Dodaj do ulubionych

Bory Tucholskie

29.04.04, 10:46
W tym roku zaplanowałam wakacje w Borach Tucholskich, poszukuję urokliwego i
cichego miejsca, gdzie można wypocząć, smacznie zjeść i pomieszkać w
przyzwoitych warunkach. Czy możecie polecić mi jakieś fajne i sprawdzone
kwatery? Chciałabym też pojeździć trochę po okolicy i pozwiedzać, czy są tam
jakieś ciekawe miejsca?
Obserwuj wątek
    • Gość: Duncan Re: Bory Tucholskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 14:57
      Proponuję Czarną Wodę. To mała mieścina w samym środku Borów, ledwie 3 tys.
      mieszkańców, prawa miejskie ma dopiero 5 lat (odłączyła się od gminy Kaliska).
      To bardzo miłe, ciche i spokojne miejsce, moim zdaniem. W samym miasteczku
      niewiele rewelacji, ale dobre miejsce wypadowe. Łatwy dojazd drogą krajową nr
      22 albo pociągiem relacji Starogard Gdański Chojnice, w Czarnej Wodzie mała
      stacyjka. Dokoła piękne lasy, przepłwa Wda (Czarna Woda), jest przystań,
      wypożyczalnia kajaków, miejscowi często organizują spływy do Tlenia. Z
      podbliskich atrakcji warto wspomnieć o rezewarcie kamienne kręgi w Odrach (1 h
      jazdy rowerem). W CZarnej Wodzie jest camping pare kwater prywatnych, ładny
      mini-ośrodek turystyczny na skraju miasta nad Wdą (choć nie najtańszy).
      Polecam to miejsce. Jeśli masz jakieś pytania, czekam ...
      • flora1 Re: Bory Tucholskie 05.05.04, 12:14
        Gość portalu: Duncan napisał(a):

> Proponuję Czarną Wodę. To mała mieścina w samym środku Borów, ledwie 3 tys.
        > mieszkańców, prawa miejskie ma dopiero 5 lat (odłączyła się od gminy
        Kaliska).
        > To bardzo miłe, ciche i spokojne miejsce, moim zdaniem. W samym miasteczku
        > niewiele rewelacji, ale dobre miejsce wypadowe. Łatwy dojazd drogą krajową nr
        > 22 albo pociągiem relacji Starogard Gdański Chojnice, w Czarnej Wodzie mała
        > stacyjka. Dokoła piękne lasy, przepłwa Wda (Czarna Woda), jest przystań,
        > wypożyczalnia kajaków, miejscowi często organizują spływy do Tlenia. Z
        > podbliskich atrakcji warto wspomnieć o rezewarcie kamienne kręgi w Odrach (1
        h
        > jazdy rowerem). W CZarnej Wodzie jest camping pare kwater prywatnych, ładny
        > mini-ośrodek turystyczny na skraju miasta nad Wdą (choć nie najtańszy).
        > Polecam to miejsce. Jeśli masz jakieś pytania, czekam ...

To brzmi interesująco, może podrzucisz mi adres stron internetowych o tych
        okolicach?
    • flora1 Re: Bory Tucholskie 06.05.04, 12:31
      dc22 napisała:

> aja bylam a agrotur bory - nie jest tanio ale niesamowity klimat...
      > wlasne jezioro, huculy, basen kryty... proponuje dowiedziec sie o szczegoly
      > moze uda sie cos wynegocjowac.
      > ja spedzilam tam uroczego sylwestra!
      > www.agrobory.pl/

Faktycznie ładne miejsce, ale jak na moją kieszeń dosyć drogie :-( Dodatkowo
      zniechęcają mnie te 4 posiłki dziennie (mnie na urlopie w zupełności wystarczą
      2 posiłki+kawa i ciastko :-) natomiast zrywanie się o 8 rano by zdążyć na
      śniadanie to już czyste barbarzyństwo! ;-)))
      Pozdrawiam :-)

Może ktoś jeszcze odezwie się i poleci mi coś innego, najlepiej blisko jeziora,
      please.....
      • Gość: Duncan Re: Bory Tucholskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 13:16
        Flora,
        O Czarnej Wodzie już Ci pisałem, bardzo ładne miejsce. Zobacz www.czarna-woda.pl
        Ewentualnie namiar telefoniczny:
        Daniel Szpręga (domki campingowe w centrum miasta) 058 587 88 50 wewn. 39
        Tadeusz Zaręba (przystań kajakowa, wypożyczalnia sprzętu) 502 573 283.
        Ale przypomniałem sobie jeszcze o pięknym miejscu nad jeziorem – Wdzydze
        Kiszewskie nad jeziorem Wdzydze, w widłach basenów Gołuń i jeziora Jelenie, w
        centrum Wdzydzkiego Parku Krajobrazowego i Borów Tucholskich 15 km na południe
        od Kościerzyny. Piękne jezioro, największe na Pojezierzu Kaszubskim, jedno z
        najgłębszych w Polsce, pięknie rozwinięta linia brzegowa, wiele wysp (jedna
        podobno nawet zamieszkała), wiele rezerwatów przyrody na terenie Parku,
        istniejących i projektowanych, szlak kajakowy Wdy. Wdzydze Kiszewskie to
        spokojna mała mieścina o bardzo dużym potencjale rozwoju turystyki, nad
        brzegiem jeziora piękny skansen – Kaszubski Park Etnograficzny. Poza tym,
        oprócz stanic wodnych, kąpielisk i wypożyczalni sprzętu wodnego małe
        restauracje, knajpki, smażalnie itp. Na nocleg polecam zespół trzech
        pensjonatów (niedaleko obok skansenu) Helena, Danuta, Gabriela
        netax.pl/hwm/helena
        Polecam to miejsce. Byłem tam najpierw dwadzieścia, a ostatnio trzy lata temu.
        Jeśli się tam wybierzesz nie powinnaś żałować.
        Pozdrawiam.
        • flora1 Re: Bory Tucholskie 07.05.04, 14:13

> Ale przypomniałem sobie jeszcze o pięknym miejscu nad jeziorem – Wdzydze
          > Kiszewskie nad jeziorem Wdzydze, w widłach basenów Gołuń i jeziora Jelenie, w
          > centrum Wdzydzkiego Parku Krajobrazowego i Borów Tucholskich 15 km na
          południe
          > od Kościerzyny. Piękne jezioro, największe na Pojezierzu Kaszubskim, jedno z
          > najgłębszych w Polsce, pięknie rozwinięta linia brzegowa, wiele wysp (jedna
          > podobno nawet zamieszkała), wiele rezerwatów przyrody na terenie Parku,
          > istniejących i projektowanych, szlak kajakowy Wdy. Wdzydze Kiszewskie to
          > spokojna mała mieścina o bardzo dużym potencjale rozwoju turystyki, nad
          > brzegiem jeziora piękny skansen – Kaszubski Park Etnograficzny. Poza tym,
          >
          > oprócz stanic wodnych, kąpielisk i wypożyczalni sprzętu wodnego małe
          > restauracje, knajpki, smażalnie itp. Na nocleg polecam zespół trzech
          > pensjonatów (niedaleko obok skansenu) Helena, Danuta, Gabriela
          > netax.pl/hwm/helena
          > Polecam to miejsce. Byłem tam najpierw dwadzieścia, a ostatnio trzy lata temu.
          > Jeśli się tam wybierzesz nie powinnaś żałować.
          > Pozdrawiam.

Trzy lata temu byłam w tych okolicach, mieszkaliśmy w Chmielnie i bardzo miło
          wspominam ten pobyt. Chcieliśmy nawet wybrać się na wycieczkę do Wdzydz
          Kiszewskich, ale zabrakło nam czasu, pogoda była tak piękna a jezioro
          krystalicznie czyste, że większość urlopu spędziliśmy nad wodą ;-)
          Bardzo zachęcająco wyglądają te pensjonaty, cena też przystępna (o ile ceny są
          aktualne), mam tylko pytanie, jak wyglądają pokoje, bo z zewnątrz budynki są
          całkiem, całkiem.... ale kilka razy miałam okazję przekonać się, że to co
          reklamują na stronach internetowych ma się nijak do rzeczywistości :-( więc
          jeśli mieszkałeś w jednym z tych pensjonatów, to napisz jakie są tam warunki.
          Oczywiście nie oczekuję luksusów za 25 zł za dobę, ale żeby też nie było
          brudnych, zawilgoconych pokoi i spruchniałych mebli w stylu - wczesny Gierek ;-)
          Pozdrawiam :-)
          • Gość: Duncan Re: Bory Tucholskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 15:07
            Co do cen, nie wiem czy są aktualne, ale pensjonaty bardzo przyjemne.
            Mieszkałem w jednym z nich (nie pamiętam którym) trzy lata temu. Pokój ładny,
            zadbany, bez żadnych luksusów, ale mnie się podobało. Na przeciętnego turystę w
            zupełności wystarczy. Na zewnątrz pokoju łazienka z prysznicem, kuchenka.
            Generalnie, bardzo miło. No i bardzo ładne miejsce, na niewielkim wzgórzu,
            pośród sosenek. Żadnych śladów Gierka tam nie znalazłem.
            • flora1 Re: Bory Tucholskie 07.05.04, 15:15

> Co do cen, nie wiem czy są aktualne, ale pensjonaty bardzo przyjemne.
              > Mieszkałem w jednym z nich (nie pamiętam którym) trzy lata temu. Pokój ładny,
              > zadbany, bez żadnych luksusów, ale mnie się podobało. Na przeciętnego turystę
              w
              >
              > zupełności wystarczy. Na zewnątrz pokoju łazienka z prysznicem, kuchenka.
              > Generalnie, bardzo miło. No i bardzo ładne miejsce, na niewielkim wzgórzu,
              > pośród sosenek. Żadnych śladów Gierka tam nie znalazłem.

Jeszcze raz dziękuję za informacje, teraz pozostało mi tylko zadzwonić tam i
              zarezerwować tygodniowy pobyt, mam nadzieję, że urlop będzie równie udany jak
              ten w Chmielnie ;-)
              Pozdrawiam.
        • Gość: OGI Re: Bory Tucholskie IP: 62.233.164.* 10.07.04, 13:16
          Bradzo ciekawe.
    • flakusi Re: Bory Tucholskie 20.07.04, 10:17
      Spędziłam zaledwie pare dni zeszłorocznego urlopu w Wdzydzach Kiszewskich. To
      na Kaszubach oczywiście.
      Jest to jedno z takich specyficznych miejsc, gdzie wyjeżdżając, obiecujesz
      sobie, że na pewno tam wrócisz.
      Mała, cicha mieścina, jeziora, lasy,w których mnóstwo małych jeziorek, a na
      nich miejscowych odlutków na łódkach, mini zoo z lamą Lepperem /to mi bardzo
      utkwiło w pamięci, lama miała takie imie, z racji tego że pluje na
      wszystkich;)/, wypożyczalnie kajaków, doliczyłam się 2, skansen, gdzie
      znalazłyśmy wiatraki. Bo tak nawiasem mówiąc, to były wakacje w pogoni za
      wiatrakami, tropem Don Kichota ;)
      Mieszkałyśmy w tanich domkach w stanicy wodnej, czy czymś takim zaraz przy
      przystanku autobusowym. Tanio, mało komfortowo, ale lubie tak w wakacje, w
      końcu tam się tylko nocuje.
      Naprawdę polecam Wdzydze.... pozdrawiam serdecznie
      flaiv
    • dagbe Re: Bory Tucholskie 20.07.04, 12:03
      Polecam hotel Niedźwiadek www.niedzwiadek.gda.pl.

Proponuję też bliżej się przyjrzeć miejscowości Charzykowy koło Chojnic. W
      Chojnicach jest Aquapark i uroczy rynek. Charzykowy to miejscowość letniskowa
      nad jeziorem Charzykowskim: jest wypożyczalnia sprzętu, okolice wybitnie
      spacerowe i pyszne pstrągi ;) Niestety kwater ani ośrodków tam nie znam, bo
      jeżdżę do Teściów na działkę. Wiem, że jest tam fajny chotel - w każdym razie
      restaurację ma na poziomie. Polecam wypad do stacji benzynowej CANPOL koło
      Człuchowa - brzmi śmiesznie ale to naprawdę ciekawa atrakcja turystyczna ;)
      www.charzykowy.pl/
      Pozdrowienia,
      Dagmara

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka