wiarusik 01.07.07, 18:30 Dajcie mi linka do takiego smutnego wiersza,chyba Miłosza ale nie jestem pewien,który opowiadał o tym,jak Krzyś pojawiał się i znikał w stumilowym lesie,aż w końcu po śmierci został tam już na zawsze z Kubusiem i spółką. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiarusik Re: Szybko potrzebuję 01.07.07, 18:43 Nie wierzę,że go w liceum nie mieliście;) Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Szybko potrzebuję 01.07.07, 18:47 Może to to? madden.blog.pl/archiwum/index.php?nid=10684317 Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Szybko potrzebuję 01.07.07, 18:51 W sumie, to nie jest smutne:) Krzyś wrócił do Stumilowego lasu. Miłosz to napisał na wieść o smierci Krzysia. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Szybko potrzebuję 01.07.07, 18:53 Mnie smuci.Śmierć jest smutna.Szkoda,że Krzyś nie jest w Niebie z innymi ludźmi,tylko z paroma pluszakami. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Szybko potrzebuję 01.07.07, 18:54 Postaciami z jego wyobraźni. Krzyś był pewnie bardzo samotnym człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Szybko potrzebuję 01.07.07, 19:14 ale myślę, że to nie były dla niego tylko pluszaki. Ale osoby, które go kochały i które on kochał. A stumilowy las, to jego niebo. Że to tylko twory jego wyobraźni? A jesteś pewien, że świat Cię otaczający nie jest tworem Twojej wyobraźni? Albo ziarnkiem maku w makówce w czyimś ogrodzie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Szybko potrzebuję 01.07.07, 19:25 "A jesteś pewien, że świat Cię otaczający nie jest tworem Twojej wyobraźni" O przepraszam,ja sobie tego syfu nie wyobraziłem;))) Ja właśnie liczę,że po tamtej stronie jest coś,czego tutaj nie można sobie wyobrazić.A świat Krzysia,to tak jakby za pogańską wiarę,że pluszaki żyją,Bóg skazał go na jego niebo. I szkoda,że jedynymi osobami które go kochały,są jego pluszaki,a nie np.przyjaciele,jakaś dziewczyna,rodzina.Wygląda jakby za życia nic lepszego go nie spotkało,nie miał przyjaciół,partnerki,musiał się zadowolić wyimaginowanymi przyjaciółmi z dzieciństwa,czyli tak naprawdę samym sobą.Krzyś samotny jak palec i po śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Szybko potrzebuję 01.07.07, 19:44 O nie Kubuś Puchatek to nie tylko pluszak!!! Natomiast Krzyś był chyba rzeczywiście samotnym dzieckiem-z tego co pamietam był jedynakiem, a poza tym Anglicy dzieci chowali dosyć specyficznie-od maleńkości dzieci własciwie większy kontakt miały z róznymi nianiami, guwernantkami niż rodzicami i bardzo szybko wysyłane były do szkół z internatami, do rodzinnego domu przyjeżdżały tylko na wakacje... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Szybko potrzebuję 01.07.07, 19:22 wiarusik napisał: > Mnie smuci.Śmierć jest smutna.Szkoda,że Krzyś nie jest w Niebie z innymi > ludźmi,tylko z paroma pluszakami. Śmierć nie jest smutna. Ona jest smutna w naszej akurat kulturze. Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Szybko potrzebuję 01.07.07, 19:31 Umarł pierwowzór Krzysia syn A. A. Milne. I na wieśc o tej smierci Miłosz napisał to co wyżej wkleiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Szybko potrzebuję 01.07.07, 19:34 A Puchatek żyje,jest w muzeum: pl.wikipedia.org/wiki/Kubu%C5%9B_Puchatek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Szybko potrzebuję 01.07.07, 22:53 Ale ten miś z gablotki nie jest tym samym Puchatkiem którym był,gdy personifikował go jego właściciel.Teraz jest utrzymywany sztucznie przy życiu,przez pamięć czytelników.Jest tym,za co my go uważamy,a nie tym za co miał go syn pisarki. Czyli w pewnym sensie Puchatek umarł ze swoim panem;) Ale ten pluszowy.Literacki żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Szybko potrzebuję 01.07.07, 19:35 Jasne. Choć spadkobiercy Milne'a coś knuli... Odpowiedz Link Zgłoś