Dodaj do ulubionych

szkoda czy skoda

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.04, 16:20
Zastanawiam się, ilu skodziarzy prawidłowo wymawia nazwę swoich samochodów,
czyli szkoda. Dotychczas nie spotkałem nikogo, także wśród właścieli Skód,
kto mówiłby szkoda, a nie skoda. Dlaczego tak jest? Wszyscy mówią oktawia, a
nie octawia, więc dlaczego błędnie wymawiają nazwę marki?
Obserwuj wątek
    • Gość: Gabriel Re: szkoda czy skoda IP: *.ipt.aol.com 28.02.04, 17:37
      Pozor! Pozor! Zaraz triskam !
      A jak nalezy prawidlowo wymawiac: BMW,VW,Lamborghini ?

• mac.card Re: szkoda czy skoda 28.02.04, 18:53
      Gość portalu: ciekawy napisał(a):

> Zastanawiam się, ilu skodziarzy prawidłowo wymawia nazwę swoich samochodów,
      > czyli szkoda. Dotychczas nie spotkałem nikogo, także wśród właścieli Skód,
      > kto mówiłby szkoda, a nie skoda. Dlaczego tak jest? Wszyscy mówią oktawia, a
      > nie octawia, więc dlaczego błędnie wymawiają nazwę marki?

A słyszałeś kiedyś oryginalną japońską wymowę MITSUBISHI?

Anglosasi tez nie mówią Mercedes tylko Mersides.

To dlatego, że niektóre nazwy własne wymawia się w ich polskim, utrwalonym
      tradycją, brzmieniu. Mówimy Waszyngton, a nie Łoszington; Nowy Jork a nie
      Niujork; Lipsk zamiast Laipcig; Monachium zamiast Miunchen; Londyn, a nie
      London. Wreszcie nazwę czeskiej stolicy wymawiamy Praga, a nie Praha.

A wogóle to nie ma takiego miasta Londyn! Jest Lądek, Lądek Zdrój...
      • Gość: ciekawy Re: szkoda czy skoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.04, 18:57
        >
        > A słyszałeś kiedyś oryginalną japońską wymowę MITSUBISHI?

A czy Mitsubishi to oryginalny japoński zapis? Jakoś nikt nie mówi mitsubishi
        tylko mitsubiszi.

Czeski i polski to ta sama rodzina języków, więc nie wiem, po co komplikujesz.
        • sympatico.ca Re: szkoda czy skoda 28.02.04, 19:00
          Gość portalu: ciekawy

Powinienes zmienic nick na "pojebany"
          • Gość: strzała A ty kurvvo miałaś dawać duupy w Dreźnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.04, 19:02
            • lan_lord Re: A ty kurvvo miałaś dawać duupy w Dreźnie 05.04.04, 21:21
              up!
          • syrnpatico.ca Re: szkoda czy skoda 29.02.04, 09:30
            Tak jak ja - od urodzenia....
        • mac.card Re: szkoda czy skoda 28.02.04, 19:12

> >
          > > A słyszałeś kiedyś oryginalną japońską wymowę MITSUBISHI?
          >
          > A czy Mitsubishi to oryginalny japoński zapis? Jakoś nikt nie mówi mitsubishi
          > tylko mitsubiszi.

Oryginalny, japoński zapis? Nie mam takiej czcionki w komputerze. :-) Pisownię
          słów japońskich widywałem w różnych transkrypcjach. Podałem najbardziej
          popularną. Japończycy wcale nie mówią mitsubiszi. Ich wymowa jest dla mnie
          trudna do powtórzenia, a co dopiero do zapisania. Nie podejmuję się tego.

> Czeski i polski to ta sama rodzina języków, więc nie wiem, po co
          komplikujesz.

Wiem, że to co piszę wydaje Ci się skomplikowane. Przepraszam, bardzo się
          staram, ale juz prościej tłumaczyć nie umiem. Wiem, że to sama rodzina języków.
          A propos, jesli chodzi o rodzinę języków, to słowiańskie, romańskie i
          germańskie wywodzą się z tej samej rodziny - języków indoeuropejskich. Gdybys
          miał pojęcie o "elementarnej matematyce konstruowania języków" to bys się nie
          dziwił.

Napisałem Ci, (myślałem że wyraźnie, ale widzę że musze powtórzyć) że nazwę
          stolicy Czech wymawiamy po polsku Praga, podczas gdy Czesi mówią Praha. Tak
          więc, nawet wyrazy z języków tak blisko spokrewnionych mogą być odmiennie
          wymawiane, zgodnie z lokalną tradycją. W związku z tym nie widzę powodu, dla
          którego miałbym mówić Szkoda, zamiast Skoda.
          • Gość: ciekawy Re: szkoda czy skoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.04, 19:19
            Widzę, że w swojej skodziej głupocie awansowałeś Skodę do rangi nazw miast.
            • mac.card Re: szkoda czy skoda 28.02.04, 19:26

> Widzę, że w swojej skodziej głupocie awansowałeś Skodę do rangi nazw miast.

No właśnie! Wiedziałem, że znowu nic nie zrozumiesz. Jesteś bardzo
              przewidywalny. Jak Samoobrona na przednówku.

Skoda to nazwa własna, ty "matematyku". Podobnie jak Praga, Mercedes, Koszalin,
              Rudy (czołg) albo Szarik (pies). Nawet "ciekawy" to nazwa własna, bo
              identyfikuje obiekt. W przypadku "ciekawego" identyfikacja jest zresztą bardzo
              indywidualna, bo drugiego takiego naprawdę trudno znaleźć - umie pisać, a
              czytać nie potrafi.
    • cytryniec Re: szkoda czy skoda 28.02.04, 19:17
      Bo po czesku zapisuje się Škoda.Myśmy ten daszek opuścili i już.Może za bardzo
      kojarzyło się ze szkodą czyli stratą?
      • Gość: Jan Re: szkoda czy skoda IP: *.dip.t-dialin.net 28.02.04, 19:32
        Polacy do dzis nie nauczyli sie wymawiac BMW.To po niemiecku Bey Eym Wey czyli dlugie eee za kazdym razem.Po polsku BMW to tak smiesznie brzmi.Bo w Niemczech np.te dwa slowa w pisowni sa podobne:Schiff(statek) i schief(znaczy krzywo,ie w Niemczech czyta sie jak i).Polak przeczyta oba slowa tak samo.Ale dla Niemca pierwsze slowo czyta sie Szyf(krotkie i to y) a drugie czyta sie sziif.
        • Gość: koaa A ty się volksdeutschu odwal od Polaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.04, 19:37
          Jak BMW czyta się po angielsku, francusku albo włosku?
          • Gość: Jan Re: A ty się volksdeutschu odwal od Polaków IP: *.dip.t-dialin.net 28.02.04, 19:39
            Bo sa idioci.Ale kiedys sie naucza...
          • Gość: Bonifacy Re: A ty się volksdeutschu odwal od Polaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.04, 20:43
            Wiem, że po hiszpańsku wymawia się: "be, eme, uwe" i tak właśnie tam mówią. Na
            Renault mówią "renol" (z akcentem na o). Ciekawe, dlaczego my "Renault"
            wymawiamy po francusku "renó", a Skode spolszczamy. Zresztą Fiata też, bo
            akcent powinien padac na "i", i kosekwentnie należałoby wymawiać "fijat", tak
            jak Włosi czy Hiszpanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka