IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 21:18
Jedno z nielicznych polskich miast w którym możesz kilka godzin iść równym i
estetycznym chodnikiem. :)
Obserwuj wątek
    • Gość: H Re: Rzeszów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 22:33
      Wbrew pozorom sporo takich:-) A że Rzeszów jest bardzo ładny, chociaż
      staróweczka malutka i zabytków ilość średnia - to inna sprawa.
      Pozdrawiam!
      • basia553 Re: Rzeszów 15.05.05, 23:16
        jak idziesz po Rzeszowie kilka godzin, to jestes juz dawno za miastem:))))
        • Gość: Signal Re: Rzeszów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 18:15
          Tak to ciekawe jakie miasto jest duże, skoro Rzeszów ma po zmianie granic
          administracyjnych 122 km. To trochę dużo.
          • Gość: Leliwita Re: Rzeszów IP: *.zetosa.com.pl 16.05.05, 21:43
            122 km to masz na mysli obwod?
            Czy moze dlugosc drog asfaltowych?
            A moze chodzi o kanalizacje?
            Tak czy inaczej gratuluje zmian administracyjnych (szkoda ze nie wiadomo czy
            chodzi o zmiany na lepsze czy gorsze)!
            • Gość: Signal Re: Rzeszów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 01:28
              Rzeszowowi w przeciwieństwie do zadupiastego Tarnowa można wiele pogratulować.
              Na przyklad kilkudziesięciu remontów ulic rocznie, statystycznie ok 100
              budynków rocznie, intensywnej rewitalizacji miasta. 122 km drogi inteligencie
              to powierzchnia miasta, nic innego. Powierzchnia Tarnowa to ok 70 km. Liczba
              ludności w roku 1980 wynosila ok 80 tys, obecnie to 180 tys. To chyba o czymś
              świadczy. I nie każdemu musi podobać się Tarnów, w którym od lat nie ma żadnej
              sensownej inwestycji.
              • Gość: Signal Re: Rzeszów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 01:31
                Śmieszni jesteście fanatycy Tarnowa, siedzicie tu caly czas i myślicie że
                wypromujecie to miasto. To do osobników typu Leliwita czy Basia. Nawet jeśli
                wypromujecie, to i tak jak ktoś tam zdecyduje się pojechać i pojedzie... no to
                sami wiecie. Ja nie jestem z Rzeszowa, zauważam tylko że to jedno z nielicznych
                polskich miast w którym ludzie robią coś by nie mieć wokól siebie syfu. I to
                zasluguje na szacunek.
              • h5c2oh Re: Rzeszów 17.05.05, 07:29
                Hej Signal.
                Nie stresuje sie. Cokolwiek by nie powiedziec czy to o Rzeszowie czy o
                Tarnowie, to Twoj post nie byl precyzyjny. Rozumiem ze chcesz pochwalic Rzeszow
                za chodniki. No i dobrze. Ale sam przyznaj ze mogles tego posta troche lepiej
                napisac. Zmiany granic moga przebiegac w dwoch kierunkach: powiekszenie
                obszaru, badz jego zmiejszenie. A co do 122 km to mozna sie tylko domyslac o co
                chodzi bo autor nie byl precyzyjny. Moze sie czepiam, ale patrzac na statystyki
                dotyczace analfabetyzmu funkcjonalnego, wiem ze nie do wszystkich trafia to co
                czytaja (podobnoz ponad 1/2 ludzi w naszym kraju nie rozumie w pelni po
                pierwszym czytaniu instrukcji obslugi jednorazowej maszynki do golenia).
                Pozdrawiam
                • Gość: Signal Re: Rzeszów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 11:22
                  Po prostu opinia, że idąc kilka godzin jest się poza miastem, jest nietrafiona.
                  Tak można powiedzieć o Goleniowie, Supraślu, Mielcu, Rawiczu. Ale nie o mieście
                  które jest stolicą regionu, ma prawie 200 tys mieszkańców i ta liczba ciągle
                  wzrasta. Powierzchnię 122 km podalem by porównać np do Lublina który ma 145.
                  Więc chyba nie trafiliście w odpowiedni obiekt na szyderstwa.
                  • Gość: H Re: Rzeszów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 10:29
                    Tyle tylko, ze Lublin nadal jest dwa razy większy od Rzeszowa pod względem
                    liczby ludności. Powierzchnia miasta po przyłączeniu okolicznych wiosek i lasów
                    to raczej pozorny wskaźnik. Co z tego, że jakiś teren jest administracyjnie w
                    mieście, jeśli nie ma tam miejsckiej zabudowy? Szczecin ma 301 km powierzchni -
                    w tym lasy i jezioro, a np. Łódź 294 - a jest dwa razy większa.
                    Nie przesadzajcie z tą megalomanią - Rzeszów nie jest dużym miastem - jest po
                    prostu miastem - ostatnio bardzo zadbanym i przyjemnym, rozwijającym się i
                    pełnym sympatycznych ludzi (znam sporo osób z tamtych okolic) - ale nie jest
                    dużym miastem - i to też jego ogromna zaleta. W naszych warunkach duze miasta
                    to raczej powyzej 300 tys. (chociaż Białystok, który ma 290 też by się chyba
                    łapał - tyle tylko ze nie ma centrum, ale jest faktycznie duży:-).
                    Pozdrowienia z Lublina!
                    PS. A tak na marginesie - współczuję nowym mieszkańcom Rzeszowa - tym z
                    przyłączonych wsi - będą teraz płacić większy podatek od nieruchomości niż
                    płacili na wsi... Miejskość nie zawsze połaca...
    • basia553 Re: Rzeszów 17.05.05, 11:36
      Nigdy nie promowalam Tarnowa, bo go po prostu nie znam. Znam natomiast Rzeszöw,
      jako... no nie, nie bede pisac co mysle, bo to moja sprawa. Smieszy mnie jednak
      ze ktos zachwyca sie chodnikami. Pomysl sam, jakie to naiwne.
      No i co tu möwic, Rzeszöw, zwany popuilarnie Rzeszöwkiem, jest maly.
      I jak sie rozpedzisz w miescie, to juz jestes w Bieszczadach:))))
      Ale w czasach komuny, jak niczego w sklepach nie bylo, mialam najladniejsze
      ciuchy, kupowane w Rzeszowie na ciuchach. Ciekawe czy ta "instytucja" jeszcze
      istnieje?
      • Gość: Signal Re: Rzeszów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 00:51
        Żałosny wpis. Podejrzewam że nic poza tym nie potrafisz a i obrażanie ludzi nie
        bardzo Ci wychodzi. Ja tylko prosiłbym abyś podała miasto z którego pochodzisz.
        Wolałbym być z "małego" Rzeszowa niż z wielkiej Łodzi z żukami na błotnistych
        ulicach.
        • Gość: Signal Re: Rzeszów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 00:53
          I jeszcze jedno dziewczyno. Komuna skończyła się 16 lat temu choć nie wiem czy
          w swoim mieście to widzisz. Czas spojrzeć bardziej współcześnie. Rzeszów
          rozwija się bardzo dynamicznie. Jak na miasto tej wielkości, ma wiele powodów
          do zadowolenia.
          • basia553 Re: Rzeszów 18.05.05, 08:48
            po pierwsze: napisalam, ze jestem z Katowic. Po drugie: od 30 lat mieszkam za
            granica, ale na pewno nie wplynelo to wielce na wielkosc Rzeszöwka? Jestem w
            tzw. miedzyczasie przyzwyczajona do szybszego rozwoju miast. Obrazic nikogo nie
            chcialam, ale chwalenie sie Rzeszowem uwazam za smieszne. zalosne.
            • Gość: Rzeszowiak Re: Rzeszów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 14:33
              No a chwalenie się "zagranicą" albo Katowicami z ich pięknym rynkiem albo
              dworcem jest naprawdę rewelacyjne. Typowe śląskie myślenie - u nas najlepiej a
              dalej to tylko prowincja. Rzeszów ma się czym chwalić. Dla mnie twoje
              zachowanie jest poniżej krytyki ale to typowe dla tego miasta i emigrantów. Ja
              także mam rozeznanie w świecie i wiem że w skali świata Rzeszów nie ma powodów
              do wstydu. Ale oczywiście Polacy, szczególnie z wielkiego śląska nie mogą
              znieść że miasto otwiera kilka połączeń lotniczych w ciągu roku, park
              technologiczny, dolinę lotniczą i inne inwestycje. 320-tysięczne Katowice i ich
              174 km, a 180-tysięczny Rzeszów i 122 km to chyba niewielka różnica. Mały to
              może być Sandomierz albo Ustroń i patrz obiektywnie skoro taka genialna jesteś.
              Ciekawe tylko czemu musiałaś z kraju zwiewać, najłatwiej zwiać do metropolii i
              się wywyższać.
              • Gość: Rzeszowiak Re: Rzeszów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 14:34
                I ciekawe gdzie to po pierwsze napisałaś że jestes z Katowic. Pokaż bo jakoś
                nie dostrzegłem. Bełkot godny pożałowania.
    • Gość: Ochódzki Re: Rzeszów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 13:35
      psychiczny Signal obskakuje wszystkie fora ze swoim Rzeszowem ;)

ładny ten Rzeszów, ładny. dobrze już, dobrze ...
    • Gość: H Re: Rzeszów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 10:34
      Na marginesie tematu "chodniki" - władze Wrocławia powinny częściej jeździć do
      wschodniej Polski, żeby zobaczyć jak wygląda równy chodnik i ile powinno być
      porzejść dla pieszych. Polecam Rzeszów i Lublin (gdzie przez ostatnie kilka lat
      wyremontowano większość chodników i ulic w ścisłym centrum - tylko że
      oczywiście trzeba tam pojechać i zobaczyc, a nie tylko pisac gdzieś z daleka,
      ze wschód to dno, chociaż sie tam nigdy nie było, albo było bardzo, bardzo
      dawno i tylko wierzy się w stereotypy...)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka