Dodaj do ulubionych

Francja - co polecacie???

16.01.13, 14:32
Witajcie,

Szukam na maj ciekawej oferty po Francji. Zainteresowały mnie w sumie 3 ofert:
Alpy i Lazurowe Wybrzeże z RT
Uroki Morza Śródziemnego z RT
Paryż i Prowansja z Itaką
Oba biura znam, objazdówek mam za sobą blisko 20, ale jakoś na mej mamie wyjazdów umknęła Francja i pora to nadrobić. Będę wdzięczna za opinie, na temat wymienionych programów - jak z realizacją programów?? Jak wrażenia?

Obserwuj wątek
    • zeglarz75 Re: Francja - co polecacie??? 16.01.13, 16:45
      Lazurowe wybrzeże jachtem. Byłem tam autem w 2009 roku ale brzegu tłok i ceny wysokie. W zeszłym roku był znajomy na rejsie z Nicei do Marsylii. Kosztowo wychodzi super. Zobaczył Monako, Nicea, Cannes, St. Tropez, Toulon i Marsylię a oprócz tego wysepki i zatoczki po drodze.

W tym roku płynę na termin 23.06-30.06 z Marsylii do Nicei. Firma sail2sun.pl Sprawdziłem w zeszłym roku na rejsie Korsyka Sardynia. Są ok.
    • Gość: Emerytka Re: Francja - co polecacie??? IP: *.icpnet.pl 16.01.13, 22:34
      Ja w maju jadę 3 raz z biurem Almatur na wycieczkę objazdową Środziemnomorskie Perły /Włochy,Hiszpania,Francja / ponoć swietna wycieczka .Polecam to biuro sprawdzone.
    • Gość: turystka Re: Francja - co polecacie??? IP: *.mt.pl 17.01.13, 07:38
      Wiele razy byłam we Francji, przede wszystkim w Paryżu (uważam, że nie warto go łączyc np. z Prowansją - chyba ze ktoś jedzie pierwszy raz i chce mieć ogólny obraz kraju, ze tak to nazwę) . Wracajac do tematu, byłam z RT w Normandii i Bretanii (w drodze powrotnej Chartres i Paryż), prywatnie w regionie Lotaryngii i Szampanii, z Solturem na Lazurowym Wybrzezu wiele lat temu (wtedy był to lepszy program niz obecnie), z Itaką na "Tam gdzie nie byli twoi sąsiedzi" - genialna objazdówka obejmująca Lazurowe Wybrzeże, Prowansję, region Perigord, Dolinę Loary, Alzację (szczegóły w starych katalogach Itaki - obecnie podobną trasę ma Spotkanie z historia). Moim zdaniem, jesli chce sie poznać szczegółowo regiony Francji (na co w pełni zasługują), to fajnie jest wybrac konkretny region. Jesli wolisz mieć całą Francje "u stóp" naraz, to wybierzesz objazdówkę typu Tour de France (Itaka lub Soltur, albo wspomniane Spotkanie z historią). Ja osobiscie jesetm zakochana w Prowansji i zamierzam tam jeszcze nie raz pojechać. Uważam, że poludnie Francji (Lazurowe wybrzeze i Prowansja to najpiekniejsze miejsca...Marzą mi się tez Alpy, ale -jak to w górach...nawet w lecie z pogoda może być różnie....A poludnie ma pogodę zapewnioną....
      • Gość: ha Re: Francja - co polecacie??? IP: *.toya.net.pl 17.01.13, 10:00
        Jeżeli jedziesz do Francji pierwszy raz to polecam jednak Paryż z Prowansją. Paryż przez cztery dni da się już trochę poznać. Na południu Nicea i Marsylia są bardzo atrakcyjne.
        Uroki m.Śródziemnego są atrakcyjne (Barcelona!!!) ale Francji w tej wycieczce mało.
        We Francji byłam kilkanaście razy, zwiedziłam ją prywatnie chyba całą i -niestety - w wiele ciekawych miejsc nasze biura nie jeżdżą.Pozdrawiam, Francja jest wspaniała!
        • Gość: zenek Re: Francja - co polecacie??? IP: *.nowysacz.vectranet.pl 23.01.13, 18:41
          Nie łatwo jest coś komuś doradzać. Z reguły każdy ma inne upodobania, a więc tylko opiszę moje podróże po Francji. Osobiście preferuję indywidualne zwiedzanie.
          1) Kilka razy byłem na Lazurowym Wybrzeżu. Pierwszy raz udałem się tam autobusem, a w pozostałych przypadkach jechałem swoim samochodem. Zawsze mieszkałem w zarezerwowanym przez internet hotelu i za każdym razem w innym mieście, czy też miasteczku. Zwiedziłem dosłownie wszystkie nadmorskie miejscowości od San Remo do Saint Tropez. Są naprawdę piękne, ale trzeba je dosłownie całe zobaczyć. Korzystałem też z wodolotów, które polecam: np. Cannes - Monaco, Cannes - Saint Tropez...
          Z tej podróży pozostały mi wspaniałe wspomnienia, zdjęcia i filmy. W najbliższym czasie zamierzam powtórzyć to zwiedzanie.
          2) Zamki nad Loarą to standard.
          3) Paryż wymaga co najmniej kilkudniowej, a nawet kilkunastodniowej wycieczki. Już po trzeciej tam bytności zacząłem zauważać negatywne rzeczy, takie jak smród spalin, hałas, pewne zagrożenia...
          3) Różne regiony - prowincje. Według Francuzów Francja to przede wszystkim Paryż i prowincja, która ma specyficzne pejoratywne znaczenie...

Osobiście polecam punkt 1.
    • mironka66 Re: Francja - co polecacie??? 25.01.13, 11:46
      pojedz z Horyzontami na Francuska sciezke ,bardzo polecam bo bylam zeszlego roku. Prowansja , Langwedocja i Owernia. Niebanalny program.
      • Gość: turystka Re: Francja - co polecacie??? IP: *.mt.pl 25.01.13, 13:08
        Horyzonty mają świetny program "Francuskiej ścieżki". Nie byłam wprawdzie w Owernii, ale np. region Rouisillion tez jest wart zobaczenia....Prowansja zachwyca i chce sie jeszcze do niej wracać. Polecam wąwóz Verdon i kaniony rzeki Ardeche - niezapomniane wrażenia! Plaża w St. Maries de la Mer piękna, szeroka, piaszczysta. Park narodowy Camargue mnie rozczarowal, lecz możliwe,ze pokazano nam go niedokładnie. W programach wycieczek jest napisane "wizyta w parku nar. Camargue" - co sprawadza sie do zawiezienia wycieczkowiczów na miejsce i pozostawienie ich samych sobie, albo płyniecia łódkami po parku co jest polączone z obserwacją ptaków. Generalnie program Horyzontów jest super!
    • Gość: Eia Re: Francja - co polecacie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.13, 17:12
      Podłączę się pod temat i spytam tu o "Uroki Morza Śródziemnego" - czy ktoś wrócił już z tej wycieczki w tym roku? I może zechciałby sie podzielić świeżymi wrażeniami...?
      • roxy361 Re: Francja - co polecacie??? 10.05.13, 20:54
        Byłam pierwszym tegorocznym rzutem na Urokach i hm..... w sumie rozczarowanie, bo wszystko pobieżnie i tak na odwal.Pilot a raczej jego wiedza, też pozostawia wiele do życzenia bo prywatnie bardzo sympatyczny. To wycieczka dla tych co chcą zobaczyć cokolwiek i wiedzieć gdzie wrócić a co sobie odpuścić. Najbardziej podobał mi się zamek w Carcassonne no i obejrzeliśmy go w miarę dokładnie , reszta po łepkach.Barcelonę zrobiliśmy sami bo to już był nasz kolejny pobyt. Mogę polecić Ci samodzielne zwiedzanie Paryża-to naprawdę żaden problem.
        • Gość: Eia Re: Francja - co polecacie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.13, 19:44
          Roxy, zaglądasz tu jeszcze?

Mogłabyś napisać coś więcej na temat strony organizacyjnej tej wycieczki? Np. jak wyglądają posiłki (czy np. korzystałaś z opcji wykupienia obiadokolacji? I czy mają one miejsce już w hotelu wieczorem czy może "na trasie" we wskazanych restauracjach?)
          Jak prezentują się hotele? Czy RT swoim zwyczajem proponuje w porze obiadowej przerwę w "swoich" zaprzyjaźnionych lokalach ?
          • roxy361 Re: Francja - co polecacie??? 25.06.13, 09:27
            Organizacja, tak jak już pisałam , nie za bardzo. Sniadania to chyba raz było z jakims wyborem, kolacji nie wykupowałam i całę szczęście bo to w ogóle śmieszna sprawa-raz były, raz nie było, po prostu były w określone dni i nastawiając się na nie można było zostać głodnym. Płąciłąś za tyle co było tyle, że było ich tylko 4 i raz w porze obiadu a pilot nie pomyslał, żeby znaleźc czas na podwiezienie do sklepu aby osoby zrobiły sobie zakupy, przy hotelu na totalnym zadupiu( prawie wszystkie były tak zlokalizowane) to było nie możliwe.
            Hotele skromniutkie ale nie ma na co narzekać oprócz położenia, czysto z łązienkami pokoje, w Lourdess było zimno w pokojach a nagrzewanie jest ustawione do końca kwietnia i choćby w maju temperatura była bardzo niska(tak było jak my byliśmy ) to nie ma możliwości włączenia. Ogólnie wycieczka taka sobie, nas jeszcze dobiła fatalna pogoda.
            Natomiast bardzo podobała mi się wycieczka z RT "Dookoła Hiszpanii" i tą bardzo polecam-rewelacja.
            • Gość: Eia Re: Francja - co polecacie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.13, 17:40
              Roxy, dzięki za odzew :)
              Jeśli chodzi o te posiłki - przyznam, że nie bardzo rozumiem... czy to znaczy, że ludzie płacili już po wszystkim i pilot kasował za te 4 konkretne posiłki? Czy na samym początku zainkasował od chętnych po 67 euro i nie poinformował, że w tej cenie będą tylko 4 posiłki i to w różnych porach? Dziwna sprawa... Rozumiem, że te niby kolacje miały miejsce gdzieś w trasie, a dopiero potem zjeżdżało się do hotelu na nocleg?

A co do objazdówki po Hiszpanii - tę mam w planach na przyszły rok :) Nie wiem jeszcze, na który program się zdecyduję, ale na pewno będzie to Półwysep Iberyjski

Pozdrawiam
              • roxy361 Re: Francja - co polecacie??? 25.06.13, 20:37
                Eia było tak, że pilot skasował na początku kasę a potem informował gdzie i kiedy będą posiłki ale robił to chaotycznie każdego dnia rano i jeszcze czasem zmieniał dlatego pisałam już na początku , że pilot niekonieczny. czasem posiłki były w hotelu, czasem czekaliśmy na nich aż zjedzą a raz mieli obiad zamiast kolacji.
                • Gość: Eia Re: Francja - co polecacie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.13, 21:45
                  Dzięki raz jeszcze :)
                  Sorry, że Cię tak zamęczam, ale sama widzisz - jesteś naszym jedynym źródłem informacji z aktualną wiedzą na temat tej wycieczki :)
                  • roxy361 Re: Francja - co polecacie??? 25.06.13, 23:17
                    Nie ma za co, ja też zawsze szukam informacji zanim dokądkolwiek pojadę a na temat tej nie znalazłam:)))
                    • Gość: Gość Re: Francja - co polecacie??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.13, 11:56
                      Bardzo proszę coś więcej napisać na temat śniadań kontynentalnych. Czy dorosły mężczyzna mógł się najeść ? Czy były dla każdego już wcześniej wydzielone ? Czy pieczywo było bez ograniczeń ? Chodzi mi o ilość posiłku, a nie jego jakość.
                      Inne pytanie : o ile mnie za wstępy i inne sprawy płaciła młodzież szkolna ? Normalna stawka to 145 euro. A ile płacił uczeń (jeśli takowy był na imprezie) ?
                      • roxy361 Re: Francja - co polecacie??? 26.06.13, 13:32
                        Biletów wstępu jest , jak się okazuje niewiele a te opłaty to za przewodników lokalnych, chyba kierowcę i sama już nie wiem za co ,bo za córkę studentkę mieliśmy jakąś śmieszną zniżkę.
                        Śniadania hm.... w Lourdess to nawet dziecko by się nie najadło, z tego co pamiętam to jeden rogalik z dżemem i kawa lub herbata, w hotelach w Hiszpanii było o.k. całkiem znośny wybór i do woli a we Francji to po ichniemu czasem tost z wędliną ale przeważnie rogalik, dżem, nutella. Mąż głodny nie chodził ale dokupywaliśmy lunch na mieście i potem kolację.
                        • Gość: Gość Re: Francja - co polecacie??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.13, 14:29
                          Oj, to przykre. Zastanawiam się, co stoi na przeszkodzie, aby biuro podróży zamawiało śniadania pod polskiego turystę ? Mógłbym dopłacić te dwie lub trzy stówy, ale chciałbym chodzić syty. Nie jestem przecież Francuzem, czy Włochem, abym musiał jeść w takim stylu jak oni. Przecież w ciągu całego dnia zwiedzania jest kłopot w spokojnym kupowaniu sobie dodatkowych posiłków.
                          Proszę jeszcze o informację, czy hotele na objeździe są w niedalekiej odległości od sklepów spożywczych, czy też już w ciągu dnia należałoby zaopatrzyć się produkty żywnościowe potrzebne do zrobienia sobie kolacji ?
                          • roxy361 Re: Francja - co polecacie??? 27.06.13, 21:41
                            Są miejsca w których były sklepy obok hotelu np w Hiszpanii ale we Francji sporadycznie dlatego robiliśmy zakupy w czasie dnia.
                            • Gość: Eia Re: Francja - co polecacie??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.13, 07:50
                              Roxy, mam jeszcze takie pytanie - opłacone z góry przez część grupy posiłki to jedna rzecz, a cz Rainbow oprócz tego robił przerwę w ciągu dnia na niby-to-dobrowolny dodatkowo płatny obiad we wskazanej przez siebie restauracji?

I jak długo trwał transfer z lotniska do hotelu na pierwszy nocleg? Rozumiem, że lecieliście z Warszawy? A to chyba wcześnie rano było, prawda?
                              • roxy361 Re: Francja - co polecacie??? 28.06.13, 19:23
                                Czas wolny był codziennie i wtedy jedliśmy gdzie kto chciał albo po drodze zatrzymywaliśmy się np. w Mc`Donaldsie lub innej jadłodajni.
                                Pierwszego dnia jechaliśmy z lotniska w Barcelonie do hotelu w Loret de Mar ok. 1,20 minut.
                                • Gość: Eia Re: Francja - co polecacie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.13, 20:38
                                  Dzięki po stokroć :)
                                  Tak dopytuję o te posiłki po zeszłorocznych doświadczeniach z objazdówką po Grecji by Rainbow - wyglądało to w ten sposób, że po wyjeździe z hotelu po śniadaniu i pokonaniu trasy do kolejnego punktu programu, zwozili nas do "swojej" restauracji na obiad; niestety - najczęściej na takim zadupiu, że chcąc nie chcąc wchodziło się do środka razem z innymi, choćby po to, by posiedzieć w klimatyzowanym wnętrzu... Irytujące to było niezmiernie - dla mnie niepotrzebna strata co najmniej godziny czasu, który można byłoby zagospodarować zupełnie inaczej...
    • Gość: nieznajoma Re: Francja - co polecacie??? IP: *.dynamic.chello.pl 25.06.13, 11:01
      Ciekawa jestem, co wybrał autor wątku ostatecznie :) mnie kusi progrem wycieczki Aply i Lauzrowe Wybrżeże. Myslę, że można zaufać RT na objazdówkach, mnie się jeszcze żadne niedogodności nie zdarzały, ale też nie nastawiam się na luskus bo wiadomo że to wycieczki dla masowego klienta ;)
      • Gość: Gosik Re: Francja - co polecacie??? IP: *.dynamic.chello.pl 26.06.13, 23:24
        Na Francję polecałabym jakąś objazdówkę z Rainbowa, dużo zobaczycie i Ja takie formy wypoczynku wyberam;)
        • Gość: Eia Re: Francja - co polecacie??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.13, 09:06
          Gość portalu: Gosik napisał(a):

> Na Francję polecałabym jakąś objazdówkę z Rainbowa, dużo zobaczycie i Ja takie
          > formy wypoczynku wyberam;)

No co ty powiesz...
        • Gość: ladniusia Re: Francja - co polecacie??? IP: *.komputerlan.pl 29.06.13, 12:32
          No takie objazdówki to chyba najlepsza forma żeby zobaczyć jak najwięcej. Chyba też w tym roku wybiorę jakiś objazd. :)
          • Gość: Cela Re: Francja - co polecacie??? IP: *.dynamic.chello.pl 29.06.13, 14:01
            Objazdówki są najlepsze. Ja wybieram tylko tę formę wypoczynku.
            • Gość: Olga Re: Francja - co polecacie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.13, 19:11
              www.youtube.com/watch?v=nOz3L_VALW8
      • Gość: madrek Re: Francja - co polecacie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.13, 19:01
        Wszystko wskazuje, ze pozosanę przy Alpy i lazurowe Wybrzeze. Wprawdzie odzwyczaiłam się od objazódwek autokarem z Polski, od 8 lat raczej samolot i autobus na miejscu, ale drugi z programów Uroki Morza Sródziemnego mniej mnie jakoś przekonuje, a tu będzie okazja pozanć magię Alp i potem zarzyć ciepła na południu, pozwiedzać więc w sierpniu RT ponownie i już się cieszę :-)
    • Gość: madrek Re: Francja - co polecacie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.13, 19:03
      Plus zacheca mnie ten kanion
      www.pollenaewa.com.pl/pl/index/html/id:738/news_page:3/news_id:1387
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka