08.02.07, 13:35
Może macie w zanadrzu ciekawe przepisy kulinarne, smaczne...(Proszę wpisywać
poniżej)
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • anahella Papryka uniwersalna:) 09.02.07, 02:05
      Znam tylko jeden i tylko to potrafie robic. :P

      Skladniki dobieracie wedlug uznania, kto ile jakiego smaku lubi.

      cebula, papryka w 3 kolorach, ananas z puszki, pomidory, olej, sol, bazylia.

      Siekamy drobno cebule i wrzucamy na goracy olej do rondla. Dusimy na malym ogniu
      az do zarumienienia sie.
      Siekamy papryke i dorzucamy do cebuli. Mozna podlac woda i zwiekszyc gaz
      Jak papryka jest juz miekka, siekamy pomidory i dowalamy do gara. Mozna wtedy
      posolic i sporobowac: pewnie jest za kwasne, wiec dorzucamy ananasa i jak kto
      chce to dolac soku z puszki.
      Na koniec dosypujemy od serca bazylie.

      A dlaczego danie jest uniwersalne? bo jak wyjdzie zbyt plynne to sie podaje w
      miseczkach jako zupe. Jak geste, to mozna podac ze swieza bulka. A jak ktora
      jest pracowita to moze ugotowac makaron i tymze makaron polac. Z ryzem tez
      niezle. Ja osobiscie gotuje wczesniej makaron (mimo ze jestem baaaardzo leniwa),
      przelewam zimna woda zeby sie nie kleil, wlewam lyzke oliwy, posypuje bazylia i
      tartym serem zoltym. W trakcie gotowania papryki moze sie zapiekac.

      Pomidory obieram ze skorki, papryke nie.

      Smacznego.
    • beata2802 moja ulubiona sałatka 09.02.07, 07:54
      kukurydza
      ser żółty np. królewski [pokrojony w kostkę lub utarty na tarce]
      ananas pokrojony
      jogurt [ewentualnie majonez też]
      czosnek [przeciśnięty przez wyciskarkę do czosnku]
      sól do smaku

      proporcje zależą od kaprysu kucharki

      smacznego :)
      • iokepine Re: moja ulubiona sałatka 09.02.07, 13:41
        :D To moja żółta sałatka urodzinowa :D
        Były e niej jescze jajka i coś tam jeszcze żółtego, nie pamiętam :D

        Poza tym była sałatka zielona i czerwona (zielona z zielonych rezcy i czerwona z
        czerwonych:P)
    • iokepine Sesto 09.02.07, 13:45
      Sesro to mój ostatni wynalazek, jest to wegańskie pesto;)

      Składa się z:
      - spiruliny,
      - oliwy z oliwek,
      - soli, pieprzu i innych przypraw, jakie mi akurat wpadną w ręce,
      - przecieru pomidorowy domowej roboty,
      - ewentualnie czosnku pokrojonego w drobną kosteczkę.

      Całość miesza się i je, maczając w tym razowy chleb:)
    • iokepine Mój dzisiejwszy wynalazek 17.03.07, 19:04
      Zupa soczewicowo-warzywna

      garść czerwonej soczewicy
      pietruszka
      pół selera
      marchew
      1 pomidor
      sos paprykowy
      pieprz biały
      chili
      kminek
      sól
      oliwa z pestek winogron

      Soczewicę zagotować w dużej ilości wody, warzywa poza pomidorem pokroić na
      długie paseczki-zapałki, zblanszowac na patelni i dodać do garnka z soczewicą.
      Dodać oliwy, sosu paprykowego i przypraw i pozwolić, zeby się trochę zagotowało.
      Pokroić pomidora na małe cząstki i dodać surowego do nalanej już na tależ zupy:)

      Mniam:)
    • dori7 Cukinia i baklazan nr 1 24.03.07, 19:51
      Ja jestem ostatnio zakochana w cukinii i baklazanie :))

      Zapiekanka z cukinii i bakalzana - prosta, szybka, efektowna i smaczna:
      Cukinie, baklazany i pomidory w proporcjach zaleznych od upodoban umyc, obrac,
      jesli maja brzydka skorke i pokroic w plastry. Plastry cukinii i baklazana
      podsmazyc na oliwie z oliwek i wodzie (bakalzan bardzo chlonie tluszcz, wiec
      trzeba mu dolewac wody). Wszystkei warzywa ulozyc na blasze, tak zeby na siebie
      nachodzily, a pomiedzy nie powkladac plastry mozarelli. Calosc posypac ziolami
      prowansalskimi, pestkami dyni i orzechami. Zapiec w piecyku, po wyjeciu polozyc
      na wierzch rukole, swieza bazylie ew. inne ziola wedlug gustu. Podawac cieple,
      choc na zimno tez jest pyszne :))
      • dori7 Cukinia i baklazan nr 2 24.03.07, 19:56
        Nadziewana cukinia: cukinie o ladnej skorce umyc i przekroic wzdluz na pol.
        Miazsz wydrazyc. Na patelni zeszklic cebule, dodac miazsz, posolic i poddusic z
        puszka zielonego groszku oraz pokrojonymi w kosteczke jablkami. Calosc zmiksowac
        i wymieszac z orzechami laskowymi i ziolami (czesc ziol zostawic - pojda na sama
        gore po zapieczeniu) - ja robie z prowansalskimi, bazylia lub mieta. Na wierzchu
        polozyc plastry mozarelli i zapiec w piecyku. Podawac udekorowane swiezymi
        ziolami i rukola.
      • dori7 Re: Cukinia i baklazan nr 3 24.03.07, 20:05
        Wegetarianskie enchiladas vel buritos

        Podsmazyc w sporym garnku cebule z oliwa z oliwek. Dodac fasolke z puszki,
        pokrojona papryke i papryczke chili, potem zalac to przecierem pomidorowym.
        Doprawic sola, cukrem, pieprzem, pzrecisneitym przez wyciskarke czosnkiem i ew.
        chili w proszku, jesli swiezego bylo za malo. Przestudzic.

        Na patelni nr 2 poddusic obrana, pokrojona w dlugie paski i posolona cukinie.
        Zdjac cukinie. Poddusic obrane i pokrojone w plastry baklazany. Przestudzic.

        Dno zaroodpornego naczynia posmarowac sosem. Wziac tortille (domowe lub
        sklepowe), na kazdej klasc 2-3 paski cukinii i troche sosu, zawijac i ukladac w
        naczyniu zaroodpornym, przekladajac kolejne zawijance plastrami bakalzana.
        Calosc polac reszta sosu i posypac startym serem, najlepiej gouda i zapiec w
        piekarniku.

        Ukochane danie moich krewnych i znajomych :)) Robie je zawsze w straszliwych
        ilosciach, jak dla pulku wojska, ale nie zdarzylo sie jeszcze, by dotrwalo
        kolejnego dnia :D
          • dori7 Re: Cukinia i baklazan nr 3 26.03.07, 12:01
            Strategia chwalenia jest bardzo skuteczna, nastepnym razem zrobie cos jeszcze
            lepszego :))

            A w ogole to wczoraj kupilam elektryczna wyciskarke do cytrusow, produkt marki
            Tesco za niecale 30 zl (dziala swietnie!) i popijam swiezy sok z pomaranczy.
            Nastepna impreza bedzie sokowa - z kombinacjami pomaranczy, truskawek, kiwi,
            melona i innych pysznosci :))
      • dori7 Cukinia i baklazan nr 4 02.04.07, 10:44
        Mam kolejny pomysl na moje ukochane dyniowate przysmaki :))
        Jadlam ostatnio cos takiego w knajpce. Podsmazone plastry baklazana i zapieczone
        pod kolderka z sosu greckiego (takiego jak do ryby po grecku) z zoltym serem. Pycha!
        • dori7 Nadziewana papryka 10.04.07, 16:09
          Potrzeba matka wynalazku - na czesc wczorajszych gosci wymyslilam nadziewana
          papryke. Poniewaz w domu byla akurat papryka, baklazan, pomidory, cebula, ziola,
          ryz i feta, wiec papryka zostala nadziana masa z zeszklonej cebulki,
          podduszonych z ziolami kawalkow baklazana i pomidora (z duza iloscia wody, zeby
          zrobil sie smakowity sos) i ugotowanego ryzu. Calosc zapieklam z kawalkami fety.
          Pycha!!!
    • kawa_malinowa brokuły z makaronem :) 02.04.07, 15:07
      gotujemy brokuły (mogą być na parze)
      podsmażamy pieczarki z czosnkiem (pieczarek ze 40 dkg)
      gotujemy makaron
      odcedzamy makaron - ale nie zlewamy wodą, tylko do gorącego dodajemy gorące
      brokuyły, gorąmce pieczarki, a wszystko mieszamy jeszcze z serem.

      :)
    • dori7 Re: Qlinarnie 05.04.07, 14:55
      Ostatnio w ulubionej knajpie jadlam bakalzana zapiekanego w winie z mozarella,
      podawanego ze szpinakiem, swiezymi pomidorami i bazylia. Trzeba bedzie sprobowac
      odtworzyc to cudo w domu - juz kupilam szpinak i bakalzany :))
    • dori7 Mazurki 05.04.07, 15:02
      Wlasnie przytaszczylam do domu:

      * 3 kilo maki
      * kilo migdalow
      * kilo krowek
      * kilo masla
      * kilo cukru pudru
      * litr kremowki
      * palete jaj
      * 2 gorzkie czekolady z wysoka zawartoscia kakao
      * 2 paczki orzechow w czekoladzie
      * 2 paczki kandyzowanego ananasa
      * sloik marmolady pomaranczowe, zeby w razie czego zagescic nia mase z miazszu
      pomaranczowego i kandyzowanej w domu skorki

      Jutro rano rzucam sie na produkcje mazurkow. Mam nadzieje, ze obydwie rodziny,
      mojego J. i moja, juz sie nauczyly, ze postawienie na swiatecznym stole kupnego
      mazurka jest dla mnie straszliwa zniewaga :DDD
      • ewa_z_drzewa Paszteciki 22.04.07, 19:37

        baza: ciasto francuskie :) mrożone, albowiem na własnoręczne czas jeszcze nie
        nadszedł

        a do środka - co nam fantazja podpowie (i co w domu znajdziemy):
        1. szpinak podsamżony z czosnkiem+ suszone pomidorki+ orzechy włoskie siekane
        (w wersji ekskluzywnej piniolki)+ ser pleśniowy
        2. kukurydza z groszkiem + żółty ser
        3. parówka sojowa + żółty ser
        4. podsmażony por + pleśniak + orzeszki lub słonecznik
        5. podsmażone pieczarki z papryką i ziołami
        6. itp., itd.
        i zawsze tak samo - rozmrozić uważnie, pokroić na trójkąty, nałożyć farsz,
        skleić dokładnie (można posmarowac boki wodą), na wierzchu - roztrzepanym jajem
        potraktować, można podsypać (czarny sezam, czarnuszka, słoneczk, etc,);
        delikatnie nakłuwamy wierzch
        pieczemy w 150-200 st do zbrązowienia
        p y s z n o ś c i o w e ;)
        • dori7 Re: Paszteciki 25.04.07, 10:48
          Mniam, bardzo inspirujacy przepis, wielkie dzieki! Dzis robie na obiad
          wegetarianskie enchiladas, ale w najblizszym czasie zrobie wariacje na temat
          pasztecikow w wersji 1 z feta zamiast sera plesniowego. Uwielbiam polaczenie
          szpinaku, fety i czosnku, a jeszcze bardziej uwielbiam zyciowe przepisy, do
          ktorych mozna wrzucac, co w lodowce siedzi - bo nie oszukujmy sie, nie zawsze
          jest czas na bieganie za konkretnymi skladnikami :))


          A propos mrozonego ciasta - moja chrzestna, ktora przewspaniale gotuje, mawia,
          ze przezorna i wytworna pani domu ma zawsze w zamrazalniku mrozone wytrawne
          ciasto kruche lub francuskie, zeby w razie potrzeby w kilka minut przygotowac
          elegancka przystawke czy nawet danie glowne :))
    • dori7 Pizza 04.05.07, 20:47
      Moje ukochane danie awaryjne - drozdze, make i przecier pomidorowy mam zawsze w
      domu, a na wierzch mozna upchnac, co podleci, albo wyskoczyc na 5 minut do
      warzywniaka po cokolwiek. Danie gotowe, wszyscy zadowoleni :))

      Ciasto robie wg przepisu:
      3 szklanki maki (mieszam zwykla z orkiszowa)
      3/4 kostki drozdzy (takiej 10 deko)
      szklanka maki
      szklanka wody + ew. odrobina cieplego mleka do rozpuszczenia drozdzy
      lyzka cukru
      3 lyzki oliwy z oliwek
      sol

      I tak potem ciasto nie chce sie zagniesc, wiec dodaje to tego, to owego, az
      bedzie ok :)) Wychodzi zawsze i mam nadzieje, ze dzis nie bedzie wyjatku, za 5
      minut wlaczam piecyk :))
      • ewa_z_drzewa Sz-sz 09.05.07, 20:54
        czyli szparagowe szaleństwo
        pełna dowolność:
        szparagi na parze z sosem (lub bez)
        szparagi zapiekane w cieście (np. francuskim)
        naleśniki ze szparagami (najlepsze takie z ciasta z dodatkiem mąki razowej, a
        na to szparagi ugotowane na parze, troszkę sera i zapiekamy, podajemy obficie
        zazielenione pietruszką czy szczypiorkiem)
        zupa-krem ze szparagów (bulion warzywny+szparagi+ziemniak- gotujemy a następnie
        miksujemy blenderem - podajemy solo z zieleninką lub np. grzankami, płatkami
        migdałów)
        itd. itp. smacznego ;)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka