Gość: Niki IP: 217.99.1.* 26.01.02, 22:46 Czy łatwo jest dostać takową? Czy ktoś przeszedł pomyślnie przez rozmowę z konsulem? Bede wdzięczna za wszelkie informacje Niki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: f Re: Wiza do USA IP: 212.160.114.* 26.01.02, 23:51 Gość portalu: Niki napisał(a): > Czy łatwo jest dostać takową? Czy ktoś przeszedł pomyślnie przez rozmowę z > konsulem? Wizy sa rozne... jak bilety. Mysle ze chodzi Ci o turystyczna. Jesli tylko potrafisz udokumentowac ze masz do czego wrocic (najwazniejsze sa zarobki, stala praca...) to nie ma z tym zadnego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzj Re: Wiza do USA 27.01.02, 12:26 a jestes studentem? jesli tak to nie powinno byc problemu, i ponoc wazne jest miec nastwawienie, ze ci na niej nie zalezy... bo mi na serio nie zalezalo i dostalem, bylem na 4 roku studiow, w 2000 w maju dostalem, jak na rozmowe jechalem zapomnialem sobie dowodu osobistego, moglem jeszcze wrocic po niego, ale...nawet sie cieszylem (powaga) ze nie dostane--no i dostalem, a ze soba mialem dyplom licencjata, indeks, legitke, bo zaocznie kontynuacja na mgr zarobki rodzicow..firme maja, no i ze ja u nich rabotajetsa..i panie tylko na dyplom popatrzyla i spytala co chce robic w USA--ZWIEDZAC! o3wista Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agentka Re: Wiza do USA IP: 217.99.1.* 27.01.02, 19:54 Problem jest jezeli nie jestes studentka, masz 20-35 lat, jestes samotna i nie masz wystarczajacych dochodów. A w przypadku tych ostatnich próg jest dość wysoki, bo ok. 3-4 tys/ miesięcznie (netto). Liczy się również staż pracy, co jest dużym utrudnieniem dla młodych osób, no bo jaki staż pracy może mieć osoba w wieku 20 lat? Starałam sie o wizę dwukrotnie. Raz, mając 22 lata. Pracowałam jako asystenka dyrektora, miałam pensję ok. 2,3 tys (netto), co i tak było pensją dość wysoką jak na asystentkę, oczywiscie. Ale dla konsulatu było to zbyt mało. Nie przekonywał ich też fakt że mam własne mieszkanie (kawalerka) i niezły samochód (Megankę). Odprawili mnie z kwitkiem. Podobno moja systuacja materialna była zbyt słaba, poza tym miałam niewielki staż pracy. Drugi raz w zeszłym roku, mając 25 lat. Moja sytuacja materialna poprawiła się, zarabiam ok. 6-9 tys. (netto) miesięcznie, prowadzę działalnośc gospodarczą, a kilka miesięcy przed rozmową w konsulacie zostałam wspólnikiem w spółce akcyjnej, której zostałam również członekiem zarządu. To przekonało konsula. Cała rozmowa trwała 3 minuty i dostałam wizę na 10 lat. W przyszłym miesiącu jadę zwiedzać USA. Wzdłuż i wszerz. Czekałam przecież na to tak długo... Aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: Wiza do USA IP: *.bielsko.dialog.net.pl 27.01.02, 20:44 to super, ja tylko w NYC bylem, super miasto ale MUSISZ isc i to nie raz, na jakies imprezy!! takie party jakie tam sa to...:) polecam klub Sound Factory, bylem tam 2 razy, i MUSISZ isc do AMNH-american museum of natural history, na film w systemie IMAX o kosmosie-SUPER pzdr, bon voyage! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 517 Re: Wiza do USA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.02, 12:51 jesli rzeczywiscie chcesz zwiedzac, to dostaniesz. Usmiechaj sie, bedz pewna siebie, miej papiery itp, a bedzie ok. (dostalem wize majac 18 lat, mowiac ze lece zwiedzac -w rzeczywistosci tak bylo - dli mi bez problemow. tak w ogole to wejdz na podforum "USA i Kanada" Odpowiedz Link Zgłoś
dowgird Re: Wiza do USA 28.05.02, 10:11 Czy trzeba mieć wykupioną jakąś wycieczkę, czy pytają o szczegóły np. dotyczące biura turystycznego itp...? Odpowiedz Link Zgłoś