avo8 22.11.04, 09:03 Jakie są wymagania aby zostać koordynatorem? Bo dostałam propozycję złożenia cv i podania motywacyjnego na koordynatora. Czym taki człowiek się zajmuje? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiadobro Re: Pytanie-koordynator ? 22.11.04, 09:55 Ja swoimi czasy chcialam zostac koordynatorka, ale nie potrzebowałam pisac cv i listu motywacyjnego. Zadzwonilam do mojej OKS ze mam taki plan. Spotkalaysmy sie u mnie w domu i wytlumaczyla mi na czym mialaby polegac taka praca.Juz nie pamietam dokladnie-ale zaczynamy od młodszego koordynatora, ktory musi w ciagu 1 katalogu podpisac umowe z 10 nowymi konsultantkami (moze z 5)-nie pamietam.I tak co miesiac.Tworzymy grupe konsultantek, ktora nam sie powieksza.Od ich zamowien netto mamy 4% opustu, ktore jest rozliczane pod koniec miesiaca. Caly ten czas musisz zbierac nowe konsultantki-za jedna podpisana umowe dostajesz 200 zł(tak mi sie wydaje).Masz nowy numer personalny przypisany koordynatorce i mozesz wejsc do ich strefy. Masz mnostwo souvenirow-bezplatne katalogi,jakies produkty za 1 zł(demo?),probki za 50% ceny i wiele innych ktorych nie pamietam. Zakładasz własną działalność gospodarczą z chwilą podpisania umowy.Przechodzisz kolejne etapy wtajemniczenia az do koordynatora ktory ma pod soba az 500 i wiecej konsultantek. To tyle. Może wypowie sie ktoś kto juz jest koordynatorem, albo mnie poprawi. Więcej "grzechów" nie pamietam. Odpowiedz Link
avo8 Re: Pytanie-koordynator ? 22.11.04, 10:06 Bardzo dziękuje za odpowiedź. Czekam na następne. POZDRAWIAM ŚNIEŻNIE!!!! Odpowiedz Link
sister52 Re: Pytanie-koordynator ? 22.11.04, 10:09 Witam, oj, wiele się pozmieniało jeśli chodzi o różne szczegóły. Za dużo by pisać, aby to wszystko wyjaśnić. Wydaje mi się, że najlepiej po prostu umówić się na sotkanie z OKS i ona z chęcią wszystko wyjaśni i opowie jak to wygląda w praktyce. Jednak dwie rzeczy się nie zmieniły, od zawsze były takie same: koordynator zajmuje się pozyskiwaniem nowych konsultantek - to przede wszystkim a potem długo długo nic A drugie to założenie działaności gospodarczej. Może nie trzeba tego robić od razu, można trochę pozwlekać, ale trzeba pamiętać, że AVON nie wypłaci koordynatorowi ani grosza dopóki ten nie wystawi firmie faktury na zarobione pieniądze (a więc musi mieć działalność). Odpowiedz Link
justa_79 Re: Pytanie-koordynator ? 22.11.04, 12:58 hm... dostają pieniądze za samo zapisanie nowej konsultantki? nie wiem, czy to jest etyczne. a co z tym wymogiem 5 osób na miesiąc - jeśli tyle nie zapiszą, to co? nie dostaną wypłaty? a działalność gospodarczą można założyć tylko na miesiąc w grudniu, po czym ją zlikwidować po odebraniu wypłaty. słyszałam coś też o innej formie - umowie- zleceniu - czy to też funkcjonuje? aha, no i większość tych nowych konsultantek to własne klientki koordynatorki, więc trochę na tym traci(zamiast 23-35% zarobku na kosmetykach ma tylko kilka procent z obrotu konsultantki), no i te nowe konsultantki muszą mieszkać w jej okręgu, więc jest to dosyć ograniczone pole działania. Odpowiedz Link
asiadobro Re: Pytanie-koordynator ? 22.11.04, 13:50 Przez cały miesiąc muszą znaleźć i podpisać umowy z min. 10 nowymi osobami. Jeżeli nie "wyrobią się" w limicie na miesiąc to Avon interweniuje u OKS, po czym jeżeli dalej są mierne efekty ich pracy ( czyli nabór nowych osób na konsultantkę), to poprostu dziękują takim koordynatorkom i zrywją z nimi umowę. Wiem tylko,że trzeba założyć działalność gospodarczą- to jest pewne. Czasami jest tak, że koordynatorka na wyższym szczeblu, która ma pod soba 500 i więcej konsultantek, może odstąpić parę ze swojego grona innym koordynatorkom na niższych szczeblach. Tak mówiła moja OKS. Nie wiem dokładnie jak to jest z tymi pieniążkami- wydaje mi się-tak sobie przypominam, że za podpisanie jednej umowy dostają 200 zł, które to pieniążki są przekazywane na jej specjalne konto. Nie 5 umów za 200 zł,tylko 1 umowa=200zł. Odświeżam pamięć. Wiem też z autopsji, że jeżeli polecisz koordynatorce osobę na konsultantkę (musi podpisać z nią umowę)- to dostajesz 20 zł lub równowartość w kosmetykach, jakie sobie wybierzesz. > > aha, no i większość tych nowych konsultantek to własne klientki koordynatorki, > więc trochę na tym traci(zamiast 23-35% zarobku na kosmetykach ma tylko kilka > procent z obrotu konsultantki), no i te nowe konsultantki muszą mieszkać w jej > okręgu, więc jest to dosyć ograniczone pole działania. Koordynatorka ma też swoje klientki, które nie chcą być konsultantkami.MA 35% opustu na kosmetyki, różne przywileje ,np tańsze dla nich demo, bezpłatne katalogi itp. Musi też raz w miesiącu zamawiać kosmetyki na min. 160 zł. To tyle co wiem i co sobie przypominam. Pozdrowienia. Odpowiedz Link