Dodaj do ulubionych

Powstaje Nowe Centrum Logistyczne

11.09.06, 14:42
Nie wiem dlaczego nikt tego nie zauwarzył ale w Woli Bykowskiej powstaje
centrum logistyczne.Od kilku dni koparki równają ziemię i przygotowują teren
pod inwestycje.Widać od trasy roboty ziemne.
Poland Central najprawdopodobniej powstanie =))
Obserwuj wątek
    • krzysiek491 Re: Powstaje Nowe Centrum Logistyczne 11.09.06, 14:56
      Ja na przykład nie zauwaŻyłem z tego powodu, że nie jeżdżę tamtędy. Czy takie
      wyjaśnienie jest satysfakcjonujące?;-))
      Ale skoro już o tym mowa, to w Wolborzu kilkaset metrów od centrum Auchan, jest
      nowa prawie gotowa hala podobnej wielkości. Czy ktoś wie, jaka firma się tam
      ulokowała?
      • jamm-pt Re: Powstaje Nowe Centrum Logistyczne 11.09.06, 16:25
        krzysiek491 napisał:

> Ja na przykład nie zauwaŻyłem z tego powodu, że nie jeżdżę tamtędy. Czy takie
        > wyjaśnienie jest satysfakcjonujące?;-))
        > Ale skoro już o tym mowa, to w Wolborzu kilkaset metrów od centrum Auchan,
        jest
        > nowa prawie gotowa hala podobnej wielkości. Czy ktoś wie, jaka firma się tam
        > ulokowała?

Z tego co mi wiadomo to też Auchan - kolejny magazyn firmy.
    • maly_piotrkow Re: Powstaje Nowe Centrum Logistyczne 11.09.06, 15:27
      potwierdzam ze cos sie tam dzieje ale czy to poczatek budowy poland center...
    • ziontr Re: Powstaje Nowe Centrum Logistyczne 11.09.06, 17:14
      O tej inwestycji napisano w sierpniu w "Rzeczpospolitej". Wartość inwestycji 200
      mln zł., docelowe zatrudnienie 6 tys. osób.
      • maly_piotrkow Re: Powstaje Nowe Centrum Logistyczne 11.09.06, 18:58
        to akurat wiadomo juz od dawna tylko pare lat sie spozniaja z budowa ...
    • m.pampuch Re: Powstaje Nowe Centrum Logistyczne 11.09.06, 21:09

Ze strony www.piotrkow.pl

Europolis i Poland Central podpisały umowę joint venture na budowę największego
      parku logistycznego w Europie Środkowo-Wschodniej

Warszawa, 19 stycznia 2006

Europolis podpisał umowę na stworzenie wraz z Poland Central spółki joint
      venture w celu budowy największego parku logistycznego w Europie Środkowo-
      Wschodniej, w samym centrum Polski. Wartość inwestycji wynosi 172 mln EUR.
      Dzięki inwestycji powstanie
      w regionie nawet 6000 nowych miejsc pracy.

Park logistyczny Poland Central wyznacza nowe standardy jakości w regionie
      Europy Środkowo-Wschodniej. Strategiczna lokalizacja terenu, gdzie powstanie
      inwestycja, przyciągnęła do tej pory takie międzynarodowe firmy, jak IKEA,
      Unilever, Kaufland, Ahold
      i Auchan. Park logistyczny Poland Central położony jest 47 km na południe od
      Łodzi
      i 137 km na południowy-zachód od Warszawy. Obiekt usytuowany jest w pobliżu
      drogi ekspresowej A1, łączącej Warszawę z Katowicami i makroregionem śląskim.
      Centralna lokalizacja umożliwia dogodne połączenia z Gdańskiem, Kaliningradem w
      Rosji oraz republikami nadbałtyckimi na północy; Czechami, Słowacją, Austrią i
      Węgrami na południu. Tym sposobem powstanie strategiczne centrum logistyczne,
      usytuowane idealnie nie tylko dla firm z Polski, ale również z całej Europy
      Środkowo-Wschodniej.

Po ukończeniu wszystkich etapów budowy park logistyczny będzie dysponował 530
      000 m² powierzchni magazynowej o wartości 172 mln Euro. Według szacunków
      Uniwersytetu Łódzkiego z 2002 roku inwestycja przyczyni się do stworzenia 3000 –
      6000 nowych miejsc pracy. Rozbudowa infrastruktury oraz pierwszego magazynu o
      powierzchni 44 000 m² rozpocznie się w połowie br. Magazyny będą dostępne dla
      pierwszych najemców już od grudnia 2006.

„Cieszymy się, że zostaliśmy partnerem tego wyjątkowego projektu logistycznego.
      To strategiczna lokalizacja zarówno z perspektywy Polski, jak i całej Europy” -
      powiedział Bernhard Mayer, prezes zarządu firmy Europolis. „Poland Central z
      pewnością wzmocni naszą i tak już znaczącą pozycję w sektorze nieruchomości
      przemysłowych w Europie Środkowo-Wschodniej. Ponadto niezmiernie cieszy nas
      fakt, że możemy przyczynić się do rozwoju lokalnego rynku pracy w rejonie
      inwestycji”.

„Jest mi niezmiernie miło, że wspólnie z naszym silnym partnerem, będziemy
      realizować ten jakże ambitny projekt w tak krótkim czasie. Razem sprostamy
      nawet największym wymaganiom ze strony klientów krajowych i międzynarodowych” –
      stwierdził David Brittain, wiceprezes Poland Central sp. z o.o.

„Poland Central to kluczowy projekt zlokalizowany w samym sercu Polski.
      Jesteśmy zaszczyceni, że zostaliśmy partnerem w tym projekcie. Poland Central
      dołączył tym samym do portfolio najważniejszych lokalizacji logistycznych,
      jakie Europolis posiada w regionie” – dodał Craig Maguire, Dyrektor Regionalny
      DTZ Polska Sp. z.o.o.

Informacje dodatkowe:

Europolis, utworzony w 1990 roku, stał się jedną z najważniejszych spółek na
      rynku nieruchomości
      w Europie Środkowo-Wschodniej. Portfele projektów Europolis, których
      udziałowcami są Investkredit, DIFA i EBRD, otrzymały szereg nagród w dziedzinie
      nieruchomości i są uważane za jedne
      z najlepszych w regionie pod względem jakości. Portfolio zarządzane przez
      Europolis obejmuje 23 projekty w Austrii, Polsce, Czechach, na Węgrzech, w
      Chorwacji i Rumunii. Całkowita wartość portfolio zarządzanego przez Europolis
      wynosi 1.2 mld EUR. Europolis szacuje, że dzięki nowemu portfolio „E2” kwota ta
      podwoi się i w 2007 roku wyniesie 2 mld EUR.

Europolis działa w Polsce od 2002 roku. Z transakcjami na poziomie 300 milionów
      EUR jest obecnie jednym z większych inwestorów zagranicznych na polskim rynku
      nieruchomości. Portfolio Europolis
      w Polsce obejmuje pięć budynków biurowych klasy A w Warszawie: Warsaw Towers,
      Saski Point, Saski Crescent, Sienna Center i Bitwy Warszawskiej. Europolis jest
      również właścicielem Alliance Logistics Center.

Europolis jest również obecny na rynku logistycznym na Węgrzech i w Rumuni,
      gdzie łączna powierzchnia magazynów należących do firmy wynosi 335 100 m².

• ziontr Re: Powstaje Nowe Centrum Logistyczne 11.09.06, 22:19
        „Jest mi niezmiernie miło, że wspólnie z naszym silnym partnerem, będziemy
        realizować ten jakże ambitny projekt w tak krótkim czasie (...)” –
        stwierdził David Brittain, wiceprezes Poland Central sp. z o.o.

Mnie również jest bardzo miło.
      • sticker1 Re: Powstaje Nowe Centrum Logistyczne 11.09.06, 23:29
        m.pampuch napisał:
        >Park logistyczny Poland Central położony jest 47 km na południe od
        >Łodzi i 137 km na południowy-zachód od Warszawy.

Jest również w odległości ok. 150 km. od Katowic, 250 od Poznania, 400km od
        Gdańska i 400km od Zakopanego.
        Tylko czemu nic nie wspomniano o takiej miejscowości jak Piotrków?!

• m.pampuch Re: Powstaje Nowe Centrum Logistyczne 12.09.06, 10:07
          Dlatego, ze Poland Central sprzedawane jest w promocji projektu jako Piotrkow
          Trybunalski, choć w granicach miasta nie lezy. Podczas konferencji i we
          wszystkich branżowych pismach funkcjonuje Piotrkow jako siedziba Poland
          Central.
    • forms Re: Powstaje Nowe Centrum Logistyczne 11.09.06, 23:51
      Cacktus wyrośnie mi na dłoni, jak to centrum powstanie.
      • colosus Re: Powstaje Nowe Centrum Logistyczne 12.09.06, 09:55
        Wydaje mi się że powstanie..
        Co za tym idzie szanse na S8 i S12 przez Piotrków rosną bardzo.
        Takie centra logistyczne to magnes dla inwestorów nie tylko z branży
        logistycznej.Wydaje mi się że już w niedługim czasie pojawi się inwestor z
        branży samochodowej lub komputerowej.
        Cztery centra logistyczne w okolicach Piotrkowa świadczą o tym że jest to dobry
        teren do inwestowania.
        • coloquez Re: Powstaje Nowe Centrum Logistyczne 12.09.06, 13:47
          Wydaje mi się że już w niedługim czasie pojawi się inwestor z
          > branży samochodowej lub komputerowej.

Wydaje Ci się, czy masz jakieś logiczne podejrzenia?
          • ziontr Re: Powstaje Nowe Centrum Logistyczne 12.09.06, 17:56
            > branży samochodowej
            Fabryka Samochodów Sportowych "Porsche"?
          • colosus Re: Powstaje Nowe Centrum Logistyczne 13.09.06, 09:12
            Nie jestem wróżką i nie mam pewności, ale z uwagi na wielkość parków
            logistycznych ich potencjał jest bardzo możliwe że znajdzie się inwestor z innej
            branży niż logistyczna.

Jeżeli chodzi o kaktusy to radzę pojechać do Hiszpani. Tam rosną kaktusy, ludzie
            zarabiają 2 tyś euro a przemysł rozwija się.
            • powiernik Re: Powstaje Nowe Centrum Logistyczne 13.09.06, 19:54
              no nie wiem czy hiszpanie w hiszpanii zarabiaja tak duzo. dlaczego twierdza ze
              mieszkaja w irlandii bo sa tu 2 razy wyzsze zarobki?

dobrze ze sie myslilem co to poland central, dobrze ze cos w koncu (po 2 latach
              zaczyna sie tam dziac). pozdrawiam wszystkich.
      • swiadek24 Re: Powstaje Nowe Centrum Logistyczne 12.09.06, 18:04
        Wiesz chyba bedziesz musial zaczac podlewac to miejsce w ktorym ten kaktus ma
        Ci wyrosnac. Wczoraj wracalem od rodzicow z Lodzi stara trasa i rzeczywiscie
        budowa ruszyla - i bardzo dobrze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka