Dodaj do ulubionych

INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!!

IP: 62.111.218.* 21.11.05, 15:57
czy ktoś wie coś na temat tego faceta, kupował coś od niego , sprawdzał go ,
jak wykonuje mieszkania . Wszytko co się da.

"INTER-ES" Piotr Ponikowski ul. wykładowa 61 Wrocław
pozwolenie na budowę nr 2476/01 z dnia 28/11/2001 budynku przy ul.
Słowiańskiej 6

Wcześniej budował na Krzywoustego 27
ul. Blacharska
ul. Sołtysowicka 30
Obserwuj wątek
    • irenkajc Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! 01.03.06, 11:46
      tez mnie to interesuje , szczegolnie te mieszkania na slowianskiej.
      Jesli ktos cos wie, napiszcie
    • Gość: XYZ Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.in-addr.btopenworld.com 02.03.06, 13:44
      Zaczynali i chyba dalej prowadza hurownie sprzetu komputerowego. Maja knajpy w
      rynku ( PRL i chyba cos jeszcze ). Co wiecej mozna napisac, koles widac sie
      dorobil i teraz w budowllanke wszedl z jakim skutkiem to zapytac mieszkancow.
    • Gość: Jowita Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wro-com.net 08.03.06, 12:08
      Piotr Ponikowski - facet rzetelny i umiejący prowadzić interesy. Kupiłam od
      niego 2 mieszkania i nie mogę na kolesia powiedzieć złego słowa. Wcześniej
      sprawdzałam go dokładnie - tak w Jego banku jak i w Urzędach - jest czysty.
      Polecam -facet o.k.
      • Gość: EWA Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.as.wcom.net 06.05.06, 22:51
        w którym miejscu generalnie ma powstac na Partnicach ich inwestycja? bo byłam
        tam ostatnio - na terenie byłych koszarów i nie kojarze tabliczki
        informacyjnej. Koło czego on sie buduje - możecie przypomnieć?
        Dzięki
        • Gość: hmm Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.pop.e / *.pop.e-wro.pl 07.05.06, 10:34
          zaraz za inwestycja stalmontu - jeden budynek juz stoi - wczesniej byla tam
          jakas wyzsza szkola "czegos tam" i na bazie tego budynku bedzie adaptacja na
          mieszkalny.
          • Gość: EWA Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 07.05.06, 12:27
            Dzięki hmmm
            a wiesz coś na temat tego dewelopera? Wiarygodne to to i w ogóle jakies info?
            Pozdrawiam
    • Gość: efik Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.europe.hp.net 08.05.06, 19:46
      widzialam dzis Blacharska-jedna z inwestycje tego dewelopera. Nie powiem...
      uwazam ja za udana - ladnie to wyglada. Niestety nie bylo ludzi zeby podpytac
      co to za gosciu, mozejednak ktos cos wie?
      • Gość: zoltan Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.magma-net.pl 04.06.06, 20:02
        Za sprawa tego watku zainteresowalem sie interesujaca inwestycja tego
        dewelopera na zwycieskiej.
        Ta firma stosuje dosc niekonwencjonalna metode mierzenia powierzchni uzytkowej,
        (od osi scian). Polskie mormy budowlane sa im obce. W efekcie powierzchnia
        uzytkowa jest znacznie mniejsza niz twierdzi deweloper. Mieszkanie 50 metrowe
        moze miec nawet 45. A wiec wychodzi za metr kolo 4600...

no comment
        • Gość: td601 Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.06.06, 20:17
          było: "Pomiar powierzchni rozliczeniowej dokonywany będzie po podłodze do osi
          ścian działowych i nośnych"
          jest: "Pomiar powierzchni rozliczeniowej dokonywany będzie po obrysie ścian
          zewnętrznych mieszkania"
          • Gość: zoltan Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 05.06.06, 20:58
            dokladnie tak jest, nie ma problemu ze zmiana. Chyba sie facet zreflektowal, bo
            wiem ze wczesniej ludzie podpisywali inne umowy.
            Spora elastycznosc przy podpisaniu umowy. Az dziwne.

Wiesz cos moze wiecej o tym Piotrze Ponikowskim? Sprawia wrazenie konkretnego...
            ciekawe jakie byly doswiadczenia klientow poprzednich inwestycji.
            • Gość: efik Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.as.wcom.net 06.06.06, 21:52
              sprawia wrażenie konkretnego-dobrze powiedziane, też mam takie doświadczenie z
              rozmowy z nim!
              Wrażenie to jednak mało...
              czy ktoś już widział projekt, pozwolenie, umowę itd?
              • Gość: zoltan Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 06.06.06, 22:03
                www.deweloper.inter-es.pl, tam znajdziesz jakies pseudowizualizacje, projekt i
                umowe. Umowa pewnie ci sie nawet przepisac jak sie uprzesz. Pozwolenia na umowe
                nie ma narazie :)
                • Gość: efik Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.as.wcom.net 06.06.06, 22:09
                  znaczy tak, tak, projekt umowy widzialam itd... raczej chodzilo mi o opinie -
                  co tam ciekawego myslicie na temat tej umowy, bo moim zdaniem w prownaniu do
                  umow sporzadzanych przez innych deweloperow, umowa jest ok...
                  co do pozwolenia na budowe to doszly mnie sluchy, ze mialo byc juz dwa tygodnie
                  temu... z kiedy masz info, ze pozwolenia nie ma jeszcze? moze juz jest?
                  • Gość: zoltan Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 08.06.06, 20:19
                    wczoraj dzwonilem do nich, podobno prawomocne pozwolenie na budowe bedzie za
                    tydzien, dwa.
                    Zreszta na targach w Orbicie z tego co pamietam tez byla mowa o koncu czerwca.

Co do umowy to mozesz ja sobie niezle przeredagowac, wiem z autopsji
                    • Gość: efik Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.as.wcom.net 10.06.06, 18:07
                      3 tygodnie temu tez mowili, ze bedzie za tydzien, dwa, a jakos do tej pory nie
                      slychac. Nasuwa sie pytanie czy w ogole dostali pozwolenie-to raz (moze
                      widziales?, bo ja nie bylam u tego goscia, a przez telefon zawsze mozna
                      powiedziec, ze czakaja az sie uprawomocni). Natomiast jesli maja to pozwolenie
                      to czemu tak dlugo sie uprawomacnia?
                      • Gość: zoltan Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 10.06.06, 20:41
                        skoro tak to czemu proponuja date polowa lipca w umowie rezerwacyjnej? No chyba
                        nie jest z tym jednak tak zle, pozwolenie na umowe nie jest chyba az takim
                        problemem.
                        • Gość: efik Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.as.wcom.net 10.06.06, 21:23
                          hej,
                          to nowość z tym terminem w rezerwacyjnej - musieli to niedawno wpisać chyba.
                          pozwolenie na budowe jest problemem - zauważ, że termin ukończenia inwestycji
                          na stronie internetowej jest taki sam od co najmniej kwietnia, a opóźnienie w
                          związku z nieszczęsnym pozwoleniem jest co najmniej miesięczne, kolejny miesiąc
                          upłynie (oby krócej) zanim tam wejdą z robotami... itd. Nie chcę tu robić
                          niewiadomo jakiej nagonki - zwyczajnie jestem sceptyczna i ostrożna i przed
                          podjęciem decyzji o podpisaniu czegokolwiek z nimi ta sytuacja z obiecywaniem,
                          że już niedługo będzie pozwolenie jest dużym minusem dla tego dewelopera. A
                          miało być tak pięknie i bezproblemowo.
                          A Ty zoltan się piszesz na ten Inter-es?
                          • Gość: zoltan Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 10.06.06, 21:41
                            Fragment umowy rezerwacyjnej
                            § 4
                            Kupujący ma prawo odstąpić od umowy o ile sprzedający nie przedłoży mu
                            prawomocnego pozwolenia na budowę do dnia 15-07-2006 r. w formie pisemnej pod
                            rygorem nieważności.

No jak dla mnie wyglada to ok, dodatkowo jesli p. Ponikowsk sie zgodzin a punkt
                            w umowie mowiacy o tym ze w przypadku przekroczenia terminu oddania mieszkania
                            (30.III.08) bedzie placil ustawowe odstetki, to moze i bym byl w stanie sie
                            zgodzic na takie warunki.

Czy sie pisze ?? Jeszcze nie wiem, narazie nie moge sie doprosic firmy o rzut
                            mieszkania z dokladnymi wymiarami, co jest dla mnie w ogole delikatnie mowiac
                            dziwne.

Co do tego obiecywania to byc moze nie znalem cales sprawy, bo interesuja sie ta
                            inwestycja od targow w Orbicie. Moze cos wczesniej obiecywali, mnie jeszcze nie.

Brak prawomocnego pozwolenia jest faktycznie problemem, bo ludzie nei moga bez
                            tego zlozyc wnioskow kredytowych.
                          • Gość: zoltan Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 10.06.06, 21:44
                            tak przy okazji... jesli juz podpisalas umowe z inter-esem to czy moglabys mi
                            powiedziec jakie punkty umowy udalo ci sie zmienic?
                            • Gość: efik Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.as.wcom.net 10.06.06, 21:58
                              hej zoltan,
                              jeszcze nie podpisalam niczego, bo jak nie ma pozwolenia, to co mialam
                              podpisac? on sam mi mowil, ze bez pozwolenia on umowy nie podpisze, ewentualnie
                              rezerwacyjna tylko.
                              Co do rzutu mieszkania to dziwne, ja widzialam caly projekt opisany u nich w
                              siedzibie, wiec moze sie tam do nich wybierz a wczesniej popros o przygotowanie
                              dokumentacji.
                              No a co do pozwolenia to tymbardziej teraz by sie przydalo skoro chodza nowe
                              warunki kredytowania. Z tym pozwoleniem to zakręcona sprawa - nawet nie wiem
                              czy ma się co uprawamacniać, bo nie widziałam tego pozwolenia, a w Urzędzie
                              Pani ma dwie lewe ręce i nie umie sprawdzić po nazwie dewelopera (kobieta
                              typowo urzędowa)
                            • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 10:38
                              Witam...podpisalem z Ponikowskim umowe rezerwacyjna i zaluje:(:( pojechalem na
                              Blacharska spytac ludzi czy nic sie nie dzialo podczas realizacji inwestycji 2
                              lata temu to mieli z nim 3 procesy w sprawie mieszkania... chyba strace 5000
                              :(
                              • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 11:08
                                A jeszcze jedno.... jakim cudem na stronie inter-esu sa juz sprzedane
                                mieszkania skoro umowa nie bedzie podpisana dopoki nie bedzie prawomocnego
                                pozwolenia na budowe??
                                • Gość: efik Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.as.wcom.net 11.06.06, 12:17
                                  a o co sie procesowali?
                                  • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 13:46
                                    * o mieszkanie mniejsze przy odbiorze o prawie 3 metry bo licza bez scian
                                    dzialowych i po scianach zewnetrznych
                                    * o to ze byla zle skonstruowana wentylacja i w mieszkaniu czuc czasem smrod
                                    * o wymuszanie przy podpisaniu aktu notarialnego o zrzeczenie sie wszelkich
                                    roszczen
                                    • Gość: ania Re:INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 11.06.06, 13:52
                                      odnośnie punktu 3-go...przecież to jest jakoś prawnie uregulowane, nie można podpisać umowy, która mówi o zrzeczeniu się praw, po to jest ta umowa, żeby właśnie uregulować kwestię praw/roszczeń również po zakupie mieszkania.
                                      • Gość: que:( Re:INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 13:58
                                        No tak... ale Inter-Es zagrozil ze nie podpisze aktu jesli nie podpisza tej
                                        klauzuli..
                                        • Gość: efik Re:INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.as.wcom.net 11.06.06, 13:59
                                          co znaczy zagrozil?
                                    • Gość: efik Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.as.wcom.net 11.06.06, 13:58
                                      *co do obmiaru to umowa taki ma zapis, wiec jesli ktos sie zgodzil ja podpisac
                                      to musial sie liczyc z tym co podpisal
                                      *rozwiazali sprawe smrodu?
                                      *wymuszenie?o to sie procesowali? to chyba musialo byc trudne do
                                      udowodnienia,ze ktos wymuszal...
                                      Ja bylam na Blacharskeij,ladnie to wyglada, niestyty nie udalo mi sie nikogo
                                      zaczepic bo nikogo nie widzialam. ty z kolei masz bardzo szczegolowe info - z
                                      wieloma osobami musiales rozmawiac... tak otwarcie ludzie chca o tym rozmawiac?
                                      • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 14:04
                                        Bylem wczoraj na blacharskiej i rozmawialem z jedna rodzina- to sa doznania
                                        jednej rodziny...nie mowie ze musi tak byc w kazdym przypadku... Ludzie dziela
                                        sie tym bo stracili przez niego duzo nerwow to czemu maja powiedziec ze wszystk
                                        bylo ok? .... jesli chodzi o smrod to podobno czasem wraca sie z komina i
                                        wmieszkaniu smierdzi i do chwili obecnej nie zostalo to rozwiazane... Co do
                                        umowy to masz racje w pewnym sensie...tylko nie jest napisane ze liczy sie
                                        powierzchnie bez scian dzialowych... tylko ze po scianach zewnetrznych... Po
                                        oddaniu mieszkania zagrozono ze nie zostanie podpisany akt notarialny bez
                                        podpisania klauzuli o rezygnacji z roszczen powstalych w wyniku uzytkowania
                                        mieszkania(przypuszczalnie chodzi o gwarancje)
                                        • Gość: ania Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 11.06.06, 14:10
                                          ale czy taka klauzula jest wogóle prawomocna??? Bo jeśli nie, to nawet jeśli się ją podpisze, to i tak będzie nieważna, bo "odgórnie" nie jest prawomocna.
                                          • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 14:14
                                            a czy godząc sie na mierzenie mieszkań po obrysie scian zewnetrznych jest
                                            zgodne z prawem ? jesli podpisuje sie taka umowe to chyba wazne jest to co sie
                                            podpisuje...tak mi sie wydaje... ja sam nie weim co mam teraz zrobic...
                                            wplacilem 5tys i wierze ze te mieskania powstana tylko ile jeszcze rzeczy
                                            wymysli Inter-Es ? a jescze co do pozwolenia? jak to sie odbywa? najpierw sie
                                            je dostaje a potem ono sie uprawomacnia? i ile to trwa? bo mam nadzieje ze nie
                                            zdaza do 15.07 teraz bo bede mogl to odebrac
                                            • Gość: ania Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 11.06.06, 14:18
                                              Jeżeli jednak klient postawiony pod ścianą podpisze akt notarialny, w którym będzie znajdował się taki zapis i tak może dochodzić przed sądem odszkodowania i pewnie wygra, bo taki zapis nie jest zgodny z prawem i już!
                                        • Gość: ania Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 11.06.06, 14:15
                                          właśnie znalazłam w Rzeczpospolitej w dodatku nieruchomości informację, że klauzula przewidująca zrzeczenie się roszczeń jest niedozwolona w umowach z deweloperami. I co wtedy?
                                          • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 14:17
                                            no i o to przypuszczalnie byla sprawa...
                                            • Gość: ania Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 11.06.06, 14:18
                                              a jaki wynik?
                                              • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 14:20
                                                wygrana lecz Inter-Es i tak odwolal sie do sadu Najwyzszego i jeszcze stoi w
                                                miejscu
                                              • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 14:21
                                                Aniu? ty juz podpisalas umowe rezerwacyjna? nie masz zastrzezen?
                                                • Gość: efik Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.as.wcom.net 11.06.06, 14:31
                                                  podajcei maila to wam wysle czego nie powinno byc w umowach
                                                  • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 14:35
                                                    allegrowroclaw@wp.pl

dzieki
                                                  • Gość: efik Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.as.wcom.net 11.06.06, 14:43
                                                    znalazłam, może coś tam znajdziemy
                                                    www.uokik.gov.pl/pl/ochrona_konsumentow/niedozwolone_klauzule/rejestr_klauzul_niedozwolonych/
                                                  • Gość: efik Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.as.wcom.net 11.06.06, 14:36
                                                    ups... chyba Wam nie wyślę, nie mogę tego znaleźć.
                                                    W każdym razie wracając do pozwolenia to najpierw wydaje je urząd - wydział
                                                    architektury, potem czeka się aż się uprawomocni - tzn. czy nikt tego
                                                    pozwolenia nie zaskarży. Nie wiem tylko ile dni to trwa i jak się liczy - od
                                                    daty doręczenia czy jak?
                                                    Que się nie martw, może będzie dobrze. Przede wszystkim może warto zaciągnąć
                                                    opinii jakiegoś prawnika zanim cokolwiek podpiszesz - takie mieszkanie to duża
                                                    kasa, więc trzeba być z góry zabezpieczonym i mądrzejszym od p.P.
                                                    Z tym mierzeniem to nie mam pojęcia czy ten sposób jest dozwolony.
                                                  • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 14:40
                                                    Ciekawe jest to ze niektorzy tutaj pisza iz popdobno pozwolenie juz jest tylko
                                                    ze nie jest uprawomocnione... Bo P. przy ostatnim spotkaniu mowil ze jeszcze go
                                                    nawet nie ma ...
                                                  • Gość: efik Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.as.wcom.net 11.06.06, 14:45
                                                    ja tak gościa zrozumiałam, że czekają w tej chwili na uprawomocnienie a nie na
                                                    pozwolenie
                                                  • Gość: ania Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 11.06.06, 14:37
                                                    asia_kosa@o2.pl Dzięki!
                                                • Gość: ania Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 11.06.06, 14:38
                                                  tak, umowę rezerwacyjną podpisałam w piątek. Nie mam zastrzeżeń.
                                                  • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 14:42
                                                    nie zastanawia Cie to ze mieszkanie ktore zarezerwowala w rezultacie moze miec
                                                    o pare mtrow powierzchni uzytkowej mniej niz tej rozliczeniowej ? i ze w
                                                    rezultacie za metr mieszkania mozna zaplacic ponad 4600 wsumie... ?? ja dopiero
                                                    sie aczalem zastanawiac w domu
                                                  • Gość: ania Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 11.06.06, 14:56
                                                    powiedziano mi, że po zakończonej budowie mieszkanie będzie zmierzone i wtedy albo się dopłaci albo on zwróci, a cena za metr jest na umowie. Więc chyba nie ma się czym martwić.
                                                  • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 15:00
                                                    tak , ale cena za metr rozliczeniowy!!! czyli po scianach zewnetrznych i bez
                                                    scian dzialowych wiec oni Ci wylicza przykladowo 40 metrow tak jak jest w
                                                    umowie ale "uzywac" bedziesz mogla np tylko 36...mimo ze cena jest taka jak na
                                                    umowie to cena mieszkania podzielic juz np za 36 metrow jest wyzsza!!
                                                  • Gość: efik Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.as.wcom.net 11.06.06, 14:52
                                                    a które mieszkanie zarezerwowaliście i w którym budynku jeśli można wiedzieć?
                                                    Ten pomiar to fakt - trochę przegięcie i nie wiadomo czy tak można (zacznę się
                                                    chyba dowiadywać w tej sprawie). mimo wszystko inwestycja moim zdaniem jest
                                                    bardzo fajna - dobra lokalizacja i ciekawy projekt - przynajmniej kameralna
                                                    zabudowa-a za to jestem w stanie zaplacic troche wiecej (cos za cos).
                                                    Umowa z najdziwniejszych puntów to ma ten właśnie pomiar, poza tym wydaje się
                                                    przyzwoita w porównaniu z innymi deweloperami...
                                                  • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 14:58
                                                    A ja uwazam troszke inaczej ... rok temu kupowalem mieszkanie w Archicomie i co
                                                    do umowy nie mialem najmniejszych watpliwosci...wszystko bylo super opisane i
                                                    wszystko przewidziane... Przyklad: tak na dobra sprawe nie wiemy co sie bedzie
                                                    dzialo z naszymi mieszkaniami po pol roku od oddanie bo Inter Es moze przekazac
                                                    zarzadzanie nieruchomoscia innej firmie i nie wiemy jakie beda wedy
                                                    czynsze.NIC..w umowie z archicomem mialem przewidziane kazdy maly szczegol...To
                                                    mi sie podobalo...jakbym kapnal sie od razu ze tak wyjdzie z tymi metrami to
                                                    bym kupil znowu w archicomie tylko cena wydala sie kuszaca a w tym wpadku jest
                                                    ona taka sama jak wszedzie indziej. Ja zarezerwowalem mieskanie w budynku C -
                                                    niewielkie bo tylko 38 metrow ale jednak to nie sa male pieniadze/....
                                                  • Gość: efik Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.as.wcom.net 11.06.06, 15:05
                                                    no chwila moment - przecież zarządcę po 6-ciu miesiącach wybiera wspólnota
                                                    mieszkaniowa, a nie deweloper tak? a członkiem wspólnoty stajesz się w momencie
                                                    przeniesienia własności
                                                  • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 15:10
                                                    "...Sprzedający zobowiązuje się do odpłatnego zarządzania nieruchomością
                                                    wspólną - wykonania stosownych czynności administracyjnych we własnym zakresie
                                                    lub zawarcia umowy z osobą trzecią..."

Jak bylem u p.P to stwierdzil ze po pol roku przekazuje wszystkie swoje
                                                    nieruchomosci innej firmie i ze koszt wtedy utzymania jest 0,70zl za metr co
                                                    jest nieduzo....ale to wszystko ustnie... !!

• Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 15:12
                                                    I jeszcze jest napisane tylko ze odplatnego...a skad wiemy ile to bedzie
                                                    wynosilo? Moze 10 zl za metr? nic nie jest przewidziane w umowie...
                                                  • Gość: efik Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.as.wcom.net 11.06.06, 21:40
                                                    no ok, może wybrać zarządcę, ale tylko w ciągu 6ciu miesięcy ten podmiot będzie
                                                    zarządzał, potem wspólnota wybiera - nikt nie może narzucić mieszkańcom
                                                    zarządcy po tym okresie!
                                                  • Gość: ania Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 11.06.06, 15:00
                                                    budynek B, 56m2
                                                  • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 15:03
                                                    i jeszcze jedno ? jak na stornie moze byc juz "Sprzedane" skoro Ponikowski mi
                                                    powiedzial ze nie podpisze umow dopoki nie bedzie pozwolenia...ludzie w ciemno
                                                    chcieli koniecnie juz podpisac umowe czy jak?
                                                  • Gość: efik Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.as.wcom.net 11.06.06, 15:06
                                                    tego nie wiem, moze to chwyt reklamowy, zeby przyciagnac klientow - bo beda
                                                    widziec ze nie ma co zwlekac, trzeba rezerwowac, skoro jest tak duze
                                                    zainteresowanie.
                                                  • Gość: efik Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.as.wcom.net 11.06.06, 15:51
                                                    na podstawie: www.sztuka-architektury.pl/index.php?ID_PAGE=188 zdaje się
                                                    ze ciezko w ogole stwierdzic czy deweloper powinien w umoewi trzymc sie wymogow
                                                    prawnych, skoro takowe nie sa jasne, cholera! :(((
                                                  • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 16:05
                                                    No i po raz kolejny Panstwo nam nie ulatwia:(
                                        • Gość: efik Re: do p.Ponikowskiego IP: *.as.wcom.net 15.06.06, 14:23
                                          P.Piotrze, mógłby Pan się jeszcze ustosunkować do zarzytu o klazuli?
                                • Gość: zoltan Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 11.06.06, 20:37
                                  prosta sprawa chwyt stary jak swiat, facet probuje stworzyc pozory
                                  niedostepnosci... prosty i tani acz skuteczny chwyt marketingowy. No nie mozna
                                  mu miec tego za zle... bez przesady.
    • Gość: zoltan Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 11.06.06, 20:52
      Antyreklama pana P

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=32157926&a=42342707
      czuwaj :P

Kurcze juz sam nie wiem co z tym fajntem zrobic, niby warto ale potencjalne
      "orzniecie" przy ostatecznym rozliczeniu metrazu czyni ta inwestycje niezbyt
      atrakcyjna
      • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 20:54
        w ogole nie atrakcyjna.... za te pieniadze mozna kupic w duzo bardziej
        renomowanej firme i z tradycjami ... przynajmniej wtedy sie spi spokojnie:)
        • Gość: zoltan Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 11.06.06, 21:00
          jakies pomysly ?? no srednio sie orientuje teraz ale chyba w tych cenach jest
          juz wszystko zarezerwowane... jest jeszcze awbud ale to jeszcze gorsza opcja z
          tego co wiem? W sumie mam rezerwacje na krzywoustego (geo) ale jak sa jakies
          alternatywy to z checia sie zainteresuje.
          • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 21:06
            ja sie teraz martwie jak odzyskac te 5tys... i jesli tylko mi sie uda to
            wybieram sie od razu do Archicomu...moze kupie 3 metry mniejsze mieszkanie ale
            na pewno zostane profasjonalnie obsluzony i bede mial pewnosc ze nie musze
            zmieniac pod siebie umowy , gdyz jest prezcyzyjnie skonstruowana... z tego co
            sie orientuje to ceny sie wachaja w nowej inwestycji ok 4300 zl - 4500 co chyba
            jest w miare...
            • Gość: zoltan Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 11.06.06, 21:11
              odzyskac kase mozesz, bo do uzyskania pozwolenia na budowe zostalo mu tylko
              miesiac.. moze koles poprostu niezdazy. On zreszta podkreslal ze jesli nie zdazy
              "zdecydujecie Panstwo co zrobic" opcja rozwiazania umowy reerwacujnej jest.
            • Gość: efik Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.as.wcom.net 11.06.06, 21:12
              no nie wiem, w archicomie jest jednak droższy. Wiadomo, że zawsze płaci się coś
              za coś, no ale w interesie urzeka mnie jednak projekt. Archicom coś w ogóle
              jeszcze sprzedaje?
            • Gość: zoltan Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 11.06.06, 21:16
              a co ta zainwestycja Archicomu? Nie bardzo moge znalezc na necie... czy to
              chodzi o ta na Jagodnie?
              • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 21:18
                na Stronskiej - Archicom\

a co do odzyskania oplaty rezerwacyjnej- to jak myslicie? jakie
                prawdopodobienstwo ze sie nie wyrobi do 15.07?
                • Gość: efik Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.as.wcom.net 11.06.06, 21:22
                  trudno powiedziec jak sie wyrobi, ale kase jak cos to Ci zwroci jakby sie nie
                  wyrobil. Na stronskiej niby fajnie, ale tam urozmaicona architektura jest-z
                  jednej strony nowe budownictwo, z drugiej domki jednorodzinne a z trzeciej
                  blokowisko. Na wynajem w sam raz, ale żeby mieszkać to tak średnio
                • Gość: zoltan Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 11.06.06, 22:12
                  szanse sadzac po rozmowie z nim sa 50/50 wez pod uwage ze w jego interesie jest
                  przytrzymac kilka tygodni miesiecy, na takiej umowie rezerwacyjnej... dlaczego?
                  Dlatego ze ludzi wiedzac ze przed koncem czerwca nie beda mogli zlozyc wniosku
                  kredytowego nie zdecydowali by sie na te mieszkania. Zatem pewnie koles troche
                  sciemnia, a Twoje szanse rosna ;]

PS. Czy moglbys mi sprzedac jakies wskazowki dotyczace tej stronskiej? Kurcze
                  nic nie moge znalezc na ich stronie o tej inwestycji, no chyba ze juz jest
                  zapozno dla mnie :(. Zawsze chcialem mieszkac na Gaju ale nie moglem tam nic
                  ciekawego znalezc ostatnio wiec sie przymierzalem do tego inter-esu
                  • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 22:17
                    www.archicom.pl/CMS/STRONSKA/opis.html
                    • Gość: zoltan Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 11.06.06, 22:23
                      no tak wstepnie wyglada fajnie. Nie wiesz czy maja juz pozwolenie, oferte, umowe
                      etc?
                      • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 22:26
                        Oczywiscie. maja pozwolenie a od wrzesnia zaczynaja budowe bo jeszcze koncza
                        Jagodno... Jutro si etam do nich wybiore... Na Liskego 7
                        • Gość: zoltan Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 11.06.06, 22:31
                          dzieki, super. Tez tam skocze rano. A nie wiesz czy mozna robic darmowe
                          pseudo-rezerwacje?
                          • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 22:35
                            hmmm .. nie wiem dokladnie...jak kupowalem mieszkanie to ludziom rezerwowali za
                            friko do momentu uzyskania kredytu... kupowalem za gotowe i wtedy dawali bardzo
                            duzy upust przy wplacie jednorazowej
                        • Gość: zoltan Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 11.06.06, 22:32
                          ile wychodzi za metr mieszkani, powiedzmy 48 metrowego?
                          • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 22:37
                            to wszystko zalezy od mieszkania bo na kazde meiszkanie maja inna cene... nie
                            chce wprowadzic w blad ...najlepiej jak ich odwiedzisz, to nic nie kosztuje:) a
                            jak rozmawialem to mo mowili ze od 4300 do 4500 brutto
                            • Gość: zoltan Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 11.06.06, 22:41
                              no moze bym jeszcze na taka cene przystal, skoro firma taka konkretna.
                              Zapoznam sie z projektem umowa, zobacze.
                              Tyle ze skoro taki wysoki standard tego osiedla (wideotelefony ?!? - notabene
                              zbedny gadżet jak dla mnie) to obawiam sie ze i czynsz moze byc lekko
                              przesadzony...
                              • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 22:43
                                i tu sie mylisz:)
                                to jest super rzecz... Na jagodnie mam tak ze jak dziecko sie bawi na podworku
                                to moge obserwowac co robi w Tv:)

a teraz placimy czynszu (ochrona, sieci etc etc) - 2,2 zl za metr wiec wydaje
                                mi sie ze znosnie
                                • Gość: zoltan Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 11.06.06, 22:48
                                  skoro byles taki zadowolony z tego dewelopera to czemu sie decydowales na tego
                                  inter-es?

No ja dzieci nie mam ale takie argumenty idealnie trafia w gusta mojej połówki
                                  jak znam zycie
                                  • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 22:52
                                    bo Ponikowski zaproponowal mi cene 3900 netto i 7% upustu przy jednorazowej
                                    wplacie pieniedzy co robilo duza roznice...gdyby nie te przekrety z metrami i
                                    to co sie dowiedzialem na blacharskiej to bym byl zadowollony
                                    • Gość: zoltan Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 11.06.06, 23:02
                                      A jak warunki umowy w archicomie? Sa elastyczni? Slowni? Czy ogolnie na
                                      podstawie wlasnego doswiadczenia moglbys mi ta firme polecic?
                                      W sumie zwroc uwage ze na mieszkaniu 50 m roznica 4150 a 4500 robi nie wiele
                                      ponad jeden metr (ostateczny rozrachunek).

Interes to juz jest chyba 4 deweloper ktorym sie zainteresowalem na przestrzeni
                                      3 miesiecy. Od poczatku bylem sceptycznie nastawiony i do dewelopera i do tych
                                      calych Partynic. Jestem w stanie zaplacic 4500 byle tylko miec pewnosc.
                                      • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 23:07
                                        sluchaj nie chce tu nikomu reklamy robic ale:

od samego poczatku nie mialem ani jednego nieporozumienia z nimi...... zawsze
                                        wszytsko ok ... z umowa ok- umowa ma prawie 20 stron ale przynajmniej
                                        dopracowana jest w kazdym szczegole... nie chce Cie namawiac ale ja jesi tylko
                                        odzyskam te 5 tys to ide do nich a nawet jesli nie odzyskam to i tak
                                        pojde.,...trudno ...czlowiek sie uczy na bledach ... Pieniadze w archicomie sa
                                        ubezpieczone od omomentu kiedy im wpalcasz...po drugie jest to jedna z niewielu
                                        spolek ktora ma poreczenie skarbu panstwa...
                                        • Gość: zoltan Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 11.06.06, 23:18
                                          No widzisz... o to chodzi.
                                          W sumie jak umowa jest spoko i nie sa otwarci na zmiany to nawet lepiej dla mnie
                                          bo nie bede musial biegac po znajomych prawnikach (oni juz mnie chyba nie lubia :)

Co do straty 5 tysiecy zl to nawet jesli to stracisz (choc nie sadze), nie
                                          wydaje mi sie ze powinienes specjalnie sie tym przejmowac. Mozna to wliczyc w
                                          straty biorac pod uwage wage przedsiewziecia jakim jest zakup mieszkania... bez
                                          watpienia.

• Gość: efik Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.as.wcom.net 11.06.06, 21:17
        no zoltan, ten watek jest niewart mysle zainteresowania-koles chyba umowy nie
        przeczytal, skoro mial takie tarapaty. A poza tym wynajem to inna sprawa.
        A co to orzniecia, myslicie ze naprawde duzo mozna na tym stracic? znaczy w
        sensie metrow - ile? dla mnie zapis w umowie "Powierzchnia użytkowa jest
        powierzchnią lokalu do osi ścian nośnych i działowych po podłodze" jest
        niejasny- od OSI (?) ścian nosnych i działowych...
        • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 21:22
          Z tego co sie dowiedzialem u ludzi na Blacharskiej mieli roznice ponad 3 metry
          co daje ponad 12000 zlotych wiec wydaje mi sie ze to sporo.... Wtedy cena
          mieszkania w ogole nie jest konkurencyjna.......Oni w ogole wykluczaja sciany
          dzialowe z pomiaru
          • Gość: efik Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.as.wcom.net 11.06.06, 21:29
            no ale to czekajcie... za jaki klient płaci metr u tego inter-esa? płacę za
            inny metr niż ten który mi później wymierzą? jest napisane "1. Podstawą
            określenia ceny lokalu jest wartość oznaczona według § 3.4 powierzchni
            użytkowej lokalu, liczona na dzień zawarcia umowy ", a § 3.4 mówi, że
            4.Powierzchnia użytkowa jest powierzchnią lokalu do osi ścian nośnych i
            działowych po podłodze, do rozliczenia końcowego wartości nieruchomości strony
            przyjmą obmiar dołączony do protokołu przekazania lokalu.", więc ja rozumiem,
            że się umawiam, że cena jest 4.100 za ten opisany sposób mierzenia, a skoro tak
            to nic nie tracę finansowo, jedynie metrażowo... tak czy nie?
            • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 21:33
              Owszem...za mieszkanie zaplacisz tyle ile w umowie...tylko do "poruszania" sie
              bedziesz mial mniej przestrzeni bo z 56 metrow wyjdzie Ci no 52 co w
              przeliczeniu na 1m2 wyjdzie duzo drozej niz w umowie...
        • Gość: zoltan Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 11.06.06, 21:29
          Wnioski o orzniecniu wysnulem po kilku tygodniach intensywnych konsultacjach z
          prawnikiem i ludzmi-mowiac ogolnie- znajacych sie na budowlance. Oto jak to
          wyglada. Jest napisane ze liczymy od OSI scian zewnetrznych. OK wezmy mieszkanie
          56 metrowe z budynku B (zobaczcie plan). Na oko jest ok 13 m scian dzialowych,
          jesli mamy szczescie jestesmy na tym metr w plecy. To jednak dopiero scianki
          dzialowe. Tteraz wezmy pod uwage to ze liczac od OSI scian zewnetrznych placimy
          za PoLOWE sciany zewnetrznej. Sciana jesli jest dobrze ocieplona ma niezle ponad
          20 centymetrow. Jest to kolejne 1.5 metra za ktore placimy. To jeszcze nie
          wszystko, zwroccie uwage na kanal ktory jest czesciowo w lazience czesciowo w
          kuchni. Przestrzen ma przynajmniej 0,7 m2. Jesli Pan p bylby bezczelny ma
          podstawy (umowa) by to wliczyc do "metrazu".

Cena mi wyszla jakos kolo 4500 - 4600.
          Pozatym nic w umowie nie ma o oplatach za utrzymanie lokalu.
          • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 21:36
            Co do utrzymania budyznku Ponikowski mowi tylko ze przekazuje to firmie i wtedy
            oni biora 0,70 zl za metr co jest ok... ale to jest slowna umowa bo w zapisie
            tego nie ma...potem sie moze okazac ze nam dowali czynszu 10 zl/m2
            • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 21:44
              aaa...i jeszcze jedno... gdzie w umowie est zapis mowiacy o tym ze w cenie
              mieszkanie jest gratis komorka i balkon??

moze dojsc do tego ze w rezlutacie trzeba bedzie za to doplacic
              • Gość: efik Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.as.wcom.net 11.06.06, 21:45
                good point! trzeba dopisać
                • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 21:48
                  tylko zeby nie bylo sytauacji ze Ponikowski powie , ze umowa rezerwacyjna mowi:
                  ze dokladne warunki sprzedazy okresla wzor umowy dostepny na stronie... Potem
                  powie ze w umowie nic nie ma o komorce....
                  Chyba ze zgodzi sie na dopisanie
              • Gość: efik Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.as.wcom.net 11.06.06, 21:54
                a właścnie, komórka gratis i balkon - to nie wynagradza umjy na metrażu
                mieszkania? Może o to właśnie chodziło?
                • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 21:59
                  balkon zazwyczaj jest w cenie mieskania
                  a nawet jesli to niech P!!! nie uzywa stwierdzenia Gratis.... bo jak on cos da
                  gratis to mi chyba predzej kaktus wyrosnie na dloni!!
                  • Gość: efik Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.as.wcom.net 11.06.06, 22:01
                    hihihi :)))
                  • Gość: que:( Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 11.06.06, 22:06
                    jeszcze jedno - rozmawialem z ludzmi z Blacharskiej... i oni mowili ze "nie
                    bylo" 3 metrow mieszkania po wyliczeniu geodety wlasnego a wedlug tego co
                    przyprowadzil Ponikowski wszystko sie zgadzalo ((wiadomo dlaczego) i niech tak
                    wykreci kazdego na 2 metry chociaz to policzcie sobie ile to jst siana?? Dziwic
                    sie potem ze od 8 lat ma 450 metrowy dom :) Zeby tylko ktos nie pomyslal ze mu
                    zazdroszcze:)
                    • Gość: zoltan Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 11.06.06, 22:17
                      W 89 roku zalozyl hurtownie sprzetu komputerowego...
                      W tamtym okresie nawet malpa by sie dorobila na komputerach... nie uwlaczajac
                      malpie :P

PS ja sie nie dorobilem bo mialem wtedy 9 lat - tak zeby uprzedzic Wasze pytania ;)
                      • Gość: gosc opinia mieszkańca IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.06, 11:44
                        Jeśli chodzi o Blacharską to jest tak:
                        umowa - trzeba bardzo bardzo uważać na to co się podpisuje.
                        Zazwyczaj firma ta tworzy do budyowy danego budynku spółkę córkę (podobna nazwa
                        ale nie do końca) i jest to spółka z o.o. (aby zminimalizować ryzyko
                        późniejszych procesów, odszkodowań itd.). Inter-es będzie tylko inwestorem,
                        który wyłoży kasę i będzie ewentualnie właścicielem spółki córki.
                        Jeśli chodzi o zapisy w umowie to zwróćcie uwagę na to co to jest przekazanie
                        mieszkania i zakończenie inwestycji lub oddanie mieszkania do urzytkowania
                        (można przecież oddać mieszkanie lub zgłosić do oddania bez tynków, prądu, wody
                        itd.). Odsetki liczcie od niewywiązania się z przekazania mieszkania aktem
                        notarialnym !!! (rok czekałem na to aby firma wywiązała się i przekazała
                        mieszkania aktem notarialnym).
                        Sprawa ciągów wstecznych (przewody wentylacyjne) jest dalej nie rozwiązana. W
                        budynkach było mnóstwo usterek (do dzisiaj borykamy się z ciągłymi naprawami).
                        Firma Westbud-Polska (sp.zo.o.) nie kwapi się do naprawy i zgłosiła wniosek o
                        upadłość. Wykonawca (generalny) inwestycji firma Westbud (gdzie jednym z
                        właścicieli był/jest pan P.) również nie poczuwa się do odpowiedzialności.
                        Nie wiem jak jest z pomiarami mieszkań ale weźcie pod uwagę późniejsze
                        trudności z dochodzeniem swoich praw (co z tego, że macie super skonstruowaną
                        umowę) jak nie ma od kogo dochodzić swoich praw bo spółka nie istnieje lub nie
                        ma kapitału.
                        Pozdrawiam.
                        • Gość: mieszkaniec Re: opinia mieszkańca IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.06, 11:53
                          A i jeszcze jedno.
                          Budynki na Blacharskiej postawiła firma Westbud-Polska sp. z o.o. więc nie wiem
                          jakim cudem firma Intere-es na swojej stronie internetowej podaje, że była
                          firmą współrealizującą ją ? Na czym ta współrealizacja miała polegać ??
                          • Gość: piotr ponikowski Re: opinia mieszkańca IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.06.06, 17:26
                            już na twen temat odpowiedziałem
                            pozdrawiam
                        • Gość: piotr ponikowski Re: opinia mieszkańca IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.06.06, 17:28
                          firma nie ogłosiła upadłości
                          cieszyła się bardzo dobrą kondycją finansowa
                          nie wiem z jakiego żródła czerpie Pan takie informacje
                      • Gość: piotr ponikowski Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.06.06, 17:30
                        dorabiam sie cały czas a jak tam Pan czy już wyrósł
                        i czy się dorobił
                        czy może idzie gożej niż małpie
                        nie obrażając małpy

Pozdrawiam i życzę sukcesów
                      • Gość: chiq Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lanet.net.pl 27.06.06, 08:54
                        oto info z gw o westbudzie, ktora buduje z interesem

"GW": Kontrole polskich firm w Niemczech
                        "Gazeta Wyborcza": Niemiecka policja celna znów zrobiła nalot na polskie firmy
                        budowlane. Pracowników wrocławskiej spółki Westbud potraktowano jak bandę
                        przestępców.
                        Lokalna gazeta "Braunschweiger Zeitung" na pierwszej stronie opublikowała
                        zdjęcie, na którym widać stojącego pod płotem pracownika Westbudu z
                        podniesionymi rękami. Celnicy rewidują go, jak gdyby spodziewali się, że w
                        ubraniu roboczym ukrywa broń. Tymczasem zarzuty dotyczą jedynie spraw płacowych.

W nalocie na budowy i biura wrocławskiej spółki, która na rynku niemieckim
                        działa od 16 lat, wzięło udział 250 kontrolerów. Prezes Westbudu Marian
                        Karolczak twierdzi, że zabrali wszystkie komputery i dokumenty. "To
                        sparaliżowało działalność firmy" - mówi. W dodatku na wniosek kontrolerów sąd
                        nakazał zajęcie kont firmy na kwotę 1,2 mln euro (na poczet ewentualnych
                        kar). "Nie pozostało mi nic innego, jak odesłać 90 pracowników do kraju" -
                        opowiada i zapewnia, że firma najpewniej przetrwa.
                        • Gość: Monika Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 18.07.06, 23:22
                          czy coś się zmnieniło w kwestii tego dewelopera? czy coś ktoś już podpisał,
                          kupił, jest pozwolenie? jestem nową zainteresowaną tą inwestycją, ale widzę, że
                          posty są stosunkowo stare. Może ktoś ma jakieś newsy?
                          • Gość: td601 Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.07.06, 19:26
                            z newsów to czekamy dalej na pozwolenie,
                            ale warto, bo to moim zdaniem najlepsza oferta na partynicach
                            (nie chcę dodawać, że w chwili obecnej :) - ale mi się dodało)
                            • Gość: Monika Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 20.07.06, 19:07
                              jak nie najfajniejsza w całym wrocku
                              • Gość: td601 Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.07.06, 20:30
                                pewnie, że najfajniejsza !!!
                                • Gość: Monika Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 20.07.06, 22:19
                                  to jak dlugo juz czekasz? cos podpisales?
                                  • viki133 Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! 26.07.06, 16:34
                                    moniko, czy ty podpisalaś umowę rezerwacyjną? wplaciłas pieniądze i czekasz na
                                    pozwolenie na budowę na Obrońców Poczty Gdańskiej? Lub może ktoś inny się
                                    odezwie?
          • Gość: piotr ponikowski Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.06.06, 15:54
            witam wszystkich którzy tak żywiołowo debatują na mój temat
            wyjaniam sprawę rozliczeń zgodnie z moją deklaracją i zapisamy w umowach
            rezerwacyjnych dokonujemy pomiaru po obrysie ścian zewnętrznych tak więc
            jedynie ścianki działowe , wewnętrzne i powierzchnia pod nimi doliczana jest do
            metrażu handlowego - rozliczeniowego. pierwotny zapis został przez nas
            zmieniony na samym początku podpisywania umó rezerwacyjnych ponieważ uważaliśmy
            go za niewłaściwy i wychodzący poza nasze przesłanki którymi kierowaliśmy się
            tworząc taki zapis.
            jeśli ktoś z Państwa jest zainteresowany zakresem prowadzonej działalności
            przez moją firmę zapraszam na stronę internetową.
            wracając do niezadowolonych klientów z ul. Blacharskiej - jak sobie przypominam
            przed podpisaniem umowy sprzedaży zaproponowałem zwrot całej gotówki wraz z
            odsetkami i nikt z Pańsrwa nie skożystał z tej propozycji. warto tu wspomnieć
            iż Państwa roszczenia z tyt. żle wykonanych prac budowlanych oszacowaliście
            Państwo na kwoty około o ile sobie przypominam 50 tyś zł - to jak się wydaje
            dość wygórowana kwota.
            zastanawia mnie jescze tylko jeden fakt iż w budynku w którym są tak wadliwe
            instalacje wentylacyjne nie powinnio się zamieszkiwać i obiekt taki nie
            powinien być dopuszczony do użytkowania - muszę powiadomić o tym fakcie nadzór
            budowlany- może niech sprawdzą ?????
            komórki lokatorskie oraz balkony są u nas zawarte w cenie mieszkania, wszyscy
            nasi klienci mają natomiast możliwość negocjacji zapisów w umowach lub też ich
            precyzowania, umowy podpisywali jak do tej pory bez przymusu wiec jeśli
            działamy zgodnie z zapisami w umowach to nie rozumiem w czym problem.
            umowy z inwestycji przy ul. blacharskiej miały odmienne zapisy co do sposobu
            rozliczania powierzchni i zapewne riozliczona ona została zgodnie z jej
            zapisami.

wszystkich naszych klientów zapraszamy o ile mają jakieś wątpliwości oraz
            pragną sprecyzować naszą ofertę do kontaktu ze mną w celu ustalenia terminu
            sopotkania.

pozdrawiam wszystkich w szczególności sflustrowanych nieudaczników z tego forum
            • Gość: ss Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 15.06.06, 16:58
              i jak tu z takim typem robic interesy.

No powodzenia zycze z takim podejsciem do (potencjalnych) klientow
            • Gość: sasiad Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 21.06.06, 14:58
              Ma Pan całkowitą rację. W budynkach ze źle działającą wentylacją nie powinno
              się mieszkać i nie powinno również takich budynków dopuścić się do użytkowania.
              Dlatego jakim cudem spółka, której był Pan współudziałowcem wybudowała taki
              obiekt oraz załatwiła odbiór techniczny budynku, który nie nadaje się do
              zamieszkania ? Kto zapłacił za odpowiednie odbiory (kominiarski ...) ? Co do
              nadzoru budowlanego proszę powiadomić odpowiedni, może skierujemy ich wtedy do
              spółki Westbud-Polska sp. zoo (znajdującej się w stanie likwidacji <- może temu
              Pan również zaprzeczy?) !! lub do wykonawcy w/w budynków firmy Westbud ?

Jeśli chodzi o frustrację to proszę popracować nad ortografią.
              Korzystać pisze się przez "rz" (zasad ortografii uczą w szkole podstawowej lub
              proszę skorzystać :-) z programu do sprawdzania pisowni.
    • Gość: gosc jescze jedna sprawa IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.06, 12:01
      Mieszkania przy ul. Blacharskiej wybudowała firma Westbud-Polska sp.z o.o. Nie
      wiem w takim razie dlaczego firma Inter-es na swojej stronie internetowej
      podaje że to ona wykonała (lub współuczestniczyła w wykonaniu) te budynki ?

• Gość: piot rponikowski Re: jescze jedna sprawa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.06.06, 17:25
        wyrażnie piszemy grupa inter-es
        byłem udziałowcem firmy budującej obiekty przy ul. blacharskiej dlatego też
        podajemy jako grupę
        forma spółki z o.o. nie odpowiadała mi i dlatego też następne inwestycje
        zostały prowadzone pod moją własną firmą
        jednocześni eodpowiadam całym swoim majątkiem za zobowiązania w stosunku do
        moich klientów
        jak na razie nie mam żadnych roszczeń które sąkierowane w stosunku do mojej
        firmy
    • Gość: simonka Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: 217.153.67.* 13.06.06, 15:51
      ja też szukam opinii na temat firmy Aquadukt Klaudiusz Skrzydelski chodzi o o
      inwestycję przy Traugutta
      • Gość: efik Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.as.wcom.net 15.06.06, 14:30
        co znaczy tez???
        • Gość: simonka Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: 217.153.67.* 20.06.06, 12:11
          to znaczy że nie ja jedna szukam infomacji :) to chyba jasne :)
          • Gość: efik Re: INTER-ES szukam opinii!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.crowley.pl 20.06.06, 14:09
            no ok, ale to chyba w innym watku powinnas, czemu tu? to jakas powiazana
            inwestycja?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka