Gość: Lena Re: soczewica to stara PRUKWA IP: 213.216.82.* 08.07.03, 20:54 Ale my ją lubimy. A Ciebię nie. Odpowiedz Link Zgłoś
soczewica Re: soczewica to stara PRUKWA 08.07.03, 21:15 Gość portalu: Lena napisał(a): > Ale my ją lubimy. A Ciebię nie. sęks. więcej takich wątków! Odpowiedz Link Zgłoś
soczewica Re: soczewica to stara PRUKWA 08.07.03, 21:14 s_nowicjuszka napisała: > BUHEHHEHEEHE a gdzie jest pointa? Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: soczewica to stara PRUKWA 08.07.03, 21:15 soczewica napisała: > a gdzie jest pointa? w czubkach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
anahella takie watki az sie prosza zeby je zepsuc 08.07.03, 21:32 i tak mnie kreci, zeby to zrobic, wiec zadaje pytanie: czy umie ktoras z Was zrobic cos dobrego z cukini? Tylko bez miesa, prosze bo nie jadam. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: takie watki az sie prosza zeby je zepsuc 08.07.03, 21:36 wydrążyć, nadziać różniastymi jarzynkami, grzybami i zapiec mniam Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: takie watki az sie prosza zeby je zepsuc 08.07.03, 21:51 aankaa napisała: > wydrążyć, nadziać różniastymi jarzynkami, grzybami i zapiec > mniam no dobra, a dlugo ja trzymac w piekarniku? i na jakim ogniu, bo jak siebie znam to przypale:) Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: takie watki az sie prosza zeby je zepsuc 08.07.03, 22:06 mam elektryczny - ok. 200 st. jak długo - ok. pół godziny Odpowiedz Link Zgłoś
soczewica Re: takie watki az sie prosza zeby je zepsuc 08.07.03, 21:55 aankaa napisała: > wydrążyć, nadziać różniastymi jarzynkami, grzybami i zapiec > mniam ani słowa o jedzeniu. zaraz puszczę pawika, coś mi zaszkodziło :/ Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: takie watki az sie prosza zeby je zepsuc 08.07.03, 21:56 soczewica napisała: > ani słowa o jedzeniu. No dobra, nie o jedzeniu to o perfumach. Znacie jakies fajne perfumerie internetowe? Bo na www.pedet.pl nie ma moich ulubionych. Odpowiedz Link Zgłoś
soczewica Re: takie watki az sie prosza zeby je zepsuc 08.07.03, 22:02 anahella napisała: > soczewica napisała: > > > ani słowa o jedzeniu. > > No dobra, nie o jedzeniu to o perfumach. Znacie jakies fajne perfumerie > internetowe? Bo na www.pedet.pl nie ma moich ulubionych. nie znam. jak się tam wącha? prukwa Odpowiedz Link Zgłoś
p.a.d.a.l.c.o.w.a mnie powala KENZO- " jungle" ..makabra n/t 09.07.03, 11:57 aankaa napisała: > czy jak się to pisze > zapach ...... powala ....... Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: takie watki az sie prosza zeby je zepsuc 08.07.03, 22:06 soczewica napisała: > anahella napisała: > > nie znam. jak się tam wącha? skoro mam ulubione to juz kiedys je wachalam:) > prukwa a nie lepiej prókfa? fajniej wyglada Odpowiedz Link Zgłoś
summa Re: takie watki az sie prosza zeby je zepsuc 08.07.03, 22:20 anahella napisała: > czy umie ktoras z Was zrobic cos dobrego z cukini? Tylko bez miesa, prosze bo > nie jadam. A takie cos jak leczo, bez mięsa? Czesto robię. Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: takie watki az sie prosza zeby je zepsuc 08.07.03, 22:22 summa napisała: > A takie cos jak leczo, bez mięsa? Czesto robię. To powiedz jakrobisz! Bo ja robie cos takiego na papryce ale na slodko kwasno - z ananasami. Z cukinia nie robilam. Odpowiedz Link Zgłoś
summa Leczo 08.07.03, 22:36 Cos mi się wczesniej za szybko wysłało, ale mniejsza z tym. Leczo cukiniowe robie tak: podsmażam cebulę (sporo), dodaję pomidory (lepsze są świeże, bez skórek, ale koncentrat też może być), cukinię pokrojona w kostke, można dodać tez pieczarki, paprykę. Troche podsmażam wszystko na patelni lub w rondelku, dodaje wode, duszę (niezbyt długo), a na koncu duużo zieleniny (pietruszki i koperku). Najlepsze z ryżem. ---- Zwycięstwo w dyskusji należy do perkusji. St.J.Lec Odpowiedz Link Zgłoś
summa Zapomniałam 08.07.03, 22:38 o czosnku. Sporo czosnku (jak ktoś lubi oczywiscie). Odpowiedz Link Zgłoś
summa Soczewica, nie czytaj 08.07.03, 22:26 I jeszcze przypomniało mi sie, że często robie takie a'la kotleciki: kroi sie małą cukinie na niezbyt grube plasterki, soli, czeka az troche puszczą sok. panieruje i smazy. Z młodymi ziemniaczkami - mniam, mniam Odpowiedz Link Zgłoś
anahella z bula nie lubie 08.07.03, 22:32 ale po wyjeciu z wody poleam roztopionym maselkiem i posypuje koperkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa "deptane" ziemniaki 08.07.03, 22:42 ugotowane, dużo masła, jeszcze więcej drobniutko posiekanego koperku wygląda - na koniec - jak zielona "pulpa" dodatki - jak komu pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
summa Re: 'deptane' ziemniaki 08.07.03, 22:44 Ooo, z koperkiem nie znam. Robie je z podsmażoną cebulka, też dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: 'deptane' ziemniaki 08.07.03, 22:47 papu było, "zapachy" też, to może tak o ciuchach pogadamy...o pogodzie nie che jak wyprzedaże letnie? złapałyście się już na jakieś? Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: 'deptane' ziemniaki 08.07.03, 22:50 tralalumpek napisała: > papu było, "zapachy" też, to może tak o ciuchach pogadamy...o pogodzie nie che > jak wyprzedaże letnie? złapałyście się już na jakieś? pewnie, tylko rozmiary "nie te" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: 'deptane' ziemniaki 08.07.03, 22:53 a ja płaczę po kątach bo nie miałam czasu do tej pory pobuszować po sklepach .....buuuuuuuuuu Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa lepiej płakać z braku czasu 08.07.03, 22:56 niż z braku rozmiarów... wszystko przed Tobą Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: lepiej płakać z braku czasu 08.07.03, 22:59 aankaa napisała: > niż z braku rozmiarów... > > wszystko przed Tobą pewnie masz racje , bo jak bym upatrzyła sobie coś i nie było by rozmiaru to dopiero byłby taniec indiański... Odpowiedz Link Zgłoś
anahella a czemu nie? 08.07.03, 22:54 Choc ja to ostatnio wychodze z pracy jak juz skelpy pozamykane. Odpowiedz Link Zgłoś
anahella ja robilam inne puree 08.07.03, 22:46 aankaa napisała: > ugotowane, dużo masła, jeszcze więcej drobniutko posiekanego koperku > wygląda - na koniec - jak zielona "pulpa" smaze na szklisto cebulke bardzo drobno siekana, w trakcie dorzucam tarte na grubej tarce jablko (obrane, zeby skorka sie nie paletala) a potem mieszam z ugniecionymi ziemniakami. Tylko nie pamietam nigdy jaka przyprawa do tego najlepiej smakuje, bo raz trafilam w 10-tke a potem juz nigdy tego nie powtorzylam. Ja miesa nie jem, ale jak dla gosci robie, to dobrze im wchodzi z kaczka albo z indykiem Robilam takie ziemniaki Odpowiedz Link Zgłoś
