Dodaj do ulubionych

Dolny Śląsk. Koleją Doliny Bobru

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.12.09, 10:42
wazne aby podkreslic to z cala moca - polaczenie to istnieje tylko dzieki
alternatywie wobec PKP !! Obsluguja je Koleje Dolnoslaskie - bowiem dla PKP
jest ono deficytowe ! Cieszmy sie ze mozemy z niego skorzystac - no i
KORZYSTAJMY wspomagajac konkurencje na polskich torach !!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Ryval Dolny Śląsk. Koleją Doliny Bobru IP: *.aster.pl 06.12.09, 11:30
      Piękna trasa kolejowa,100-u letnia,bardzo malownicza,została opisana
      w książce wydanej przez Archiwum-System w Jeleniej Górze.Niestety
      nakład 500 egz.jest niedostępny,na allegro znalazły się jedynie 3
      egzemplarze.Dla kogo ten nakład?Czy normalny człowiek nie ma prawa
      kupić sobie w księgarni książki,która go interesuje?To temat do
      dyskusji!!!
    • Gość: kretko Re: Dolny Śląsk. Koleją Doliny Bobru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.09, 12:08
      Gość portalu: MK napisał(a):

> wazne aby podkreslic to z cala moca - polaczenie to istnieje tylko dzieki
      > alternatywie wobec PKP !! Obsluguja je Koleje Dolnoslaskie - bowiem dla PKP
      > jest ono deficytowe ! Cieszmy sie ze mozemy z niego skorzystac - no i
      > KORZYSTAJMY wspomagajac konkurencje na polskich torach !!!!!!!!!!!!!!

Nie siej dezinformacji. Połaczenia obsługiwane są przez PKP PR, ale za pieniądze samorządowe. Koleje Dolnosląskie to Wałbrzych - Kłodzko i Kamieniec - Legnica

Co do samej linii - niesamowita ;)
      • Gość: mek naprawde ? to polecam nowy rozklad jazdy ;) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.12.09, 12:27
        chyba ze dla Ciebie ta rekomendacja turystyczna jest wazna tylko do 13-stego
        grudnia :)
        • Gość: kasia Re: naprawde ? to polecam nowy rozklad jazdy ;) IP: *.toya.net.pl 06.12.09, 12:41
          Mam rodzinę we Wleniu. Piękne miasteczko, piękne widoki, piękna trasa.
          • Gość: Marcin Ziemie niemieckie IP: 81.219.183.* 06.12.09, 13:17
            No fakt ładne te tereny, rdzennie niemieckie. Polska takie ma do nich prawo, jak Ukraina do Lwowa, a Rosja do Królewca vel Kaliningradu.
            • Gość: mek trza bylo nie rozpoczynac wojny IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.12.09, 13:28
              tereny fakt piekne - ale czy hitler bral to pod uwage ze jak przegra to beda go
              chcieli ukarac ?
        • Gość: jeleniogórzanin Re: naprawde ? to polecam nowy rozklad jazdy ;) IP: *.wroclaw.mm.pl 06.12.09, 13:52
          Koleje Dolnośląskie mają obsługiwać tę linię od nowego rozkładu jazdy, jak na razie są to jeszcze Przewozy Regionalne. Smutne, że wraz z wejściem nowego rozkładu jazdy pociągów zostanie ograniczona liczba połączeń kolejowych z Jeleniej Góry do Lwówka (z 5 do 3) i zwiększony o ok. 20 min. czas jazdy. Jak piękna i ważna jest to linia (zarówno dla mieszkańców, jak i turystów) świadczy determinacja mieszkańców, którzy aktualnie organizują akcję mającą na celu zakup z własnej kieszeni podkładów kolejowych dla PLK, aby poprawić stan linii i zwiększyć prędkość pociągów. Duże brawa dla starosty lwóweckiego Artura Zycha, który bardzo angażuje się w problemy tej linii i to głównie dzięki niemu trasy tej jeszcze nie zaorano.
          • Gość: mek KD i tak sa w pewnym sensie wybawicielem IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.12.09, 14:22
            tej linii. Po predkosci naprawy przez PLK odcinka za Wleniem - z powodu
            obsypania sie skarpy - monza bylo domniemywac ze ten odcinek chca jak zwykle
            uwalic. Chwala samorzadom i samorzadowcom z Lwowka jak i Szklarskiej Poreby.
            Niech ich przyklad pokaze ze kolej jest nie tylko rentowna ale i mozna na niej
            opierac dlugofalowe projekty turystyczne
            • Gość: jeleniogórzanin Re: KD i tak sa w pewnym sensie wybawicielem IP: *.wroclaw.mm.pl 06.12.09, 14:32
              Czy wybawicielem, to się jeszcze okaże. Znając obsługę połączeń przez KD na innych liniach (częste awarie szynobusów i odwoływanie pociągów, spóźnienia, konieczność kupowania osobnego biletu przy przesiadaniu się z innych pociągów, mała ilość taboru), nie wiadomo, czy ta zmiana wyjdzie na dobre tej linii. Możliwe, że to właśnie mała liczba szynobusów KD zadecydowała o ograniczeniu liczby połączeń od nowego rozkładu jazdy. A remonty torowiska dalej będzie robić PLK, więc tu nic się nie zmieni.
              • Gość: kretko Re: KD i tak sa w pewnym sensie wybawicielem IP: 89.174.38.* 07.12.09, 07:55
                Gość portalu: jeleniogórzanin napisał(a):

> Czy wybawicielem, to się jeszcze okaże. Znając obsługę połączeń przez KD na inn
                > ych liniach (częste awarie szynobusów i odwoływanie pociągów, spóźnienia, konie
                > czność kupowania osobnego biletu przy przesiadaniu się z innych pociągów,

Nie przesadzaj, nie jest tak źle ;)
                Co do biletów, to honorują bilety jednorazowe z PKP PR, więc jak jedziesz osobowym, to sobie będziesz mógł kupić np do Lwówka na jednym blankiecie.
                • Gość: jeleniogórzanin Re: KD i tak sa w pewnym sensie wybawicielem IP: *.wroclaw.mm.pl 07.12.09, 13:13
                  Sęk w tym, że właśnie nie jest najlepiej. Oczywiście cieszę się, że ta firma powstała, ale jazda pojazdami KD to jednak duże ryzyko.

Pierwsze słyszę natomiast, żeby KD honorowały bilety jednorazowe na PR. Jeszcze niedawno jak jechałem, trzeba było kupić osobny bilet. Z czym oczywiście wiązało się sporo niedogodności, np. takich, że nie wszyscy wiedzą, że przy przesiadce powinni dostać adnotację "dalej" i płacą więcej za podróż, niż wynikałoby z ilości kilometrów. Podejrzewam, że ograniczenie liczby kursów do Lwówka to również efekt zmiany firmy i posiadania przez KD zbyt małej ilości taboru.
                  • Gość: jeleniogórzanin Tak skończyły się Koleje Dolnośląske na lwóweckiej IP: *.wroclaw.mm.pl 12.12.10, 03:37
                    Mija właśnie rok czasu od przejęcia obsługi pociągów pasażerskich na Kolei Doliny Bobru przez Koleje Dolnośląskie. Drastyczne pogorszenie oferty, zmniejszenie liczby kursów, ciągłe awarie szynobusów, częsta i niezapowiadana zastępcza komunikacja autobusowa, wieczne spóźnienia, odwołania pociągów, zmniejszenie prędkości szlakowej... tak mieszkańcy wsi i miasteczek położonych wzdłuż linii zapamiętają KD. Efektem zaniedbań jest znaczne zmniejszenie frekwencji w pociągach oraz zawieszenie ruchu pasażerskiego na odcinku Lwówek Śląski - Zebrzydowa. Dzisiaj wszedł w życie nowy rozkład jazdy pociągów 2010/2011. Po roku czasu Koleje Dolnośląskie wycofują się z linii lwóweckiej, na którą ponownie wracają Przewozy Regionalne.

A oto jak wyglądał ostatni kurs szynobusu KD na "nadbobrzance":

"Miałem wraz z czterem znajomymi z Bolesławca i Legnicy wracać pociągiem KD z naszej całodniowej wycieczki do Szklarskiej Poręby, którą mieliśmy skończyć pożegnaniem (turyści, nie "mikole") pociągów na całej długości linii nadbobrzańskiej.

Sytuacja przed odjazdem kuriozalna. O 15:50 pani z kasy Przewozów Regionalnych sprzedając bilet twierdzi, że szynobus pojedzie.

Po chwili z megafonów leci zapowiedź pociągu do Legnicy przez Lwówek. Wchodzimy na peron, tymczasem... obsługa z KD wyprasza z podstawionego szynobusu wsiadających powoli podróżnych do autobusu zastępczego przed dworcem! Twierdząc co ciekawe, że pociąg jest odwołany, bo "szynobus zostaje od tego momentu do poniedziałku wypożyczony PR" (obsługa Harrachova 23:10 we Wrocławiu? Jeśli tak, panie marszałku, d z i ę k u j e m y !).

Idziemy z obsługą pociągu przed dworzec i przez zaspy przedzieramy się do podstawionego małego autokaru prywatnego przewoźnika (nie Batory, prywaciarz, pan J.K.) z Legnicy. Wszystkie miejsca siedzące - 22 - zajęte. Kobieta z jednej z miejscowości po drodze słyszy przy sprawdzaniu biletu przez konduktorkę, że do siebie nie dojedzie - dzwoni po kogoś z rodziny, kto przyjeżdża po nią na trasie, zatrzymuje autobus w jednej z przydrożnych wsi i zabiera. Młodzi ludzie z Wlenia kpią sobie tuż po kontroli biletów, czemu pani konduktor przy odjeździe KKA nie machała lizakiem ani nie gwizdała. Ponoć jeden z Jej kolegów po fachu tak sygnalizował nawet odjazd busa zastępczego.

Ludzie głośno dyskutują, gdy w Jeżowie trzeba wyjść pchać autokar, który zakopał się w drodze na stacyjkę. Zapada decyzja, że na inne przystanki nie zajeżdżamy - tam gdzie się da dojść łatwo z szosy głównej, zachodzi konduktor i zgarnia pasażerów - w praktyce nikogo. Wszyscy w autokarze z sarkazmem cieszą się, że "od jutra wraca PKP" (wiadomo, że mają na myśli PR). Tu mylą jeszcze PKP z PR, ale nikt nie myli PKP lub PR z Kolejami Dolnośląskimi, które ludzie wręcz znienawidzili.

W Lwówku przerwa, w autokarze zostało 10 osób. Ruszyliśmy po 5 minutach przez, uwaga, Gryfów Śląski i Lubań, bo droga była nieprzejezdna. Żadnej obsługi stacji. Choć pani konduktor zaznaczała, że w Zebrzydowie może czekać sporo ludzi, ostatecznie tam nie zajechaliśmy.

W Nowogrodźcu przystanek dla wysiadających w centrum. Niedobrze, bo ktoś czekał na stacji. Człowiek dostał się na własną rękę do Bolesławca, gdzie spotkała go konduktorka, która wyszła do poczekalni po podróżnych. Mężczyzna miał słuszne pretensje, że akurat tutaj dowiedział się, że przez Nowogrodziec komunikacja zastępcza jednak jechała. Jak konduktorka dowiedziała się chyba na dworcu, z którejś z nieobsłużonych stacji były też telefony z pretensjami.

4 osoby z JG wysiadły w Bolesławcu, tyle samo tu wsiadło. Oprócz nas do Legnicy jechała jeszcze jedna osoba. Przystanku w Chojnowie nie było. Dojechaliśmy do Legnicy o 20:00.

Tak skończyły się Koleje Dolnośląskie na linii lwóweckiej.

Pasażerom z Żar i Żagania do Legnicy gratuluję, że zostaną Wam jeszcze pociągi międzynarodowe PR - jak tym ze Zgorzelca przed rokiem. Podróżnym z linii Węgliniec - Żary można już tylko współczuć."

Autor relacji: morpheo; źródło: infokolej.pl/viewtopic.php?p=167751#167751

Więcej na temat ostatniego roku na linii lwóweckiej pod władaniem KD w tym i innych wątkach na forum infokolej.pl.
        • Gość: kretko Re: naprawde ? to polecam nowy rozklad jazdy ;) IP: 89.174.38.* 07.12.09, 07:56
          Gość portalu: mek napisał(a):

> chyba ze dla Ciebie ta rekomendacja turystyczna jest wazna tylko do 13-stego
          > grudnia :)

:)
          Odnosiłem się tylko do czasu teraźniejszego użytego przez wątkotwórcę.
    • Gość: j-s. Dolny Śląsk. Koleją Doliny Bobru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.09, 13:53
      Jechałam tą trasą, bardzo malownicza i piękna. Wspominam tą wyprawę
      szczególnie miło.
      • radocha1 Re: Dolny Śląsk. Koleją Doliny Bobru 06.12.09, 14:28
        To pikuś!!!
        A dolina bobra mojej sąsiadki...!!!
        Jechałem tą trasą, bardzo malownicza i piękna.
        Wspominam tą wyprawę
        szczególnie miło.

• radocha1 Re: Dolny Śląsk. Koleją Doliny Bobru 06.12.09, 14:30
        Gość portalu: j-s. napisał(a):
        > Jechałam tą trasą, bardzo malownicza i piękna. Wspominam tą wyprawę
        > szczególnie miło.

Ja też.
        Jechałem tą trasą parę razy, bardzo malownicza i piękna. Wspominam
        te wyprawy szczególnie miło.
        W dolinę bobra sąsiadki.

• dorota.k2 Dolny Śląsk. Koleją Doliny Bobru 06.05.10, 20:45
      pięknie tam :) i pomyśleć, że do tej pory Śląsk kojarzył mi się prawie
      wyłącznie z przemysłem... W tym roku tam jedziemy na tydzień, myślę, że będzie
      fajnie, szukam teraz ciekawych miejsc do zobaczenia :)
      trafiłam na pasjonautów, widzieliście tą stronę? www.pasjonauci.pl/
      • sparkle_breeze Re: Dolny Śląsk. Koleją Doliny Bobru 17.05.10, 00:24
        A i owszem, mnie też się tamte rejony dość jednoznacznie kojarzyły :)
        Stronka co prawda promuje woj. Śląskie, a nie Dolny Śląsk, ale jednak
        pozwala przekonać się, jak inne są wyobrażenia mieszkańców innych
        województw w porównaniu z faktycznymi atrakcjami, jakie można znaleźć
        na południu Polski :)
        • dorota.k2 Re: Dolny Śląsk. Koleją Doliny Bobru 21.05.10, 10:49
          otóż to... grunt, że zmienia punkt widzenia, wcześniej nie pomyślałabym o
          Śląskim jako o kierunku wakacji :)
          • sparkle_breeze Re: Dolny Śląsk. Koleją Doliny Bobru 23.05.10, 23:39
            Bo to jest ten podstawowy problem i to nie tylko Dolnego Śląsku, ale
            też Śląskiego, że mało kto bierze pod uwagę te okolice planując
            wyjazdy... A przecież wystarczy poszperać w necie, żeby się przekonać o
            atrakcyjności tych rejonów :)
            • dorota.k2 Re: Dolny Śląsk. Koleją Doliny Bobru 27.05.10, 14:33
              no tak, region bardzo niedoceniany... co do szperania w internecie to mogę Wam
              polecić kilka ciekawych stron... ogólnie o śląskim...
              go silesia!
              pasjonauci polecają Śląskie
              śląska kuchnia
              Nie
              mamy tu trawy z betonu i kominów zamiast drzew
              • sparkle_breeze Re: Dolny Śląsk. Koleją Doliny Bobru 30.05.10, 23:51
                Oooo, bardzo fajne linki :) Dzięki wielkie, z chęcią sobie poczytam :)
                Zwłaszcza przepisy kuchni śląskiej mnie zainteresowały :D
                • dorota.k2 Re: Dolny Śląsk. Koleją Doliny Bobru 06.06.10, 13:44
                  mnie szczególnie to danie zainteresowało ;)
                  knedlik.pl/blog/index.php/2010/05/23/pasjonauci-goscinne-gotowanie-piwna-polewka-i-polesniki/
                  moja druga połówka pewnie będzie zachwycona ;)
                  • sparkle_breeze Re: Dolny Śląsk. Koleją Doliny Bobru 07.06.10, 00:36
                    Ahaha :D Mój też to uwielbia :D Bo już wypróbowałam ten przepis :)
                    Świetnie smakuje :) Polecam z przyprawami korzennymi na słodko :) No i
                    jest świetnym wstępem do wycieczki do któregoś z browarów w Śląskim :)
                    W końcu Żywiec i Tychy się zasłużyły w tej dziedzinie ;)
                    • dorota.k2 Re: Dolny Śląsk. Koleją Doliny Bobru 15.06.10, 16:05
                      oba browary są chyba na Szlaku Zabytków Techniki, więc na pewno z tych dwóch
                      miejsc będziemy mieli pieczątki do dowodu rejestracyjnego, oby tylko udało nam
                      sie do końca czerwca tam pojechać ;)
                      • sparkle_breeze Re: Dolny Śląsk. Koleją Doliny Bobru 05.07.10, 12:03
                        Oj są są ;) Na pewno będzie się podobało :D Oba browary są na serio
                        fajnymi miejscami do zwiedzania, bo niby i to browar i to browar, a
                        jednak sporo się różnią :) Szlak obfituje wręcz w tego typu atrakcje. A
                        na Industriadzie można było nawet domowych piwek popróbować, więc mam
                        nadzieję, że w przyszłym roku, też będzie tak super :D
    • Gość: (gość portalu) Re: Dolny Śląsk. Koleją Doliny Bobru IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.06.10, 15:52
      Wyjazd z Jeleniej Góry w stronę Lwówka Śląskiego. Teraz jest tam pięknie !
      • st_aspirant Re: Dolny Śląsk. Koleją Doliny Bobru 30.06.10, 11:21
        Na dolnym śląsku polecam zwiedzenie fortyfikacji w Srebrnej Górze, naprawdę
        warto :) Poza tym Kudowa(park zdrojowy). Niedaleko po stronie czeskiej Skalne
        Mesto obowiązkowo.
    • Gość: tadeusz Re: Dolny Śląsk. Koleją Doliny Bobru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.13, 22:34
      Jeśli ktoś uważa ,że linię kolejową do Lwówka Śl. budowano długo bo aż siedem ,to śmiem twierdzic znając możliwości naszych włodarzy,że obecnie taką inwestycję ukończono by po kilkudziesięciu latach podobnie jak nasze autostrady...
    • Gość: Elka Dolny Śląsk. Koleją Doliny Bobru IP: *.dynamic.mm.pl 30.07.14, 12:02
      Lwówek Śląski oraz jego okolice łamią wszelkie stereotypy dotyczące Śląska jako krainy czysto przemysłowej, po prostu "brudnej". Byłam tam w bardzo klimatycznym zajeździe Pod Zielonym Jajem, gdzie okolica była bardzo piękna, a klimat niepowtarzalny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka