Dodaj do ulubionych

Mieszkanie i Dom GEO, osiedle Krzywoustego

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.12.04, 17:36
Witam wszystkich
Jestem zainteresowany zakupem mieszkania na Krzywoustego.
Podzilcie sie ze mną swoimi doświadczeniami z tym developerem.
Szukam równiez opini ludzi, którzy tam juz mieszkają lub zdecydowali sie na
mieszkania oddawane w 2005 roku.
Wszystkie za i przeciw

Dzięki
Obserwuj wątek
    • buloc1 Re: Mieszkanie i Dom GEO, osiedle Krzywoustego 06.12.04, 09:06
      Witam,
      mieszkam tam od kilku miesiecy. Kupilem mieszkanie w 2-im etapie (oddany latem
      tego roku).
      Developer - wiarygodny moim zdaniem. Raczej nie bylo wiekszych problemow. Akt
      notarialny podpisany.
      Mieszkanie - ogolnie OK. Nawet dobrze wykonane za wyjatkiem instalacji
      hydraulicznych (po miesiacu pekla mi rura w lazience i trzeba bylo kuc !!!).
      Ale z tego co wiem to kolejny etap realizuje inny podwykonawca.
      Mieszkania sa slabo wyciszone (taki material :(( ).. slysze sasiadow i dobrze..
      ale to chyba nie jest do unikniecia.. jedynym wyjsciem to wlasny dom.. a na to
      mnie nie stac..

• Gość: Axel Re: Mieszkanie i Dom GEO, osiedle Krzywoustego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.12.04, 10:34
        Dzięki za informacje.
        Słyszałem już wczesniej o słabym wyciszeniu w tych budynkach (zresztą u innych
        developerów tak samo), ale tak jak piszesz jezli chciałbym mieć idealnie cicho
        bez sąsiadów trzeba budować dom i to nieżadną szeregówke czy bliżniaka tylko
        wolnostojacy, a po pierwsze to jest dużo droższe a nawet jak gdziesz wybudujesz
        taniej to oczywiscie poza Wrocławiem.
        A jeżeli chodzi o ocieplenie budynków? Interesuje mnie szczególnie ostatnie
        piętro, bo myślę o mieszakniu dwupoziomowym, i drugi poziom jest na osatnim,
        czwartym piętrze.
        Mozesz mi napisac jakie są opłaty, tzn głównie czynsz, słyszałem że 1,9 brutto
        za m2.

Z góry dzieki.
        • Gość: buloc1 Re: Mieszkanie i Dom GEO, osiedle Krzywoustego IP: 217.153.88.* 07.12.04, 08:17
          Ja wlasnie mieszkam na 3-4 pietrze :)
          Coz, na dzien dzisiejszy nie jestem w stanie nic powiedziec.. bo to bedzie moj
          pierwszy sezon zimowy. Dopiero po pierwszym roku bede wiedzial jak wychodzi
          wlasciwy czynsz.. W dodatku staram sie troche mocniej grzac, aby osuszyc mury..
          pozbyc sie wilgoci..

• Gość: Axel Re: Mieszkanie i Dom GEO, osiedle Krzywoustego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.12.04, 08:38
            Rzeczywiście masz rację, bo zimy jeszcze w tym roku nie było :-)
            Jak kupowałeś mieszkanko to było ono częściowo urzadzone (tzn. armatura
            sanitarna, drzwi wewnętrzne, parapety)
            Czy zrezygnowałes z tego aby wszystko wstawić wg własnego gustu. Bo ja sie nad
            tym zastanawiam i w przypadku zakupu raczej jestem na to przygotowany? Co o tym
            myślisz?
            Jak masz mieszkanko dwupoziomowe tzn. musiałś robić schody, nie ma żadnych
            problemów z tym? Jak to wychodzi cenowo. Troszkę sie orientowałem, i wiem że
            trzeba być przygotowanym na około 3-4 tyś.
            Pozdrowionka
    • aka1 Re: Mieszkanie i Dom GEO, osiedle Krzywoustego 07.12.04, 09:40
      Ja coprawda czekam na mieszkanie na Kosmonautów ale u tego samego dewelopera więc jestem zainteresowana wszystkim co na ten temat znajdę.Też chciałabym wiedzieć jak obliczają czynsz.Wodę i ogrzewanie to ponoć rozlicza się indywidualnie, ale ile płaci się za tzw. eksploatację wraz z funduszem remontowym. Jeśli już ktoś płaci taki czynsz to niech się podzieli informacjami. A schody mi też będą potrzebne tyle tylko że ja znalazłam całkiem przeciętne za bagatela 6000 zł i to bez balustrady więc trochę się załamałam. Jak ktoś ma namiary na tańsze to też chętnie skorzystam.A o wymianie parapetów i drzwi oraz armatury też myślałam ale nie umieją mi jeszcze powiedzieć ile za to zwrócą.
      • Gość: Axel Re: Mieszkanie i Dom GEO, osiedle Krzywoustego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.12.04, 19:48
        Witam
        Nam określi kwote zwrotu za rezygnacje z kuchenki, drzwi wewnętrznych oraz
        parapetów i białej armatury na około 4-5 tyś. Na pewno nie jest to rzeczywista
        wartość tych rzeczy. Ale biełe drzwi, plastikowe parapety, kuchenka gazowa z
        dolnej półki oraz najtańsza armatura sanitarna nie przypadnie nam do gustu.
        Lepiej dopłacić około 3 tyś i wstawić rzeczy wg własnego gustu (marmurowe
        parapety oraz np. kibelek typu Geberit).

