bolo.1 29.05.08, 16:15 Witam,mam pytanie do pilotów którzy znają Żółkiew,jadę tam z grupą turystów na 1dzień,co najbardziej interesującego mógłbym im zaproponować do zwiedzenia w tym miasteczku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mpabijan Re: Żółkiew 30.05.08, 09:41 zamek, kościół...mozna też popatrzeć jak tam jeżdżą samochodami... Odpowiedz Link Zgłoś
pyszna10 Re: Żółkiew 30.05.08, 12:37 W Żółkwi nie da się zgubić - parkuje się na rynku przed Zamkiem obok Kościoła św Wawrzyńca. Od grupy opłata 20hrywien - za udostępnienie miasta do zwiedzania (czy coś w tym stylu), za to parking bezpłatnie. Pani sprzedająca "bilet" może otworzyć synagogę, która jako jedyny obiekt nie jest na rynku tylko jakieś 5 min od niego po przeciwnej stronie zamku (polecam mapkę z dowolnego przewodnika) W kościele oprowadza proboszcz i zbiera "cołaska" - cegiełki na odbudowę 20 h za fotografowanie:) Między zamkiem a kościołem toaleta - płatna, ale nie najgorsza jak na ukraińskie standardy. Odradzam wyjazd autokarem przez bramę w murach miejskich - jest bardzo wąsko na znaku chyba >2,7<. Lepiej wjechać i wyjechać z miasteczka tym samym zjazdem - pierwszym jadąc od Lwowa. Odpowiedz Link Zgłoś
pyszna10 Re: Żółkiew 30.05.08, 12:39 A i wejście na zamek płatne - 1h a w środku muzeum zamknięte zazwyczaj i straszny bałagan na placu, remont, wykopy, śmieci.... brrr z zewnątrz dużo lepiej to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo.1 Re: Żółkiew 30.05.08, 14:22 Dzięki Wielkie za pomocne informacje,trzymajcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
free-znowak Re: Żółkiew 30.05.08, 20:31 O zamku, rynku, wc, kolegiacie św.Wawrzyńca - w pełni potwierdzam. Ostrożnie z synagogą, bo jest w opłakanym stanie i nawet przez zawilgocenie i zagrzybienie nie nadaje się do remontu, nie mówiąc już o zwiedzaniu. Przez Bramę Krakowską nasze standardowe (12tki) "karoce" przechodzą! - Przechodzi Bova, Neoplan, Mercedes... inne nie wiem. Dodał bym cerkiew Bazylianów - zwłaszcza trafić pod koniec nabożeństwa - jest co zobaczyć! Razem z farą (św. Wawrzyńca)i rynkiem tworzą w niedzielne przedpołudnie żywy ekumeniczny folklor. Troszkę wcześniej - od strony Lwowa - stoi "mauzoleum Sobieskich" Kościół Dominikanów ufundowany przez matkę Jana III (obecnie cerkiew grekokatolicka). Odpowiedz Link Zgłoś