Dodaj do ulubionych

Chip - tuning do nowej Primery dCI

14.04.04, 11:52
Mam nową Primerę 1,9 dCI (silnik Renault) - spisuje się świetnie, ale myślałem o tuningu. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jakie rozwiązania oferowane są do tego typu silnika, o ile można zwiększyć moment i dynamikę (np. czy możliwe jest inne niż firmowe rozłożenie zakresu momentu na poszczególnych obrotach) no i oczywiście moc - a to wszystko relatywnie bez szkody dla żywotności silnika? I jak się to na dłuższą metę na silniczku odbije? Prosiłbym o opinię głównie posiadaczy Primery, którzy też zastanawiali się nad tą opcją. Aha, ile to mogłoby kosztować i czy dla poprawy żywotności silniczka po takim tuningu warto zainwestować jeszcze w coś innego (mówię o boostowaniu mechaniki, a nie o nowych spojlerach ;))) ?

Pozdrawiam - będę wdzięczny za wszystkie opinie
Obserwuj wątek
    • Gość: AdM Re: Chip - tuning do nowej Primery dCI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.04, 11:57
      www.vtech.pl/in_glowna.html są wykresy pzdr
      • brutusik Re: Chip - tuning do nowej Primery dCI 14.04.04, 12:51
        Gość portalu: AdM napisał(a):

> www.vtech.pl/in_glowna.html są wykresy pzdr

Eee... kicha nic tam nie ma o moim silniku, poza tym na stronie w zakładce Chipy są jakieś błędy i przeglądarka się krzaczy.
        Proszę o jakieś lepsze info.
        • Gość: AdM Re: Chip - tuning do nowej Primery dCI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.04, 12:55
          zakładka "z hamowni" są dwie laguny dci
          • brutusik Re: Chip - tuning do nowej Primery dCI 14.04.04, 13:05
            Gość portalu: AdM napisał(a):

> zakładka "z hamowni" są dwie laguny dci

Ok, nie pomyślałem o Lagunie, dzięki.
            Czekam na dalsze opinie.
    • Gość: Jarek Re: Chip - tuning do nowej Primery dCI IP: 217.17.46.* 14.04.04, 14:06
      Istnieją dwie metody elektronicznej modyfikacji charakterystyki Twojego silnika:
      - modyfikacja chip'a (nowy soft/mapa lub nowy chip),
      - dodatkowa centralka sterująca (tzw. tuning box).

Tego typu modyfikacje mogą wiązać się z utratą gwarancji, chociaż coraz więcej
      producentów proponuje takie rozwiązania (np. BMW, Seat, Toyota, Mitsubishi)
      przy jej zachowaniu.

Wspominasz, że masz nową Primierkę, więc sugerowałbym nie wprowadzanie takiej
      modyfikacji przy przebiegu poniżej 10-15 tys. km (tj. np. do pierwszego
      przeglądu). Ponieważ takowe zmiany powodują w pewnym stopniu zmianę warunków
      pracy silnika zalecana jest większa częstotliwość wymiany oleju silnikowego
      (np. zamiast co 20 tys. km, to co 10 tys. km).

Z mojego doświadczenia wiem, że tabele nie wiele różnią się od wyników
      osiąganych na hamowni, ale proponuję, abyś zastrzegł sobie możliwość rezygnacji
      z wprowadzanej modyfikacji, jeśli pomiary na hamowni niespełnią Twoich
      oczekiwań (postaraj się, żeby koszt badania na hamowni ujęto w cenie usługi).

Myślę, że dosyć dużym doświadczeniem w tym zakresie dysponują Panowie Godula,
      czy Chojnacki, którzy potrafią się nim dzielić w formie mail'owej:

www.godula.cc.pl/
      www.chojnacki.com.pl/
      Można oczywiście myśleć o innej turbinie, ale... wtedy masz definitywny koniec
      z gwarancją, a modyfikacja, o którą pytasz jest najszybsza i najefektywniejsza
      w turbodieslach.

Może coś interesującego znajdziesz na:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=352&w=11818873&a=11826487
      Dla żywotności silnika z turbo duże znaczenie ma jego wykorzystywanie tuż po
      odpaleniu (zimny silnik) oraz przez zgaszeniem (konieczność ostudzenia
      turbiny). Niewątpliwie pewną możliwość dbania o stan silnika dają postojowe
      systemy ogrzewania (działające przy wyłącznym silniku i doprowadzającym go np.
      do 60 st. C), ale jest to kosztowna zabawka, choć przy okazji masz ogrzane
      wnętrze, co w warunkach jesienno-zimowych zapewnia duży komfort (Eberspacher
      czy Webasto).
      • brutusik Re: Chip - tuning do nowej Primery dCI 14.04.04, 14:40
        Dzięki, Jarku, za wyczerpujące info. Jak rozumiem, chodzi Ci o gaszenie silnika kilkadziesiąt sekund po zatrzymaniu i - analogicznie - o postój z włączonym silnikiem przez kilkadziesiąt sekund po odpaleniu zimnego, a przed ruszeniem. Czy dotyczy to raczej głównie trasy i dużych prędkości przy długim czasie, czy też także innych warunków? I czy jeśli poruszam się głównie w mieście i niezbyt agresywnie (max. 3000 obrotów a i to nieczęsto) to obowiązuje mnie ta sama zasada? Aha czy w mieście jako takie wychładzanie/nagrzewanie silnika np. nie kwalifikowałoby się kilkadziesiąt sekund powolnej jazdy, zamiast postoju na włączonym silniku? W mieście i tak zanim znajdzie się miejsce do parkowania, minie kilka minut ślamazarnego wleczenia się, a jak się wyjeżdża z parkingu to jest korek i też się jedzie 10 km/h. Więc czy to mogłoby się również kwalifikować jako dopieszczanie silnika? Aha, interesuje mnie bardzo coś, o czym wspomniałeś - systemy grzewcze Webasto itp. Domyślam się z nazw, że to coś niemieckiego. Zajrzałbym na ich stronę, ale nie znam specjalni tego języka (a już na pewno nie terminologii technicznej). świetna rzecz, bo jednocześnie dba o twój silnik i o twój komfort w zimie (wiesz na pewno jak jest z ogrzewaniem kabiny w zimnym dieslu w temperaturach poniżej zera). Czy mógłbyś mi powiedzieć ile coś takiego kosztuje i gdzie to w Polsce zamontować?

Pozdrawiam
        Łukasz
        • Gość: Jarek Re: Chip - tuning do nowej Primery dCI IP: 217.17.46.* 14.04.04, 14:55
          brutusik napisała:

> Dzięki, Jarku, za wyczerpujące info. Jak rozumiem, chodzi Ci o gaszenie
          > silnika kilkadziesiąt sekund po zatrzymaniu

Yo

> i - analogicznie - o postój z włączonym silnikiem przez kilkadziesiąt sekund
          > po odpaleniu zimnego, a przed ruszeniem.

Nie. Chodzi o zasadę "nie katowania" zimnego silnika wysokimi obrotami do czasu
          jego nagrzania się.

Moje spostrzeżenia są ogólnego charakteru.

> Aha, interesuje mnie bardzo coś, o czym wspomniałeś - system
          > y grzewcze Webasto itp. Domyślam się z nazw, że to coś niemieckiego.
          > Zajrzałbym na ich stronę, ale nie znam specjalni tego języka (a już na pewno
          > nie terminologii technicznej). świetna rzecz, bo jednocześnie dba o twój
          > silnik i o twój komfort w zimie (wiesz na pewno jak jest z ogrzewaniem kabiny
          > w zimnym dieslu w temperaturach poniżej zera). Czy mógłbyś mi powiedzieć ile
          > coś takiego kosztuje i gdzie to w Polsce zamontować?

Mają polskie strony:

www.eberspaecher.com.pl/

www.webasto.pl/
          Do samochodu osobowego wyceniane były swego czasu na 8-9 tys. PLN :-(((
        • Gość: Pankracy Re: Chip - tuning do nowej Primery dCI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.04, 15:02
          >Czy mógłbyś mi powiedzieć ile coś takiego kosztuje i gdzie to w Polsce
          >zamontować?
          Dzisiaj wpadl mi do reki polski prospekt Eberspaechter. Ceny ich ogrzewania
          postojowego dla samochodow klasy sredniej wynosza 4-5 tys. zl. w zaleznosci od
          wersji.
          • brutusik Re: Chip - tuning do nowej Primery dCI 14.04.04, 15:09
            Ok, dzięki. Czekam na dalsze opinie dotyczące chip-tuningu do Primery 1,9 dCI

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka