GoĹÄ: reska IP: 195.136.251.* 18.07.01, 09:17 szukam czętnych na wyjazd do Rumunii w sierpniu. W planie góry Rodniańskie i Bukowina Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: anita Re: Rumunia IP: 212.76.39.* 18.07.01, 12:42 kiedy chciałabys pojechać,na ile ,czym i czy jedziesz sama ?? Odpowiedz Link
GoĹÄ: reska Re: Rumunia IP: 195.136.251.* 18.07.01, 14:13 planowany termin wyjazdu - ok. 10 -23 sierpnia, w tej chwili jest nas dwoje chętnych Odpowiedz Link
GoĹÄ: bartek Re: Rumunia IP: *.pila.sdi.tpnet.pl 18.07.01, 23:49 Akurat wtedy mogę/urlop/ i też myślałem o Alpach Rodniańskich.Z tym,ze w drugiej połowie września nie spotkalibyśmy naprawdę nikogo. Odpowiedz Link
GoĹÄ: Reska Re: Rumunia IP: 195.136.251.* 19.07.01, 09:00 Mam nadzieję, że w sierpniu też nie będzie tłumów. Na wrzesień mam inne plany. Odpowiedz Link
GoĹÄ: bartek Re: Rumunia IP: *.pila.sdi.tpnet.pl 19.07.01, 09:41 Tłumów nigdy tam nie ma. Odpowiedz Link
GoĹÄ: reska Re: Rumunia IP: 195.136.251.* 19.07.01, 11:46 Nie mam wątpliwości, że Alpy Rodniańskie nie są oblężone przez turystów, ale nie wiem, jak jest na Bukowinie. Odpowiedz Link
GoĹÄ: bartek Re: Rumunia IP: *.pila.sdi.tpnet.pl 19.07.01, 14:24 No właśnie, na Bukowinie w wakacje jest już gorzej.Jak chcecie dojechać?Busem do Suczawy,czy ciuchcią przez Węgry.I jaki macie program bukowiński?No bo Rodniany, to wiadomo co.A na Bukowinie klasztory, czy jeszcze cóś? Odpowiedz Link
GoĹÄ: reska Re: Rumunia IP: 195.136.251.* 19.07.01, 15:54 Środka kominikacyjnego do Rumunii jeszcze nie ustaliliśmy, wrócić chcemy autobusem Suczawa - Przemyśl. Na Bukowinie chcemy przede wszystkim zwiedzić zabytki sakralne, planujemy na to ok. 4 dni, reszta w górach.Dokładny program opracujemy po zebraniu ekipy, jesteśmy otwarci na sugestie. Odpowiedz Link
GoĹÄ: bartek Re: Rumunia IP: *.pila.sdi.tpnet.pl 19.07.01, 18:24 Czy na Ukrainie ani dnia,choćby na Lwów?Rozumiem,że załamanie pogody nie powstrzyma was.Skąd chcecie wyjechać?I jakie preferencje co do kasy?Opcja mini czy bez ograniczeń.Rozumiem,że jest was dwoje ze zróżnicowaniem na płcie.Kondycja spoko,czy zamierzacie giąć wyczynowo. Odpowiedz Link
GoĹÄ: reska Re: Rumunia IP: 195.136.251.* 20.07.01, 09:19 Wyjeżdzamy z Warszawy. Na Ukrainie byliśmy wielokrotnie, ale bardzo chętnie zwiedzilibyśmy po drodze Lwów albo Czerniowce. Wyczynowe chodzenie nas nie interesuje, aczkolwiek po górach planujemy chodzić z całym zabranym do Rumunii dobytkiem. Chcemy chodzić po górach dla przyjemności a nie dla sportu, dlatego w razie załamania pogody możliwa jest modyfikacja pierwotnych planów. Chodzi nam o to, żeby jak najwięcej zobaczyć i odpocząć w pewnym oddaleniu od cywilizacji. Odpowiedz Link
GoĹÄ: bartek Re: Rumunia IP: *.pila.sdi.tpnet.pl 22.07.01, 22:00 Około 9 dni na Rodniańskie to może być zbyt duzy zapas,może by coś jeszcze w okolicy?Podaj emalię bysmy mogli poznać się bliżej. Odpowiedz Link
GoĹÄ: reska Re: Rumunia IP: 195.136.251.* 23.07.01, 09:49 Na Alpy Rodniańskie wyjdzie mniej niż 9 dni, liczę się z tym, że komunikacja z Polski do Rumunii i z powrotem oraz po Rumunii będzie dość czasochłonna. reska@poczta.onet.pl Odpowiedz Link
GoĹÄ: bartek Re: Rumunia IP: *.pila.sdi.tpnet.pl 25.07.01, 18:36 Dlatego ekipa powinna liczyć od 5 do 10 osób.To standardowa pojemność Dacii/z plecakami/ lub na siłę nawet busa.Mam problem z mapami.Podobno całkiem niezłe są te jeszcze z czasów CK Monarchii.We wrześniu od 17 zabrałbym przynajmniej 2 dziewczyny.Może zmnienisz plany? Odpowiedz Link
GoĹÄ: reska Re: Rumunia IP: 195.136.251.* 26.07.01, 09:08 Drugą połowę września mam niepewną ze względu na ewentualne egzaminy. Jeżeli jednak miałabym stuprocentową pewność, że wrześniowy wyjazd dojdzie do skutku, mogę rozważyć zmianę planów. Akualny e-mail: reskiba@poczta.onet.pl Odpowiedz Link
GoĹÄ: bartek Re: Rumunia IP: *.pila.sdi.tpnet.pl 26.07.01, 09:22 Otóż ja właśnie mam podobny kłopot.17.09. jestem wolny jak ptak. Bez żadnej kichy.Moje kumpele z polibudy kończą studia i mogą na pewno.A jeszcze nawet nie rozpuściłem wici o wrześniu.Spodziewam się więc dalszego wzrostu stanów osobowych.Może być pewien klopot z facetami,ale babek nigdy nie zabraknie.O kurczę, wyszedłem na erotomana.Sęk w tym,że wyciągają mnie w podanym przez ciebie terminie sierpniowym na spływ Drawą.No i jestem rozdarty.Może mielibyście ochotę na małe taplanko w składzie mocno zbliżonym do wrześniowego? Odpowiedz Link
GoĹÄ: reska Re: Rumunia IP: 195.136.251.* 26.07.01, 10:21 Map szukamy w internecie. Co do taplanka - nie umiem pływać. Odpowiedz Link
GoĹÄ: bartek Re: Rumunia IP: *.pila.sdi.tpnet.pl 26.07.01, 10:41 Taka duza dziewczynka, to fatalnie.Z Drawą niestety nie ma żartów.A jaki skutek tych kwerend kartograficznych?I czy byłas na Howerli?Czy rozważysz wrzesień? Odpowiedz Link
GoĹÄ: reska Re: Rumunia IP: 195.136.251.* 26.07.01, 11:02 Rozważam wrzesień.Rezultat poszukiwań kortograficznych na razie jest żaden. Na Howerli nie byłam. Byłam pod Howerlą, pogoda nie pozwoliła na atak szczytowy.Czy byłeś już w Rumunii? Odpowiedz Link
GoĹÄ: bartek Re: Rumunia IP: *.pila.sdi.tpnet.pl 26.07.01, 11:25 Byłem tu i tam,a w Rumunii akurat nie.Sporo sie dowiedziałem z netu od rodakow którzy tam byli i np. z rumuńskiej strony alpinet.ro/nie najlepsza/.Myślalem o przejściu z Rodniańskich na pólnoc,przez przełęcz jakąs tam/gdzie leży wrak samolotu z czasów wojny-dla dużych chłopców fascynujące/i zakonczeniu tego spacerku w stylu alpejskim wlaśnie na Howerli.Ale może bredzę,ponieważ bez map trudno sensownie policzyc czas takiej marszruty. Kumple z AKG Halny byli tam,ale teraz są w Julijskich,gdzie już byłem i serdecznie ich pozdrawiam.Wątpie jednak ,żebym dopadł któregoś w wakacje w celu zagarnięcia map.Choć do wrzesnia kto wie. Odpowiedz Link
GoĹÄ: bartek Re: Rumunia IP: *.pila.sdi.tpnet.pl 27.07.01, 07:30 Właśnie otrzymałem wiadomośc,że we wrzesniu na pewno wyjadą ze mną trzy sztuki pań. Odpowiedz Link
GoĹÄ: reska Re: Rumunia IP: 195.136.251.* 27.07.01, 08:52 Świetnie. Nastawiamy się w takim razie na wrzesień. Czy możesz napisać o Alpach Julijskich, w które wybiorę się prawdopodobnie w sierpniu. Odpowiedz Link
smokbartalski Re: Rumunia 27.07.01, 11:59 Czy we wrześniu będzie was dwoje?Co myślisz o Howerli i kiedy będziesz w kraju po powrocie.Możesz meilować.Julijskie są the best!Triglaw/v/ i nazad zrobiłem jednego dnia samotnie i w alpejskim,ale sprzyjala pogoda i dalem czadu.Schroniska nie są tanie.Przed burzą lepiej nie wychodzić/a zeby to się wiedzialo wczesniej/,jest tam jedna taka górka ktora łapie chyba ze 400/ w sezonie/ piorunów rocznie i tam uwazałbym.Poza tym luzik choc niektórzy lapią wysokościówkę, a do domu daleko.Zawsze można liczyć na ichni GOPR,chociaż rodzą się w związku z tym problemy z ubezpieczeniem.Turystow szczęśliwie niezbyt wielu.Jest to formalnie jedyny park narodowy,ale w 1999 zdażylo mi się objechać go bez kosekwencji autem.Wyjechałem z Bledu w stronę granicy z Austrią.Ach te skróty.Bylo tego 40 parę km ponad 2000 m.n.p.m.Widziałem niedzwiedzia i zapomniane pomniki partyzantów z ostatniej wojny, a także luźne kostki /gdzie indziej/ strzelców z Pierwszej.Bylo trochę nieswojo,bo spotkaliśmy tylko jednego pasterza z synami/jak to w Słowenii kulturalny angielski/.Rzeczywiście można tam niźle pobłądzić, a co dopiero pieszko.Niemniej, na główne szlaki możesz liczyć.Zyczę Ci niezłej pogody i wdechowego towarzystwa.Znam całe Bałkany chyba nieźle i po 30.07 mogę służyć radą. Odpowiedz Link
GoĹÄ: reska Re: Rumunia IP: 195.136.251.* 27.07.01, 12:37 Dzięki za informacje. Czy w Alpach Julijskich można nocować w namiotach? Co do Rumunii: we wrześniu jest nas dwoje, chyba że któreś z nas nie dostanie urlopu, czego jednak nie przewiduję. Myślę, że nad dokładnym planem wyrawy zastanowimy się wspólnie. Zależy mi na zwiedzeniu Bukowiny i przejściu Alp Rodniańskich, poza tym jestem otwarta na propozycje. W celu ustalenia planu tudzież zapoznania się dobrze byłoby się poznać osobiście, chyba że mieszkacie daleko od Warszawy. Odpowiedz Link
GoĹÄ: bartek Re: Rumunia IP: *.pila.sdi.tpnet.pl 27.07.01, 13:19 Baze namiotową mieliśmy w 1998 około 5km od Triglavu i nikt się nie czepiał.Fakt,że znajdowała się na wysokości o ile pamiętam 2300,a jak na tamtejsze warunki to już wysoko.My som z Pyrladii.Do 10 sierpnia/jadę na 4 dni w Izery,Karkonosze i Rudawy/ mam jedno mieszkanko calkiem wolne.Pewnie po 20 także.Gdybyście wracali np. z plaż Bałtyku dłuższym skrótem to zapraszam. Odpowiedz Link
GoĹÄ: reska Re: Rumunia IP: 195.136.251.* 02.08.01, 12:30 Również zapraszam do Warszawy, gdybyście wracali z ojczystych gór okrężną drogą. Poponuję szczegóły wyjazdu do Rumunii ustalić pod koniec miesiąca, 26 sierpnia wracam z urlopu. Odpowiedz Link
GoĹÄ: bartek Re: Rumunia IP: *.pila.sdi.tpnet.pl 02.08.01, 15:43 Tobie to dobrze.Mnie czeka powrót z urlopu już 20.08.Daj znać meilem po powrocie i baw się lepiej niż dobrze.Pozdro Odpowiedz Link
GoĹÄ: dany Re: Rumunia IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.01, 23:36 bardzo chetnie! napisz tylko kiedy, na ile i za ile (w przyblizeniu). Przejezdzalem w tym roku wlipcu przez Rumunie i postanowilem, ze tam powroce. dantop@kki.net.pl Odpowiedz Link
GoĹÄ: reska Re: Rumunia IP: 195.136.251.* 09.08.01, 11:14 Druga połowa września. Koszty: przejazd tam i z powrotem , prawdopodobnie autobusem przez Suczawę, kilka noclegów w domu polskim (reszta pod namiotami) wyżywienie, przejazdy na miejscu oraz ubezpieczenie; myślę że w sumie ok. 500 zł. Bliższych informacji udzielę po 26 sierpnia, proszę o kontakt reskiba@poczta.onet.pl Odpowiedz Link
GoĹÄ: bartek Re: Rumunia IP: *.pila.sdi.tpnet.pl 09.08.01, 13:22 Dom Polski?Taki standard!Nasza 4 protestuje.W nocy jadę w góry.Nareszcie !Pozdro Odpowiedz Link
GoĹÄ: reska Re: Rumunia IP: 195.136.251.* 09.08.01, 15:09 standard za wysoki czy za niski? Je też w nocy jadę w góry i pozdrawiam? Dogadamy się po powrocie. Odpowiedz Link
GoĹÄ: bartek Re: Rumunia IP: *.pila.sdi.tpnet.pl 09.08.01, 23:49 Nudny.To bardzo stereotypowe miejsce.Tak slyszałem od bywalców.A krajan,tych przyjezdnych mam dosyć tutaj.Każda polska wycieczka tam wali.A w ogóle, to pokaż sloweńcom jak reska dyma.Uwaga na kozły.Strasznie podrywają piękne polki na dojściówkach do Triglavu:-) Odpowiedz Link
GoĹÄ: reska Re: Rumunia IP: 195.136.251.* 27.08.01, 09:58 Nie chciałabym nocować w namiocie przez cały wyjazd, w drugiej połowie września nie jest ciepło, a ja lubię wyłacznie wysokie temperatury w nocy. Z tego względu o ile to nie jes konieczne, wolę nie nocować w namiocie. W górach oczywiście nie ma innego wyjścia, ale na Bukowinie wolałabym inne rozwiązanie. Jestem otwarta na inne pomysły. Nie byłam w Rumunii, nie wiem, jak jest w domach polskich. Słyszałam, że jest tanio i sensownie, stąd taka koncepcja noclegu. Odpowiedz Link
GoĹÄ: bartek Re: Rumunia IP: *.pila.sdi.tpnet.pl 27.08.01, 10:50 A kto nie lubi mieć ciepło?Witam po urlopie.Dobrze się zastanów,bo w przypadku zalamania pogody wyższe temperatury raczej nam nie grożą.Zawrócic bez rozbicia grupy nie bedzie łatwo.Myślę,że można nocować takze w domach rumuńskich.Przy okazji poznać trochę tych ludzi i zmierzyć się ze stereotypami. Odpowiedz Link
GoĹÄ: reska Re: Rumunia IP: 195.136.251.* 27.08.01, 12:10 Nocleg w domach rumuńskich mi odpowiada.Załamania pogody już przeżywałam, więc się ich nie boję, aczkolwiek nie lubię. Odpowiedz Link