Dodaj do ulubionych

Zamość i okolice

27.04.10, 12:15
Witam
W czerwcowy długi weekend mam zamiar wybrać się do Zamościa, proszę o radę co
koniecznie trzeba zwiedzić, w tym troszkę zapomnianym, lecz pięknym mieście i
jego okolicy. Może ktoś zaproponuje dobrą restaurację, park, lub miejsce które
warto odwiedzić. Serdeczne dzięki za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Paweł Re: Zamość i okolice IP: *.adsl.inetia.pl 27.04.10, 17:18
      Polecam zobaczy starówkę chociaż ratusz, główna atrakcja jest teraz remontowany
      ale za to fortyfikacje są już skończone, restauracja jaką mogę polecić to Bohema
      i Verona obie znajdują się na rynku głównym w Zamościu. Miejscem które warto
      zobaczyć są też Szumy są one jakieś 30 km od Zamościa w miejscowości Susiec,
      jest to rzeczka w wieloma małymi wodospadami, warto też wybrać się do zoo i do
      parku miejskiego, Niedaleko Zamościa jest tez Zwierzyniec można tam spotkać
      dzikie konie.
    • Gość: zamościanin Re: Zamość i okolice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.10, 00:50
      Najważniejsze zabytki Zamościa to kamienice w Rynku Wielkim (jak wspomniano
      frontowa elewacja ratusza ze schodami w remoncie) , katedra z odnowioną niedawno
      Kaplicą Ordynacką , synagoga ( niestety jeszcze w renowacji chociaż z zewnątrz
      robi coraz lepsze wrażenie ) , pięć miejskich bram ( w tym trzy świeżo po
      renowacji), inne obiekty forteczne (niestety ponowne zagospodarowywanie
      turystyczne po renowacji dopiero w trakcie realizacji), gmachy kościoła
      franciszkanów , Akademii Zamojskiej i pałacu Zamoyskich (ślady niegdysiejszej
      świetności obecnie niestety zatarte ) , ciekawe wnętrza Muzeum Zamojskiego w
      pięknych kamienicach ormiańskich , Muzeum w arsenale z XVII wieku . Jeżeli
      chodzi o lokale gastronomiczne to nie jestem bywalcem ale chyba należałoby
      polecać te w stylowych piwnicach bądź pod parasolkami na jednym z
      najpiękniejszych rynków Europy . Na zwiedzanie ZOO chyba czas nie najlepszy bo
      znajduje się w trakcie przebudowy i niektóre zwierzęta zostały ewakuowane . Park
      zamojski choć trochę zaniedbany otrzymał niedawno wyróżnienie jako jeden z
      najciekawszych w Europie (stworzony na terenach pofortecznych ). Kościoły św,
      Katarzyny , św. Mikołaja i klarysek skromne ale też mające swoją ciekawą
      historię . Rotunda -dziewiętnastowieczna działobitnia -obecnie znana raczej jako
      miejsce martyrologii z czasów II wojny . Dwa mniejsze rynki obecnie trochę
      rozkopane z powodu renowacji .
    • Gość: zigi Re: Zamość i okolice IP: *.chello.pl 28.04.10, 10:51
      Polecam noclegi w Zamościu i okolicach: www.nocowanie.pl/noclegi/zamosc/
    • mazinka Re: Zamość i okolice 28.04.10, 20:18
      Atrakcje opisano juz wczeniej, nie będę sie powtarzać :)
      Nocleg polecam w motelu Polak (ul. Orla 3 A) - niedaleko Rynku, ale w cichej,
      spokojnej uliczne. Dobre jedzenie, przytulne pokoje i ładne patio z kominkiem,
      przy którym można nocą posiedzieć z lamką wina. Doskonała obsługa. Bylismy w ub.
      roku i bardzo byliśmy zadowoleni.
      Jak już zobaczysz Zamość, to może mały skok do Łańcuta? Zamek powala na kolana.
      Pozdrawiam ciepło,
      Mazinka
      polskadladzieci.pl
    • Gość: zamościanin Re: Zamość i okolice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.10, 19:30
      Jeszcze drobne uzupełnienie mojego tekstu : właśnie przeczytałem informację o
      ponownym udostępnieniu trasy turystycznej w Nadszańcu Bastionu VII.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka