Dodaj do ulubionych

Objazdówka Keni z Rainbow-kilka pytań

31.10.14, 11:31
Wybieram się na Kenia Classic, ale mam pytania do tych co byli na dowolnej objazdówce Kenii z Rainbow, bo pewno zawsze jest podobnie.
1. Jak wygląda dostępność wody butelkowanej na objeździe, czyli na safari?
2. Nie bardzo rozumiem z jakiego powody zapakować się mamy w "elastyczne torby". Może ktoś ma zdjęcie tych "pojazdów" którymi się będziemy przemieszczać i może to by mi dało wyobrażenie dlaczego nie walizka.
3.Podobno w logiach są baseny. Skoro nocą jest zimno to jaka jest temperatura wody w tych basenach?
4. Na safari pewno bankomatów nie ma :) .Ale czy jest na co wydawać pieniądze podczas tego objazdu? Czy tylko u Masajów jest coś do kupienia? Jakie są ceny u Masajów?
Nigdy nie byłam na takiej "przyrodniczej" trasie stąd wszystko dla mnie jest nowe i zagadkowe i będę wdzięczna za wyjaśnienia. I wszelkie sugestie,
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Objazdówka Keni z Rainbow-kilka pytań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.14, 20:58
      Byłam na Kenia Classic dwa lata temu.
      1. Butelka wody na osobę była w samochodzie.
      2. Torba na safari powinna być miękka - w samochodzie jest malo miejsca na bagaże, walizka może się nie zmieścić i pojedzie w innym, jeśli tam będzie miejsce.
      3. Basen był tylko w Amboseli, woda ok.
      4. Pamiątki kupił am w drodze powrotnej po safari, w wiosce Masajów jakoś nic mnie nie zainteresowało.
      Kupowalam tez w sklepie hotelowym, ceny ok.
      • belfer33 Re: Objazdówka Keni z Rainbow-kilka pytań 03.11.14, 10:12
        Duże dzięki.
        Dobrze że jest woda, ale jedna butelka to dla mnie trochę może być mało (no chyba że duża butelka). I co wtedy?
        A do walizek to rozumiem, że może być walizka byle mała. Hm,, ale jak tu się zapakować w mała walizkę (czy torbę) na cały tydzień skoro do tego, czytałam że tam wszystkie ciuchy po jednym safari są czerwone?
        Do tego zabrać pewno trzeba wszystkie kosmetyki (żel ,szampon, mydło...) bo pewno na miejscu nie ma. A już na pewno się nie kupi. Lekko nie będzie?
        Zbieram tez opinie na temat butów i długich rękawów. Biuro sugeruje tylko zakryte buty i tylko długi rękaw. Koniecznie?
        I jeszcze pytanie o prozę życia. Przejazdy bywają długie. A jak wygląda sprawa z toaletami na trasie?
        • Gość: gość Re: Objazdówka Keni z Rainbow-kilka pytań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.14, 15:54
          Witam,
          na safari nie pije się dużo (nie wysiadamy z samochodów:)), w restauracji można wodę kupić. Lepiej zabrać miękką torbę. Nie wiem czy wszystkie kosmetyki trzeba zabierać. Ja kupuję turystyczne w małych opakowaniach. Ubrania po safari nie są czerwone, ale trzeba przecież zmienić. Ja z mężem spokojnie zapakowałam się w jedną torbę; walizki zostały w hotelu. Na safari miałam sandały sportowe, ale byli też w klapkach. Z samochodów się nie wysiada, tylko na postojach. Długi rękaw na wieczory i ranki (ja zawsze zabieram polar)
          Toalety są, ale nie podczas safari w parkach (była tylko w Amboseli - odważni korzystali ;)), dlatego mała butelka wody :)
          Zazdroszczę wyjazdu. Chciałabym pojechać jeszcze raz .... może kiedyś Kenia i Tanzania.
          Jeśli masz jakieś pytania, to pisz.
          Pozdrawiam
          • belfer33 Re: Objazdówka Keni z Rainbow-kilka pytań 07.11.14, 12:34
            Cieszę się, że ktoś zagląda tu w temacie Kenii. A pytania u mnie pojawiają się zawsze, bo jadę w nieznane rejony a pcha mnie tam właśnie ...ciekawość:)
            Więc jeszcze kilka pytań.
            1. Już w katalogu biuro informuje, że będą długie przejazdy (7godz). Czy te przejazdy (czyli nie na safari) realizowane są normalnym, klimatyzowanym autobusem z całą grupą? Są bardzo uciążliwe? Podobno jakość dróg jest fatalna. Zatrzymywać się pewno będziemy "na toalety" :), ale tak poza tym to udaje się pilotowi znaleźć jakieś ciekawostki po drodze?
            2.Ponieważ następnego dnia po przylocie już wyruszamy w trasę, gdzie raczej nie ma bankomatów czy kantorów to ile pieniędzy wymienić? Wiem że to sprawa bardzo indywidualna to może po prostu napisz ile Ty wymieniałaś i na co wydalałaś?
            3.Na prawdę trzeba płacić każdemu kogo chcę sfotografować?
            4. A jak z zasięgiem komórek w PN?
            5. Na samo safari podobno jedzie się raniutko (6.00 -8.00) i po południu (16.00-18.00). A co z pozostałym czasem? Błogie lenistwo z książką czy organizowane są jakieś atrakcje?
            4.Ciągle nie czuję sprawy bagaży. Pani w biurze tłumaczyła, że maja być miękkie walizki bo łatwiej jest je przywiązać linami na dachu auta. To jak to jest ? Bagaże jadą na dachu przywiązane linami czy w jakimś normalnym bagażniku? Może warto kupić ochraniacz na walizkę?

A w ogóle to kiedy byłaś i na jakiej trasie? Jakieś ulewy? Komary?
            Na razie tyle :) Pozdrawiam
            • kierowniczka_na_dzielni Re: Objazdówka Keni z Rainbow-kilka pytań 07.11.14, 14:56
              Świetnie, że pojawił się ten wątek, bo też wyjeżdżam na Kenię Classic. Z tego co się dowiedziałam, to tak, walizka nie powinna być plastikowa, a do samochodu, wiadomo, jakiś plecak. Drogi ponoć różne, ale nie są najgorsze (byłam z Rainbow w Wietnamie i mieliśmy jeden dłuższy przejazd autokarem, tak to dopiero zabawa na tych drogach). Ale w zasadzie takie przejazdy na takich wyjazdach moim zdaniem same w sobie są atrakcją. To będzie moje pierwsze safari, więc też jest wielką niewiadomą, ale nie mogę się doczekać.
              • anetad69 Re: Objazdówka Keni z Rainbow-kilka pytań 07.11.14, 21:08
                Byliśmy na 2-innych wycieczkach w Kenii : Afryka dzika z Itaki i Powitanie z Afryką z RT - to 3-dniowe safari + odpoczynek , ale postaram się co nieco wyjaśnić.
                - busy-jeppy mają mało miejsca na bagaż , a bagaż nie jechał na dachu , tylko z tyłu za siedzeniami ( na dachu tylko z lotniska - to był bus ). Te na safari maja podnoszone dachy , więc nie może na nich być bagaży. Jeździ się cafe safari jednym - na trasach przejazdowych nie zmienia się ich na autokar.
                - jeśli grupa jest duża - jedzie kilka jeppów, spotykacie sią na posiłki i nocleg.
                - jesli masz wykupiony dodatkowy tydzień - zapytaj o możliwość pozostawienia części bagażu w hotelu ( nam sami to zaproponowali).
                - w jednym jeppie jedzie max 6 osób + kierowca
                - co do wody - podczas safari jedna butelka wystaczy ( tak jak wyżej pisano - nie kuś pęcherza)
                - w lodgach pij ile chcesz ( na to potrzebne pieniądze). Posiłki przyzwoite.
                - pamiątki - to głównie wyroby z drewna - my kupowaliśmy w Mombasie ( w szałasach gdzie są wyrabiane ) oraz u Masajów , ale przy wjazdach do parków ( cena zależy od Twoich umiejętności).
                - przejazdy miedzy parkami to droga i przydrożny krajobraz + postoje z toaletami .
                - safari rano , potem zazwycaj przejazd do kolejnego parku - lunch, safari - nocleg- śniadanie - przejazd do kolejnego parku -... nie ma czasu na nudę
                - kosmetyki - ogranicz do min
                - ubrania - na wieczór i ranek długi rękaw ( ze wzgledu na komary - a nie temperaturę)
                - repelenty, do rozważenia antymalaryki ( o tym mowa na wielu forach)
                - nocleg w Amboseli - namioty pod Kilimadżaro - bajka.
                Pytaj o konkrety . Pozdrawiam Aneta

• anetad69 Re: Objazdówka Keni z Rainbow-kilka pytań 07.11.14, 21:29
                  I jeszcze widze pyt:
                  - zasięg tk - czasem sie tracił , ale wracał :)
                  - zdjecia można robić , jeśli robisz to w przyzwoity sposób , pytasz o możliwoś itp- nie ma problemu
                  - w wioskach Masajów robiliśmy bardzo dużo ...
                  - co do zdjęć z safari- zobacz trip4cheap wątek Kenia - to bardzo wiele wyjaśnia.
                  I nie martw się - będzie bajecznie . Wrzuć na luz a Kenia Cie zachwyci.
                  Wybrzeże jest wnie urokliwe. My jeszcze mamy zamiar tam wrócić.
                • kierowniczka_na_dzielni Re: Objazdówka Keni z Rainbow-kilka pytań 09.11.14, 13:11
                  Aneta dzięki za opis, bardzo pomoże. Powiedz mi jeszcze, czy ubieranie się w długi rękaw jest konieczne? Nie wyobrażam sobie tego przy tej temperaturze. Czy afrykańskie komary są bardziej uciążliwe? Czy zabrałaś jakiś skuteczny środek na komary? (ja w Norwegii podczas plagi komarów używałam muggi, ale nie tej najmocniejszej i na niewiele się to zdawało).
                  • Gość: Szmajzerka Re: Objazdówka Keni z Rainbow-kilka pytań IP: *.dynamic.chello.pl 09.11.14, 22:19
                    Lecę 17.01. na Kenia Classic. Leci może ktoś jeszcze w tym terminie?

Z opinii osoby, która uczestniczyła w objeździe: przyzwoite jedzenie w ilościach absolutnie wystarczających i świetny nocleg 2 dnia wycieczki. Komary ponoć nie dawały aż tak bardzo w kość, ale to pewnie zależy od pory roku, a ona była w kwietniu.
                    • anetad69 Re: Objazdówka Keni z Rainbow-kilka pytań 10.11.14, 22:51
                      Długi rękaw tak- ale cieniutki. tylko przed komarami. Choć nie było ich zbyt wiele. Nie słychać bzyczenia- są podstępne : )
                      Wieczory baaaaardzo przyjemne.
                      My też mieliśmy mugge i brosa- nawet działały.
                      • Gość: PAULA Re: Objazdówka Keni z Rainbow-kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.14, 17:34

Witaj , 24 .01.2015 wybieramy się na Powitanie z Afryką z RT , jedziemy 1 raz, czy jakieś szczepienia , leki malarone , na komary co najlepiej wziąść ,. A jak sam lot , długi ? bez zastrzeżeń ile trwa .Jedziemy z wypoczynkiem , w jakim hotelu byłaś ? do polecenia może coś , będę wdzięczna PAULA
                        • belfer33 Re: Objazdówka Keni z Rainbow-kilka pytań 22.11.14, 12:14
                          Czy jest możliwość przedłużenia ostatniej doby w hotelu w Mombasie? Wygląda na to, że wylot jest wieczorem a więc miło byłoby mieć do dyspozycji pokój do samego wylotu. Czy jednak bezwzględnie trzeba wymeldować się z pokoju tak jak kończy się doba hotelowa, czyli pewno o 10.00? Czy Mombasa Beach jest faktycznie tak tragiczny, że nawet jedna doba w tym hotelu to porażka?
                          • anetad69 Re: Objazdówka Keni z Rainbow-kilka pytań 23.11.14, 11:01
                            Hej . Juz raz napisłam odp na Wasze pytnia, ale jakoś nie ukazała się ( jakiś błąd ??). Napisze jeszcze raz ( najwyzej będa dwie odp).
                            Paula :
                            1. Szczepienia, antymalaryki, repelenty- ile ludzi tyle odpowiedzi. Niestety musisz sama zdecydować o własnym zdrowiu.
                            2. Lot - dwukrotnie lecieliśmy czarterem , 4 godz do Egiptu, 30-40 min m/lądowanie techniczne , potem ok 5,5 godz do Mombasy
                            - z Itaka to Travel Servis , catering bezpłatny, w Hurghadzie wychodziliśmy z samolotu, toaleta i rozprostowanie nóg

- z RT to Enter Air , caterin płatny, brak możliwości wyjścia z samolotu.
                            Obydwa loty spokojne.
                            3. Hotele : z Itaką dostaliśmy Hotel Bamburi ( 4* z All) - tam nie było możliwości wyboru hotelu, przydzielają sami . Na tyg pobyt wybraliśmy Hotel Baobab ( super)
                            Z RT wybraliśmy przy objazdówce Hotel Reef ponieważ chcieliśmy iść do Parku Halera ( a ś blisko siebie), no i blisko Supermarket . Po objeździe wszyscy trafiliśmy do Kenya Bay - skromny ale na jedną noc ok .

Belfer :
                            W ostatni dzień wykwaterowanie ok 10-tej, ale dali nam inne pokoje ( bez dopłaty - po 4 os 1 pokój , dobraliśmy sie sami), tam zanieśliśmy bagaże, potem prysznic itp aż do wyjazdu
                            Tak robią gdy jakieś pokoje są wolne.
                            Hotel Mombasa - nie byłam w nim , ale Ci którzy byli nie byli zachwyceni, choć przeżyli :) Co tam hotel , głowa do góry - Kenia jest warta wszyskich przeżyć.

Poza tym wycieczka ,,powitanie z Afryką " bardzo fajna , nie wiem jak teraz , ale podczas naszej w Tsavo spaliśmy w Ngulia ( jak u Flinstonów :) ) , a w Amboseli w namiotach w Kimbo ( ubikacja i prysznic też w namiocie, woda wylewała się na pokój ... ale widok na Kilimandżaro - bezcenny ). Pozdrawiam Aneta
                            • Gość: PAULA Re: Objazdówka Keni z Rainbow-kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.14, 23:34
                              Aneta , dzieki serdeczne za wyczerpujace informacje ,jak bede miala cos do zapytania , pozwole sobie napisac do ciebie .pozdrawiam serdecznie
                • asia_balba Re: Objazdówka Keni z Rainbow-kilka pytań 02.12.14, 14:49
                  witam, wybieram się do Kenii na sylwestra, wasze rady wyczerpują mój zasób, cieszę się, ze trafiłam akurat na to forum, ponieważ w biurze niezbyt chętnie udzielają informacji. Macie do polecenia sklep(najchętniej wysyłkowy,ale za to sprawdzony) gdzie moge kupić typowe ciuchy na naszą podróż?
                  • Gość: cis9 Re: Objazdówka Keni z Rainbow-kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.14, 19:42
                    www.tuttu.pl - tam koszule Masquito- Jacka Wolfskina z ochroną przeciw komarom- tak są reklamowane ( nie wiem czy to tylko reklama czy faktycznie komary nie siadają- koszule są czymś nasączone) , ciekawe rzeczy ma sklep 8a - tam można zadzwonić i oni doradzą coś fajnego na Twoje potrzeby.
    • Gość: byś Re: Objazdówka Keni z Rainbow-kilka pytań IP: *.bb.online.no 23.11.14, 19:24
      odnośnie Kenii to w dniu wczorajszym tj 22.11.2014 terroryści porwali zwykły autobus komunikacji międzymiastowej. Podzielili ludzi na wierzących i nie wierzących. Po czym tych drugich rozstrzelali.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka