Dodaj do ulubionych

ITALIA - info 2011

04.03.11, 13:18
Hej, tradycyjnie już chcę rozpocząć wątek z makaroniarskimi informacjami.

Nowinki już zauważone
1. Może nie bezpośrednio Włochy, ale trasa wielu grup wiedzie przez Austrię - podrożał znowu Go-BOX. Od 1.1.11 cena za kilometr autokaru dwuosiowego to 0,178 (silnik do euro 3), 0,156 (silnik euro 4 i 5), 0,146 (euro 6), a dla "trzyosiówek" odpowiednio 0,2492, 0,2181 i 0,2044.

2. W Padwie na parkingu wprowadzili automatyczną "bramkę" odczytującą numer rejestracyjny na wjeździe. Kasy tylko automatyczne - płacąc trzeba wpisać numer rejestracyjny. Wyjazd póki co nie działał hiiii to znaczy każde kolejne auto stało parę minut po bramka po włożeniu biletu nie chciała się otworzyć. Działał klakson oraz przycisk "help" - szlaban otwierał się po paru minutach, ale może to dopiero przedsezonowe próby... Cena parkingu bez zmian (15 E do 14 i 15 E po 14)

3. Parking Punta Sabbioni - cena wjazdówki i parkingu (15 E carico/scarico; 25 E parkowanie) bez zmian

4. Wjazdówka Florencja - wprowadzili system komputerowy - do tej pory dane firmy, autokaru wpisywali na wjazdówki - teraz wklepują do systemu dane autokaru oraz przewoźnika/biura podróży (potrzebny NIP, adres). Dłużej to trwa przy pierwszej wizycie, potem już dane w systemie czekają, więc autokar jest zarejestrowany, a inne pojazdy tego samego przewoźnika wystarczy "przypisać" do firmy (czyli tak jak w Rzymie)

5. Wjazdówki w Rzymie bez zmian

małgosia
Obserwuj wątek
    • valdi49 Re: ITALIA - info 2011 05.03.11, 13:11
      Bardzo dobrze, że wznowiłaś ten temat. Proponuję aby umieszczać tu również informacje dotyczące wątków związanych z wyjazdami na beatyfikację. Sądzę, że dla wielu osób będzie to b. interesujące miejsce wymiany informacji.
      • pat55 Re: ITALIA - info 2011 07.04.11, 19:36
        Witam
        Check point na Punta Sabbioni podrożał o 10 e, kosztuje obecnie 160 e, parking bez zmian.
        Padwa - 15 e, Rzym 40e,Florencja 290e, Loreto 20e, Asyż 72 e czyli bez zmian, podrozał chceck point w Pizie - 120e oraz w Lucce - 120e.

Pozdrawiam,

Patrycja
    • free-znowak Re: ITALIA - info 2011 20.04.11, 11:02
      www.tur-info.pl/p/ak_id,37945,,watykan,1_maja,strefa_wolna_od_autokarow,autokary,rzym,w_rzymie,wjazd,do.html
    • pilot_poz Re: ITALIA - info 2011 05.05.11, 21:40
      Gdyby ktoś zabłądził do tegoz sanktuarium do 20 maja, to informuję, iż do tego dnia zamknięte jest Manopello. Info od polskiego ojca w sąsiednim Lanciano - termin bez gwarancji, uzależniony jest od prac remontowych, zatem jadąc tam nawet po 20 maja warto przedzwonić!
      • lumen Re: ITALIA - info 2011 13.05.11, 18:00
        Bylam w Manopello 09.05.2011. Jest otwarte i nie ma żadnego remontu. Jedynie jest sjesta od 12.30., ale kościół jest otwarty, tylko zakrystia nie. Więc kolego, moze nie podawaj niesprawdzonych informacji. Pozdrawiam. Gabrysia
        • malgorzata.duraj Re: ITALIA - info 2011 12.06.11, 17:30
          Wezuwiusz - ja nie byłam jeszcze w tym roku, ale przewodniczka mi podała, że dojście do krateru 8 EUR.

Capri - wejście do Ogrodów Augusta już płatne 1 EUR. Trochę podrożały też promy na Capri.

Pompeje - bez zmian 11/5,5/0 (zniżki do 25 lat, gratis powyżej 65 i poniżej 18 - zawsze na dokument)
          • shluger Re: ITALIA - info 2011 13.06.11, 10:07
            malgorzata.duraj napisała:
            > Wezuwiusz - ja nie byłam jeszcze w tym roku, ale przewodniczka mi podała, że do
            > jście do krateru 8 EUR.
            Cena się nie zmieniła bo była już taka od dawna tylko wcześniej na grupę udzielali zniżki której nigdy zresztą oficjalnie nie było. Zniżka którą wcześniej dawali była przeznaczona dla grup szkolnych. Od tego roku niestety już jej nie dają i grupa płaci cenę indywidualnego biletu czyli właśnie 8EUR.

> Capri - wejście do Ogrodów Augusta już płatne 1 EUR. Trochę podrożały też promy
            > na Capri.
            Średnio podwyżka wynosi ok 3EUR na bilecie.
    • mari_kola Re: ITALIA - info 2011 10.08.11, 10:22
      Novum w San Giovanni Rotondo. Należy z grupą zgłosić się do biura pielgrzymkowego, pobrać słuchawki, zostawić w zastaw dokument, złożyć ofiarę w wysokości co-łaska-nie-mniej-niż-1,5euro za jedno ustrojstwo, pobrać akredytację, żeby wypasiona ochrona przy wejściu do sanktuarium wiedziała, że wchodzi akredytowany z grupą. Aczkolwiek samodzielne oprowadzanie grupy nie jest mile widziane ("jest pani przygotowana do oprowadzania?", "również do opowiadania o nowych mozaikach?", "no ale i tak pewnie pójdzie ktoś z naszej fundacji, żeby posłuchać, w jakim duchu opowiadacie o sanktuarium") - nie ukrywam, zazgrzytałam zębami...
      • lumen Re: ITALIA - info 2011 12.08.11, 10:18
        Uuuu, a o dkiedy ta nowosc ? Ja bylam w tamtym tygodniu i poniewaz nic o tym nie wiedzialam, to nie poszlam do biura pielgrzymkowego. Zawsze pracuje na sluchawkach wiec moze dlatego nikt mnie nie zatrzymywal ? I sama robilam wszystko. Hmmmm, no ciekawostka ... Pozdrawiam. Gabrysia
        • mari_kola Re: ITALIA - info 2011 14.08.11, 13:19
          Byłam tam dokładnie 5 sierpnia. Przed wejściem do części muzealnej zatrzymało mnie dwóch rosłych cerberów, wskazując na dużą tablicę informacyjną pt. "nowy regulamin", umieszczoną tuż przy drzwiach. Potem rozmawiałam z panią Beatrice Grzyb z biura pielgrzymkowego i jej wyjaśnienie przekazałam powyżej.
      • saskia1 Re: ITALIA - info 2011 16.08.11, 19:35
        a w jakich językach są Panie do oprowadzania???
        • lumen Re: ITALIA - info 2011 16.08.11, 20:31
          Ciekawe ile kaza zaplacic jesli mam swoje sluchawki ? Pewnie jak w Asyzu - oferta. Niech tak dalej robia a beda miec pustki. Juz w tv sie skarza ludzie z SGR ze kryzys ich dotknal, bo malo pielgrzymow.
          • wieslaw.rusin Re: ITALIA - info 2011 25.08.11, 22:54
            W Rzymie, w związku z budową trzeciej linii metra, nastąpiła
            zmiana organizacji ruchu na linii A (czerwonej), biegnącej
            m. inn. w kierunku Watykanu.
            Mianowicie, między stacjami ARCO DI TRAVERTINO i TERMINI
            wprowadzono zastępczą komunikację autobusową.
            Po wyjściu na powierzchnię na pasażerów czeka kolumna
            autobusów, na bieżąco uzupełniana.
            Dla grup dyspozytorzy przydzielają zwykle kolejny, pusty autobus.
            Spowodowało to zwiększenie czasu przejazdu o dobre pół godziny.
            Pewnym plusem jest lokalizacja przystanku autobusów bliżej
            Bazyliki na Lateranie (a właściwie Świętych Schodów).
            Przeprowadzenie grupy na stacji TERMINI, przez labirynt
            korytarzy i schodów, wśród tłumu innych pasażerów, mimo
            dobrego oznakowania trasy, jest dużym wyzwaniem dla pilota.
            Pozdrawiam z upalnego Rzymu
            Wiesław
            • lumen Re: ITALIA - info 2011 01.09.11, 15:13
              Twoja informacja jest juz nieaktualna. Wrocilam wlasnie z rzymu - od pon. zycie metra wrocilo do normy - mozecie normalnie jechac z anagniny do watykanu bez przesiadek. Utrudnienia moga jeszcze sie zdarzyc w weekendy, ale na razie nic nie podawano. Wiec czytac info i spokojnie - jest ok
      • mari_kola Re: ITALIA - info 2011 30.08.11, 11:16
        Byłam, przetestowałam, zawracanie gitary. Można wziąć słuchawki i iść samemu. Razerwowaie kogoś do oprowadzenia graniczy z cudem - chcą mailowej rezerwacji na trzy tygodnie wcześniej.
    • turismus Re: ITALIA - info 2011 04.09.11, 17:00
      Może to już wiecie, że dla grup niepełnosprawnych pomimo orzeczeń lekarskich i wszystkich dokumentów NIE MA JUŻ ZNIŻEK NA WJAZDY DO RZYMU. Włąsnie wróciłam z Rzymu i "przećwiczyłam" to ze swoją grupą. Wszyscy (dorośli) płacą równo. Można jedynie uzyskać (trzeba się potargować) pismo-autoryzację do zatrzymywania się wszędzie (najbliżej danego obiektu zwiedzania) bez respektowania wyznaczonych przystanków. Wprowadzili to od około października 2010 ale nie często się jeździ z niepełnosprawnymi...
    • ewa.p7 Re: ITALIA - info 2011 11.09.11, 20:58
      Dorzucam trochę informacji o płatnościach w srodkowych Włoszech:
      - parking dla autokarów w Perugii - 40 euro (dłuższe stanie), do centrum minimetrem za 1,5 euro,
      - wjazd do Urbino (check point) - 50 euro,
      - jak dotąd parkingi w Arezzo, Cortonie, Subiaco, Gubbio, Foligno, Spoleto, kaskady pod Terni - free
      - w Todi parking - 17,5 za 2 godziny.
      - check point w Tivoli - 25 euro.

• malgorzata.duraj Re: ITALIA - info 2011 25.09.11, 14:23
        Piza - checkpoint 131 EUR - to chyba kolejna podwyżka w tym roku. Płaci się mniej, jeśli grupa zwiedza nie tylko Plac Cudów, ale też inne zakątki miasta (należy to wcześniej zgłosić przewodnikowi miejscowemu)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka