agnieszkaroma 19.07.06, 15:34 Ciekawi mnie na jakich zasadach zatrudnienia pracujecie...Czy jest to umowa zlecenie,o dzieło czy może najlepiej założyć własną działalność gosp.? Napiszcie coś więcej! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alessa Re: Własna działalność? 21.07.06, 00:01 Jak dużo pracujesz i jezdzisz cały rok to bez obaw zakładaj firmę, jest to o tyle dobre, że Biuro mmoże zaliczyć do kosztów Twoją usługę. Musisz jednak pamiętać o podatku VAT (22%) doliczanego do umówionej kwoty. Czasami jest to problem dla Biur. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gdulski Re: Własna działalność? 23.07.06, 00:08 alessa napisała: > Musisz jednak pamiętać o podatku VAT (22%) doliczanego do umówionej kwoty. > Czasami jest to problem dla Biur. Dlatego jak założysz firmę możesz pomyśleć też o ryczałcie. Dla początkującego "przdsiębiorcy" to nawet dobre rozwiązanie, a biurom wystarczy rachunek zwykły, niekoniecznie muszą mieć vatowski. Poza tym pamiętaj że jak nigdy nie miałaś firmy to przez 2 lata możesz być na tzw. preferencyjnej stawce zus i płacić niecałe 300 zł miesięcznie, a nie ponad 700. Tylko pamiętaj że przy ryczałcie nie możesz odliczać kosztów od podatku z wyjątkiem składki zusowskiej. Pozdrawiam- Kordian www.gdulski.pl Odpowiedz Link Zgłoś
turdoradca Re: Własna działalność? 23.07.06, 00:15 Czołem Kordian! Zgadzam się z Tobą i z Olą, biura ze smutkiem (że tak delikatnie się wyrażę) słuchają o Vacie :@ choć są i te porządne Natomiast w sumie nic się nie dzieje kiedy ktoś nie może wystawić rachunku, bo nawet kiedy jest potrzebny, to zawsze można się zwrócić o pomoc do kolegi :) który taki rachunek w imieniu osoby pilotującej wystawi, wypłaci wynagrodzenie przez umowę zlecenie na np. 100 zł wynagrodzenia i reszty obowiązkowej diety Na przykład dla mnie to jest opłacalne, bo jest obrót, a czasem przy zakupach i na Vacie się oszczędza Odpowiedz Link Zgłoś