Dodaj do ulubionych

Kondycja polskich Biur Podróży

10.11.10, 20:31

Pewnie rozpętam małą burzę. Ale chcę przytoczyć tekst z najnowszej Angory nr 46.
Zaznaczam, że nie zawsze ufam prasie...
Zaznaczam, że nie jestem przedstawicielem żadnego z wymienionych biur...
Zaznaczam, że nigdy nie polecałem i polecać nie będę zadnego B.P (nie jestem kamikadze)...

Oto tekst:
"...Na polskim rynku działa ponad 3 tysiące tradycyjnych biur podróży. Większość to drobni pośrednicy, którzy ledwo wiążą koniec z końcem.W ostatnich latach bezapelacyjnym liderem była Triada. W 20008r., niezwykle korzystym dla całej branży, osiągnęła 556 milionów przychodów, a zysk netto przekroczył 10 milionów. W tym roku nastąpiła jednak zmiana lidera. Ponad 900 milionów obrotów i przeszło 300 tys. klentów sprawiły, że numerem jeden została Itaka. Triada musiała zadowolic się drugą lokatą, na trzecim miejscu znalazł się Neckermann. Swoją pozycję na rynku bardzo poprawił Exim Tours. Liczącymi sie graczami są także TUI, Scan Holiday, Rainbow Tours... (koniec cytatu- autor Ewa Różycka)

Ja to zostawiam bez komentarza.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • colin1974 Re: Kondycja polskich Biur Podróży 10.11.10, 20:53
      Co prawda to prawda ale z tego grona Scana już nie ma jest Tui Family.
      Co do Itaki to faktycznie podskoczyli ale Triada na pierwszym miejscu to niespodzianka.
      Jestem ciekaw jak ten ranking przełoży się na sprzedaż ofert na 2012 ???
      • deoand Re: Kondycja polskich Biur Podróży 10.11.10, 23:01
        W tym roku nie byłem z Triada tylko z Alfa Starem to i Triada spadła z pierwszego miejsca . W ub. roku byłem to i Triada była na pierwszym miejscu .

a gdzie ta Alfa Star ??
        • kasia_p45 Re: Kondycja polskich Biur Podróży - Sky Club 10.11.10, 23:16
          A Sky Club co to za "odnoga" ?? Jade z nimi na wiosne na Rejs po Nilu..
          • amat1 Re: Kondycja polskich Biur Podróży - Sky Club 11.11.10, 09:04
            Artykuły z: Dziennik Gazeta Prawna - wrzesień
            Co więcej, jak się dowiedzieliśmy, Rainbow Tours (RAINBOW) chce przejąć więcej niż dwóch graczy z rynku. Zamierza też kupować większych touroperatorów, czyli takich, których przychody roczne przekraczają 150 mln zł.

Cena nie najważniejsza
            – Z zasady nie komentujemy spekulacji na temat fuzji i przejęć, w które miałaby być zaangażowana Triada – mówi Artur Burak z Triady.

Grzegorz Baszczyński, prezes zarządu Rainbow Tours, informuje tylko, że spółka jest zainteresowana przejmowaniem wyłacznie znanych i wiodących touroperatorów. Takich jest blisko 12 spośród 3 tys. biur podróży działających w kraju. Kilka podmiotów, w tym TUI czy Exim Tours, nie jest na sprzedaż, zatem grono firm, które można kupić, mocno się zawęża.

artykuł daje do myślenia.Teoretyzując, kupują i nie chcą się sprzedać tylko najlepsi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka