Dodaj do ulubionych

Protest rolników

20.03.24, 21:02
Dziś u mnie w mieście był protest rolników. Już jakiś czas temu była podana informacja gdzie drogi będą zablokowane. W związku z tym
zamknięto szkoły, zawieszono kursy autobusów, ludzie opracowywali alternatywne trasy dojazdu, niektórzy pobrali urlopy, kto mógł pracował z domu. Ja wyobrażałam sobie całe rondo obstawione przez traktory. Protest miał się odbyć w godzinach 7 -19 a tymczasem do godziny 9 nic się nie działo. O 9 zebrała się garstka protestujących do tego był jeden ciagnik. Trochę czuję się zrobiona w bambuko bo część ludzi mogła normalnie pojechać do pracy. Protest zakończył się o godz. 17.
Obserwuj wątek
    • lodomeria Re: Protest rolników 20.03.24, 21:19
      Tak czy siak, granica zablokowana. A ruska propaganda wsród najbardziej dotowanej przez UE grupy zawodowej hula aż miło.
    • shellyanna Re: Protest rolników 20.03.24, 21:27
      Cudnie się dziś jeździło! Wszyscy chyba sobie wzięli do serca sugestie, żeby zostać w domach.
      I zostali sprankowani 🤪
      • daniela34 Re: Protest rolników 20.03.24, 21:33
        Podsłuchałam dziś taką rozmowę zmieniających się kierowców autobusu mpk (oczywiście jednej z linii, takiej, która nie prowadzi przez Rondo Mogilskie, gdzie był punkt zborny rolników):
        - Nie zablokowali cìę?
        - Chłopie, jednego traktora dziś nie widziałem. Lux się jeździło, bo wszyscy zostawili samochody.
        • kokosowy15 Re: Protest rolników 21.03.24, 07:56
          To niemożliwe, żeby ktokolwiek zostawił samochód. Przecież bez samochodu nie można odwieźć dziecka do szkoły, babci do lekarza, kupić w sklepie, zabrać laptopa do pracy itp. Czyżby wszystko było zamknięte a mieszkańcy nie opuszczali domów?
          • feniks_z_popiolu Re: Protest rolników 21.03.24, 08:45
            A jednak smile. Chyba tym razem się udało. Albo zostali na urlopach / zdalnych / zwolnieniach.
            Mimo wszystko nie jestem wdzięczna rolnikom.
        • memphis90 Re: Protest rolników 21.03.24, 16:33
          A moje dziecko nie dojechało do szkoły (nie słyszałam by choć jedna szkoła zawiesiła lekcje…), bo rolnicy zablokowali jedyną drogę dojazdową dla jedynego autobusu na tej trasie - i MPK tak bez ostrzeżenia po prostu nie wysłało pojazdów… Tam, gdzie pracuję - nie zostały przepuszczone busy z niepełnosprawnymi dziećmi dowożonymi do szkoły specjalnej…
          • dragona Re: Protest rolników 21.03.24, 16:38
            memphis90 napisała:

> Tam, gdzie pracuję - nie zostały przepuszczone busy z niepełnosprawnymi dziećmi
            > dowożonymi do szkoły specjalnej…

Taka to opowiastka,
            w której nikt w autobusie nie klaskał
      • black.emma Re: Protest rolników 20.03.24, 23:09
        Mój mąż potwierdza 😉 podobno pięknie się jeździło. Ja z przyjemnością wzięłam ho.
    • madame_edith Re: Protest rolników 20.03.24, 23:51
      E to u mnie zostaly uczciwie zablokowane wszystkie większe dojazdy do Warszawy i ludzie się cisnęli jakimiś drożynkami przez pół powiatu. Jak widziałam korek powrotny to dziękowałam niebiosom, że wracać będę po nocy.
      • kachaa17 Re: Protest rolników 21.03.24, 11:51
        U nas tak naprawdę to policja zablokowała a nie rolnicy.
    • igge Re: Protest rolników 21.03.24, 00:19
      Nie denerwuj mnie. Miałam dzisiaj wyczekanego miesiącami na nfz okulistę. Daleko. Nie oglądam tv. Widać żyję pod kamieniem bo władowałam się dziś uberem w środek tego chaosu. Podwójne korki w obu kierunkach, główna ulica zamknięta, objazdy zadupiami w korkach.
      Licząc w obie strony straciłam ok 3 godzin na czekanie i dojazdy i utrudnienia.
      Pech, że akurat dziś miałam tego lekarza.
      • feniks_z_popiolu Re: Protest rolników 21.03.24, 05:17
        W centrum Wwy, w środku dnia roboczego, wolne miejsca postojowe. To zdarza się tylko w soboty do 10. Pracujący i "warszawiacy" już pojechali do domów. Turyści jeszcze nie dojechali. Ale ogólnie to mnie strasznie wkurza ten durny protest i oczekiwanie roszczeniowców, że to co obrażeni na UE Pisowcy zabagnili przez ostatnie lata nagle cudownie zmieni się w kilka miesięcy. A Putin zaciera rączki..przez takich ludzi małego rozumku.
        • igge Re: Protest rolników 21.03.24, 22:34
          A ja obwiniam się, sama siebie, że czasu i ochoty ostatnio nie mam na telewizję i kurczę, oczywista w sumie i przewidywalnA rzecz totalnie mnie zaskoczyła i mega zdenerwowała. Nie mówiąc o marnowaniu czasu.
          Ale pech też. Mogłam musieć tam jechać każdego innego dnia.
    • babcia47 Re: Protest rolników 21.03.24, 06:36
      Ten ktory stracil zycie gdy , jak sądzę, szedł zobaczyć jak daleko sięga korek i czy da się przejechać chyba miałby inne zdanie . To juz zaczyna zahaczać o jakąś paranoję. Dostaja dotacje z naszych podatków bo 2 wojewodztwom obiecano z wyplata od stycznia, reszcie od lutego, dostają dotacje z UE i ciągle im malo. Moje podatki to jedno, chcą ograniczenia importu produktow rolnych z wszystkich kierunków to ceny skoczą to drugie obciążenie dla mojej kieszeni, blokują transport ktory jest krwiobiegiem gospodarki to trzecie i bez sensu bo skoro chcą doplat to ktoś musi na to zarobic. Od zawsze rozdrobnieni rolnicy nie potrafią się zjednoczyć i sensownie wyartykułować swoje żądania. Zawsze pozwalają podłączyć się dziwnym grupom pod ich protesty i nigdy nad tym nie panują ale gardłują jak wkurzone indyki. Moj portfel mówi że nie ma zaufania do tych protestów w porywach ze go to wkurza bo w sumie to on ucierpi
      • kokosowy15 Re: Protest rolników 21.03.24, 08:37
        Czekam na protest właścicieli pensjonatów i hoteli w Polsce, zadających dopłat i postulujacych zamknięcie granic dla wyjazdów wypoczynkowych, zakaz importu zagranicznej odzieży i cytrusów (jest przecież kiszona kapusta), dopłat do upraw awokado i bananow.
        • dragona Re: Protest rolników 21.03.24, 12:21
          kokosowy15 napisał(a):

> Czekam na protest właścicieli pensjonatów i hoteli w Polsce

Państwo musi mieć zdolność do wyprodukowania żywności w czasach zawieruchy i wojny i należy nawet do rolnictwa dopłacać w czasach pokoju, aby tę zdolność utrzymywać.
          • kokosowy15 Re: Protest rolników 21.03.24, 16:38
            Do bezpieczeństwa energetycznego, czyli górnictwa, także? Do krwioobieg gospodarki, czyli banków też?
            • dragona Re: Protest rolników 21.03.24, 16:44
              kokosowy15 napisał(a):

> Do bezpieczeństwa energetycznego, czyli górnictwa, także? Do krwioobieg gospoda
              > rki, czyli banków też?

W tym właśnie sęk, że jak kasa będzie bezwartościowa i nie będziesz miał czym napalić w piecu, to żeby chociaż mogli ci rzucić worek ziemniaków na próg.
      • ariathedevil Re: Protest rolników 21.03.24, 08:54
        twitter.com/Morgenstern616/status/1770408026727407635, Włamali się gościowi do tira, ukradli kluczyki. To jest terroryzm, nie żaden protest. Terroryzm napuszczonej przez konfederuskich i pisich i ruskich swołoczy, po to by rozwalić unię od środka. W całej Europie tak to wygląda. Jak powiedział ich Wojciechowski ten który ład wprowadzał, wystraczy nie składać wniosków o dopłaty, a zielony ład nie będzie ich obowiązywał. Ale kasa z unii nie śmierdzi, śmierdzi tylko ogranicznie pestycydów i antybiotyków.
        • asia-loi Re: Protest rolników 21.03.24, 12:10
          ariathedevil napisała:

> Jak powiedział ich Wojciechowski ten który ład wprowadzał, wystraczy nie składać wniosków o dopłaty, a zielony ład nie będzie ich obowiązywał. Ale kasa z unii nie śmierdzi, śmierdzi tylko ogranicznie pestycydów i antybiotyków.

Gdzieś czytałam, że polscy rolnicy dostają dopłaty z UE w kwocie 20 mld euro, a produkują za 12 mld euro.
    • ivonette21ivonette Re: Protest rolników 21.03.24, 23:03
      Rolnicy chcą aby artykuły spożywcze były drogie .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka