gafron1 05.06.09, 23:08 Poszukuję przewodnika miejscowego w Bergen(z jęz.polskim) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smerv Re: Przewodnik po Bergen 06.06.09, 08:57 A po co? Można się nauczyć - www.visitbergen.com/default.asp? sp=GB&p=27&layout=4&intro=1542_3&list=@ht$426@ht$757&bhcp=1. Jeszcze trochę innych źródeł też się znajdzie. Dla pilota obeznanego z ogólną geografią i historią powszechną to sympatyczne i niezbyt wielkie miasto (250 tys. dusz z grubsza) nie powinno stanowic problemu. Nie mówiąc już o magistrach turystyki, a tych teraz na pęczki. A jeśli już cierpisz na nieuleczalną awersję do nauki, to jest tam link: Bergen Guide Service. Odpowiedz Link Zgłoś
pptys Re: Przewodnik po Bergen 06.06.09, 09:47 Smerv ale ty złośliwy/złośliwa / jesteś ! Mniej jadu od rana . Może gofron obawia się tylko łapanki na lewych przewodników ? Gofron - Bergen to łatwe miasto do poruszania się nawet pierwszy raz Pokaż turystom 17 domów drewnianych należących do kupców / 300letnie- wpisane na listę dziedzictwa/, targ rybny , port , twierdzę , oceanarium /wszystko blisko siebie /.Możesz ich wywieźc kolejką linową lub kolejką terenową na otaczające Bergen wzgórza . W 2008 miałem dwie objazdówki po Skandynawii - kontrolerów takich jak w Pradze , Wiedniu ,czy Italii nie spotkałem .Udanego pilotażu po Skandynawii- pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Przewodnik po Bergen 06.06.09, 12:40 Większość krajów jest normalna pod względem wolności świadczenia usług. Praga, Włochy i Wiedeń (głównie za sprawą działających tam naszych rodaków) to niechlubne wyjątki. Jeszcze Grecja, która strzeże monopolu miejscowych. Należałoby raczej pisać o lewej łapance (bo niezgodnej z unijnym prawem) na legalnych przewodników (bo posiadających uprawnienia wydane w jednym z unijnych krajów) Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Przewodnik po Bergen 06.06.09, 12:44 A trochę mi się żółć zagotowała, bo przecież wiadomo, że szukać polskojęzycznego przewodnika w bądź co bądź drugorzędnym norweskim mieście, to zadanie jeszcze bardziej karkołomne, niż znalezienie polskiego obywatela, który uczciwie i z chęcią płaci wszystkie podatki. Ale podejście autora postu jest takie - dajcie mi na talerzu, bo inaczej będę musiał się sam przygotować. Może się mylę - oby. Odpowiedz Link Zgłoś
gafron1 Re: Przewodnik po Bergen 07.06.09, 21:31 Dzięki za bezcenne rady.Znam to miasto,ale grupa życzy sobie przewodnika miejscowego,a 2 przewodników z polskim znalazło sobie inne stałe zajęcie,a na tłumaczenie szkoda czasu.Oczywiście będę musiała zrobić to sama.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Przewodnik po Bergen 08.06.09, 09:53 W takich przypadkach trzeba powiedziec ludzim, bez fałszywej skromności "nie czuję się niekompetentna, a jak będzie, to sami Państwo ocenią". Powodzenia. Jeśli ci polskojęzyczni przewodnicy znaleźli sobie inną pracę, to nie ma czego żałować. Prawdopodobnie ich jedyną zaletą było to, że mówią po polsku. Sama oprowadzisz lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś