Dodaj do ulubionych

nowy "Pegaz"

30.11.04, 12:17
I znowu mamy nowego "Pegaza" (tym razem reżyseruje Iwona Siekierzyńska a
prowadzi Bogna Świątkowska) - cieszyć się że został czy żalić się nad kolejną
zmianą?
Według mnie - program był dobry, ciekawy, wreszcie więcej wyjść prowadzącej
ze studia (genialne sceny w kuchni u malarza i na lotnisku z Sasnalem). Oby
tak dalej, i na boga - wcześniej, a nie po północy...
Obserwuj wątek
    • kolorka2 Re: nowy "Pegaz" 30.11.04, 13:10
      Wydaje mi się że to kolejne rozwiązanie połowiczne, a przy tym - nieuchronnie
      tymczasowe, jako że Pegaz znika z ekranu już w styczniu, i jest to decycja
      nieodwołalna.

Z całą pewnością MC Bozia czyli Bogna jest o niebo lepsza od nieszczęsnego
      Mazana. Jednak, co tu ukrywać, na kulturze zna się o tyle o ile - kto słucha jej
      audycji w radiu, ten wie; radio niestety bezlitośnie obnaża wszelkie braki,
      niewiedzę, wiedzą płytką itd. Wczorajszy program był przywoity - z kilkoma
      jednak zastrzeżeniami. Bogna zna tych ludzi, i dlatego może z nimi porozmawiać
      na dającym się zaakceptowac poziomie. Co będzie jesli trafi na artystę mniej
      skomentowanego medialnie? O którego sztuce nie wystarczy poczytać w sieci? Pegaz
      z rastrem, sasnalem itp to w zasadzie samograj - wszyscy są świetnei
      wylansowani, wiedzą co i jak mówić o swojej sztuce. Ale ile takich programów
      można zrobić, i kogo w zasadzie mają one satysfakcjonować?

Moim zdaniem formuła Pegaza generalnie nadaje się niestety do wyrzucenia, z
      dwóch zasadniczych przyczyn. Po pierwsze - nie da rady w krótkim programie tv
      sensownie przybliżyć perspektywy sztuki, z racji tego że sztuk tych jest wiele -
      truizm, ale tu akurat istotny. Stawiałabym raczej na sensowny program o teatrze
      (dlaczego nie ma????), coś wreszcie interesującego na temat filmu, sztuki
      plastyczne tez odrebnie. Połączyć tego w 45minutowym Pegazie nie idzie, także ze
      względu nr 2: wważam ze w Polsce jest baaardzo niewiele osób, które równie
      sensownie i kompetentnie wypowiadac się bedą na tematy sztuk wszelakich. Równie
      mądrze o filmie jak i designie. No i dlatego ja jednak jestem anty-pegazowa. Za
      to pro-dobroksiążkowa, ale pan Dworak i tak ma to gdzieś :( Eh, ciężko z kulturą
      w telewizji...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka