Gość: Fakej IP: *.csfb.com 28.02.10, 22:19 Niezła bryka, a 108k tysi jak za mesia to nie wydaje się aż tak dużo. Jak jeszcze zaoferują wersję bardziej cywilną w takim kolorku to może sobie zapodam. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: ala Re: Mercedes Sprinter 316 CDI - Szybka paczka IP: *.202.116.195.easy-com.pl 28.02.10, 22:32 ducato o połowę tańsze przy takich zbliżonych parametrach - chyba komuś te dukaty padły ale na głowę... Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Mercedes Sprinter 316 CDI - Szybka paczka IP: 172.28.252.* 28.02.10, 22:41 dla mnie bomba, będę pamiętał przy przeprowadzce :), 300 zł na dobę - tanio Link Zgłoś
Gość: Paczkowóz Re: Mercedes Sprinter 316 CDI - Szybka paczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.10, 23:14 Panie Marku, tytuł powinien chyba brzmieć "Szybka paczka 2", czyż nie? :) Link Zgłoś
Gość: Alek Re: Mercedes Sprinter 316 CDI - Szybka paczka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.10, 11:08 czyli kosztuje tyle ile klasa B z automatem i bajerami ;-) chyba trochę z cenami osobowych aut przesadzają... Link Zgłoś
Gość: fred Re: Mercedes Sprinter 316 CDI - Szybka paczka IP: 109.243.167.* 01.03.10, 13:19 Alek nie podniecaj się tym blaszakiem, tam jest tylko blacha. Link Zgłoś
Gość: długo dystansowiec Re: Mercedes Sprinter 316 CDI - Szybka paczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.10, 13:27 "Wydaje mi się, że jeżeli wszyscy kurierzy mieliby takie auta jak Sprinter, nasze paczki zawsze docierałyby na czas." A rzeczywistość wygląda zupełnie inaczej, dobrze że Pan słowa :"wydaje", problemy tych aut są niezmienne: elektronika, duża moc, przy małych pojemnościach, coraz słabsze materiały, modułowa budowa części i jeśli to co ostatnio to za kilka lat sypiące się blachy. Te auta mają ogromne przebiegi roczne sięgające 300-400 tys rocznie i koszty ich eksploatacji dzięki zastosowanej technologi drastycznie rosną, proszę na jazdę testową wybrać się do zakładu naprawy i wtedy intonować peany na rzecz "mercedesa wśród dostawczaków" sterowanie silników i naprawy idące w tys zł, układy kierownicze, itd itp. Ciekawy jestem alusów i obciążenia 2 t na polskich drogach. :) Konkurencji to również Iveco, Transit, Master, proszę pamiętać. Jedyny plus, że ktoś w ogóle zechciał napisać coś więcej na temat aut dostawczych. Pozdrawiam i zachęcam do przyjrzenia się temu segmentowi głębiej. Link Zgłoś
Gość: długo dystansowiec Re: Mercedes Sprinter 316 CDI - Szybka paczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.10, 13:42 Lipa ten portal wycieli kilka faktów o samochodzie, które napisałem. Ten artykuł to pewnie część kampanii PR Mercedasa. Kto was będzie czytał za jakiś czas przy takim podejściu? Link Zgłoś
cmok_wawelski Re: Mercedes Sprinter 316 CDI - Szybka paczka 01.03.10, 14:22 Tylko hamulce sa do wymiany przy co drugiej zmianie oleju. Duze pudlo, czesto napakowane, malutkie kolka i tym samym bardzo mocno obciazone komponenty. Ten Mercedes jest drogi w eksploatacji, wiec autor ma racje: tylko wypozyczac lub leasingowac (czyli wypozyczac na dluzej)... Link Zgłoś
Gość: ejsi Re: Mercedes Sprinter 316 CDI - Szybka paczka IP: *.lanet.net.pl 01.03.10, 14:51 co za gó...any tekst sponsorowany. rzygać sie chce Link Zgłoś
Gość: luke Re: Mercedes Sprinter 316 CDI - Szybka paczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.10, 15:20 długo dystansowacy. Zauważ, że szanujące się firmy transportowe kupują tylko i wyłącznie sprintery. Owszem są mastery iveca i inne i zdarza się, że trzeba wydać kilka tysięcy zł za ewentualne naprawy których jest bardzo mało. osobiście mam sprintera 311 cdi i jestem mega zadowolony. Link Zgłoś
Gość: miki Re: Mercedes Sprinter 316 CDI - Szybka paczka IP: 10.201.53.* 01.03.10, 15:38 nie rozumiem dlaczego się czepiacie, przecież to nie jest test długodystansowy tylko wrażenia z jazdy Link Zgłoś
Gość: Czips Re: Mercedes Sprinter 316 CDI - Szybka paczka IP: *.19.165.16.osk.enformatic.pl 01.03.10, 16:37 Fajnie że cisną 160KM z 2.2 ale Ducato ma tyle z 3.0 i pewnie pojeździ 2x dłużej od tego Merca. Link Zgłoś
Gość: tomass Re: Mercedes Sprinter 316 CDI - Szybka paczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.10, 16:40 3 NOWE!!! mercedesy sprintery 319 CDI kupione w listopadzie 2009 (czyli niecałe 4 miesiące temu) mają rdzę na progach. Wszystkie w tym samym miejscu. Dodam, że są w ciągłym użytkowaniu (jak nie w trasie to w zadaszonej i ogrzewanej hali). Ma ktoś jakieś wątpliwości jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny? Link Zgłoś
Gość: szanujacy sie Re: Mercedes Sprinter 316 CDI - Szybka paczka IP: 212.91.27.* 01.03.10, 16:55 ciekawe ktore to sa te szanujace sie firmy transportowe ? czy te któe reklamują1 -2 letnie sprintery bo im korozja wlasnie je zjada ? , czy moze te ktore kupiły golasa w cenie kosmos na lichym silniku 2,1 litra z podwójnym doladowaniem ? czy moze te ktore na zasadzie sloganu bezgwiazdy nie ma jazdy nawet boją sie zobaczyc co ma konkurtencja ...bo potem spać nie bedą mogli że sa takimi frajerami ...MB to był dobry w latach 90 -tych . Link Zgłoś
Gość: miki Re: Mercedes Sprinter 316 CDI - Szybka paczka IP: 10.201.53.* 01.03.10, 17:00 @tomass jakaś gwarancja? co na to importer? Link Zgłoś
Gość: jurek z viamot Re: Mercedes Sprinter 316 CDI - Szybka paczka IP: 212.91.27.* 01.03.10, 17:00 a ja sprzedaje iveco w krakowie , i powiem wygoda , wyposażenie i zapamietajcie silniki 3 litrowe 176 KM na łańcuszku to podstawa , chyba ze ktoś nie potrzebuje mocy to jest fajny ekonomiczny 2,3 litra 136 KM - do tego 4,5 m długi , 1,9 lub 2,1 wysoki na lekkie przesyłki pojedynka , na ciężary bliżniaczek ...a u mnie rabacik ;o)) pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Były Kurier Re: Mercedes Sprinter 316 CDI - Szybka paczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.10, 18:53 Ducato ten silnik ma od Forda Transita (to akurat jest plus)! Pracowałem w kurierce trochę czasu i proszę nie wyjeżdżać z tekstami typu "Wydaje mi się, że jeżeli wszyscy kurierzy mieliby takie auta jak Sprinter, nasze paczki zawsze docierałyby na czas.", jeżeli nie ma się pojęcia o tej pracy (tyle czynników na to wpływa, że głowa mała). Jeździłem Fordem Transitem 2.2 TDCI, oraz Sprinterem 2.2 CDI w wersji 209 (90 km). Wolę Forda, który mniej palił miał skrzynię dostosowaną do silnika o małej mocy (5 biegów), a Mercedes poszedł chyba na łatwiznę bo wszystkie modele mają 6 biegów, co skutecznie uniemożliwia zejście w mieście do mniejszego spalania. A elektronika w tym aucie to zgroza. Czujniki które ciągle się zapalały. W ciągu zaledwie półrocznej eksploatacji auto było w serwisie na wymianie elektroniki 4 razy. A Ford jeździł i jeździ do tej pory, tylko wymiana podstawowych cześci związanych z eksploatacją. Panie redaktorze proszę na przyszłość popracować z rok czasu w tym zawodzie i wtedy wygłaszać zdania idealny dla kuriera, bo cena tego auta tez nie jest współmierna do jego możliwości,a fenomen kupowana Mercedesa w firmach, to chyba tylko prestiż firmy, bo na pewno nie dbanie o kieszeń Link Zgłoś
Gość: murphy Re: Mercedes Sprinter 316 CDI - Szybka paczka IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.10, 22:06 Ja mam w firmie Iveca i jestem bardzo zadowolony z tych aut. A co do mercedesa to ceny maja z kosmosu a auta te nie nadaja sie do ciężkiej pracy tylko na salony, dlatego nigdy nie kupie sprintera. Link Zgłoś
Gość: jak zwykle Re: Mercedes Sprinter 316 CDI - Szybka paczka IP: 188.33.137.* 02.03.10, 19:32 nie mam kasy na merola to wyleje na niego wiaderko pomyj i już mam lepsze samopoczucie. ;-) Link Zgłoś
Gość: mk Re: Mercedes Sprinter 316 CDI - Szybka paczka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.11, 15:53 Właśnie dowiedziałem się że muszę czekać na naprawę, następne kilka dni, bo Sprinter 316 cdi, stoi w ASO Mercedesa i czeka na wymianę turbiny(gwarancja -przebieg 75tys. km.). Miał być do odebrania dzisiaj, ale przy montaży nowej turbiny okazało się że to nie ten typ, mimo że zamówili, podając numer vin. Nie wiem czy śmiać się czy płakać, to nie pierwsza naprawa w ostatnim czasie. Wszystkie naprawy robione są w ASO. Samochód ekspolatowany raczej na trasach. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Mercedes Sprinter 316 CDI - Szybka paczka IP: *.lebork.vectranet.pl 02.03.10, 22:32 Ja również przerabiałem parę marek dostawczaków w swojej firmie i równiez polecam Forda. Najstarszy jest z 2002 2.4 tddi ma przejechane 900. 000 km i śmiga dalej bez poważniejszej awarii ( nadroższa naprawa to sprzęgło i pompa wody i vacum 3000 zł). W środku nie widać sladów używania, mógłbym bez przesady skasować jedno 0 z przebiegu i nikt by w to nie wątpił. Wygląda jak nowy, silnik rozwija 160 km/h i spala do 9l. Zawieszenie jak to w fordzie fenomenalne, pierwszą tuleję gumową za 80 zł wymieniłem po 400.000 km ! Minus jest głośny, nowe modele cichutkie nie wiesz kiedy masz 140 kmh.Ogólnie Master jest jeszcze ok, tylko tak do 500.000 km. Najgorzej wspominan Sprintery. Złe prowadzenie układ kierowniczy i zawieszenie, ciągłe awarie elektroniki, korozja i strasznie drogi serwis. Mercedes skończył sie 10 lat temu na 124. Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Mercedes Sprinter 316 CDI - Szybka paczka IP: *.ip47.fastwebnet.it 08.03.10, 18:45 Mam pytanie do cmok_wawelski: O jakich hamulcach mowisz? Przednia czy tylna os? Link Zgłoś
Gość: fiat Re: Mercedes Sprinter 316 CDI - Szybka paczka IP: *.chello.pl 12.03.10, 21:23 rozwalił mnie tekst ... zielony kolor ... jak się nie wie o czym pisać to o kolorze i prędkości maksymalnej, ... chyba jakaś baba pisała bo faceci kolorów nie rozróżniają Link Zgłoś
Gość: Login / Pseudonim Re: Mercedes Sprinter 316 CDI - Szybka paczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.10, 20:41 Kaczka 207 2,3d to potęga, nie do za......bania. A dzięki węższym oponom w śniegu bardziej dzielna terenowo. Link Zgłoś
Gość: LeonFR Re: Mercedes Sprinter 316 CDI - Szybka paczka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.10, 09:41 @Były Kurier Ducato ma silniki: 2.2 Peugeot 2.3 IVECO 3.0 IVECO a nie od Forda Link Zgłoś