lianeska 09.10.07, 19:01 a ja mam pytanie troche z innej beczki;-) wynajmujemy mieszkanie..i włascicielka non stop mówi do mnie"per ty" jest babka po50..jak moge delikatnie zasugerowac,ze nie chce by sie zwracała do mnie tak..mam 22lat. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moniakos1 Re: pytanie z innej beczki;-) 09.10.07, 19:07 cóż... widocznie nie lubi form grzecznościowych...tak bym to odebrała i zinterpretowała i też mówiła do niej per Ty Odpowiedz Link Zgłoś
lianeska Re: pytanie z innej beczki;-) 09.10.07, 19:08 wlasnie,ale ona to taka zmora...:-/ Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: pytanie z innej beczki;-) 09.10.07, 19:12 teraz to juz troche musztarda po obiedzie...na drugi raz jak ktos Cie bedzie "tykal" to powiedz, ze nie przypominasz sobie abyscie byli po imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
moniakos1 Re: pytanie z innej beczki;-) 09.10.07, 19:22 tak czy inaczej jak tylko by mi powiedziała na Ty ja zrobiłabym to samo w stosunku do niej, jeżeli zwróci Ci uwagę typu: Nie jesteśmy na Ty, czy że sobie nie życzy wtedy możesz odpowiedzieć że sie dobrze składa bo Ty również i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
lianeska Re: pytanie z innej beczki;-) 09.10.07, 19:24 tyle,ze nie ja place za mieszkanie,,i ona mysli,ze jak mam tyle lat co jej wnuczka to moze... Odpowiedz Link Zgłoś
moniakos1 Re: pytanie z innej beczki;-) 09.10.07, 19:29 myśleć to ona sobie może a Ty nie jesteś nastolatką tylko dorosłą kobietą Odpowiedz Link Zgłoś
skrzydlate Re: pytanie z innej beczki;-) 09.10.07, 19:49 niektore tak mają .... moja była szefowa tak działała, wybaczyłam jej bo była poza tym fantastyczna ale bardzo mi to leżało na wątrobie, w końcu sama do niej też zaczełam mówic na ty :) i tak sie skonczylo Odpowiedz Link Zgłoś
lianeska Re: pytanie z innej beczki;-) 09.10.07, 19:54 ona nie jest fantastyczna;-) hihi Odpowiedz Link Zgłoś
prom_do_szwecji Re: pytanie z innej beczki;-) 09.10.07, 20:06 ja do wiekszości ludzi mówie na TY. Odruch z pracy, gdzie wszyscy niezależnie od wieku i pozycji sobie ”tykamy” Do bardzo ważnych osob mówię tylko tytularnie typu: Panie Profesorze, bo to fajnie Czemu aż tak przeszkadza Wam mówienie na Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
kozborn Re: pytanie z innej beczki;-) 10.10.07, 01:45 Z jednej strony mówienie "na ty" może wyrażać całkiem niekonfliktową chęć zmniejszenia dystansu, z drugiej jednak - usłyszane od osoby obcej może kojarzyć się z brakiem szacunku. Jak zwracałabyś się do osoby, której KOMPLETNIE nie szanujesz i zwisa Ci, co ona sobie pomyśli? Oczywiście, że "na ty". Ze strony osoby obcej, która nie pyta się o pozwolenie mówienia "na ty" częściej będzie to odbierane właśnie w ten sposób. Ja też nie znoszę, kiedy obce zupełnie osoby mówią mi na ty. Właśnie takie, które mogą mieć dziecko w moim wieku. Brrrrrrr... Nie ma bata, też wtedy trzeba na ty, bez certolenia się niepotrzebnego :) Odpowiedz Link Zgłoś
lianeska Re: pytanie z innej beczki;-) 10.10.07, 10:31 może inaczej przedstawie troche to: wynajmuje mieszkanie z chłopakiem i wprowadziła sie jego mama...i włascicielka odtąd zaczeła mówic do mnie własnie na'ty":-/ide zapłacic czynsz czy jak przyjdzie po podpis -zawołaj mame...a dobrze wie,ze to nie moja mama...ani nikt z rodziny..szlag mnie trafia,ze babka obca wynajmuje nam mieszkanie owszem dlatego nie chce wchodzić z nia w konflikty wieksze,wiadomo czemu,ale mam już naprawde dość traktowania przez nią mojej osoby jak dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: pytanie z innej beczki;-) 09.10.07, 20:31 Do 22latki też bym mówił na Ty. I oczekiwałbym tego samego. Ale np do 60latki już nie :) Odpowiedz Link Zgłoś
rusalka.m Re: pytanie z innej beczki;-) 09.10.07, 20:53 A ona wie ile masz lat? Jesli tak, to widocznie twoj sposób bycia, wysławiania sie, wyglądu, manier itd mowi ze masz nie wiecej niz naście :> a tak btw mowi sie: "mam 22 lata" Odpowiedz Link Zgłoś
mala_mee Re: pytanie z innej beczki;-) 10.10.07, 09:49 Ale właściwie o co chodzi??? Jesteś juz leciwą starszą panią czy jak??? Odpowiedz Link Zgłoś
butterflymk Re: pytanie z innej beczki;-) 10.10.07, 10:32 o boszzzz.. nie rób z siebie starej,,,malutkiej ja uważama że każdy powinien do siebie mówic per ty i nie byłoby problemu Odpowiedz Link Zgłoś
monika9710 Re: pytanie z innej beczki;-) 10.10.07, 12:19 daj sobie spokój, co w tym złego ze starsza pani mówi do Ciebie na "Ty". ja mam 28 lat i wręcz niezręcznie sie czuje jak osoby w tym wieku mówią do mnie na Pani, wole jak mówią mi po imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
maciejka_majowa Re: pytanie z innej beczki;-) 10.10.07, 13:59 W dobrym guście jest jeżeli to starszy proponuje przejście na "TY" Skoro starsza pani mówi mi po imieniu, tez bym do niej się tak zwracała. Dzieci w mojej rodzinie mówią do mnie po imieniu, dzieci znajomych w zdecydowanej większości i nie widze w tym nic złego, wręcz przeciwnie, lepszy kontak, bardziej swobodny, naturalny, nasze reakcje sa spontaniczne. Mam 30 lat i czasem się irytuję jak tak 50 latka mówi do mnie proszę pani. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
modliszka24 Re: pytanie z innej beczki;-) 10.10.07, 17:32 czego Ty oczekujesz skoro jestes taka mloda ?pogudz sie z tym bo jak zwrocisz jej uwage bedziesz miala przej.... Odpowiedz Link Zgłoś