Dodaj do ulubionych

Motodziennik: Samodzielność Abartha

IP: *.swidnica.mm.pl 04.11.10, 08:48
w Norwegii to samo jest z autami...
Obserwuj wątek
    • Gość: lester Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha IP: 109.76.174.* 04.11.10, 10:15
      Stachu drogi przyjacielu kiedy wskakujesz na swoja kobite tez Ci tak mowi? Tak juz Ci zostalo?!
    • Gość: Wojtek Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.11.10, 10:25
      Ekstra Odcinek:) dania to chory kraj:/
    • Gość: BTK Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.10, 10:30
      baardzo fajny odcinek ^ ^. W całej tej zbawie w namioty na pustyni najbardziej mi się podoba ten symulator F1. Abarth dobrze kombinuje, chociaż jak widać znowu będzie kilka matchboxów, znowu to samo, tylko inny znaczek na masce... ta ekonomia i oszczędności, ech. Z tym podatkiem to pojechali, ale mam ich gdzieś - skoro społeczeństwo sobie na to pozwoliło - pfffff powo dze nia im życzę.
    • Gość: gość Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha IP: *.chelm.mm.pl 04.11.10, 10:48
      Dania, Norwegia, Singapur... tam też za posiadanie auta trzeba płacić kolosalne pieniądze
    • Gość: Olek Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.10, 10:49
      W Danii ponadto auta " z kratką" mają inne tablice rejestracyjne. W związku z tym, łatwo je wyśledzić w weekendy, kiedy to autem służbowym poruszać się nie wolno...
      A co się tyczy mieszkających tam Polaków poruszających się autami na polskich tablicach- prawo unijne jasno precyzuje co należy w takiej sytuacji zrobić. Jednakże prawodawstwo różnych krajów nie jest w tej kwestii jednolite. Przykładowo we Francji, nie jest zabronione poruszanie się pojazdem przebywającym regularnie na terenie Fr, a zarejestrowanym i ubezpieczonym w innym kraju.

• Gość: tmk Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.10, 10:58
      odcinek nie ciekawy , nic nowego
    • Gość: tixe Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha IP: *.chello.pl 04.11.10, 11:13
      Przesada z tymi przepisami w danii i to wciąż demokracja.
      AUTO TYGODNIA koncepty BAT alfy
    • Gość: greg Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha IP: *.aster.pl 04.11.10, 11:15
      Dlaczego w TVN Turbo pan redaktor występuje w okularach a tu nie?
    • Gość: Misiaczeq Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha IP: 87.51.7.* 04.11.10, 11:19
      Jacek... powiem jak jest... od jakiegoś czasu pomieszkuję w Danii... sprawa samochodów... to jest tylko wierzchołek góry lodowej... wszystko ma swoje plusy i minusy. Ja widzę to tak... gó...arzy tak jak w Polsce, którzy mają po 18-20 lat i rozbijają się zdezelowanymi trupami nie ma za wielu w Danii. Wydaje mi się, że to jest akurat plus tych horrendalnych podatków: mniej młodocianych na drogach... mniej wypadków... Ile to razy słyszy się w mediach że grupka młodych ludzi wracając z dyskoteki (czytaj: wsiowego spędu) rozbiła się samochodem...
      Z drugiej strony... wysoki podatek... to nie wszystko. W dużych aglomeracjach, mam tutaj na myśli Kopanhagę... dąży się do ograniczenia ruchu kołowego na rzecz... transportu publicznego (e.g. metro czy autobusów). Wiedzę, że niezbyt dobrze przygotowałeś się do tematu... Nawet w "koszernej " było coś o tym... więcej info znajdziesz pod tym linkiem...
      wyborcza.pl/1,75515,7676126,Miasta_sa_dla_ludzi__nie_dla_sloni.html
      Ponadto możesz jeszcze coś sobie poczytac tutaj...
      kulturaenter.pl/uwalnianie-przestrzeni-rozmowa-z-elzbieta-przesmycka-architektem-i-urbanista/2009/10/
      Poza tym... sam jeżdżę rowerem... przez cały rok... i czuję się świetnie jak śmigam a inni stoją w tych swoich autach...
      Oj Jacek... co ty wiesz o Dani :P
    • Gość: Misiaczeq Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha IP: 87.51.7.* 04.11.10, 11:22
      I jeszcze jedno.... dla tych którzy są ciekawi cen używanych aut...
      www.autocom.dk/consumer/index2009sig03.do?lid=DK_HPexp35&intcmp=DK_HPexp35
    • Gość: Poostak Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.11.10, 11:35
      Haha, usmialem sie z zarciku ;)
    • Gość: Kolms Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha IP: 195.225.120.* 04.11.10, 12:04
      @ Misiaczeq-
      zjechałeś Pana Jacka, udowodniłeś, że nic nie wie o Danii, zabłysnąłeś swoją wiedzą o tym kraju, nie wspominając o prestiżu zamieszkiwania tam i zapewne doprowadziłeś do tego, że zwolnią Pana Jacka bo jest niekompetentnym dziennikarzem. Zadowolony?
      Nie wiem czy chciałeś się pochwalić, że taki mądry jesteś czy że tam mieszkasz ale mogłeś opisać sytuację nie podkreślając jaki to jesteś "prawdziwy Duńczyk".
    • Gość: Motor Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha IP: *.146.246.153.nat.umts.dynamic.eranet.pl 04.11.10, 12:08
      oj Misiaczek co Ty wiesz pasji do motoryzacji kiedy pomykasz rowerkiem. Oglądaj sobie rowerodziennik
    • a4_capone Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha 04.11.10, 12:51
      Ja pracuje od kilku lat w dunskiej firmie i m/w raz w miesiącu jestm w kopenhadze. To co tam jest z rowerami to horror. Doprowadzili do tego, że o 8:00 rano na autostradzie jest looz a na ścieżce rowerowej są normalne korki. Czasami bierze się światła na 3-4 razy :) Faktycznie śmieszny jest widok Cayenne Turbo dwumiejscowy z kratką, ale tego tam mnóstwo. Pan jacek jeszce zapomniał dodac, że z podatku zwolnieni są taksiarze. Znaleźć na lotnisku nową BMW 5 czy świerzą E-klasę na taksówce żadne problem. A tak... manager w naszej firmie zarabiajacy znacznie więcej niż managerowie w polskich firmach jeździ 10cio letnim paskiem :) Chore jest ich podejście do ekologii ;)
    • Gość: jj Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha IP: *.multimo.pl 04.11.10, 13:08
      co do tego abartha fajnie zawsze to nowe coupe ale oby cena nie była z kosmosu

i powinni odświeżyć solidnie pięćsetkę i dać 4x4 podobno kombinują z SUV-em jest z resztą panda 4x4
    • ionen76 Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha 04.11.10, 13:33
      "I wyglądały niemal identycznie, co było ich największą wadą"
      Panie Jacku - legenda Abartha to właśnie auta fiata, które wyglądają identycznie jak zwykłe modele fiata!
      Druga sprawa, że 500 ma zupełnie inny przód.
    • Gość: SaabFan Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha IP: *.static.vip-net.pl 04.11.10, 13:46
      O zgrozo, co za kraj, w Szwecji też są wysokie podatki ogólnie. A to wszystko dzięki socjaldemokratom, dla których podatki są lekarstwem na wszystko
    • Gość: myslinieuczesane.p Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.10, 14:15
      @Misiaczeq - nie wiem co chciałes udowodnić? Pan Jacek chciał przyblizyc temat, a nie zrobić dokument o Danii. Jak dla mnie materiał zawiera dokładnie tyle informacji ile powinien, a jak będę chciał zgłębić temat to użyję google-a tak jak i ty to zrobiłeś. Po prostu się nie czepiaj i tyle.
    • jacek.balkan Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha 04.11.10, 14:52
      Dobry:)
      @ greg - w tvn turbo mają mniejsze kamery, dlatego w okularach...
      @ misiaczek - mieszkałem w Danii. Krótko, ale jednak. Ich podejście do ekologii znam, do ścieżek rowerowych również. Wydaje mi się że wszystko, jak na potrzeby tego materiału zostało powiedziane w sposób wyczerpujący interesujące nas zagadnienie. Można się spierać czy jak się pokazuje na ekranie krowę to trzeba też mówić że to jest krowa, czy też liczyć na to że odbiorcy to wiedzą. Ja wychodzę z założenia że wiedzą.
      Pozdrowienia
    • Gość: rrrob Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.11.10, 15:33
      W tych relacjach pojawiaja sie coraz czesciej ujecia z prywatnych kamer video, na ktorych ktos filmuje jakies auto - czesto widac numery rejestracyjne. Jestem ciekaw, co na to wlasciciele tych aut badz autorzy tych filmow ??? Redakcja, Wasze zdanie ???

Moje zdanie jest takie - wyglada to niestety nieprofesjonalnie. Moglibyscie juz lepiej pokazac oficjalne zdjecie auta z mediateki producenta.
    • Gość: Wombat Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha IP: 94.75.121.* 04.11.10, 16:25
      Ciekaw jestem, jak w Danii radzą sobie np. ludzie, którzy ze wzgl. na swoja działalność muszą jeździć samochodem (rowerem czy autobusem ciężkiego sprzętu nie przewieziesz), czyli np. muzycy...

Nie, absolutnie się tam nie wybieram.
    • Gość: BTK Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.10, 16:36
      do rrob: co...? weź się gościu nie wciskaj z tym prawami autorskimi, ŁAŁ, MD ogląda banda złodziei ups! wygadałem się ajjjjjj wpieprzanie się z prawami tam gdzie jest to zbęde wku^&*( mnie na maksa.... nikomu do bani nie wpadło, zeby patrzeć na rejestracje, gościu, odczep się od tego, szukasz już nie dziury a wyrwy w całym.... co za ludzie... ja jego
    • Gość: stanczyk Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.10, 17:04
      ...dziennikarze , gdzie wy macie oczy ?!?:
      Ten Abarth ma przecie karoserię od elektrycznego prototypu Dodge'a...Fiat ma przecie Chryslera , a Chrysler ma Dodge'a ...
      Jest filmik na Youtubie jak te EV daje do vivatu Challangerowi SRT8 ... na ćwierć mili...
      blog.niot.net/blog-images/22_Jan/detroit-2009-dodge-circuit-ev-now-with-cross-hairs.jpg
      ...
      Miło by było jakby z tego małego VW-agena wyniknęło sympatyczne, małe Porsche 356...
      ...
      ..i dlatego jak już w Kopenhadze widzisz jakies auto na ulicy to jest to Aston, Lambo alibo .. stary amerykański klasyk (..po diabła mam oglądać stare SKODY codziennie ...?)... niech jakiekolwiek miasto w Polszy chocby w 10% bedzie tak przyjazne ludziom (nie samochodom) jak Kopenhaga ..
      Jedżcie Kochana Redakcjo i zobaczcie jak wygląda cywilizowany świat ... bo w tej Warszawce to zaścianek tam macie i wiejskie klymaty się snują...:)...!
    • cmok_wawelski Re: Motodziennik: Samodzielność Abartha 04.11.10, 17:10
      Pasowaloby dodac jeszcze dwa drobiazgi. 1. Rzad Danii + segment rzadowej biurokracji tam to moloch jakiego moga pozadroscic nie tylko Chiny czy Korea. Drobiazg drugi: nie pamietam w jakich rankingach ale chyba w wielu... Dunczycy to ponoc najbardziej zadowolona ze swojego kraju nacja, (Przypuszczam, ze Polacy do tej grupy nie naleza, nigdy nie nalezeli i nigdy nie beda nalezec hahahaha)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka