parise 03.11.09, 19:07 Czy odmrażacze do szyb w sprayu są bezpieczne dla szyb, uszczelek, wycieraczek, tworzyw sztycznych czy też lakieru na samochodzie ? Czy ich używanie nie niesie ze sobą żadnych skutków ubocznych ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
wojtek33 Re: Odmrażacze do szyb? 03.11.09, 19:11 Skutki uboczne niosą wyłącznie dla kieszeni a najtańszym odmrażaczem do szyb jest zimowy płyn do spryskiwaczy. Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Odmrażacze do szyb? 03.11.09, 19:22 Trzeba tylko uważać na skórzane rękawice, bo się odbarwiają w kontakcie z tym płynem. Link Zgłoś
programistajava Re: Odmrażacze do szyb? 04.11.09, 08:09 Wydajniejszym jest odmrażacz w opakowaniu takim jak np płyn do mycia szyb. Z takim aplikatorem pompką. Ja kupuje na Orlenie ichni, jakiś made by germany. ma troche nieprzyjemny zapach, zostawi ślady na szybach (trzeb zmyc pozniej spryskiwaczem ) ale odmraża bardzo dobrze. Link Zgłoś
qqbek Re: Odmrażacze do szyb? 04.11.09, 13:50 parise napisał: > Czy odmrażacze do szyb w sprayu są bezpieczne dla szyb, uszczelek, > wycieraczek, tworzyw sztycznych czy też lakieru na samochodzie ? Raczej tak. > Czy ich używanie nie niesie ze sobą żadnych skutków ubocznych ? Drenaż kieszeni. Dużo tańszym wyjściem jest plastikowa skrobaczka za złotówkę + zimowy płyn do spryskiwaczy. Co do uszczelek, to najlepszym dla nich zabezpieczeniem na zimę będzie przesmarowanie ich wazeliną techniczną. Ja olałem w tym roku (tzn. miałem zamiar, ale jakoś mi się nie chciało już teraz się bawić) i od wczoraj samochód w garażu czeka na nowy ślizg do podnośnika szyb, bo szyba przymarzła do uszczelki i mechanizm puścił w najsłabszym punkcie :) Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Odmrażacze do szyb? 04.11.09, 15:14 Zimą drapiąc 2 razy dziennie szybę skrobaczką po sezonie będzie miała tyle drobnych rys, że jazda nocą będzie makabryczna. Szyba będzie kwalifikowała się do wymiany. Moim zdaniej taniej wyjdzie zainwestować w odmrażacz, jeśli chce się, aby szyba posłużyła kilka sezonów. Taniej i wygodniej. Wychodzę, spryskuję szybę, a następnie wracam po 10 minutach i resztę załatwiam wycierraczkami. Link Zgłoś
k2ekspert Re: Odmrażacze do szyb? 05.11.09, 10:04 Otóż to, skrobaczki się obecnie nie stosuje, podobnie jak innych patentów takich jak płyty CD. Po całej ziemie szybka nie wygląda za ciekawie. Najlepsze są proste odmrażacze do szyb w postaci atomizerów lub spray'ów. Kosztują ok. 10 zł i sa w pełni bezpieczne dla wszystkich elementów samochodu -uszczelek, lakieru, szyb, wycieraczek, elementów plastikowych. Link Zgłoś
przemekthor Re: Odmrażacze do szyb? 07.11.09, 23:00 Ja tam skrobie i sie nie przejmuje. Po zimie zmieniam na kolejne nowe :] Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Odmrażacze do szyb? 05.11.09, 12:45 ja odpalam auto właczam nadmuch na szyby i wracam do domu na kawę auto po 1o minutach jest ciepłe i nie ma cienia lodu na szybach. Że niezdrowo dla silnika? Tak się nie robi? Mam to w dupie. Ja robię i polecam wszystkim. raz - mam porządny olej w silniku a to jest zimą szczególnie ważne dwa - jest bezpieczniej dziś minąłem grigorija w 102. Miał odskrobany pasek wielkosci portfela na przedniej szybie.. I takich ludzi są dziesiatki tysięcy.. Pozdrawiam jeep Link Zgłoś
programistajava Re: Odmrażacze do szyb? 05.11.09, 13:02 Ale ja mam diesla i tak to musiałbym czekać do us..j śmierci :D Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Odmrażacze do szyb? 05.11.09, 13:12 ee ja tez mam diesla i 10 minut wystarcza :-) jeep Link Zgłoś
kontik_71 Re: Odmrażacze do szyb? 05.11.09, 13:15 Najlepsza metoda to jednak jest garaz... :) Link Zgłoś
falszywy_klamca Re: Odmrażacze do szyb? 05.11.09, 13:20 Samochód chyba na jakieś posesji musisz mieć. Bo nie zostawisz otwartego na chodzie pod blokiem. A skoro masz posesję i dom, to dlaczego nie masz garażu? Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Odmrażacze do szyb? 05.11.09, 13:50 mam garaż na dwa auta nawet :-)) ale w garażu mam: 2 kosiarki, 4 rowery, stół ogrodowy, 16 krzeseł, narty, box na dach, 3 łopaty, grabie, 4 regały ze szpargałami, wina, ozdoby choinkowe, stare kurtki, narzędzia, zapasowe lumpy, ziberlaturki i przyczłapki... więc oba auta na podjeździe Pozdrawiam jeep Link Zgłoś
sakhal Re: Odmrażacze do szyb? 11.11.09, 01:51 Hehe, nie mam wiecej pytan. Juz dawno zauwazylem ze niektorzy ludzie wprost kochaja problemy, kolejki, utrudnienia itd Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Odmrażacze do szyb? 06.11.09, 18:38 > ja odpalam auto > właczam nadmuch na szyby i wracam do domu na kawę > auto po 1o minutach jest ciepłe i nie ma cienia lodu na szybach. > Że niezdrowo dla silnika? Tak się nie robi? > Mam to w dupie. > Ja robię i polecam wszystkim. A kto tak powiedział,że nie zdrowo???;) Pan od ochrony glizdów? Zapewne wieść gminna niesie,że wtedy silnik źle spala paliwo-hmm,do tego został stworzony,jak faktycznie źle spala,to trzeba chyba coś podreperować:) Zapewne gość niedzielny głosi,że najlepiej wsio z auta zmieść,odpalić i od razu ruszać,bo to silnik lubi bardziej-hmm,bolid Kubicy jest najlepszy! Pozdr Link Zgłoś
crannmer Re: Odmrażacze do szyb? 06.11.09, 19:15 ulubiony19 napisał: > A kto tak powiedział,że nie zdrowo???;) Pan od ochrony glizdów? Nie. Pan od ochrony silnikow i wspolmieszkancow. Albowiem nieobciazony silnik rozgrzewa sie znacznie dluzej, ergo znacznie dluzej pracuje na zimno. Co nie jest zdrowe ani dla silnika, ani dla ludnosci wdychajacej smrody zimnego silnika i zimnego katalizatora. O marnowaniu paliwa na krecenie na darmo nie wspominajac. Ale jak widac, paliwo jest mocno za tanie. A najbardziej elementarne podstawy ochrony srodowiska wlasnego i wspolbliznich za wysokie na cwiercmozgi niektorych [ocenzurowane]. Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Odmrażacze do szyb? 06.11.09, 19:58 > Nie. Pan od ochrony silnikow i wspolmieszkancow. > Albowiem nieobciazony silnik rozgrzewa sie znacznie dluzej, ergo znacznie dluze > j > pracuje na zimno. Co nie jest zdrowe ani dla silnika... Nie rozum mnie jednoznacznie.Nie grzałbym silnika do temp. roboczej- bez przesady,ale do momentu,aż...a sam nie wiem:) Chyba lepiej gdy silnik łapnie jakąś plusową temp. na postoju,niż takim zmrożonym klockiem wyjedziesz na drogę,kręcąc silnik do obrotów,przy których samochód jedzie bezproblemowo,nie??? Silnik na postoju rozgrzewa się znacznie dłużej.Wiadomo.No i co z tego?:) Czymś naturalnym jest dla mnie lekka rozgrzewka samochodu i wcale nie wyniosłem tego z czasów komuny,gdzie katalizator był w przyrodzie tak rzadko spotykany jak yeti w górach,bo i tak jestem młodszy,niż myślisz;) I nie trafiały/trafiają/trafiać będą do mnie argumenty przytoczone przez Ciebie,bo mi to lata-myślę chyba jak petrolhead:) > O marnowaniu paliwa na krecenie na darmo nie wspominajac Oj,"ciurkiem" się przez te parę minut leje:) > Ale jak widac, paliwo jest mocno za tanie. Tak sądzisz??? ??? ???:) Raczej jest bardzo za drogo! Jeśli Ty myślisz inaczej,to wyjście jest jedno-niezłą kasę musisz "czepać" na codzień:) A najbardziej elementarne podstawy > ochrony srodowiska wlasnego i wspolbliznich za wysokie na cwiercmozgi niektoryc > h Mam nadzieję jednak,że JA nie muszę czuć się urażony... Pozdrawiam Link Zgłoś
tkjaaa Re: Odmrażacze do szyb? 08.11.09, 02:28 crannmer napisał: > Albowiem nieobciazony silnik rozgrzewa sie znacznie dluzej, ergo > znacznie dluzej pracuje na zimno. Co nie jest zdrowe ani dla > silnika.... Ujemne skutki pracy zimnego silnika nie zaleza przeciez od czasu, ale od tego, ile razy silnik sie w tych warunkach "przekreci". Przy pracy na luzie ta sama ilosc obr. trwa tylko dluzej niz podczas jazdy, czyli przy wyzszych obrotach - skutek prawie taki sam. Oczywiscie, podczas jazdy z wiekszym obciazeniem silnik wytwarza wiecej ciepla, co zmniejasza "ilosc obrotow" po ktorych silnik dochodzi do optymalnej temp. Link Zgłoś
luksusowy_yacht Re: Odmrażacze do szyb? 06.11.09, 21:47 ja do tego klade cos na pedale od gazu, zeby wskoczyl tak na 2000obr wtedy szybciej sie nagrzewa i odmraza:DDD Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Odmrażacze do szyb? 09.11.09, 21:10 luksusowy_yacht napisał: > ja do tego klade cos na pedale od gazu, zeby wskoczyl tak na 2000obr > wtedy szybciej sie nagrzewa i odmraza:DDD Wcale to nie żart, bo zimą robię podobnie. Aby szybciej wystartowało ogrzewanie specjalnie jadę na niskich biegach, a stojąc w korku na biegu jałowym dodaję gazu. Link Zgłoś
motozgred Re: Odmrażacze do szyb? 10.11.09, 21:12 jeepwdyzlu napisał: > ja odpalam auto > właczam nadmuch na szyby i wracam do domu na kawę > auto po 1o minutach jest ciepłe i nie ma cienia lodu na szybach. > Że niezdrowo dla silnika? Tak się nie robi? Słyszałem, że wręcz przeciwnie. Silnik w zimie powinien popracować na jałowym biegu pewien czas do rozgrzania się. Podobno właśnie natychmiastowe ruszanie po odpaleniu jest dla silnika duzym obciażeniem (zimą), gdy jeszcze wszystko jest sztywne od mrozu. Ja osobiście robię to tak,oczywiście jak mi się spieszy: 1. Próbuję dostać sie do środka samochodu... czasem po gołoledzi jest to utrudnione, np. przymarzniety zamek, uszczelki... 2. Odpalam silnik 3. Włączam nadmuch na szyby na maxa, tylną podgrzewam elektrycznie 4. Obchodzę auto spryskując oszczędnie górne krawędzie szyb, odmrażacz spływa, więc rozmraża poniżej 5. Zaczynam skrobać. Ponieważ lód czy szadź zostały "zmiękczone" odmrażaczem, dodatkowo nawiew wewnątrz puszcza coraz cieplejsze powietrze, skrobanie w zasadzie sprowadza się do usunięcia zlodowaciałej wody, ale już nie lodu. A rysy na szybach często robią same wycieraczki. Nawet w lato podczas deszczu. Link Zgłoś
thorpe Re: Odmrażacze do szyb? 05.11.09, 15:20 odmrażacze są ok, ja używam takiego z carrefoura z pompką, jest dość wydajny w porównaniu z takim w sprayu. ryzyko - trzeba dobrze i dokładnie spryskać, a najlepiej trochę jeszcze poczekać zanim się przetrze wycieraczkami. odprysk lodu może wejść pod wycieraczkę i zarysować szybę, mi się tak zdarzyło i wyglądało paskudnie. to jedyny skutek uboczny. Link Zgłoś
anmar123 Re: Odmrażacze do szyb? 05.11.09, 18:17 A ja biorę z domu butelkę dobrze ciepłej wody tak ok. 40-45°C (1,5 litra po mineralnej). Polewam powoli przednią szybę. Jest to o tyle dobre, że szyby nie drapie, szyba jest ciepła i nie osadza się na niej szron/mgła. Link Zgłoś
tocqueville Re: Odmrażacze do szyb? 05.11.09, 22:02 tylko się nie zdziw jak ci szyba pęknie :) Link Zgłoś
programistajava Re: Odmrażacze do szyb? 06.11.09, 08:56 Ale przy -20st to ci ta woda zaraz zamarznie i jeszcze gorzej bedzie :D Link Zgłoś
falszywy_klamca Re: Odmrażacze do szyb? 06.11.09, 15:39 Ja jednocześnie da nadmuchy na szybę, to nie zamarznie. Ale pęknąć, to na pewno pęknie. Link Zgłoś
aderekk Re: Odmrażacze do szyb? 10.11.09, 21:57 Ja też tak robię od lat, tyle że polewam letnią wodą ok. 20 stopni a nie ciepłą, bo ryzyko pęknięcia przy 40 stopniach jest juz spore. Polewając wodą włączam zaraz wycieraczki, które zgarniają wodę, więc nie zdąży ona zamarznąć. Najszybszy i najskuteczniejszy sposób wg mnie. Link Zgłoś
hiphopowiec.man Re: Odmrażacze do szyb? 06.11.09, 21:42 Karton na przednią szybę i nie trzeba skrobać. Ale rzadko kto stosuje, bo ludzie są wstydliwi chyba. Link Zgłoś
znam-sie Re: Odmrażacze do szyb? 07.11.09, 00:41 TO MOZE POJDZMY DALEJ I ZAMIAST KARTONA WOREK NA SMIECI ... SWOJA DROGA KARTON ZABEPIECZA TYLKO PRZEDNIA SZYBE, CO Z BOCZNYMI? CO JAK CO, ZEBY OKLEIC CALE AUTO KARTONEM TO FAKTYCZNIE JEST TROCHE OBCIACHOWE Link Zgłoś
falszywy_klamca Re: Odmrażacze do szyb? 10.11.09, 11:25 Kiedyś w latach '70 (czego większośc dzieciarni będącej tutaj nie pamięta) były takie futerały na samochody. do dziś na Koszykowej stoi Skoda w takim "kondomie" całym osranym przez ptaki, ale auto pewnie IGŁA :) Link Zgłoś
pocieszne Re: Odmrażacze do szyb? 10.11.09, 19:48 falszywy_klamca napisał: > Kiedyś w latach '70 (czego większośc dzieciarni będącej tutaj nie pamięta) były > takie futerały na samochody. do dziś na Koszykowej stoi Skoda w takim "kondomie > " > całym osranym przez ptaki, ale auto pewnie IGŁA :) chyba ......swieci sie jak igla, w miejscach gdzie pokrowiec wytarl lakier :-) Link Zgłoś
do.ki Re: Odmrażacze do szyb? 10.11.09, 20:09 a ja tam po prostu wożę w samochodzie farelke. Jak muszę zostawić auto na dworze gdzieś nie koło domu (np w pracy), to zabieram też przewód, tak z 30 m na rolce. Link Zgłoś
szopen_cn Re: Odmrażacze do szyb? 11.11.09, 04:10 U mnie nigdy nie spada ponizej zera. Tak czytajac kilka watkow o tematyce okolozimowej dowiaduje sie ile trace przyjemnosci. Zimowe opony/felgi, odmrazacze do zamkow/szyb/siedzen, technika jazdy na lodzie..... Dzisaj jest +40C i po skonczeniu pracy ide na parking, odpalam auto i czekam az klima je schlodzi by moc wejsc do srodka.... Link Zgłoś