Dodaj do ulubionych

płatne studia

28.11.07, 11:26
co powiecie na to?

wiadomosci.onet.pl/1648726,11,item.html
maja wprowadzic płatne studia:/ wszystkie - porażka

Obserwuj wątek
    • pawel1940 Re: płatne studia 28.11.07, 11:46
      Najgorsza bedzie rewolucja :-(. Za 20 lat bedzie norma, ze na studia zbiera sie
      od narodzin dziecka, beda roznorodne fundusze to umozliwiajace, czy tez bedzie
      to "gratis" w ramach polisy ubezpieczeniowej itp.

I zgadzam sie, ze wtedy bedzie to bardziej sprawiedliwe, darmowosc/doplaty
      powinny pozostac tylko dla bardzo zdolnych (stypendia naukowe) oraz stypendia
      socjalne, by wyrownywac szanse.

Problemem jest ten okres przejsciowy, gdy nagle moze sie okazac, ze ktos z dnia
      na dzien musi za cos placic. Tego sobie nie wyobrazam :-(.
      • marek.aureliusz Re: płatne studia 28.11.07, 11:59
        Coś takiego jak sprawiedliwość nie istnieje.
        Nie jestem zwolennikiem płatnych studiów, gdyż odetnie się od możliwości
        kształcenia naprawdę dużą grupę zdolnej młodzieży z prowincji. Ludzie już muszą
        brać kredyty żeby utrzymać się w dużych ośrodkach akademickich jak np. Warszawa
        i Kraków.
        Jeżeli ktoś zdobędzie prestiżowy dobrze płatny zawód lekarza, inżyniera i
        prawnika da sobie rade ze spłatą kredytu. Ale co z resztą ? Nauczycielami itd ?

• pawel1940 Re: płatne studia 28.11.07, 12:32
          Nie rozumiesz idei. Mniej srodkow na edukacje dla wszystkich oznacza wiecej
          srodkow stypendialnych dla potrzebujacych. Idea docelowa jest sluszna i ciekawa.
          Tylko boje sie, ze nie da sie jej bezbolesnie przeprowadzic. I to budzi moj
          opor, nie efekt koncowy.
          • wbita_w_jego_cien Re: płatne studia 28.11.07, 12:38
            i bardzo dobrze, nie bedzie sie ksztalcil taki kowalski, ktory
            skonczy studia i wyjedzie za darmoche, pozatym uwazam ze skoro w
            innych krajach tak to funkcjonuje to i u nas tez moze w przciesz
            ceny nie beda takie jak za zaoczne a nizsze, coz cos za cos
          • beau13 Re: płatne studia 28.11.07, 12:41
            hmmm... powiem tak, nie pochodzę z zamożnej rodziny, w dodatku mieszkan na końcu
            świata, chodziłam do średniego lo, to, że dostałam sie na dobre studia
            zawdzięczam uporowi, ledwo bylo mnie stac ( 2 pierwsze lata ) zeby sie utrzymac
            w dużym mieście, gdybym miala płacic za studia to po prostu nie poszłabym na nie,

mam 2 młodsze siostry i w wypadku płatnych studiów będą musiały wyjechać na
            jakiś czas za granicę żeby na nie zapracować;/ wkurza mnie to strasznie;/

w moim przekonaniu, rozpocznie sie kolejna fala emigracji i ludzie zdolni
            niekoniecznie majętni właśnie tam znajdą swoje miejsce, zaczną studiować i nie
            wrócą tutaj..
            • pawel1940 Re: płatne studia 28.11.07, 12:42
              A czy w poscie na ktory odpowiadasz nie pisalo przypadkiem o stypendiach? ;-).
          • cloclo80 Re: płatne studia 28.11.07, 13:14
            Zdaje się, że to ty czegoś nie kumasz.
            Likwidacja bezpłatnych studiów przyniesie przede wszystkim oszczędności dla
            budżetu i tylko w takim kontekście należy spojrzeć na ten projekt. A jeśli to ma
            mieć jakikolwiek głębszy sens nie może istnieć rządowo sponsorowany system
            stypendialny, bo to również kosztuje i dużo przy tym zachodu, a rząd jak wiadomo
            nie lubi przemęczać się. Z punktu widzenia rządu najlepszym wyjściem jest
            przekazanie całości szkolnictwa wyższego w ręce prywatne tak aby o wszystkim
            decydowała niewidzialna ręka rynku. Rola rządu ograniczyłaby się jedynie to
            porównywania poziomu nauczania i kontrolowania czy wykładane treści nie
            naruszają przyjętego prawa.
            • pawel1940 Re: płatne studia 28.11.07, 13:16
              Mozesz miec racje.

Poki co jednak wykazuje wieksze zaufanie do koncepcji. Choc dla Ciebie to
              zapewne wyraz naiwnosci :-).
              • cloclo80 Re: płatne studia 28.11.07, 13:26
                W przypadku szkolnictwa podobnie jak i służby zdrowia podstawowy problem polega
                na tym, że nikt nie potrafi policzyć, ile to kosztuje. Powtarza sie tylko
                w kółko, że zdecydowanie więcej niż wydaje się teraz . Czyżby koszty
                funkcjonowania uczelni państwowych były niepoliczalne czy też ktoś nie chce żeby
                zostały policzone.
                • marek.aureliusz Re: płatne studia 28.11.07, 13:33
                  Problem polega na tym że uczelnie państwowe są źle zarządzane i marnują się tam
                  olbrzymie pieniądze. Kiedy pisałem pracę magisterską nowoczesny sprzęt za 25 tyś
                  leżał sobie w szafie zbierając kurz. A to tylko wycinek świadczący większej
                  całości. Dziwne że uczelnie wspominają o braku pieniędzy, kiedy doktoranci
                  prowadzą zajęcia za śmieszne pieniądze jakie się zarabia na kasie w markecie.
                  Średnio za roczne czesne na lepszym kierunku można utrzymać przez miesiąc
                  czterech doktorantów :)
                  • pawel1940 Re: płatne studia 28.11.07, 13:42
                    A to swoja droga. Uczelnie to worek bez dna...
          • marek.aureliusz Do Pawła 28.11.07, 13:29
            Z całym szacunkiem rozumiem aż za dobrze. Właśnie skończyłem studia dzienne.
            Przede mną (za dwa lata) spłata kredytu studenckiego. Dzięki bogu że poszedłem
            na Politechnikę bo mam pracę i perspektywy rozwoju. Ale nie przeceniałbym
            stypendiów. Cztery lata pobierałem stypendium za wyniki w nauce, jedno z
            wyższych. To razem z kredytem i korepetycjami starczyło żeby się utrzymać.
            Gdybym miał do tego płacić czesne w rynkowej wysokości mógłbym zapomnieć o studiach.
            • pawel1940 Re: Do Pawła 28.11.07, 13:38
              No widzisz, stypendia sa niskie, bo mnostwo pieniedzy przeznacza sie dla
              wszystkich. Jesli bedziemy dzielic przez mniej to bedzie ich jednostkowo wiecej.

Ale powtorze, boje sie okresu przejsciowego.
    • opium123 Re: płatne studia 28.11.07, 13:54
      Ciężko powiedziec jesnoznacznie czy taki pomysł jest dobry, dla wszyskich
      kierunków,
      a z drugiej strony jak niby rozdzielić te płątne od niepłatnych.
      W Polsce po pierwsze za dużo jest już szkół: "Małopolskiej, Wielkopolskiej,
      Kieleckiej, Pcimskiej szkoły handlu
      biznesu..." i innych takich psudo uczelni. Wiadome, że jest to szanasa dla ludzi
      na zdobycie dyplomu i nie każda
      taka szkoła jest zła, ale niestety potem to weryfikuje rynek pracy.
      A drugi problem to chyba to, ze uczelnie są właśnie Państwowe. Bo to zwlania
      uczelnie od
      jakichkolwiek starań o środki. Tragedią jest np ilość pieniedzy na jednego
      studenta na niby najlepszej
      uczelni w Polsce UW i na przykład uniwersytetami amerykanskimi. Nie ma do czego
      porównywać.
      I nie waże, że tamte uczelnie nie mają wieków tradycji (no niech maja 2, ale co
      to w porównaniu z
      naszym np UJ-tem). Tam się aktywanie stara o pieniądze sponsorów firm, bo to
      leży w ich interesie
      i nie ma dożywotnich pensji profesorskich itd. Nic nie wnosisz do nauki, nie
      robisz badań - koniec z grantami

Szkoda własnie, że na takich zmianach bedą cierpiec biedni ale czesto bardzo
      zdolni ludzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka