Dodaj do ulubionych

rozliczenie??mam duży problem

02.04.02, 23:34
czy mogę się rozliczyc jesli w tamtym roku pracowałem do czerwca to rozliczyć
sie mogę do czerwca a rozliczeniem bedzie edukacja???
Obserwuj wątek
    • Gość: wiedzma Re: rozliczenie??mam duży problem IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.02, 09:01
      To wszystko zależy od źródła pochodzenia przychodu i od jego wysokości.
      Jeżeli przez edukację rozumiesz udzielanie korepetycji a nie masz załopżonej
      firmy i nie wystawiasz rachunków to nikt nie udowodni Tobie twoich przychodów
      i co za tym idzie nie ma obowiazku rozliczenia się, jeżeli natomiast byłeś
      gdzieś zatrudniony obojętnie czy na um. o pracę czy na um. zlecenie to powstaje
      obowiązek rozliczenia uzyskanych przychodów chyba,że w przypadku um. zlecenie
      nie osiagałeś więcej przychodu niż 136,00 PLN na jedną spisaną umowe. Wówczas
      Twój pracodawca opłacał podatek w formie ryczałtu i Ty nie musisz się już
      rozliczać.
      Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to napisz:
      wwiedzma@poczta.gazeta.pl
      • Gość: doradca Re: rozliczenie??mam duży problem IP: 217.97.175.* 04.04.02, 11:04
        Gość portalu: wiedzma napisał(a):

> To wszystko zależy od źródła pochodzenia przychodu i od jego wysokości.
        > Jeżeli przez edukację rozumiesz udzielanie korepetycji a nie masz załopżonej
        > firmy i nie wystawiasz rachunków to nikt nie udowodni Tobie twoich przychodów
        > i co za tym idzie nie ma obowiazku rozliczenia się, jeżeli natomiast byłeś
        > gdzieś zatrudniony obojętnie czy na um. o pracę czy na um. zlecenie to powstaje
        >
        > obowiązek rozliczenia uzyskanych przychodów chyba,że w przypadku um. zlecenie
        > nie osiagałeś więcej przychodu niż 136,00 PLN na jedną spisaną umowe. Wówczas
        > Twój pracodawca opłacał podatek w formie ryczałtu i Ty nie musisz się już
        > rozliczać.
        > Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to napisz:
        > wwiedzma@poczta.gazeta.pl

Źle wiedźmo, siadaj... dwa!!!!!!

Nie radź ludziom źle... skoro do czerwca pracował, tzn. że miał stały przychód,
        prawdopodobnie w oparciu o umowe o pracę. Jeżeli miał umowy zlecenia - to też
        dostawał pity. Jeżeli pyta, jak ma się rozliczyć - to znaczy, że ma coś do
        odliczenia... A wtedy musi wykazać w picie wszystkie przychody łącznie. Przy
        rozliczeniu rocznym w picie zwykle do umów zlecenia dopłaca sie kilka złotych, co
        wynika z różnic w oprocentowaniu. A poza tym - skąd wiesz jaki przychód uzyskał?
        Jaką ma stopę opodatkowania? Nie radź źle człowiekowi, bo to on poniesie
        odpowiedzialność...

wisia
        • Gość: wwiedzma Re: rozliczenie??mam duży problem-wisia IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 05.04.02, 08:23
          kochana przeczytaj dokładnie co napisałam!
          Ja nie wiem jaki przychód uzyskał więc napisałam "jeżeli uzyskał przychód nie
          więcej niż..." w tym przypadku pracodawca nie wydaje pracownikowi PIT-u bo
          rozliczyła go ryczałtem (jest to sposób często praktykowany wśród młodzieży)
          patrz: ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych
          A poza tym jeżeli ma odliczenia i uzyskiwał przychód stały obojętnie z jakiego
          rodzaju umowy o pracę to nie oznacza że będzie dopłacał nawet gdy jest to
          um.zlecenie.
          (opinie wydaję na podstawie 4-letniej praktyki w działe księgowości i płac
          firmy Lisner)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka