Dodaj do ulubionych

Własna działalność?

19.07.06, 15:34
Ciekawi mnie na jakich zasadach zatrudnienia pracujecie...Czy jest to umowa
zlecenie,o dzieło czy może najlepiej założyć własną działalność gosp.?
Napiszcie coś więcej!
Obserwuj wątek
    • alessa Re: Własna działalność? 21.07.06, 00:01
      Jak dużo pracujesz i jezdzisz cały rok to bez obaw zakładaj firmę, jest to o
      tyle dobre, że Biuro mmoże zaliczyć do kosztów Twoją usługę.
      Musisz jednak pamiętać o podatku VAT (22%) doliczanego do umówionej kwoty.
      Czasami jest to problem dla Biur.
      Pozdrawiam
      • gdulski Re: Własna działalność? 23.07.06, 00:08
        alessa napisała:

> Musisz jednak pamiętać o podatku VAT (22%) doliczanego do umówionej kwoty.
        > Czasami jest to problem dla Biur.

Dlatego jak założysz firmę możesz pomyśleć też o ryczałcie. Dla
        początkującego "przdsiębiorcy" to nawet dobre rozwiązanie, a biurom wystarczy
        rachunek zwykły, niekoniecznie muszą mieć vatowski. Poza tym pamiętaj że jak
        nigdy nie miałaś firmy to przez 2 lata możesz być na tzw. preferencyjnej stawce
        zus i płacić niecałe 300 zł miesięcznie, a nie ponad 700.

Tylko pamiętaj że przy ryczałcie nie możesz odliczać kosztów od podatku z
        wyjątkiem składki zusowskiej.

Pozdrawiam- Kordian
        www.gdulski.pl
        • turdoradca Re: Własna działalność? 23.07.06, 00:15
          Czołem Kordian!

Zgadzam się z Tobą i z Olą, biura ze smutkiem (że tak delikatnie się wyrażę)
          słuchają o Vacie :@ choć są i te porządne

Natomiast w sumie nic się nie dzieje kiedy ktoś nie może wystawić rachunku, bo
          nawet kiedy jest potrzebny, to zawsze można się zwrócić o pomoc do kolegi :)
          który taki rachunek w imieniu osoby pilotującej wystawi, wypłaci wynagrodzenie
          przez umowę zlecenie na np. 100 zł wynagrodzenia i reszty obowiązkowej diety

Na przykład dla mnie to jest opłacalne, bo jest obrót, a czasem przy zakupach i
          na Vacie się oszczędza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka