20.04.04, 12:21
Cześć,
wybieram się na 3 dni do Wrocławia, ale ponieważ przewodniki jak wiadomo
kłamią :))) - zwracam się z pytaniem - czy znacie jakieś ciekawe miejsca, o
których przewodniki milczą???
Obserwuj wątek
    • Gość: miniopti Re: WROCŁAW IP: 156.17.253.* 22.04.04, 13:37
      Napisz co Ciebie interesuje może akurat będę umiała podpowiedzieć, jestem tu od
      urodzenia ;-))
      • kagula Re: WROCŁAW 22.04.04, 15:26
        Myślę, że o architekturze i zabytkach dowiem się z przewodników. Ale może znasz
        jakieś miejsca, o których nie wiedzą turyści, tylko rasowi Wrocławianie, a do
        których warto zaglądnąć? Nie wiem, jakaś uliczka, targ, fajna knajpka? Może
        grają coś u was fenomenalnego - w sensie muzycznym, czy teatralnym? Gdzie wg
        ciebie warto się wybrać?
        • Gość: miniopti Re: WROCŁAW IP: 156.17.253.* 23.04.04, 08:54
          Witaj,
          nie bardzo zorientowałam się kim jest pytający(a) i kiedy przyjeżdża. Trudno
          takie ogólnorozwojowe sugestie sypać...
          Ale skoro się wychyliłam z reakcją (ta moja spontaniczność mnie zgubi...)
          to wypada dodać parę słów.
          Najlepszy zestaw informacji o wydarzeniach kulturalnych (muzycznych i
          teatralnych) podaje piątkowa Gazeta Wyborcza (na nadchodzący tydzień)
          w dodatku "Co jest grane."
          Miesięcznik o tym samym tytule jest darmowym czasopismem, wykładanym np. w
          MPIK'u.
          Parę pomysłów:
          1)dla miłośników patrzenia z góry polecam, Wieżę Matematyczną z tarasem
          widokowym, pl.Uniwersytecki 1 (od 10.00 do 15.30)
          2)na romantyczny/wypoczynkowy spacer polecam trasę wzdłuż Odry od gmachu
          głownego Politechniki (Wybrzeże Wyspiańskiego) do Mostu Pokoju i stamtąd przez
          Ostrów Tumski (najstarsza część Wrocławia, z katedrą w środku) do Hotelu
          Tumskiego, gdzie można odpocząć w sympatycznej knajpie młyńskiej (trochę
          drogo!). Najlepiej taki spacer zrealizować wieczorem - gra świateł wydobywa
          niesamowite klimaty z budynków, wież kościołów i mostów, zawieszonych nad rzeką.
          3)blisko Rynku polecam knajpkę Szara Mysz,w podziemiach kamienicy między
          hotelami Patio i Art przy ul. Kiełbaśniczej - dobre klimaty. Knajpek teraz jest
          bez liku, można odkryć coś całkiem przypadkiem.
          4) dla kogoś o wrażliwej wyobraźni polecałabym spektakl Teatru Lalek, scena dla
          dorosłych a nawet taki dla dzieci. Np. Córka króla mórz - rewelacja. Ale to już
          moje fascynacje. Choć Teatr Lalek to akurat specjalnego we Wrocławiu.
          To narazie tyle, bo i tak nie wiem czy ktoś to będzie czytał.
          Pozdrawiam, J.B.
          4)

• Gość: miniopti Re: WROCŁAW IP: 156.17.253.* 23.04.04, 08:56
          Witaj,
          nie bardzo zorientowałam się kim jest pytający(a) i kiedy przyjeżdża. Trudno
          takie ogólnorozwojowe sugestie sypać...
          Ale skoro się wychyliłam z reakcją (ta moja spontaniczność mnie zgubi...)
          to wypada dodać parę słów.
          Najlepszy zestaw informacji o wydarzeniach kulturalnych (muzycznych i
          teatralnych) podaje piątkowa Gazeta Wyborcza (na nadchodzący tydzień)
          w dodatku "Co jest grane."
          Miesięcznik o tym samym tytule jest darmowym czasopismem, wykładanym np. w
          MPIK'u.
          Parę pomysłów:
          1)dla miłośników patrzenia z góry polecam, Wieżę Matematyczną z tarasem
          widokowym, pl.Uniwersytecki 1 (od 10.00 do 15.30)
          2)na romantyczny/wypoczynkowy spacer polecam trasę wzdłuż Odry od gmachu
          głownego Politechniki (Wybrzeże Wyspiańskiego) do Mostu Pokoju i stamtąd przez
          Ostrów Tumski (najstarsza część Wrocławia, z katedrą w środku) do Hotelu
          Tumskiego, gdzie można odpocząć w sympatycznej knajpie młyńskiej (trochę
          drogo!). Najlepiej taki spacer zrealizować wieczorem - gra świateł wydobywa
          niesamowite klimaty z budynków, wież kościołów i mostów, zawieszonych nad rzeką.
          3)blisko Rynku polecam knajpkę Szara Mysz,w podziemiach kamienicy między
          hotelami Patio i Art przy ul. Kiełbaśniczej - dobre klimaty. Knajpek teraz jest
          bez liku, można odkryć coś całkiem przypadkiem.
          4) dla kogoś o wrażliwej wyobraźni polecałabym spektakl Teatru Lalek, scena dla
          dorosłych a nawet taki dla dzieci. Np. Córka króla mórz - rewelacja. Ale to już
          moje fascynacje. Choć Teatr Lalek to akurat coś specjalnego we Wrocławiu.
          To narazie tyle, bo i tak nie wiem czy ktoś to będzie czytał.
          Pozdrawiam, J.B.
          4)

• Gość: ewa Re: WROCŁAW IP: *.l / 153.19.176.* 19.05.04, 14:07
        Cześć. Wkrótce zamierzam odwiedzić Wrocław po raz pierwszy. Czy ktoś z Was
        mógłby dać mi namiar na tani nocleg, niedaleko centrum ? Chodzi o 3-4 noce w
        terminie 9-14 czerwca. Nocleg dla 2 osób-jedna na wózku inwalidzkim. Może być
        kwatera prywatna. Pozdrawiam znad morza. ewul2@tlen.pl
    • Gość: gosc Re: WROCŁAW IP: *.visp.energis.pl 27.04.04, 08:39
      zajrzyj do CITY Magazine wrocław - dowiesz się wszystkiemgo o imprezach,
      wystawach i wszystkim co dzieje się w kulturze na dany miesiąc we Wrocławiu
      • Gość: Preslaw Re: WROCŁAW IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.04.04, 11:30
        A jak już sobie obejrzysz wszystkie piękne i sztndarowe miejsca we Wrocławiu,
        to wybierz się na krótki spacer po wyspach Bielarskiej i Piaskowej, bo tam też
        wyczuwa się to co jest we Wrocławiu niepowtarzalne, czyli wyspiarskość miasta.
        A później polecam wycieczkę do zoo (choć to pewnie jedno z najbardziej znanych
        miejsc i wszędzie o tym piszą) i koniecznie zobaczyć okolice zoo, czyli Halę
        Ludową (niezwykły obiekt), pergolę, park Szczytnicki, oczywiście Ogród Japoński
        zwłaszcza wcześnie rano w piękny majowy dzień. Nie zaszkodzi pospacerować w
        okolicach Stadionu Olimpijskiego, który sam w sobie jest bardzo cikawy i
        właściwie ma charakter zabytku, z ktorym związane są tajemnice z okresu II
        wojny światowej. Dalej można wałami nad Odrą na nogach lub rowerem podążyć w
        stronę Bartoszowic i Biskupina i zobaczyć odremontowany most Bratoszowicki na
        jednym z kanałów Odry. To część tak zwanej Wielkiej Wyspy, o którą wyspiarze
        podczas powoidzi walczyli i którą uratowali. Dalej wałami podążayć z powrotem w
        kierunku ogrodu zoologicznego. Przejeżdża się od drugiej strony i często można
        zobaczyć wylegujące się pelikany, czaple i łabędzie. A stamtąd już tylko krok
        do pięknego Mostu Zwirzynieckiego.
        • kagula Re: WROCŁAW 30.04.04, 09:48
          Dziękuję wszystkim za wskazówki. Wiadomo, tubylcy wiedzą najlepiej, co warto
          zobaczyć. Jeżeli ja mogę z kolei służyć radą :) to 15 -16 maja w Waszym mieście
          odbywają się warsztaty gospel. Naprawdę warto iść śpiewać w chórze (bez względu
          na umiejętności) albo przynajmniej na finałowy koncert. Niezapomniane wrażenia!
          Ja uczestniczyłam w takich warsztatach już trzykrotnie i ta impreza zajęła
          stałe miejsce w moim terminarzu ;) Polecam.
          • Gość: toffik polećcie tani nocleg we Wrocławiu... IP: 195.116.107.* 19.05.04, 19:15
            polećcie niedrogi, a przyzwoity nocleg we Wrocławiu na weekend...
          • Gość: oplas Re: WROCŁAW IP: *.rozanka.wroc.pl 21.05.04, 11:33
            nasz.wroclaw.prv.pl/
            • Gość: oplas Re: WROCŁAW IP: *.rozanka.wroc.pl 15.06.04, 10:39
              www.wroclawnonstop.pl/
              • Gość: Rav Re: WROCŁAW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.04, 22:58
                polecam serwis www.wroclaw.pl
    • Gość: Cerkiew Re: WROCŁAW IP: *.t2.ds.pwr.wroc.pl 25.08.04, 02:22
      Nie wiem, czy o tym milcza, ale z malo znanych miejsc polecam cerkiew
      prawosławna i arsenał.

A jakbys potrzebowala noclegu, to polecam Orange Hostels. Znajdziesz ich na
      dworcu PKP.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka