vandikia 01.09.08, 15:56 jak je przygotowywać aby miało właściwości kojące na układ pokarmowy (nie przeczyszczające)? ziarenka jeść czy nie, na opakowaniu jest tylko ogólny sposób przygotowania, a i wygooglowac cos nie moge jednoznacznej odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzikoozka Re: siemie lniane 01.09.08, 15:58 Kiedys czytałam, ze trzeba to zaparzyć i takie śluzowate pić :(((( I jeszcze coś na wrzody żołądka (wyjątkowo skuteczne i obrzydliwe) trzeba zetrzeć surowego ziemniaka i pić ten sok.... Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: siemie lniane 01.09.08, 15:59 spoko ja lubie siemie i śluz i ziarnka tylko roznie piszą o nim i się zdezorientowałam :) Powinien jakis kiesiel powstac i nie wiem czy te ziarnka mozna jesc, a poza tym gotowalam wg przepisu i zaden kisiel nie powstal, lekko zmącona woda tylko :( Odpowiedz Link Zgłoś
dzikoozka Re: siemie lniane 01.09.08, 16:09 No ja kiedyś zalewałam wrzatkiem siemię i takie kisielowane to było?? Jakieś proso kupiłaś? ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: siemie lniane 01.09.08, 16:31 kupilam normalne takie niezmielone i jest napisane, ze na łyżkę ziarenek szklanke wody, zagotowac, pogotowac chwile i odcedzic. Tyle, ze ja tą wode wylalam i zezarlam ziarenka, a chyba odwrotnie kurde powinno byc ;] Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia a w ogole to pomylilam fora :D 01.09.08, 16:01 bo w ulubionych mam kuchnie pod kobieta hehe Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: siemie lniane 01.09.08, 16:16 W aptekach jest len w tabletkach, kosztuje 4 zł, a nie ma tego całego kramu z parzeniem siemienia. Wygodne po prostu, działa tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: siemie lniane 01.09.08, 16:30 odpada, nie jestem w stanie połknąć nawet rutinoscorbinu :) Odpowiedz Link Zgłoś
fanaberia84 Re: siemie lniane 01.09.08, 16:41 I dobrze :) Tabletki to nie to samo co naturalne jedzenie. Ja jestem antytabletkowa :) Ale niestety nie pomogę Ci, bo na siemieniu się nie znam :( Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: siemie lniane 01.09.08, 16:43 vandikia napisała: > odpada, nie jestem w stanie połknąć nawet rutinoscorbinu :) to tabletki do gryzienia i tabletki tylko z nazwy, po prostu sproszkowany i sprasowany len Odpowiedz Link Zgłoś
aann01 Re: siemie lniane 01.09.08, 17:39 Mój mąż bierze siemię lniane na układ pokarmowy, kupuję zmielone podwójnie odtłuszczone, dodaję do zupy mlecznej 2 łyzeczki na wieczór i jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
nieudane.zycie Re: siemie lniane 11.09.08, 22:23 Siemię w ziarenkach jest o wiele lepsze. Tabletki rozpuszczą się dopiero w żołądku albo i nawet i jelitach, a zaparzone siemie łagodzi też gardło i przełyk, czego tabletki nie są w stanie uczynić. Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: siemie lniane 11.09.08, 22:43 Kup sobie mielone siemię. Potem rozcięczasz wodą i pijesz. Ja tego nie piłam. Moja ciotka tak to pija.;) Odpowiedz Link Zgłoś