pozdrawiam
        PS
        i czekam na cenne informacje od innych obecnych oraz przyszłych mieszaknców
        tego developera :-)

• Gość: buloc1 Re: Mieszkanie i Dom GEO, osiedle Krzywoustego IP: 217.153.88.* 08.12.04, 07:34
          hej,
          nie wiem kto Ci podal taka kwote i jakiego mieszkania ona konkretnie dotyczyla..
          W moim przypadku rowniez zrezygnowalem z tych dodatkow (drzwi, armatura,
          kuchenka, paramety). Nie zaluje.
          Ale kwota jaka mi zwrocili byla rzedu 3 tys. (o ile dobrze pamietam.. musialbym
          to sprawdzic). Mimo wszystko lepiej samemu wybrac.

A.. teraz mi sie przypomnialo. Wspomniales o Gebericie.
          No wlasnie. Otoz nie wiem jak w kolejnych budynkach MID'u, ale u mnie wszystkie
          rury odplywowe nie są wpuszczone w mur. To troche komplikuje sprawe, bo albo
          trzeba je samemu wmurowywać, albo obudowywać.. Było z tym troche problemu.

Co do schodow.. Skorzystalem z oferty jaka przedstawia zaprzyjazniony z MID
          stolarz (Pan Rozkwitalski - ulotki w MID). Ogolnie jestem zadowolony, ale cena
          jest znacznie wyzsza niż podaliście ~7500 (drewniane, pelna opcja balustrad,
          kolor) kontakt strony: free.polbox.pl/s/schody/
          Nie mam tam akurat takich jak na tej stonie..
          Nie wiem czy nie warto sie rozejrzeć gdzie indziej.

pozdrawiam
        • Gość: buloc1 Re: Mieszkanie i Dom GEO, osiedle Krzywoustego IP: 217.153.88.* 08.12.04, 07:39
          zapomnialem jeszcze wspomniec o jednej rzeczy.. przyda sie :)

Instalacja gazowa w budynkach jest instalowana, jak to bywa po najmniejszej
          linii oporu.. czyli jak KOLEGOM FACHMENOM jest najwygodniej.
          Warto wcześniej sie tym zainteresować i może dzięki temu poprowadzą je bardziej
          dyskretnie
          (a nie przez środek korytarza :))

• basias82 Re: Mieszkanie i Dom GEO, osiedle Krzywoustego 07.12.04, 10:43
      Pamiętam Powódź w 97 roku. terny na którychstoi osiedle były zalane, wiec
      nieodważyłabym sie na kupno mieszkania w takimmiejscu.
      • Gość: Axel Re: Mieszkanie i Dom GEO, osiedle Krzywoustego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.12.04, 20:57
        Brałem to pod uwagę, ale o ile się dobrze orientuję to około 90 % Wrocławia
        było zalane w 97.
        A po drugie na Kromera stanął duży blok, który zatrzyma wodę
        :-).
        Każda lokalizacja ma swoje plusy i minusy, zdaję sobie sprawę że Krzywoustego
        ma parę minusów, jeden wymieniłaś, ale jest też dużo plusów, które dla mnie na
        tą chwilę przeważają. Dlatego proszę aby na tym forum przedtawić wszystkie za i
        przeciw może któregoś z nich nie brałem pod uwagę. Nikt przecież nie jest
        wszechwiedzący.
        dzieki za wpis
        Pozdrowionka
    • aka1 Re: Mieszkanie i Dom GEO, osiedle Krzywoustego 08.12.04, 09:29
      A no właśnie tak myślałam że jak zwrócą to marne grosze, te kwoty o których wspominał Axel jak dla mnie były niezłe jednak jak widać mało realne.A co do rur to niestety w większości nowych mieszkań tak jest że wszystko zostawiają na wierzchu, w moim poprzednim mieszkaniu żeby zainstalować spłuczkę podtynkową musieliśmy z mężem wkuwać rury do środka ( niezły syf się robi) dlatego zastanawiam się czy nie można wcześniej uzgodnić z wykonawcą żeby to zrobili od razu? Co do rur gazowych to są normy które nakazują aby rury przebiegały w odpowiedniej widoczności a jak się samemu przerobi instalację to mogą być problemy z odbiorem z gazowni.Poprzednio zrobiłam tak że jak tylko dostałam odbiór gazowy to zaraz za panem z gazowni weszła zaprzyjażniona ekipa i przerobiła mi instalację jak chciałam choć zgodne z normami to to nie było , ale za to jaki wygląd:)
    • Gość: . Re: FITNESS PLANET IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.12.04, 16:57
      FITNESS PLANET ZAPRASZA PANIE
      UL.INFLANCKA 4
      TEL.799-89-10

www.fitnessplanet.strefa.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka