Dodaj do ulubionych

Dostałam mandat

19.08.24, 10:08
Tylko się chce wygadać. Akurat tuż przed urlopem zdjęcie mojego samochodu za jedyne pięć stówek humoru nie poprawia. W zasadzie jeżdżę zgodnie z przepisami, ostatnio co najmniej 8 lat bez mandatu. Złapała mnie fotopulapka na rondzie ze światłami, ponoć zahaczyłam o czerwone.
Obserwuj wątek
    • bieda_tubka Re: Dostałam mandat 19.08.24, 10:15
      >Złapała mnie fotopulapka na rondzie ze światłami, ponoć zahaczyłam o czerwone.

tak, tak, tak, pułapka, ponoć, zahaczyłaś big_grin przejechałaś na czerwonym, dostałaś mandat i dobrze.
      • 1matka-polka Re: Dostałam mandat 19.08.24, 11:31
        bieda_tubka napisała:
        >
        > tak, tak, tak, pułapka, ponoć, zahaczyłaś big_grin przejechałaś na czerwonym, dostała
        > ś mandat i dobrze.

Zgadzam się.
    • jeste_m_sobie Re: Dostałam mandat 19.08.24, 10:58
      Może ktoś by mnie ojojal? Bardzo ładnie proszę.
      • borsuczyca.klusek Re: Dostałam mandat 19.08.24, 11:01
        No cóż takie koszty życiowe. Lepiej zaliczyć mandat niż stłuczkę z własnej winy, bo wtedy i koszta i stres znacznie większe.
      • bieda_tubka Re: Dostałam mandat 19.08.24, 11:41
        ciesz się, że nie było wypadku, że nikogo nie potrąciłaś i w nikogo nie wjechałaś. nie dostałaś za złe parkowanie, tylko za przejazd na czerwonym.
        • 1matka-polka Re: Dostałam mandat 19.08.24, 11:45
          A złe parkowanie to jakieś mniejsze wykroczenie? Polecam kanał samochodoza na you tube.
          youtu.be/_ErAvAvdujM?feature=shared
          • kanna Re: Dostałam mandat 19.08.24, 12:07
            Mniejsze, bo co najwyżej zastawisz drogę.
            Jadąc na czerwonym - masz szansę kogoś rozjechać.
            • 1matka-polka Re: Dostałam mandat 19.08.24, 12:15
              Jesli utrudniasz widoczność, parkujac przy skrzyzowaniu, lub jezdzisz po chodniku, zeby zaparkowac, to juz gorzej...

youtu.be/QRsjQTbQYx8?feature=shared
            • pseudo_stokrotka Re: Dostałam mandat 19.08.24, 13:16
              Szansę??? 🤔
              • szarmszejk123 Re: Dostałam mandat 19.08.24, 13:29
                Trochę niefortunnie użyte słowo:p
                • kanna Re: Dostałam mandat 19.08.24, 13:35
                  Możliwość. Niebezpieczeństwo.
                  • szarmszejk123 Re: Dostałam mandat 19.08.24, 14:10
                    Ryzyko byłoby chyba odpowiednim słowem :p
            • mava12 Re: Dostałam mandat 20.08.24, 13:22
              >Jadąc na czerwonym - masz szansę kogoś rozjechać.

Ona "zahaczyła' czyli przejechała na zmianie świateł.
              Zmiana świateł zabezpiecza wszystkich uzytkowników drogi bo, nie wiem czy zauważyłaś (może zdejmij palucha ze smartfona albo przestań malować rzęsy wtedy) zielone nie zmienia sie natychmiast w czerwone a światła dla pieszych nie dają wolnej drogi pieszym natychmiast po zatrzymaniu ruchu samochodowego. I odwrotnie.
    • asia.sthm Re: Dostałam mandat 19.08.24, 11:03
      > W zasadzie jeżdżę zgodnie z przepisami, > ostatnio co najmniej 8 lat bez mandatu.

Ha ha ha, to w zasadzie brzmi dumnie.
      Nie ojojam bo trzeba dostać mandat żeby się nauczyć kiedy się nie nauczyło wcześniej.
      • jeste_m_sobie Re: Dostałam mandat 19.08.24, 11:25
        Cóż, masz rację. Nie napisam, że mandat niesprawiedliwy albo że się czuję pokrzywdzona. Ale popełnianie błędów to też część życia. Serio tu wszystkie ematki takie nieskazitelne? Koleżance w tej sytuacji byście powiedziały to samo, czy mniej więcej „dobrze ci tak”? Bo ja chyba jednak nie
        • 35wcieniu Re: Dostałam mandat 19.08.24, 11:32
          Nic byśmy nie powiedziały bo nie mamy koleżanek, które wymagają "ojojania" z takiego powodu. Przynajmniej ja nie mam.
          No i zdradź co to za miejsce, że na kierowców zastawia się "fotopułapki". Takie jak na niedźwiedzie w Bieszczadach?
          • borsuczyca.klusek Re: Dostałam mandat 19.08.24, 11:35
            Na rondach są montowane kamery do rejestrowania takich wykroczeń. Nie wiedziałaś?
            • 35wcieniu Re: Dostałam mandat 19.08.24, 11:39
              i to jest dla ciebie tożsame z fotopułapką? big_grin big_grin
        • asia.sthm Re: Dostałam mandat 19.08.24, 11:34
          Ale skoro dostałaś ten mandat sprawiedliwie to przełknij gorycz, popraw koronę na głowie i nie marudź więcej.
          Na dobre ci wyjdzie.
        • 1matka-polka Re: Dostałam mandat 19.08.24, 11:34
          jeste_m_sobie napisał(a):

> Ale popełnianie błędów to też część życia.

Dostawanie kar to też część życia.
        • karyna-z-radzymina Re: Dostałam mandat 19.08.24, 11:36
          One w większości nie jeżdżą bo się boją albo w ogóle nie mają prawka
          • arthwen Re: Dostałam mandat 19.08.24, 14:31
            Przejechałam w przeciągu ostatniego tygodnia 1600 km tongue_out
            Bez mandatu.
            • kk345 Re: Dostałam mandat 20.08.24, 10:07
              Karyna chyba pisała o swoich koleżankach
              • arthwen Re: Dostałam mandat 20.08.24, 16:06
                Chyba nie, bo odpowidała na post jeste_m_sobie, w którym ta pyta: Serio tu wszystkie ematki takie nieskazitelne?
                • kk345 Re: Dostałam mandat 20.08.24, 16:12
                  arthwen napisał(a):

> Chyba nie, bo odpowidała na post jeste_m_sobie, w którym ta pyta: Serio tu wsz
                  > ystkie ematki takie nieskazitelne?
                  >
                  Raczej na pytanie o nasze koleżanki, z tego samego postu
          • boogiecat Re: Dostałam mandat 19.08.24, 15:21
            Ja jezdze i niestety dosc czesto dostaje mandaty. O ojojanie nigdy nie prosze, choc za kazdym razem jest mi niezwykle przykro😬
            Juz zaczelam je przeliczac na jakies inne dobra.

Ale ale, ostatnio dwie cudowne niespodzianki- dwa mandaty nigdy nie doszly do mojej skrzynki, czyli lepiej sie nie skarzyc i pokornie przyjmowac, a raz na jakis czas zdarzy sie cud🤗
        • czarna_kita Re: Dostałam mandat 19.08.24, 11:39
          jeste_m_sobie napisał(a):

> Ale popełnianie błędów to też część życia. Serio tu wszystkie ematki t
          > akie nieskazitelne? Koleżance w tej sytuacji byście powiedziały to samo, czy mn
          > iej więcej „dobrze ci tak”? Bo ja chyba jednak nie

Nie wiem czy nieskazitelne ale ja jeszcze mandatu nigdy nie dostałam.
          A z koleżanki pewnie bym się pośmiała.
          Podejrzewam że nawet jakbym sama dostała to bym się z siebie najpierw pośmiała a potem poszła się biczować ze z własnej głupoty kasę trzeba wydać a można było uniknąć.
          No niestety, trzeba wziąć na klatę i tyle.
        • bieda_tubka Re: Dostałam mandat 19.08.24, 11:44
          >Ale popełnianie błędów to też część życia. Serio tu wszystkie ematki takie nieskazitelne?

kocham takie pieprzenie big_grin no ja na czerwonym nie jeżdżę, tak samo jak nie jeżdżę po pijaku.
        • berdebul Re: Dostałam mandat 19.08.24, 11:51
          Przejeżdżanie na czerwonym to nie jest błąd. Jeżeli masz problem z odróżnianiem kolorów i dostosowaniem prędkości, to dla dobra wszystkich zostaw samochód w garażu.
          • nick_z_desperacji Re: Dostałam mandat 19.08.24, 19:33
            Bo wjeżdżała pewnie na "późnym żółtym".
            • advanced48 Re: Dostałam mandat 19.08.24, 20:19
              I co z tego? Przecież nikomu nic się nie stało, a zaoszczędzona została ponad minuta. Trzeba jeździć dynamicznie, nie zatrzymywać się niepotrzebnie, w końcu do tego jest samochód, żeby się szybko przemieszczać. Jeśli się komuś nie spieszy, niech chodzi pieszo i czeka na zielone.
              • nick_z_desperacji2 Re: Dostałam mandat 19.08.24, 21:03
                Cała minuta, ja nie wiem, co z tym oceanem czasu zrobiła. To mandat prewencyjny, właśnie po to, żeby następnym razem w imię "dynamicznej jazdy" i "zaoszczędzonej minuty" w kogoś nie wjechać.
                • znowu.to.samo Re: Dostałam mandat 19.08.24, 21:59
                  Przecież to pomarańczowe po coś jest???
                  • iwles Re: Dostałam mandat 20.08.24, 08:08
                    znowu.to.samo napisała:

> Przecież to pomarańczowe po coś jest???
                    >
                    >

Tak, jest po to, żebyś zdazyla ze skrzyżowania ZJECHAĆ (wjezdzalas na koncowce zielonego), zanim kierowcy z ulicy poprzecznej ruszą.
                    Na pewno nie jest po to, by na skrzyżowanie WJECHAĆ.

• primula.alpicola Re: Dostałam mandat 19.08.24, 11:31
      Ojojam i współczuję, przełknij i uważaj.
    • karyna-z-radzymina Re: Dostałam mandat 19.08.24, 11:35
      Zawsze lepiej przejechać na czerwinym za 500zl niż gwałtownie hamować przed nim za 1000zl. Oszczedzilas 500zl.
      • 1matka-polka Re: Dostałam mandat 19.08.24, 11:38
        karyna-z-radzymina napisała:

> Zawsze lepiej przejechać na czerwinym za 500zl niż gwałtownie hamować przed nim
        > za 1000zl. Oszczedzilas 500zl.

Dlaczego hamować za 1000 zl?
        • dni_minione Re: Dostałam mandat 19.08.24, 11:43
          Też się chętnie dowiem. Może opony by zdarła do zera. Albo klocki smile
          • 1matka-polka Re: Dostałam mandat 19.08.24, 11:47
            Zwłaszcza biorąc pod uwagę, ze swiatła to bardzo popularne urządzenia, widoczne z daleka🤭
            • karyna-z-radzymina Re: Dostałam mandat 19.08.24, 12:35
              Bo mogla zachamowac przy policji.
              Mamy tak ogromną dziurę budżetowa, że zaczynają mandatowac już za każdą bzdurę. Siedzą w każdych krzakach gdzie jest niewidoczne ograniczenie i kierowcy którzy nie znają "pulapki" nievmaja szans zwolnić. Nastawiali też fotoradarów na sygnalizacji, ale ofc nie tam gdzie mogłaby ona poprawić bezpieczeństwo, tylko tam gdzie zielona strzałka do skrętu w prawo gasnie po ruszeniu pierwszego auta i to drugie, jadące za nim, zawsze się łapie na sesję fotograficzna. Skrzyżowanie w szczerym polu.

Jeżeli natomiast policjant oceni, że przez gwałtowne hamowanie na żółtym świetle kierowca stworzył zagrożenie lub utrudnił ruch innych pojazdów, może otrzymać mandat w wysokości od 1000 zł. Dodatkowo kierowca otrzyma 10 punktów karnych.

• 1matka-polka Re: Dostałam mandat 19.08.24, 14:37

>
                > Mamy tak ogromną dziurę budżetowa, że zaczynają mandatowac już za każdą bzdurę.

Dlaczego ja nie widzę tej policji, za to codziennie widzę szalonych kierowców bez mózgu...

> Nastawiali też fotoradarów na syg
                > nalizacji, ale ofc nie tam gdzie mogłaby ona poprawić bezpieczeństwo,

Też mnie to zastanawia.

tylko tam
                > gdzie zielona strzałka do skrętu w prawo

Bo rozjeżdzaja ludzi na pasach.

>
                > [i]Jeżeli natomiast policjant oceni, że przez gwałtowne hamowanie na żółtym świ
                > etle

Juz pisałam, światła nie pojawiaja sie znikąd, tylko widac je z daleka, a ograniczenie predkosci w miastach to 50, 40 km/h. Gdzie tu miejsce na gwałtowne hamowanie, jeśli sie jezdzi spokojnie i zgodnie z przepisami?
                • karyna-z-radzymina Re: Dostałam mandat 19.08.24, 16:44
                  Na dwupasmówkach jest i 60 i 70. I jadę sobie, widzę zielone i jak jestem blisko to się zmienia. Nigdy nie hamuje wtedy tylko dodaje gazu i przelatuje. Widzę przecież że nikt nie lezie i nie zdąży a jak stanę za szybko to mi ktoś może wjechać. Po prostu to pomarańczowe jest za krotkie
                  • 1matka-polka Re: Dostałam mandat 19.08.24, 16:50

> Na dwupasmówkach jest i 60 i 70. I jadę sobie, widzę zielone i jak jestem bli
                    > sko to się zmienia. Nigdy nie hamuje wtedy tylko dodaje gazu i przelatuje.

A ja tak nie robię, i nie mam takich sytuacj, ze mi się swiatła znienacka zmieniają🤔
                    • karyna-z-radzymina Re: Dostałam mandat 19.08.24, 16:58
                      No a ja mam takie szybkozmieniajace i dlatego tak robię. Jakby było dłużej pomarańczowe to bym zdążyła zwolnić spokojnie
                      • 1matka-polka Re: Dostałam mandat 19.08.24, 19:10
                        🤦
                        • karyna-z-radzymina Re: Dostałam mandat 19.08.24, 19:14
                          O co ci chodzi?
                          • 1matka-polka Re: Dostałam mandat 19.08.24, 19:21

> O co ci chodzi?

Nie umiesz jeździć i jeszcze się z tego cieszysz.
                            • karyna-z-radzymina Re: Dostałam mandat 19.08.24, 19:34
                              1matka-polka napisała:

> karyna-z-radzymina napisała:
                              >
                              > > O co ci chodzi?
                              >
                              > Nie umiesz jeździć i jeszcze się z tego cieszysz.
                              >
                              >

Sama nie umiesz, ani jeździć ani czytać. Gdzie ja die z czegoś cieszę?
                              • 1matka-polka Re: Dostałam mandat 19.08.24, 19:42
                                Żarty sobie stroisz z przejezdzania na czerwonym, jesteś samochodowym dziadersem.
                                • karyna-z-radzymina Re: Dostałam mandat 19.08.24, 21:34
                                  Przejeżdżam bez żartów, w ogóle mnie to nie bawi. Ani ustawianie pomarańczowego na 2 sekundy
                  • znowu.to.samo Re: Dostałam mandat 19.08.24, 22:02

> Na dwupasmówkach jest i 60 i 70. I jadę sobie, widzę zielone i jak jestem bli
                    > sko to się zmienia. Nigdy nie hamuje wtedy tylko dodaje gazu i przelatuje. Wid
                    > zę przecież że nikt nie lezie i nie zdąży a jak stanę za szybko to mi ktoś moż
                    > e wjechać. Po prostu to pomarańczowe jest za krotkie

całkiem niedawno wjechałabym w babkę - podejrzewam że świeżą kierowczynie -która jak tylko się zapaliło pomarańczowe dała gwałtownie po hamulach. Dobrze że mam wspomaganie hamowania bobym wylądowała na tylniej kanapie
                    99% kierowców w takiej syt jedzie dalej
                    • 1matka-polka Re: Dostałam mandat 20.08.24, 00:11
                      znowu.to.samo napisała:

>
                      >
                      > całkiem niedawno wjechałabym w babkę - podejrzewam że świeżą kierowczynie -któr
                      > a jak tylko się zapaliło pomarańczowe dała gwałtownie po hamulach. Dobrze że ma
                      > m wspomaganie hamowania bobym wylądowała na tylniej kanapie
                      > 99% kierowców w takiej syt jedzie dalej

Tak, ty też nie powinnaś jezdzić. Bo zrobisz komuś krzywdę.
                      • znowu.to.samo Re: Dostałam mandat 20.08.24, 10:04

>
                        > Tak, ty też nie powinnaś jezdzić. Bo zrobisz komuś krzywdę.
                        >

Jakoś jeżdżę 17 lat i nigdy nic się nie stało, tym razem też bo jechałam na tyle wolno i daleko że zdążyłam zachamować
                        • iwles Re: Dostałam mandat 20.08.24, 10:18
                          znowu.to.samo napisała:

> Jakoś jeżdżę 17 lat i nigdy nic się nie stało, tym razem też bo jechałam na tyle wolno i daleko że zdążyłam zachamować

> Dobrze że mam wspomaganie hamowania bobym wylądowała na tylniej kanapie

Aha, jechałas na tyle wolno i daleko ...

• kk345 Re: Dostałam mandat 20.08.24, 10:10
                      znowu.to.samo napisała:

> całkiem niedawno wjechałabym w babkę - podejrzewam że świeżą kierowczynie -któr
                      > a jak tylko się zapaliło pomarańczowe dała gwałtownie po hamulach. Dobrze że ma
                      > m wspomaganie hamowania bobym wylądowała na tylniej kanapie
                      > 99% kierowców w takiej syt jedzie dalej
                      >
                      Czyli jechałaś za szybko i za blisko poprzedzającego pojazdu.
                      • 1matka-polka Re: Dostałam mandat 20.08.24, 13:35
                        kk345 napisała:

>
                        > Czyli jechałaś za szybko i za blisko poprzedzającego pojazdu.

I chciała przejechać na "pomarańczowym", ktore zapaliło sie juz tak dawno, ze kierowca przed nią zdążył na nie zareagować...
                • kocynder Re: Dostałam mandat 19.08.24, 19:23
                  "tylko tam gdzie zielona strzałka do skrętu w prawo

Bo rozjeżdzaja ludzi na pasach.

Jedyna "stłuczka" jaką miałam, mając prawo jazdy (i samochód) od ponad ćwierć wieku to właśnie w sytuacji: podjechałam do zielonej strzałki. Zgodnie z przepisami stanęłam. I wtedy jakiś "miszczu" wjechał mi w kuper, z taką szybkością, że wyleciałam na połowę pasów i obróciło mnie tyłem do kierunku jazdy! I jeszcze mi wyskoczył z mordą, bo "tu nikt nie staje!". Skończyło się na randce z policją i jednak panowie policjanci uznali, że ja miałam rację. A, dla jasności - to skrzyżowanie jest parszywe, bo wzdłuż drogi rosną jakieś krzaczory kompletnie ograniczające widoczność, oświetlone jest bardzo słabo, a jest to droga ze sporego osiedla bloków do sklepów, kina, przychodni itp.
                  • 1matka-polka Re: Dostałam mandat 19.08.24, 19:25
                    Jprdle, opowiesci ematki🤦
                  • karyna-z-radzymina Re: Dostałam mandat 19.08.24, 19:37
                    Ojesu, wiem po co może być radar tam gdzie strzałka ale to ma sens tam gdzie jest ruch. A nie na wlocie do miasta, gdzie żywej duszy nigdy nie ma a strzałka świeci 5 sekund. Tylko po to tak jest żeby trzepac mandaty
                    • 1matka-polka Re: Dostałam mandat 19.08.24, 19:45

> Ojesu, wiem po co może być radar tam gdzie strzałka ale to ma sens tam gdzie je
                      > st ruch. A nie na wlocie do miasta, gdzie żywej duszy nigdy nie ma a strzałka ś
                      > wieci 5 sekund. Tylko po to tak jest żeby trzepac mandaty

Niesamowita historia, niezwykle przypadki i miejscówki ematki. Samochodoza ciezka choroba umysłowa. 😔
                      • karyna-z-radzymina Re: Dostałam mandat 19.08.24, 20:54
                        Idź sobie postać na czerwonym, może ochloniesz
                        • 1matka-polka Re: Dostałam mandat 19.08.24, 21:28

> Idź sobie postać na czerwonym, może ochloniesz

Tak zrobię, dzięki za tę pyszną doradę.
    • zajonc_w Re: Dostałam mandat 19.08.24, 11:47
      Spróbuję poprawić Ci humor: mam gorzej. W sobotę ktoś pięknie przejechał mi kluczem? gwoździem? Po drzwiach kierowcy i pasażera. W bonusie wielkie V na masce. Zaparkowałam właściwie, ale podobno nowy parking pod oknami kamienicy nie podoba się miejscowym. Oczywiście nikt niczego nie widział. Jestem już którymś z rzędu "ukaranym" kierowcą.
      • kanna Re: Dostałam mandat 19.08.24, 12:09
        Wandalizm pełną gębą sad
        Biedna Ty.
        • zajonc_w Re: Dostałam mandat 19.08.24, 12:10
          No cóż. Bywa
      • jeste_m_sobie Re: Dostałam mandat 19.08.24, 12:23
        O kurczę. Współczuję. Może jest tam monitoring?
        • zajonc_w Re: Dostałam mandat 19.08.24, 12:24
          Nie ma. I miejscowi o tym wiedzą.
          • jeste_m_sobie Re: Dostałam mandat 19.08.24, 12:33
            To nie jest rozwiązanie konkretnie na Twój problem, ale może by zebrać podpisy i wystąpić do Straży Miejskiej o monitoring?
            • zajonc_w Re: Dostałam mandat 19.08.24, 13:36
              Aj, nie. Byłam tam tylko na gościnnych występachwink obce miasto.
            • advanced48 Re: Dostałam mandat 19.08.24, 15:35
              A może zlikwidować parking pod oknami kamienicy? Życie w smrodzie samochodowym bywa uciążliwe.
          • hrasier_2 Re: Dostałam mandat 19.08.24, 16:04
            zajonc_w napisała:

> Nie ma. I miejscowi o tym wiedzą.
            Kamerę zainstaluj w aucie.
      • arthwen Re: Dostałam mandat 19.08.24, 14:32
        Masz zdecydowanie gorzej, bo nie ze swojej winy. Autorka dostała tylko to na co sobie zapracowała.
    • jeste_m_sobie Re: Dostałam mandat 19.08.24, 12:30
      Dopiszę morał. Otóż sprawdziłam w kalendarzu i przypomniało mi się, że mandat dostałam wtedy, kiedy źle się czułam. Miałam dokuczliwe bóle pleców. Lekarz chciał dać zwolnienie, ale ja przecież dam radę: pracuję zdalnie, będę zmieniać pozycję, bla bla bla. Szefowa by się wkurzała na nieobecność, więc leki, rehabilitacja prywatnie, alleluja i do przodu. No i co? Szefowa i tak się musiała wkurzyć, tylko półtora miesiąca później, bo zwolnienie ostatecznie dał mi lekarz na SOR, na którym wylądowałam z tego samego powodu. Mam nauczkę, że niezadbanie o siebie wcześniej czy później się zemści - na różne sposoby.
      Do wszystkich osób piszących: nie oczekuję "stawania po mojej stronie", bo w sumie to dobrze, że są mandaty. Napisałam, że "w zasadzie" jeżdżę przepisowo, bo zwracam wielką uwagę na detale - niepełne zatrzymanie na strzałce przy skręcie, parę km przekroczona prędkość, rower wyprzedzony z odstępem mniejszym niż metr (to akurat obserwuję jako rowerzystka) itd. Serio, niewiele osób jeździ w pełni prawidłowo. Gdyby wszyscy, którzy mają coś na sumieniu, zostawili samochody w garażach, na ulicach można by codziennie organizować charytatywne maratony.
      I tak, zdarza mi się, że ktoś z mojego otoczenia potrzebuje ojojania z podobnego powodu. Przy zwracaniu uwagi na proporcje, wydaje mi się to zrozumiałe.
      • m_incubo Re: Dostałam mandat 19.08.24, 13:25
        Aha...
        Wiesz, zdarza się złamać przepisy, zdarza się złamać mandat, normalna rzecz, ale to, co ty piszesz, smęcisz, i jaką telenowelę dopisujesz do tego mandatu, to już grubsza sprawa i chyba nie dla policji big_grin
        Ja uważam, że powinnaś pójść teraz i zrobić dziką awanturę ojcu i matce, gdyby nie oni, w życiu byś żadnego mandatu nie dostała. Ani nawet plecy by cię nie bolały.
        • jeste_m_sobie Re: Dostałam mandat 19.08.24, 14:11
          Ej no, nie gadaj! Na ematkowe smętki to brzmi całkiem skromnie.
      • nick_z_desperacji Re: Dostałam mandat 19.08.24, 19:41
        I w tym kontekście to bardzo dobrze, że dostałaś ten mandat. O tym, że męczennicy są nieefektywni w pracy się mówi, o tym, że nafaszerowani lekami są zagrożeniem za drodze jeszcze rzadkom
    • jeste_m_sobie Re: Dostałam mandat 19.08.24, 12:31
      Aha, napisałam fotopułapka, bo wykroczenie nie dotyczy prędkości - to nie fotoradar. To jest potoczna nazwa, na pewno istnieje też jakaś oficjalna, długa i nieużywana.
    • przepio Re: Dostałam mandat 19.08.24, 13:12
      Hmm, jojam, biednaś, 500 zł można byloby wydac na coś innego.
    • m_incubo Re: Dostałam mandat 19.08.24, 13:21
      Jak się zahacza o czerwone?
      • jeste_m_sobie Re: Dostałam mandat 19.08.24, 13:55
        Na zdjęciach widać, że przód samochodu jest już za skrzyżowaniem, a sygnalizator (wiszący nad jezdnią) jest co najmniej w połowie samochodu. W taki sposób.
        • 35wcieniu Re: Dostałam mandat 19.08.24, 14:54
          To co opisujesz nie jest "zahaczenie", tylko moment który jest kadrem z nagrania albo zdjęciem. Po prostu przejechałaś na czerwonym. Jezu jak mnie denerwuje coś takiego. "Późne pomarańczowe; ale w drodze wyjątku; wszyscy tak jeżdżą; nie przejechałam tylko zahaczyłam; szybko ale bezpiecznie; ja tylko na moment" itd. itd.
          Przejechałaś, zapłać i nie rób tego więcej zamiast wypisywać brednie o połowie samochodu za skrzyżowaniem bo to naprawdę dość żenujące.
      • berdebul Re: Dostałam mandat 19.08.24, 14:00
        Wjeżdżasz na „późnym żółtym” i udajesz kaloryfer.
        • szeptucha.z.malucha Re: Dostałam mandat 19.08.24, 18:07
          Żółte, czy tam pomarańczowe jest liczone jak czerwone. Moze się zmienić z zielonego na żółte/pomaranczowe nad głową - jak masz chętnych do dawania mandatu, to go wlepią.
          • berdebul Re: Dostałam mandat 19.08.24, 19:59
            Tyle lat jeżdżę i ani jednego, ani punktów, z żadnego kraju nawet tam gdzie podobno policja poluje na Polaków. tongue_out
            • szeptucha.z.malucha Re: Dostałam mandat 20.08.24, 01:00
              Odpukać ja też nie. Ale byłam świadkiem, gdy gość wjeżdżał na zielonym a nad nim zapaliło się pomarańczowe i nieoznakowany radiowóz go zatrzymał i wlepił mandat za wjazd na "niezielonym". W każdym kraju obserwowałam jak ludzie radzą sobie z "żółtym" i normalnie bez paniki kończą zaczęty manewr, czy to Szwecja, Niemcy, czy Szwajcaria. Takie nagle hamowanie, gdy zielone znika nawet przy niskiej prędkości może być zagrożeniem.
    • szarmszejk123 Re: Dostałam mandat 19.08.24, 13:27
      Też dostałam, ze Szwajcarii 🙈 szybcy są..
      • jeste_m_sobie Re: Dostałam mandat 19.08.24, 13:55
        Za prędkość?
        • szarmszejk123 Re: Dostałam mandat 19.08.24, 14:03
          Tak 🙈 7km/h ponad limit, 65€ 🙄
          • jeste_m_sobie Re: Dostałam mandat 19.08.24, 14:12
            sad
            • szarmszejk123 Re: Dostałam mandat 19.08.24, 14:14
              W te wakacje Szwajcaria zgarnie kupę kasy na mandatach :p korki kilometrowe wszędzie, ludzie mega wqerwieni na drogach :o
    • lauren6 Re: Dostałam mandat 19.08.24, 15:07
      Współczuję mandatu
    • hrasier_2 Re: Dostałam mandat 19.08.24, 16:09
      Jasiu Pietrzak miał chyba gorzej. Muzyk wjechał swoim Audi w wiatę znajdującą się przy jednej z warszawskich przychodni. Na szczęście nikomu nic się nie stało. Artysta zasłabł za kierownicą.
      • komorka25 Re: Dostałam mandat 19.08.24, 19:38
        Ani artysta, ani muzyk. A w jego wieku wsiadanie za kierownicę przy takich warunkach biometeo jest po prostu głupotą.
    • engine8t Re: Dostałam mandat 19.08.24, 18:52
      Bo mieszkasz w kraju policyjnym gdzie wladza robi wszytko aby o ludzi "dbac" - tzn obserwowac i karac bo to oznacza ze sie troszcza o obywateli.
      • kk345 Re: Dostałam mandat 20.08.24, 10:13
        Endżin piszący o kraju policyjnym big_grin big_grin big_grin
      • nick_z_desperacji2 Re: Dostałam mandat 20.08.24, 13:08
        Wolę "policyjny" po naszemu, niż kraj wolnych obywateli, w którym sąsiad zabija mi dziecko, po poszło po piłkę...
    • cranberries1983 Re: Dostałam mandat 19.08.24, 19:26
      no i zdarza się

grunt ze jezdizsz bezpiecznie i 8 lat na sucho
    • default Re: Dostałam mandat 19.08.24, 20:10
      Mnie taka fotopułapka złapała na Grójeckiej, jadąc w stronę Centrum (o Warszawie mowa). Poznałam po tym, że flesz błysnął - potem długo czekałam na list z mandatem - ale nie przyszedł. To było już ponad trzy lata temu - więc chyba już nie przyjdzie?
      • mava12 Re: Dostałam mandat 20.08.24, 13:34
        moze obok jechał drugi samochód? który był kilkadziesiąt cm wcześniej?
        Ja, niestety, też dostałam takim światłem po oczach. Na Puławskiej. Odwoziłam syna na pociąg, w święta jakieś, środek dnia. Puławska pusta, tylko ja i obok jeden suv. Nikogo więcej. No i "zahaczyliśmy" o czerwone, oboje. Znaczy pokazało się pomarańczowe więc oboje przyspieszyliśmy żeby zdążyć.
        Błysnęło. Ja byłam bliżej fotoradaru ( w okolicach SGGW) i dostałam mandat, 200 zł za przekroczenie o 10 km/h.
        Co śmieszne kilka km dalej jakis dziad o mało nie wpierdzielił się we mnie bo wykonał lewoskręt "po uważaniu", ewidentnie łamiąc przepisy. Ale on nie dostał mandatu bo fotoradaru nie było, choc stworzył realne zagrożenie. Ja, nie zagrażając nikomu, na całkowicie pustej jezdni, zapłaciłam haracz.
        Dlatego teraz zawsze mam włączoną nawigację, z ostrzeżeniami przed radarami. Pierdziele takie wybiórcze karanie
        • advanced48 Re: Dostałam mandat 20.08.24, 16:55
          To nie jest wyborcze karanie, lecz losowe ujawnianie wykroczeń. Przy obecnym rozwoju komputeryzacje spodziewam się bieżącej kontroli kierowania samochodem przez rejestrator zewnętrzne i wewnętrzne i zbiorcze karanie za wykroczenia np co miesiąc. Niektórym szybko punktów zabraknie, ale kara będzie nieuchronna i natychmiastowa.
        • iwles Re: Dostałam mandat 20.08.24, 19:24

Fotoradar stoi tam, gdzie częściej dochodzi do łamania przepisów.
    • znowu.to.samo Re: Dostałam mandat 19.08.24, 21:50
      To ja dostałam mandat …za jechanie autostradą prawym pasem szybciej niż ci po lewym. Nie znam nikogo kto dostał mandat za takie coś
      Zastanawiam się czy się nie odwołać bo jechałam pasem „ zjeżdżającym” który jest praktycznie oddzielną drogą. Czytam i czytam i przepisy są niejasne
      Do tego zatrzymali mnie tajniacy o 6 rano
      • znowu.to.samo Re: Dostałam mandat 19.08.24, 21:53
        Acha i prawo jazdy mam 17 lat i nigdy mnie policja nie zatrzymała. Aż do teraz…
        • jeste_m_sobie Re: Dostałam mandat 20.08.24, 06:52
          No to może warto się odwoływać.
    • babcia47 Re: Dostałam mandat 20.08.24, 01:17
      Szczerze? I bardzo dobrze. Przez długi czas ignorowałam nakaz zapinania pasow, nawet bawiło mnie znajdowanie sposobów by nie podpaść.. aż zostałam przyłapana i zapłaciłam mandat, nieduży ale jednak. Niedługo potem zapięte pasy uratowały mi zycie w czasie wypadku na autostradzie i wyszlam " tylko" z wstrzasnienuem mózgu. Ciesz się ze dostałaś ten mandat i potraktuj jako nauczkę bo następnym razem na czerwonym mozesz wjechać pod pędzącego TIRa
      • droch Re: Dostałam mandat 20.08.24, 10:27
        Akurat korelacja mogła być taka, że bez zapiętych pasów podświadomie jeździłaś bardziej bojaźliwie…
        • iwles Re: Dostałam mandat 20.08.24, 10:34
          droch napisał:

> Akurat korelacja mogła być taka, że bez zapiętych pasów podświadomie jeździłaś
          > bardziej bojaźliwie…

sugerujesz, że wypadek na autostradzie był jej winą?
        • advanced48 Re: Dostałam mandat 20.08.24, 12:46
          Dlatego w samochodach nie powinno być żadnych pasów, poduszek, wzmocnień drzwi itp. Raczej, w miejscu poduszki kierowcy powinien być niewielki granat, może by wtedy, w trosce o SIEBIE bardziej bojazliwie jedzono.
        • pseudo_stokrotka Re: Dostałam mandat 20.08.24, 19:05
          Ciekawe, czy i inni jeździli bardziej bojazliwie, bo alBabcia nie miała pasów zapiętych?
          • nick_z_desperacji2 Re: Dostałam mandat 20.08.24, 19:30
            Bojaźliwość bez pasów nic nie da, bo poduszki po lekkiej stłuczce mogą krzywdę zrobić.
      • m_incubo Re: Dostałam mandat 20.08.24, 17:52
        babcia47 napisała:

> Szczerze? I bardzo dobrze. Przez długi czas ignorowałam nakaz zapinania pasow,
        > nawet bawiło mnie znajdowanie sposobów by nie podpaść..

To, na jakie manowce potrafią zbaczać niektóre eee.... umysły... niezmiennie mnie fascynuje.

> razem na czerwonym mozesz wjechać pod pędzącego TIRa
        >

Albo w%&s@ć się prosto w twojego wnuka 🤷🏻‍♀️
        • nick_z_desperacji2 Re: Dostałam mandat 20.08.24, 19:31
          Ciekawie działają umysły, na które stówa mandatu działa, a wizja życia na wózku już nie.
    • heniek.8 Re: Dostałam mandat 20.08.24, 07:01
      > ponoć zahaczyłam o czerwone.

czyli wjeżdżasz na bardzo późnym pomarańczowym

500 zł raz na 8 lat to jest 5,21 miesięcznie, w sumie czy opłaca ci się zmieniać podejście do świateł i przepisów, żeby zaoszczędzić taką kwotę?
      • jeste_m_sobie Re: Dostałam mandat 20.08.24, 07:14
        Hm, myśląc czysto matematycznie - nie. Ale przecież nie chodzi o to! Dzięki za inny punkt widzenia.
        • advanced48 Re: Dostałam mandat 20.08.24, 16:57
          Przecież w Polsce żyje się coraz lepiej, cóż to jest taki mandat, nawet nie zauważysz ubytku. Już widziałem człowieka, który powiedział "stać mnie na to, żeby tu stać". Bierz z niego przykład.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka