziej nie wiem.

Pozdrawiam:)

• Gość: kanal I nie probowal leczyc kanalowo? Poza tym... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.03, 13:21
      PODSTAWOWA RZECZA jest robienie sobie gdzies tak raz na rok pantomografii
      calego uzebienia, najlepiej to robia zazwyczaj w akademiach medycznych, mozna
      doplacic i dostac szczegolowy opis, ZANIM sie pojdzie z bolem do dentysty! Moja
      najpierw wyslala mnie na zdjecie, zanim w ogole sie tego dotknela!

I nie wierzyc, ze za 30-40 zl za kanal mozna sobie wyleczyc zab kanalowo. Takie
      przypadki to duza czesc klientow "poprawkowych", w panstwowej akademii
      medycznej jest to co najmniej 60 zl za kanal dla normalnych przypadkow (zawsze
      mozna sobie zrobic za sto kilkadziesiat pod mikroskopem z kamera wprowadzana w
      zab), jak jest o polowe niemal taniej, to pewnie na chybcika, bez wypelnienia
      nawet... Bez rentgenow kontrolnych w trakcie leczenia (moje dwa zeby to
      odpowiednio 4 miesiace i pol roku od pierwszej wizyty, 2 i 4 rentgeny nie
      liczac pantomografii na starcie). Promieniowanie nie jest takie wielkie, a
      pantomografia raz na jakis czas.
      • desperacja Re: I nie probowal leczyc kanalowo? Poza tym... 13.04.03, 14:06
        Gość portalu: kanal napisał(a):

- No wlasnie on nie zrobil zdjecia tylko stukaniem w zeby okreslal ktory .
        bolec. A bolaly, tylko ze jak sie pozniej okazalo to byly zatoki bolesne.

- Wyciagnal korzenie, i mial wypelnic zeby kanalowo za jakis czas, ale zeby
        (czyli ta biala czesc nad dziaslem)w miedzyczasie sie wylamala.
        • melinek Prowokacja. Im dluzej czytam ten watek, 13.04.03, 17:44
          tym bardziej jestem o tym przekonana, chocby
          dlatego, ze dzisiaj takich rzeczy dentysci
          nie robia.
          • Gość: renia Brawo, Melinku. IP: *.athens.access.acn.gr 13.04.03, 20:04
            I chociazby dlatego, ze opowiesci, o usuwaniu (wyjmowaniu- sic) samych
            korzeni, z zostawieniem zeba i planami na przyszlosc wypelnienia tegoz zeba
            kanalowo, sa po prostu bajeczka dla niegrzecznychdzieci. Takie bzdury, ze
            przykro czytac.
    • ellenai Re: Zostalam oszpecona :-(((((( 13.04.03, 15:38
      desperacja,kochana bedzie ok, proteza naprawde nie wyglada zle, ja mam taka,
      ze nikt nie jest w stanie rozpoznac moich "sztuczych" zabkow. Wiem jednak jak
      sie czlowiek czuje jak sie straci zeba,tragedia,ja sie tak poplakalam jak nigdy
      w zyciu.A historie takie jak desperacji naprawde sie zdarzaja,nie ma ja co
      winic,czasem lekarzom sie wydaje ze wszystko wiedza i najlepiej i trudno z
      nimi argumentowac, tak bylo ze mna.Desperacja glowa do gory, bedzie ok
    • perotin Dzis myszom hoduja zeby z kom. macierz. a za... 13.04.03, 16:47
      jakies 10 lat, wedlug przewidywan, bedzie sie to robic u ludzi... Na razie
      pozostaja implanty (chocby takie wkrecane, super rzecz podobno, tylko dlugie i
      skomplikowane przygotowanie dziasel do tego).

Co do cen, to w takiej Lodzi bedzie co najmniej o polowe taniej jak sadze. Jak
      tak widze cenniki niektorych uslug, to srednio tyle wychodzi. Mozna tez w
      Uniwersytecie medycznym, dlugie terminy z pewnoscia, ale jest to gwarancja
      pewnego poziomu jednak (niekoniecznie najwyzszy). Jesli o mnie chodzi, to
      prywatna dentystka cos tam mi wyleczyla, druga w tym samym gabinecie zobaczyla
      wiecej, w UM na kontroli jeszcze wiecej, ale trafilem do jednej p. doktor,
      ktora znalazla jeszcze wiecej, niz podczas wstepnej kontroli pare metrow obok i
      na innym wydziale tamze. Czyli poziom w samym UM zroznicowany, ale i tak jak na
      razie duzo wyzszy sie wydaje, niz prywatnie u dwoch lekarzy

Oczywiscie to nie musi byc regula, to tylko moj przypadek. No i zawsze mozna
      trafic prywatnie do profesora UM ;-)))) W kazdym razie sprzet i standardy maja
      niezrownane.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka