plavusa 27.07.06, 22:10 Zakładając, że ma się dzieci i trzeba na czas nieobecności zapewnić im przynajmniej częściowo opiekunkę? Czy jest to raczej zawód dla młodych, bez zobowiązań lub praca dorywcza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
turdoradca Re: Czy z tego da się wyżyć? 28.07.06, 00:50 Trudne pytanie: i tak i nie - bo to i praca sezonowa - bo to i płaca nawet dla niektórych zaskakująca np. 15 dni=3750 netto przy stawce 250 za dzień - bo to i ciągle poza domem bo i można przytaczać wiele argumentów za i przeciw Odpowiedz Link Zgłoś
asia.puck Re: Czy z tego da się wyżyć? 05.08.06, 21:19 Hey, też mam taki sam problem...i nie wiem co zrobic, mam mozliwosć podjęcia pracy pilota do wrzesnie, nie mam kursu jeszcze, nie znam języka- pewnie sie z czasem naucze, czy norweski jest trudny? Mam na razie państwowa stałą prace nie potrafie sie zdecydowac, bardzo mnie fascynuje ta praca, wiem,że napewno daje duzo satysfakcji...ale te luki przebywania w domu...czy kurs da sie przezyc, czy jest tak trudno? jak było z Twoimi początkami? Odpowiedz Link Zgłoś
pilot_poz Re: Czy z tego da się wyżyć? 28.07.06, 13:02 No trudno mi się nie zgodzić z Piotrem :) Wyzyć się da, odłozyć co-nieco też, choć łatwo (szczególnie w 1 roku) nie jest. Pamietaj o jednym : oprócz normalnych zaróbków (tych na umowę i tych pod stołem) masz zapewnione (z reguły...) utrzymanie przez ileś dni w roku, słowem w domu wydajesz sporo mniej na prąd, gaz, wodę, żarcie itp. Choć z drugiej strony : mapy, przewodniki.... Ale (jak dla mnie) ogólnie na plus ;) Rafał Odpowiedz Link Zgłoś
alessa Re: Czy z tego da się wyżyć? 29.07.06, 00:32 Ja pracuję już 10 lat i dalej jestem zafascynowana tym zawodem, ale .... to wszystko zależy od tego czego chcemy, czy tylko sezonowej pracy ???? czy poświęcamy się w całości turystyce ???? Można dobrze żyć za to co się zarobi. Odpowiedz Link Zgłoś
plavusa Re: Czy z tego da się wyżyć? 29.07.06, 21:54 DZiękuję za odpowiedz! Nastawiliście mnie pozytywnie. Poważnie myślę o kursie. Dzieci rosną, muszę zacząć zarabiać a jednocześnie chcę robić coś ciekawego. jestem po geografii i filologii chorwackiej. Znam kilka języków. Myślę, że mam szansę. I chętnie pobędę poza domem:))) Odpowiedz Link Zgłoś
plisow Re: Czy z tego da się wyżyć? 30.07.06, 20:58 Cześc ten tydzień miałem wolny, pierwszy od kwietnia, jeśli potraktujesz ten zawód poważnie to można z tego wyżyć i to nawt na dobrym poziomie. około 6 miesięcy intesywnej pracy, nastepnie wolne i realizowanie własnych pomysłów,początki jak wszędzie trudne a czasem bolesne, Pozdrawiam Piotr Odpowiedz Link Zgłoś