summa Re: ja robilam inne puree 08.07.03, 22:58 Swoją drogą, Anahella, ciekawa jestem jaką masz grupę krwi (bo wg upodobań kulinarnych powinnaś mieć A). Testuje ostatnio wszystkich bo jestem pod wrażeniem książki pana D'Adamo. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: ja robilam inne puree 08.07.03, 23:01 summa napisała: > Swoją drogą, Anahella, ciekawa jestem jaką masz grupę krwi (bo wg upodobań > kulinarnych powinnaś mieć A). Testuje ostatnio wszystkich bo jestem pod > wrażeniem książki pana D'Adamo. eeeee, czy to ten co napisał o jedzeniu zgodnie z grupą krwi? gdzieś taka książka leży u mnie na półce ale stwierdziłam że nie dam się zaszufladkować jako A do bezmięsnych bo uwielbi9am jako lew mięsisko Odpowiedz Link Zgłoś
summa Re: ja robilam inne puree 08.07.03, 23:16 tralalumpek napisała: > eeeee, czy to ten co napisał o jedzeniu zgodnie z grupą krwi? gdzieś taka > książka leży u mnie na półce ale stwierdziłam że nie dam się zaszufladkować > jako A do bezmięsnych bo uwielbi9am jako lew mięsisko Ten sam. Ja mam grupę 0 i wreszcie wiem dlaczego tak kocham mięso ( i w końcu jem je bez wyrzutów sumienia). Chociaz on napisał nastepną książkę, gdzie zaczął dzielić grupy krwi dodatkowo na podgrupy (np. jak jeden rodzic miał A, a drugi 0, to dziecko może mieć np grupę A, podgrupę 0 i ciągoty do mięsa)i jeszcze na jakies wydzielacze i niewydzielacze, tak ze sprawa się komplikuje :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
anahella moja grupa krwi 08.07.03, 23:48 to B Rh plus. I podobno robie wszystko wbrew tym zasadom o grupach :) Odpowiedz Link Zgłoś
summa Re: moja grupa krwi 09.07.03, 00:03 B to najlepsza grupa :)). Wg D'Adamo powinnas tylko unikać kurczaków, pomidorów i pszenicy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
summa Re: a kalafior z bułą ????????? 08.07.03, 22:42 A zapiekany pod beszamelem?? Chociaz brokuły lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: a kalafior z bułą ????????? 08.07.03, 22:49 summa napisała: > A zapiekany pod beszamelem?? Chociaz brokuły lepsze. Kalfior tez niczego sobie z beszamelem. Choc z beszamelem to robilam kiedys tak (wtedy jeszcze mieso jadlam). Blanszowalam cykorie na mleku, ostudzona zawijalam w plastry szynki, ukladalam w naczyniu zaroodportnym i posypywalam tartym serem. Potem z mleka, na ktorym robilam cykorie robilam beszamel i zalewalam. Do piekarnika i z mlodymi ziemniaczkami. Tylko z ta cykoria jest problem, bo trzeba jej pilnowac po pierwsze zeby nie wyplywala a po drugie, zeby mleko nie wykipialo. Jakby robic na wodzie to szybko sciemnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
soczewica Re: soczewica to stara PRUKWA 08.07.03, 22:56 kurde jesteście nienażarte :) brrrrr... Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: soczewica to stara PRUKWA 08.07.03, 23:00 soczewica napisała: > kurde jesteście nienażarte :) brrrrr... raczej "wygłodniałe" ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: soczewica to stara PRUKWA 08.07.03, 23:00 soczewica napisała: > kurde jesteście nienażarte :) brrrrr... cicho, nie glosuj:P wlasnie psujemy watek na Twoja czesc:) Odpowiedz Link Zgłoś
anahella No wiesz, jak my dwie sie zbierzemy 08.07.03, 23:11 i jeszcze ktos nam dopomoze to kazdy watek rozwalimy:) Nie wiem czy szanowny/a autor/ka watku jest na sieci, ale wyobrazam sobie, ze jutro zajrzy na forum, zobaczy ilosc wpisow, ucieszy sie ze rozpetal/a awanture, z dzika radoscia sie rzuci do czytania inwektyw a tu... cukinia, ziemniaczki i inne warzywka:) Odpowiedz Link Zgłoś
soczewica Re: i ciuchy z 'letniej promocji' 08.07.03, 23:19 zle trafiła z inwektywką. z przyjaciółką mówimy sobie per "stare prukwy". ja to słowo uwielbiam (podobnie jak ropa i in. turpiźmiki ;D) kilka razy już tu wspominałam, ale zdaje się nie trafia nic: nie sa w stanie mnie urazić/zniszczyć przez net jak to próbują robić. chyba że podesłaliby jakiegoś syfilisa do kompa, ale przed tym chronią różne tam fajerłole... Odpowiedz Link Zgłoś
soczewica Re: Ty sie nie chwal, tylko powiedz 08.07.03, 23:26 anahella napisała: > ze jestesmy zdolne:) no dopsz. że jesteśmy zdolne ;D Odpowiedz Link Zgłoś
soczewica Re: Ty sie nie chwal, tylko powiedz 08.07.03, 23:27 nawiasem mówiąc chyba nic nie zjem przez tydzień :( mam jakieś walki wewnetrzne w żołądku - mam nadzieję, że nie wyjdzie zawartość na imprezę. on od paaaaaaawia cię wybaaaaaawiaaaaaaa! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
summa Problemy żołądkowe 09.07.03, 00:00 soczewica napisała: > nawiasem mówiąc chyba nic nie zjem przez tydzień :( > mam jakieś walki wewnetrzne w żołądku - mam nadzieję, że nie wyjdzie zawartość > na imprezę. Od czereśni? Jak nie, to spróbuj wypić szklanke gorącej wody (na tyle gorącej, na ile wytrzyma Twoja jama ustna), mnie to kiedys poradziła pewna lekarka i działa. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Ty sie nie chwal, tylko powiedz 08.07.03, 23:27 anahella napisała: > ze jestesmy zdolne:) czekamy ... Odpowiedz Link Zgłoś
soczewica Re: Ty sie nie chwal, tylko powiedz 08.07.03, 23:34 aankaa napisała: > czekamy ... ŻE JESTEŚMY ZDOLNE!!! głośniej nie mogę :P Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: soczewica to stara PRUKWA 08.07.03, 23:27 a właściwie co to słowo znaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
anahella na slowniki.onet.pl 08.07.03, 23:30 jest pruderia, prusak, prustyt. Prukwy nie ma:) Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: na slowniki.onet.pl 08.07.03, 23:33 anahella napisała: > jest pruderia, prusak, prustyt. Prukwy nie ma:) > fajne słówko mz z mężem ostatnio przy śniadaniach wspominamy słówka i powiedzonka z Polski, takie z dzieciństwa i z podwórka, jest dużo zabawy przy tym, mamy "regionalne różnice" Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: na slowniki.onet.pl 08.07.03, 23:36 tralalumpek napisała: > mz z mężem ostatnio przy śniadaniach wspominamy słówka i powiedzonka z Polski, > takie z dzieciństwa i z podwórka Na przyklad "skucha"? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
soczewica wychodzi że to inaczej pierdziocha :) 08.07.03, 23:37 anahella napisała: > jest pruderia, prusak, prustyt. Prukwy nie ma:) slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?szukaj=prukwa&kat=18 jest i prukwa :) Odpowiedz Link Zgłoś
soczewica Re: wychodzi że to inaczej pierdziocha :) 08.07.03, 23:41 soczewica napisała: > anahella napisała: > > > jest pruderia, prusak, prustyt. Prukwy nie ma:) > > slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?szukaj=prukwa&kat=18 > jest i prukwa :) > [teraz przerwa na kawałek który nie zainteresuje nikogo ale mam ochotę to powiedzieć] hłe hłe hłe, dostało się Doroszewskiemu jako pruderyjnie nastawionemu leksykografowi :) kiedyś z moim ukochanym profesorem analizowalismy na zajęciach każdy słownik po kolei. panu Bańce też się dostało :) nie mówiąc już że kretynizmem jest wpychac prukwę do gwarowych - powiedział młody buntowniczy student soczewoprukwa, który jeszcze nie pozbył się złudzenia że można zmienić świat ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa słownik współczesnego języka polskiego 08.07.03, 23:38 Warszawa, wyg. Wilga, 2001 "prukwa" - rz. ż. la pot. "z niechęcią o niesympatyczniej kobiecie, zwykle starej, grubej" Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: słownik współczesnego języka polskiego 08.07.03, 23:41 aankaa napisała: > Warszawa, wyg. Wilga, 2001 > "prukwa" - rz. ż. la pot. "z niechęcią o niesympatyczniej kobiecie, zwykle > starej, grubej" To o mnie? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
soczewica Re: słownik współczesnego języka polskiego 08.07.03, 23:43 anahella napisała: > aankaa napisała: > > > Warszawa, wyg. Wilga, 2001 > > "prukwa" - rz. ż. la pot. "z niechęcią o niesympatyczniej kobiecie, zwykle > > > starej, grubej" > > To o mnie? ;) o mnie jeszcze nie. nie przekroczyłam starczej granicy 30tki ;P mam nowe zdjęcia, wrzucę je na stronę i podeślę adres, chcesz zobaczyć? :) > Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: słownik współczesnego języka polskiego 08.07.03, 23:45 soczewica napisała: > o mnie jeszcze nie. nie przekroczyłam starczej granicy 30tki ;P > mam nowe zdjęcia, wrzucę je na stronę i podeślę adres, chcesz zobaczyć? :) pewnie !!!!!!!! przynajmniej będę miała pretekst do wyrzucenia kolejnej cegły :P Odpowiedz Link Zgłoś
soczewica Re: słownik współczesnego języka polskiego 08.07.03, 23:53 aankaa napisała: > > przynajmniej będę miała pretekst do wyrzucenia kolejnej cegły :P jakiej cegły?... Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: słownik współczesnego języka polskiego 09.07.03, 00:04 soczewica napisała: > jakiej cegły?... książkowej, słownikowej bo (czeguś) kłamie Odpowiedz Link Zgłoś
soczewica Re: pewnie! rzuc na mejla 08.07.03, 23:53 a to zaraz, najpierw pojdzie na stronę, moment dopiero dzisiaj zaczynam kiełznać commandera Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: pewnie! rzuc na mejla 08.07.03, 23:55 soczewica napisała: > a to zaraz, najpierw pojdzie na stronę, moment > dopiero dzisiaj zaczynam kiełznać commandera łindołs kommandera? Odpowiedz Link Zgłoś
soczewica Re: pewnie! rzuc na mejla 09.07.03, 00:07 anahella napisała: > łindołs kommandera? obecnie total komądera :) > Odpowiedz Link Zgłoś
amidala Re: słownik współczesnego języka polskiego 09.07.03, 09:16 soczewica napisała: > o mnie jeszcze nie. nie przekroczyłam starczej granicy 30tki ;P > > Jak cię trzepnę, to się postarzejesz aż do 40-stki. Uch ty... Odpowiedz Link Zgłoś
p.a.d.a.l.c.o.w.a To napewno o p.Dance Waniek 09.07.03, 12:12 > anahella napisała: > > > > "prukwa" - rz. ż. la pot. "z niechęcią o niesympatyczniej kobiecie, z > wykle > > > > > starej, grubej" > > > > To o mnie? ;) > > Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: słownik współczesnego języka polskiego 08.07.03, 23:43 anahella napisała: > aankaa napisała: > > > Warszawa, wyg. Wilga, 2001 > > "prukwa" - rz. ż. la pot. "z niechęcią o niesympatyczniej kobiecie, zwykle > > > starej, grubej" > > To o mnie? ;) > to o prukwie :PPP Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: 67 wpis 09.07.03, 00:05 anahella napisała: > Watek zepsuty:) Dobranoc Panstwu:) miłych snów o kolejnym (równie udanym) wątku :PP Odpowiedz Link Zgłoś
summa Dobranoc! n/t 09.07.03, 00:33 ---- Zwycięstwo w dyskusji należy do perkusji. St.J.Lec Odpowiedz Link Zgłoś
pajdeczka Dowcip tygodnia 09.07.03, 11:52 Gdbym jej nie widziała na zdjęciu, to prawie bym w to uwierzyła. Nowicjuszko, najwyższy czas już się rozprawiczyć, przestaniecie trzepać dyrdymały. Odpowiedz Link Zgłoś