Dodaj do ulubionych

wieś Mrozów

21.04.06, 11:33
Proszę o opinie na temat tej wsi. Zastanawiamy sie z mezem nad zamieszkaniem
tam. Plusem z pewnością jest tańsza działka niż we Wrocławiu, minusem dojazdy.
Co byście mogli powiedzieć więcej o tym jak się tam mieszka, coś na temat szkoły?
Dziękuję za wszystkie opinie.
Obserwuj wątek
    • edfrma Re: wieś Mrozów 21.04.06, 14:59
      Naprawde nikt nic nie wie o Mrozowie?
    • Gość: Olga Re: wieś Mrozów IP: *.kom / *.os1.kn.pl 21.04.06, 21:34
      Wiesz, nie wiem, czy to dobry pomysł. Mam znajomego, który pod wpływem
      pozytywnych emocji ogarniających go podczas weekendowych wycieczek po okolicach
      Wrocławia, kupił działkę właśnie w Mrozowie - bo niska cena, spokój, cisza, do
      Wrocławia niedaleko. Zaczął nawet budować dom. Ale w końcu się rozmyślił, budowę
      sprzedał i kupił mieszkanie we Wrocławiu, bo miał dosyć wsi, oddalenia od
      znajomych, trudnych warunków, dojazdów itd. Myślę, że nad wyprowadzką na wieś
      trzeba się naprawdę mocno zastanowić. Pojedźcie tam nie tylko w sobotnie letnie
      przedpołudnie, ale i w jesienną szarugę, pospacerujcie po wsi, wyobraźcie sobie
      siebie tam teraz i za parę lat. Sprawdźcie, ile zajmie Wam dojazd do Wrocławia w
      godzinach szczytu (droga wylotowa na Legnicę potrafi być bardzo zakorkowana). No
      i pomyślcie o dziecku - czy ono naprawdę będzie tam szczęśliwe? Świeże powietrze
      i sarenki za oknem to trochę za mało, by być szczęśliwym. Ale każdy ma inne
      priorytety. Ja też kiedyś myślałam o przeprowadzce na wieś, ale nie zdecydowałam
      się i - jak na razie - nie żałuję. Jednak jestem typowym "zwierzęciem" miastowym.
      • edfrma Re: wieś Mrozów 22.04.06, 15:09
        Dziekuje serdecznie za odpowiedz. Moze ktos ma jeszcze jakas opinie?
        • Gość: Krzycki Re: wieś Mrozów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 15:45
          Na wsi to mozna mieszkać w Holandii,Francji,Niemczech itd.Polska wieś to
          niestety brud,bałagan,ogolny niedorozwój/także umysłowy w znaczeniu
          mentalnym,źle pojmowany katolicko-narodowy nacjonalizm i
          tradycjonalizm,pijaństwo i wiele,wiele innych negatywnych cech,ktorych źródlem
          niekoniecznie musi być bieda a wylacznie ogolne polskie lenistwo,brak
          zamilowsania do porządku...Do tego wiejskie wścibstwo,nietolerancja itp.itd.Nie
          chce przez to powiedzieć,że w miescie tego nie ma ale przenosząc sie na wieś
          bedziesz miala to jak na patelni,obok własnego domu...Never.Może za 20-25 lat
          coś sie zmieni,ale na razie w zyciu nie zamieszkałbym na /polskiej/
          wsi...Bredzenie o świeżym powietrzu :patrz na post poprzedni,tam jest 99%
          racji.W kazdym razie odradzam,szczegolnie jak sie ma szkolne dzieci/fatalne
          środowisko dla dzieci/.A wieś jesienią czy zimą,same
          minusy:dojazd,plucha,polskie błocko...Te przeprowadzki na wies mieszczuchów to
          taki barani pęd,nic wiecej...
          • edfrma Re: wieś Mrozów 22.04.06, 16:05
            Czy alternatywa mieszkania w bloku z wielkiej plyty, gdzie wkolo mnostwo betonu
            i za przeproszeniem psich kup na chodnikach jest ok? Pijanstwo widac tez przez
            okno mojego mieszkania- na skwerku przed blokiem. Co do dojazdow to mieszkajac
            we Wrocławiu tez poruszam sie autem czy autobusem.
            Nie moge sie zgodzic ze stwierdzeniem "baraniego pędu" na wies. Zawsze chcialam
            mieszkac we wlasnym domu i miec ogrod. Cena domu+ogrod we Wroclawiu nie bardzo
            na moja kieszen. Wies daje tez wieksze bezpieczenstwo dziecku- wlasnie taką ze
            sasiadka je zna. Sama pochodze ze wsi. Lata dziecinstwa wspominam bardzo dobrze
            wlasnie ze wzgledu na wies. I nie jest to tylko sentymentalne wpomnienie, bo gdy
            bylam w 3 kl szk. pods. przeprowadzilismy sie do miasta i wtedy to wlasnie
            mialam wrazenie skonczonego dziecinstwa. Zupelnie nie moglam sie odnalezc w
            miejskim zgielku. Takie sa moje przemyslenia... Moze ktos jeszcze sie wypowie...?
            • Gość: Ant Re: wieś Mrozów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 12:51
              Może warto poszukać działki gdzieś na południe od Wrocławia np. Bielany,
              Żerniki Wrocławskie , Święta Katarzyna itd.? Komunikacja podmiejska jako tako
              jeździ ,a do centrum na pewno bliżej.
              • qlka00 Re: wieś Mrozów 27.04.06, 15:01
                Na poludniu Wrocka ceny dzialek sa kosmicznie wysokie, wszystko zalezy od tego,
                jaka cene jetescie sklonni zaplacic za 1000m2.
                • edfrma Re: wieś Mrozów 27.04.06, 15:43
                  niestety interesuje nas tylko ta strona Wroclawia ze wzgledu na prace :)
                  Ale dzieki.
                  • Gość: Kahla Re: wieś Mrozów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.04.06, 15:51
                    A może gdzieś na Maślicach, Rędzinie, w Leśnicy?
      • Gość: Piotrek Re: wieś Mrozów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 20:56
        Z tym dojazdem nie jest tak źle, trzeba tylko pojechać bokiem:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka