Dodaj do ulubionych

Rondo - rondeczko

20.05.05, 12:19
Nasze miasto niedługo wzbogaci się o nowe rondo {jeśli je tak można nazwać}
!!! Powstaje ono już na skrzyżowaniu ulic Belzacka - Kostromska !!!
Ciekawa jestem co sądzicie o tej nowej "budowli" ????

Dziś rano w śród kierowców przejeżdżających przez ten swoisty plac budowy
panowała nieprzyjazna atmosfera ... mówiąc delikatnie ...

Obserwuj wątek
    • zjawiskowa Re: Rondo - rondeczko, ronduchno nawet. 20.05.05, 13:21
      bercia15 napisała:

> Nasze miasto niedługo wzbogaci się o nowe rondo {jeśli je tak można nazwać}
      > !!! Powstaje ono już na skrzyżowaniu ulic Belzacka - Kostromska !!!
      > Ciekawa jestem co sądzicie o tej nowej "budowli" ????
      >
      > Dziś rano w śród kierowców przejeżdżających przez ten swoisty plac budowy
      > panowała nieprzyjazna atmosfera ... mówiąc delikatnie ...

Przede wszystkim, droga berciu, chwalić Boga, żeś odeszła od kupek i kisielków.
      A rondo, rondeczko? Cóż, ronduchno nawet powiedziałabym. Tam jest zbyt mało
      miejsca na budowę ronda i nie trzeba być zaraz wielkim fachowcem od organizacji
      ruchu drogowego, żeby już wiedzieć, że poprawy w poruszaniu się pojazdów (i
      pieszych!) ono nie przyniesie zbyt wielkiej. Obawiam się wręcz, że może być
      nawet gorzej niż przy dotychczasowym skrzyżowaniu, które - rzecywiście - dawało
      się już mocno we znaki od wielu lat. To rondo będzie podobne do tego obok parku
      miejskiego. Z tym, że chyba jeszcze mniejsze. Na nim się bardzo źle jeździ. Ale
      ruch tam, jak obserwuję zza szyby mojej skorupy 126p jest dość niewielki.
      Natomiast rejon Belzacka-Kostromska jest naprawdę newralgiczny. Ruch tu bowiem
      nie do opisania. Zastanawiam się, czy zamiast ronda nie należało trochę
      poszerzyć istniejące obecnie skrzyżowanie i po prostu zainstalować na nim
      dobrze przemyślaną sygnalizację świetlną. Zobaczysz, że z rondem i tak będą tam
      apokaliptyczne cuda. Tym bardziej, że z każdym dniem dosłownie rzęchów przybywa.
      Kurcze, lecę, bo mi krupnik przywiera na ogniu!! Pa, złotko!
      >
      • wisimito Re: Rondo - rondeczko, ronduchno nawet. 20.05.05, 16:59
        zjawiskowa, co ty codziennie krupnik gotujesz?
        Po napisaniu każego postu pędzisz do krupniku, bo się przypala. Słonko, Ty
        się źle odżywiasz.
        • panbrzydki Re: Rondo - rondeczko, ronduchno nawet. 20.05.05, 20:32
          wisimito napisała:

> zjawiskowa, co ty codziennie krupnik gotujesz?
          > Po napisaniu każego postu pędzisz do krupniku, bo się przypala. Słonko, Ty
          > się źle odżywiasz.

To niech jej bercia15 prześle przepis na kapuśniak. Ale też się może przapalać.
      • jasiu74 Re: Rondo - rondeczko, ronduchno nawet. 21.05.05, 01:40
        rondo to ma w swym zalozeniu umozliwic wyjazd z ulicy belzackiej i jest
        idealnym rozwiazaniem. zamiast standardowego czekania 2-3 min. juz po 10-15
        sek. jest sie za skrzyzowaniem. nie rozumiem o co sie czepiasz. cala zachdnia
        europa "rondami" stoi, tylko u nas jakis zascianek. inna sprawa ze na rondo
        trzeba umiec wjechac/zjechac.
        • hyrpo Re: Rondo - rondeczko, ronduchno nawet. 21.05.05, 01:45
          jasiu74 napisał:

> rondo to ma w swym zalozeniu umozliwic wyjazd z ulicy belzackiej i jest
          > idealnym rozwiazaniem. zamiast standardowego czekania 2-3 min. juz po 10-15
          > sek. jest sie za skrzyzowaniem. nie rozumiem o co sie czepiasz. cala zachdnia
          > europa "rondami" stoi, tylko u nas jakis zascianek. inna sprawa ze na rondo
          > trzeba umiec wjechac/zjechac.

Wężykiem jasiu74, wężykiem! A co! Zapisałeś, co pan majster powiedział?
    • york015 Re: Rondo - rondeczko 20.05.05, 16:06
      Jeszcze kilka dni temu widziałem, że powstają tam specjalne "wysepki" dla
      pieszych, dla zwiększenia ich bezpieczeństwa, bowiem przejście dla nich na tym
      skrzyżowaniu było wyjątkowo źle oznakowane. Na rondeczko nawet najmniejsze -
      nie ma tam miejsca. Pozdrawiam!
    • siksa78 Re: Rondo - rondeczko 21.05.05, 12:24
      Na łatanie dziur to nie ma pieniędzy, na rondko sie znalazły... może w ogóle
      zdjąć powierzchnię asfaltową, to dopiero wpłynęłoby na bezpieczeństwo jazdy,
      nie pojedzie szybciej bo nie będzie miał po czym, a co! I duzo rondek wstawić,
      a do tego zwężać gdzie się da.
      • kregi Re: Rondo - rondeczko 21.05.05, 13:19
        Tak świeta racja, zawężać gdzie się da plus przy samym krawężniczku balustrady
        aby na maksa utrudnic jazdę kierowcą. (patrz rondko koło parku). Dodatkowo
        kazda droga powinna być zawezona tak aby dwa auta sie ledwo mijały i człowiek z
        posesji na 3 maja nie miał prawa wyjezdzając kogokolwiek zobaczyc jadącego.
        Niech zyje druga holandia w PT i super ułatwienia dla kierowców.

pozdrawiam i zycze wiecej takich pomysłów
        • vinci2 Re: Rondo - rondeczko - TOTALNY NIEWYPAŁ 21.05.05, 17:48
          To rondo to totalny niewypał bo w godzinach szczytu nikt z podporządkowanej na
          nie nie wjedzie, tak jak teraz na skrzyżowanie.
          Proponuję następne rondo na Słowackiego i Armii Krajowej kolejne przy
          W.Polskiego i A. Krajowej i ostatnie przy Słowackiego zamiast przejazdu!!!
          Pociągi będą sobie wjeżdżały grzecznie na rondo, a za nimi auta albo odwrotnie.
          Tylko idiota mógł w tym miejscu zaprojektować mikro rondo.
          Zresztą nie nazywajmy tego rondem bo to jest raczej wysepka.
          • jasiu74 Re: Rondo - rondeczko - TOTALNY NIEWYPAŁ 23.05.05, 18:42
            bez urazy: bredzisz
          • maddox84 Re: Rondo - rondeczko - TOTALNY NIEWYPAŁ 24.05.05, 09:57
            Zgadzam sie z Toba vinci2. To rondo jest za male i jezdzi sie po nim
            tragicznie!! Naprawde lepszym rozwiazaniem byla by "inteligentna" sygnalizacja
            swietlna.
    • hoteb Re: Rondo - rondeczko 22.05.05, 10:45
      Może wypowiedziałby się jakiś specjalista. Wszyscy krzyczą, że to rondo to
      pomyłka, ale nie słysze jakiś lepszych propozycji. Mieszkam niedaleko i często
      przejeżdżam przez to skrzyżowanie i na pewno to rondo pomoże, prosiło się o to
      od dawna. A światła to by był dopiero chybiony pomysł. Ruch jest przede
      wszystkim po ul. Kostromskiej, a z Belzackiej mniejszy. Po za tym na
      Kostromskiej ruch jest wachadłowy: raz jadą z lewej, raz z prawej, więc przez
      rondo będzie łatwiej skręcić w lewo.
      • voleybb Re: Rondo - rondeczko 23.05.05, 15:57
        Czepiacie się.
        Jest to najlepszy pomysł na rozwiązanie zatorów. Pozatym teraz obie ulice w
        stosunku do tego skrzyzowania są podporządkowane, jak to wynika z oznakowania
        pionowego. Skrzyżowania typu "małe rondo" są jednym z najbezpieczniejszych
        typów skrzyżowań drogowych (poza bezkolizyjnymi), bo wymuszają zmniejszenie
        prędkości pojazdów.
        Wydaje mi się, że początkowo mogą być problemy ze względu na jazdę na pamięć,
        ale później to już same plusy.
        Pozdrawiam
      • kregi Re: Rondo - rondeczko 23.05.05, 20:43
        hoteb sygnalizacja swietna na całym swiecie jest najbezpieczniejszą formą
        kierowania ruchem. Jesli chodzi o natężenie ruchu to można za pomocą właśnie
        swiateł nią kierować lub zaprogramować odpowiednią długość swiatła zielonego
        lub zrobic zmienianie swiateł na komórke od ulicy bezlackiej. itd itd.
        Jesli chodzi o rondo to jest to najtanszy sposob na to aby kierowca zwolnił
        jednak jesli chodzi o ulice belzacką i kostromską gdzie jak powiedziałeś ruch
        jest tylko od ulicy kostromskiej z czym sie zgadzam to w dalszym ciągu będą
        mieli ludzie z bezlackiej problemy z wyjazdem.
        Dzisiaj przez chwile miałem taką możliwosć na obserwowanie tego skrzyzowania
        kierowca tira męczył sie z minute aby sie jakoś zmieścic blokując całkowicie
        skrzyzowanie nastepnie kierowca tira z autami tez sie meczył i kombinował.
        Nie wiem jak to bedzie wygladac w przyszłosci w pewnym sensie bedzie
        skrzyzowanie bezpieczniejsze ale powątpiewam nad ulepszonym wyjazdem z ulicy
        belzackiej bo rondo nie daje takiej mozliwosci jak dają sygnalizatory.

pozdrawiam

• tygrys999 Re: Rondo - rondeczko 24.05.05, 00:23
          kregi napisał:

> hoteb sygnalizacja swietna na całym swiecie jest najbezpieczniejszą formą
          > kierowania ruchem. Jesli chodzi o natężenie ruchu to można za pomocą właśnie
          > swiateł nią kierować lub zaprogramować odpowiednią długość swiatła zielonego
          > lub zrobic zmienianie swiateł na komórke od ulicy bezlackiej. itd itd.
          > Jesli chodzi o rondo to jest to najtanszy sposob na to aby kierowca zwolnił
          > jednak jesli chodzi o ulice belzacką i kostromską gdzie jak powiedziałeś ruch
          > jest tylko od ulicy kostromskiej z czym sie zgadzam to w dalszym ciągu będą
          > mieli ludzie z bezlackiej problemy z wyjazdem.
          > Dzisiaj przez chwile miałem taką możliwosć na obserwowanie tego skrzyzowania
          > kierowca tira męczył sie z minute aby sie jakoś zmieścic blokując całkowicie
          > skrzyzowanie nastepnie kierowca tira z autami tez sie meczył i kombinował.
          > Nie wiem jak to bedzie wygladac w przyszłosci w pewnym sensie bedzie
          > skrzyzowanie bezpieczniejsze ale powątpiewam nad ulepszonym wyjazdem z ulicy
          > belzackiej bo rondo nie daje takiej mozliwosci jak dają sygnalizatory.
          >
          > pozdrawiam
          > Najlepiej,Drogi Kregi projektować drogi kręte.Wtedy Tir nie wjedzie do
          centrum miasta a już na pewno nie na osiedle.Sygnalizatory sa dobre ale
          pamiętaj o Dżygggitach.
          >
          >
          • kregi Re: Rondo - rondeczko 24.05.05, 21:14
            Tir Tygrysie musi wjechac od czasu do czasu aby zasilić pobliskie supermarkety
            lub chociazby dowiesc nową partie do zakładu. Przy takim utrudnionym podejsciu
            te firmy co są przy kostromskiej wyniosą się.
            Chyba za ustawimy zasieki i napiszemy transparent "Inwestorzy tak, Tiry do domu"
            :-))

pozdrawiam
    • domino99 Re: Rondo - rondeczko 23.05.05, 18:53
      po wschodniej stronie miasta mamy rondo towarzysza Gierka, wspaniałego
      budowniczego Polski Ludowej. Proponuję w związku z tym aby nowe rondo przy
      zbiegu ulic Belzackiej i Kostromskiej nazwać rondem im. Stanislawa Bareji ,
      wspaniałego polskiego filmowca, twórcy takich filmów jak Miś, Alternatywy 4, Co
      mi zrobisz jak mnie złapiesz i inne
      • zaloga2 Re: Rondo - rondeczko 23.05.05, 23:12
        Jest rondo Gierka, niech inni coś z tego mają. Rondo Na skrzyzowaniu
        Kostromskiej i Belzackiej proponuje nazwać Włodzimierza Ilicza Lenicna, albo
        Feliksa Dzierzyńkiego. Przynajmniej ci z koła wytyranej lewicy by się
        ucieszyli.
        • bercia15 Re: Rondo - rondeczko 25.05.05, 10:41
          Rondo, rondeczko, ronduchno, placyk, wysepka - jakkolwiek go nazwać faktycznie
          jego dobrą stroną są przejścia dla pieszych. Nareście nie będzie trzeba czekać
          na jakiegoś łaskawego kierowcę dżentelmena co przepuści biedna niezmotoryzowaną
          "istotę" (dziś takie istoty są na wymarciu i są okazami najwyższej klasy :P)
          Teraz śmignie sobie taka "istota" przez wysepki i już!!! Noj nareście
          przejścia dla pieszych i zjazdy z chłodników dla inwalidów nie prowadzą w sam
          środek skrzyżowania !!! Jak to miało miejsce przed przebudową. Jeśli chodzi o
          dobrą jego stronę patrząc z pozycji kierowcy to fakt ułatwiony jest skręt w lewo!!!
          A nazwa hmmm ja proponuje:
          Krasnala Hałabały lub Pomysłowego Dobromira

Pozdrawiam :)

• arti2811 Re: Rondo - rondeczko 28.05.05, 14:52
      A może by go tak nazwać z serca W Matusewicza? Tak na pamiątke.
      • kregi Re:Na pamiątke 28.05.05, 15:28
        Na pamiątke czego ?
        • arti2811 Re:Na pamiątke 28.05.05, 15:58
          Może tego że jest prezydentem?
          • kregi Re:Na pamiątke 28.05.05, 21:19
            Rozumiem że chcesz nadawać nazwy rond i ulic zasłuzonym inaczej.
            Przez obecnego prezydenta wsrod moich znajomych z innych miast jest PT kojarzony
            tylko z kratkami. Może zmieni to wyrok sądu w każdym razie teraz tak jest

pozdrawiam
            • szch69 Re:Na pamiątke 28.05.05, 23:23
              Nie prawda, ze Piotrkow jest kojarzony tylko z prezydentem - przestepca. Moi
              znajomi z innym miast wiedza tez ze mamy rondo gierka :)
              • szch69 Re:Na pamiątke 28.05.05, 23:24
                Od razu sie poprawiam uprzedzajac komentarze.

Z prezydentem OSKARZONYM o przestepstwa :P
              • kregi Re:Na pamiątke 29.05.05, 08:03
                Bedąc szczerzy, wiedzą bo sie kłóciliśmy o to i jakaś stacja podchwyciła aby nas
                osmieszyć dodatkowo. Także nie ma sie z czego cieszyć również . To jest też
                wskażówka dla naszych radców wiecej kłotni wiecej smiechu.

pozdrawiam
                • arti2811 Re:Na pamiątke 29.05.05, 10:47
                  Może tak dla uspokojenia nazwać by je nazwiskiem człowieka który zasłużył się
                  dla piotrkowa i nie wzbudzał by jakiś kontrowersji.Jakieś propozycje?
                  • kregi Re:Dobry pomysł arti 29.05.05, 11:01
                    Ja proponuje Rondo Wołoszanskiego. Człowiek zasłuzony dla kraju i dla PT. Nigdy
                    nie wstydzi sie do tego przyznać że jest z małego miasteczka pod Łodzia jak to
                    niektórzy mówią. Mimo że tyle lat mieszka w Wawie zawsze sie czuje
                    piotrkowianinem i o naszym miescie pamieta oby było takich wiecej. Dlatego
                    wnioskuje za tym nazwiskiem. Człowieka który jest wart swego nazwiska powinniśmy
                    wyszczegolnić już za zycia, ponieważ możemy być z niego dumni Piotrków może być
                    z niego dumny.

pozdrawiam
                    • arti2811 Re:Dobry pomysł arti 29.05.05, 11:07
                      Jestem Za.
                    • szch69 Re:Dobry pomysł arti 29.05.05, 11:56
                      Nie no, bez przesady, on jeszcze zyje i w ogole... :) To, ze jest znany i ze
                      jest z Piotrkowa to chyba jeszcze nie wystarczy zeby nazywac jego imieniem
                      rondo. Choc na pewno bardziej na nie zasluguje niz gierek.
                      • arti2811 Re:Dobry pomysł arti 29.05.05, 12:00
                        to co proponujesz prócz komentarza?
                      • kregi Re:Dobrze czy zle szch69 ? 29.05.05, 20:39
                        I to jest właśnie nasza piotrkowska jednomysność jak nie za młody to za stary
                        jak zyje to lepiej aby umarł itd. szch69 przeczytaj swój post jeszcze raz i sie
                        zdecyduj bo z jednej strony piszesz ze niedobrze a z drugiej że dobrze.
                        Ja uważam jednoznacznie że dobrze. I to że ktoś zyje lub nie, nie ma znaczenia
                        dla mnie. Jak chcesz przykładów to podam ci konkretne np lotnisko Gdańsk jest
                        nazwane od byłego prezydenta Lecha Wałęsy ZYJE jak to mało to popatrz sobie ile
                        placów i ulicy było nazwane imieniem Jana Pawła II kiedy jeszcze zył bo dla
                        ludzi liczy sie to jakim ktoś jest człowiekiem i co w zyciu dokonał a nie ile ma
                        lat i czy już umarł.

pozdrawiam
                        • szch69 Re:Dobrze czy zle szch69 ? 30.05.05, 07:41
                          Walesa przez niektorych jest uznawany jako czlowiek, ktory zmienil bieg
                          historii Polski. To samo z Papiezem.
                          Uwazam, ze nie powinno nazywac sie ulic czy rond nazwiskiem znanej osoby tylko
                          dlatego, ze pochodzi z tego miasta. To moze w Brzezinach niech zrobia ulice
                          Zamachowskiego. A u nas zrobmy jeszcze plac anity lipnickiej. A w Tomaszowie
                          Cezarego Pazury.
                          • kregi Re:Dobrze czy zle szch69 ? 30.05.05, 07:58
                            To znów nie był dobry przykład szch69 jak można porównywać aktorów i wokalistów
                            dla mnie dosyć miernych z pisarzem i dzienikarzem jakim jest Bogusław
                            Wołoszański .??
                            A już nie wymieniaj nazwiska Pani Lipnickiej która wstydziła sie publicznie
                            przyznać ze urodziła sie w PT.

pozdrawiam
                            • m_acie_k Re:Dobrze czy zle szch69 ? 01.06.05, 18:00
                              Ja "proponuje" Pana Witolda Maćkowiaka albo Pana Pawła Załogę, Jak wam się
                              podobają moje "propozycje"?... Oczywiście to był ŻART! Za żadne skarby... no
                              powiedmy:) chociaż powinniśmy być wdzięczni za pomoc udzieloną Piotrcovi(choć
                              to raczej jest normalne- ratowanie instytucji-klub sportowy- przez ludzi którzy
                              mogą sobie na to pozwolić).

A na poważnie to moją propozycją (już kiedyś o tym wspominałem...) jest nadanie
                              imienia Józeła Piłsudskiego... kurde tylko że jest już ulica... ale to chyba
                              nie przeszkadza(?). W każdym razie proponuje nadać takie określenie oraz na
                              szczycie tego czegoś na wysepce(kopiec kreta czy cóś:)) postawić pomnik
                              bohatera, dzięki któremu powstała II RP oraz twórcy legionów... To moja
                              propozycja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka