Dodaj do ulubionych

mtm chiptuning pytanie

27.12.10, 13:34
Witam,
chciałbym zrobić chiptuning audi 16 3.0 tdi 2008r. Zacząłem się trochę rozglądać po necie i sam już nie wiem. Wydawało by się, że mtm zrobiła by to najlepiej, ale znalazłem kilka bardzo niekorzystnych opinii o tej firmie. Generalne pytanie do znawców; czy można zrobić taki delikatny chptuning bez szkody dla silnika i podzespołów?

Dzięki i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mosfet29 Re: mtm chiptuning pytanie 27.12.10, 14:03
      Polecam tu
      tdi-tuning.pl/home.htm
      • analny_wybawca Re: mtm chiptuning pytanie 27.12.10, 14:36
        Masters może być nieco drogi, polecam MR Motors, Diagtronik, Dynosoft
        • mameja21 Re: mtm chiptuning pytanie 28.12.10, 19:13
          analny_wybawca napisał:

> Masters może być nieco drogi, polecam MR Motors, Diagtronik, Dynosoft

Nie sądzę, aby w wypadku kogoś, kogo stać na Audi A6, klika groszy różnicy miało
          znaczenie. Do wymienionych dodałbym jeszcze Compsport.
        • urko70 Re: mtm chiptuning pytanie 30.12.10, 11:06
          analny_wybawca napisał:

> Dynosoft

Również polecam Dynosoft, aktualnie nazywają się Ecuproject www.ecuproject.pl/
        • michaelm3 Re: mtm chiptuning pytanie 31.12.10, 03:19
          fretless napisał:

Wydawało by się, że mtm zrobiła by to najlepiej,
          > ale znalazłem kilka bardzo niekorzystnych opinii o tej firmie.

Nie licz na to, ze na temat innych firm znajdziesz same pochlebne opinie.
          A porownywanie naszych rodzimych 'specjalistow' w stylu MR Motors, Diagtronik, Dynosoft itd.
          do niemieckiego MTM to jak stawianie naprzeciwko siebie raczkujacej kilkuosobowej firmy idacej na zywiol i poteznego przedsiebiorstwa z odpowiednim zapleczem i doswiadczeniem.

Nad czym tu sie dluzej zastanawiac: czy zaplacic 3k PLN u chlopakow z podworka, ktorzy robia moze jednego takiego 3.0TDI na miesiac czy niewiele ponad 1000euro sprawdzonemu MTM za gwarancje na ponad 280koni i wiecej niz 500Nm momentu...

Ale tak czy inaczej pierwszym krokiem powinno byc napisanie do leasingodawcy uprzejmej prosby o wyrazenie zgody na dlubanie w ich samochodzie, ha ha ha.
          • analny_wybawca Re: mtm chiptuning pytanie 31.12.10, 10:39
            Widzę że i ty *uja wiesz na temat chiptuningu aut.
            Po 1 - nie 3k PLN tylko jakieś 1,5k (żadna różnica, nie? jedynie 2x)
            Po 2 - dać ponad 4 tys zł za chiptuning (1k euro) to gruuuuba przesada, chyba że ktoś ma mocno nieseryjne auto
            Po 3 - czym się różni chiptuning mega super uber firmy MTM od naszych speców? Ustawiasz max bezpieczne ciśnienie doładowania, do tego dobierasz dawkę żeby auto nie dymiło i już (w uproszczeniu, w seryjnym aucie). A jeśli uważasz że dla naszych speców 3.0 TDI to czarna magia... :D Akurat u nas z powodu specyfiki rynku (a raczej braku kasy) mocno dłubie się właśnie turbodiesle, zobacz jak wygląda rynek tunerów i tdi w Niemczech i w PL - tam 3/4 "dłubanych" aut ma durne powerboxy czy inne gó..., u nas większość robi profesjonalny chiptuning często z modyfikacjami osprzętu.
            • analny_wybawca Re: mtm chiptuning pytanie 31.12.10, 10:42
              I jeszcze jedno - z tego co widzę to MTM robi "gotowce". Tego unikam jak ognia, taki gotowiec w jednym aucie da 140KM, w innym 155KM i ostre dymienie, robiąc chiptuning trzeba wszystko dobierać i robić korekty
              • michaelm3 Re: mtm chiptuning pytanie 01.01.11, 02:53
                analny_wybawca napisał:

> I jeszcze jedno - z tego co widzę to MTM robi "gotowce". Tego unikam jak ognia,

Jeden 'analny...' podwazyl caly sens dzialania MTM... ha ha ha.
                Czlowieku, ci ludzie na kolanie napisza ci indywidualna mape do jakiegokolwiek silnika jezeli sobie tylko tego zazyczysz.

• michaelm3 Re: mtm chiptuning pytanie 01.01.11, 03:02
                  Aaaa, jeszcze jedno, zapomnialem napisac jak lubie takich sknero-chytrusow chcacych sobie ze zwalistego 1.9, 2.5 itd. zrobic wyscigowke za 1000 zeta...
                  • flugzeugwerke Re: mtm chiptuning pytanie 01.01.11, 20:15
                    Nie orientuję się w dieslach VW, ale np. mając d223l wolę lokalnego sprawdzonego przez znajomych speca, który napisze, przetestuje i wstawi mi taki program jakiego potrzebuję, niż wydać 3razy więcej za słabszą masówkę. Ale być może dla TDI jest inna specyfika rynku.
      • wujaszek_joe Re: mtm chiptuning pytanie 27.12.10, 20:15
        a jak sie to ma do trwałości samochodu? Albo, jak bardzo niekorzystnie? Da się to ogólnie ocenić?
        Dajmy na to silnik 1.6tdci 109km o prtzebiegu 140tyś km...
        • analny_wybawca Re: mtm chiptuning pytanie 27.12.10, 20:31
          Wszystkie swoje auta chipowałem. Przyrosty są nieźle odczuwalne pod butem, spalanie nie rośnie ponad normę, trwałość bez zmian. Jedno auto nawet "dłubałem" przy 190 tys km, gdzie udało się prawie 50% podnieść moment obrotowy, po 60 tys km auto jeździ jak jeździło. Z tym że zaznaczam - zawsze to były 1.9 tdi. W takim 1.6 109KM za wiele nie podniesiesz, ale jak ktoś to robi z głową to na trwałości nic nie ucierpi. W źle napisanym sofcie w pierwszej kolejności cierpi przeniesienie napędu (sprzęgło) z powodu np dużego momentu na dole
          • swan_ganz Re: mtm chiptuning pytanie 28.12.10, 19:24
            W takim 1.6 109KM za wiele nie podniesiesz

zgadza sie; zbyt wiele nie uzyska ale tak do trzystu koników i pieciuset njutonometrów to spokojnie... Tylko niech poprosi o automatyczny kaganiec przy 250km/h bo odleci... :-)
    • frequentflyer Re: mtm chiptuning pytanie 27.12.10, 14:09
      Audi 16 to tak jak audi 8 tylko dwa razy większe?
      • fretless Re: mtm chiptuning pytanie 27.12.10, 20:13
        sorki, oczywiście A6...
        • swan_ganz Re: mtm chiptuning pytanie 28.12.10, 19:29
          takie pytanie; po co ci ten cip na tym silniku? Obecnie masz 225 koników i 450Nm w dosc szerokim zakresie obrotów i uważasz, ze to za mało? Sądzisz, ze potrafisz wykorzystać dodana dzięki czipowi moc jeżdżąc po polskich drogach?
          • analny_wybawca Re: mtm chiptuning pytanie 28.12.10, 19:51
            Zawsze lepiej mieć więcej niż mniej, a jeśli ogranicza się to tylko do jednorazowego wydatku rzędu 1500zł to czemu nie spróbować? To nie są przyrosty rzędu 2KM jak w małych benzyniakach bez turbo, zmiana map w uturbionym naprawdę jest odczuwalna
            • swan_ganz Re: mtm chiptuning pytanie 28.12.10, 19:54
              no wiem przeciez że to nie kosmetyka (w 3.0 tdi mozna spokojnie zwiekszyć moment o ponad 100 Nm i blisko tyle samo koników a więc nie w kij dmuchał) tylko dalej nie rozumiem po co to robić...
              • mameja21 Re: mtm chiptuning pytanie 29.12.10, 17:17
                swan_ganz napisał:
                > no wiem przeciez że to nie kosmetyka (w 3.0 tdi mozna spokojnie zwiekszyć momen
                > t o ponad 100 Nm i blisko tyle samo koników a więc nie w kij dmuchał) tylko dal
                > ej nie rozumiem po co to robić...

Między innymi po to, żeby poprawić bezpieczeństwo (czynne) czy mieć jeszcze większą
                radość z jazdy.
                • swan_ganz Re: mtm chiptuning pytanie 29.12.10, 18:26
                  > Między innymi po to, żeby poprawić bezpieczeństwo (czynne)

juz i dzis od zera do setki przyspiesza w ciut powyżej 7 sekund więc nawet jesli urwiesz kolejna sekundę to nic ona nie zmieni w kwestii bezpieczeństwa bo i te siedem sekund jakie daje fabryczne oprogramowanie pozwala na bardzo dynamiczną jazdę ( w końcu jakby na to auto nie patrzeć to jest to tylko rodzinne kombi...) W kazdym razie jak ktos nie umie jeździć to i jadąc porsche będzie miał problem by tira wyprzedzić.... I na nic mu tu nie pomoga dodatkowe koniki jeśli przy dziesiejszych (grubo ponad dwustu) ma z tym problem ...

czy mieć jeszcze większą radość z jazdy.

a jeszcze większa gdy będziesz miał auto dedykowane do dawania takiej radości...:-)
                  Na przykład którys z rs-ów od audi albo jakies evo bo w takim to juz po niżej pięciu sekund spokojnie zejdziesz nawet wtedy gdy w ogóle pierwszy raz usiądziesz za kierownica auta.. :-)
                  No i ten respect na dzielni jakim ziomale cie otocza gdy będziesz powoził taka bryka...? Bezcenne.... :-)
                  • mameja21 Re: mtm chiptuning pytanie 29.12.10, 20:46
                    swan ganz napisał:
                    ..) W kazdym razie jak ktos nie umie jeździć to i jadąc porsche będzie miał pro
                    > blem by tira wyprzedzić....

Wyprzedza można nie tylko tiry, ale również auta osobowe.
                    Poza tym nie rozumiesz: wogóle nie chodzi tu o przyspieszenie od zera do setki.

> a jeszcze większa gdy będziesz miał auto dedykowane do dawania takiej radości..
                    Na przykład którys z rs-ów od audi

Niewątpliwie. Być może Ciebie stać na RS-a.

> No i ten respect na dzielni jakim ziomale cie otocza gdy będziesz powoził taka
                    > bryka...?

W fajny sposób rozumujesz.
                    Poza tym przejedź się kiedyś autem z dobrze przeprogramowanym silnikiem i zrozumiesz o co chodzi, bo w tej chwili to jest jak rozmowa np. ze szczerbatym o sucharach.
                    k2i:
                    Subaru "pod wiejską dyskotekę zwyczajnie nie pasuje, po pierwsze jest niebieski (...), nie jest czarny, ma złote alufelgi i żadna laska do tak głośnego samochodu w środku by nie wsiadła, i ostatnie tym samochodem poruszają się ludzie, którzy mają naprawdę wielkie dochody".
                    " na palcach jednej ręki mógłbym wymienić z 6 tytułów "
                    • analny_wybawca Re: mtm chiptuning pytanie 29.12.10, 21:28
                      Ja napiszę nieco mniej radykalnie niż mameja. Zmiana softu w aucie daje naprawdę odczuwalny skutek, to nie jest zakładanie stożka do 1.4 75KM, w starym TDI na pompie magik podniósł mi max moment obrotowy z 240Nm do 320Nm. Takim autem jeździ się zupełnie inaczej, przyjemniej. A po co to robić? Mi wystarczą ze 2-3 miesiące i już się nudzę i przyzwyczajam do mocy samochodu, chyba musiałbym mieć coś o mocy rzędu 500KM żeby dłużej się fun utrzymywał. I jak to piszą - nigdy nie ma takiej radochy jak pierwszy etap (czyli chiptuning seryjnego auta), kolejne punkty rozwoju typu wymiana turbiny i kolejny chiptuning nie dają już takiej frajdy, chyba że ktoś przeskoczy kilka szczebelków wyżej
                      • zujezo Re: mtm chiptuning pytanie 30.12.10, 10:59
                        Nie chce Cie spotkać na drodze, jak najminej takich...
                        • urko70 Re: mtm chiptuning pytanie 30.12.10, 11:09
                          zujezo napisał:

> Nie chce Cie spotkać na drodze, jak najminej takich...

Przeczytałem wypowiedź do której się odnosisz i nie zauważam tam choćby przesłanek do twierdzenia, że ten kierowca stanowi zagrożenie. Możesz wskazać czemu tak napisałeś?

Ja np wole jak auto które mnie wyprzedza robi to sprawnie i szybko.
                    • swan_ganz Re: mtm chiptuning pytanie 30.12.10, 04:59
                      > Poza tym nie rozumiesz: wogóle nie chodzi tu o przyspieszenie od zera do setki.

nie o przyśpieszenie chodzi w tym zwiekszaniu mocy silnika? Zawsze mi sie wydawało, że po to właśnie tuninguje sie furki by móc szybciej jechać czy dynamiczniej przyśpieszać ale skoro twierdziesz, że to nie o to chodzi to nie będę się kłócił...
                      W ciemno więc przyjmuje Twoją poprzednią wersję wg. której mówiłeś o "radości" :-)

> Poza tym przejedź się kiedyś autem z dobrze przeprogramowanym silnikiem i
                      zrozumiesz o co chodzi, bo w tej chwili to jest jak rozmowa np. ze szczerbatym o sucharach.

jeżdżę dokładnie takim samym autem jak załozyciel tego wątku i własnie dlatego zabrałem tu głos bo po przejechaniu nim blisko dwustu tysięcy kilometrów jestem przekonany, że cała ta operacja wymiany mapy dla tego konkretnego silnika nie ma większego sensu bo i teraz jest to bardzo dynamiczny samochód jak na duże kombi... Jeśli już załozyciel wątku ma jakies wewnetrzny przymus poprawiania Niemców to niech sobie lepiej dpf zdemontuje albo ewentualnie zrobi furce jakis agrotuning w rodzaju; dodatkowe progi czy jakis fikuśny spojlerek... W przypadku auta z innego roku zalecałbym jeszcze domontowanie diod ale on diody juz ma... :-)
                      • urko70 Re: mtm chiptuning pytanie 30.12.10, 11:14
                        swan_ganz napisał:

> > Poza tym nie rozumiesz: wogóle nie chodzi tu o przyspieszenie od zera
                        > do setki.
                        >

>
                        > nie o przyśpieszenie chodzi w tym zwiekszaniu mocy silnika? Zawsze mi sie wydaw
                        > ało, że po to właśnie tuninguje sie furki by móc szybciej jechać czy dynamiczni
                        > ej przyśpieszać

Ale niekoniecznie w przediale jaki wskazał przedpiśca. Duża przyjemność to posiadanie możliwości sprawnego, szybkiego czyli bezpiecznego wyprzedzania przy prędkościach ok 100km/h i wyżej.
                        • szymizalogowany do tego trza miec silnik hehe 30.12.10, 11:30
                          Duża przyjemność to posi
                          > wyprzedzania przy prę
                          > dkościach ok 100km/h i wyżej.

...a nie jakies 2-3 bieda-lytry obornika w Ted-De-Ji "zrobione przez mastersa"
                          • urko70 Re: do tego trza miec silnik hehe 30.12.10, 11:48
                            szymizalogowany napisał:

> Duża przyjemność to posi
                            > > wyprzedzania przy prę
                            > > dkościach ok 100km/h i wyżej.
                            >
                            > ...a nie jakies 2-3 bieda-lytry obornika w Ted-De-Ji "zrobione przez mastersa"

Z danej pojemności można mieć _bardzo_ rózne moce i momenty. Co do przedmiotowego auta to faktycznie ma sporo ale tu pisalem Ci ze nie chodzi o wskazany zakres - przynajmniej ja tak to widzę.
                            • urko70 Re: do tego trza miec silnik hehe 30.12.10, 11:52
                              urko70 napisał:

> szymizalogowany napisał:
                              >
                              > > Duża przyjemność to posi
                              > > > wyprzedzania przy prę
                              > > > dkościach ok 100km/h i wyżej.
                              > >
                              > > ...a nie jakies 2-3 bieda-lytry obornika w Ted-De-Ji "zrobione przez mast
                              > ersa"
                              >
                              > Z danej pojemności można mieć _bardzo_ rózne moce i momenty. Co do przedmiotowe
                              > go auta to faktycznie ma sporo ale tu pisalem Ci ze nie chodzi o wskazany zakre
                              > s - przynajmniej ja tak to widzę.

Nie Ci, ani nawet Tobie, a swanowi :)
                          • analny_wybawca Re: do tego trza miec silnik hehe 30.12.10, 14:06
                            Ale przynajmniej ma te 3.0 TDI realnie, a nie bmw na plakacie nad łóżkiem albo 1:18 na półce :D
                            • szymizalogowany Re: do tego trza miec silnik hehe 30.12.10, 14:21
                              > Ale przynajmniej ma te 3.0 TDI realnie, a nie bmw na plakacie nad łóżkiem albo
                              > 1:18 na półce :D

zbieram na półkę i łóżko - na ścianach na razie nic nie wieszam bo mi się szałas połamie

• tiamatx Re: do tego trza miec silnik hehe 01.01.11, 13:09
                            szymi, czy audi a6 3.0 tdi z chiptuningiem na 280 KM nie ma przypadkiem takich samych osiagow jak bmw 540 ? bo ma ono okolo 6.2s do 100
                            • swan_ganz Re: do tego trza miec silnik hehe 01.01.11, 14:18
                              > szymi, czy audi a6 3.0 tdi z chiptuningiem na 280 KM nie ma przypadkiem takich
                              > samych osiagow jak bmw 540 ? bo ma ono okolo 6.2s do 100

no i po co psujesz szymiemu humor? Ty wiesz jak sie czuje driver bardzo małego wacka gdy go na trasie rucha go jakis traktor? Ja słyszałem o takich co po takim traumatycznym przezyciu nawet na line sie szarpneli..... Chcesz miec szymiego na sumieniu czy co?
                              • szymizalogowany szit-happens 01.01.11, 16:15
                                driver bardzo małego
                                > wacka gdy go na trasie rucha go jakis traktor?

wożę żyletki w schowku - w razie co się mogę pochlastać hehe
                                • swan_ganz Re: szit-happens 01.01.11, 18:17
                                  tylko nie zachlap tapicerki bo taka poplamiona spowoduje utratę wartości bryki... :-)

A tak na poważnie; z 3.0 tdi możesz się śmiało pościgać bo wstydu sobie raczej nie narobisz ale jak spotkasz gdzies takiego co ma 4,2 TDI to nie ryzykuj... Zaciśnij zęby i udawaj, ze tobie lata, ze cię wyprzedził bo ty jestes ponad takie zachowania na drodze... :-)

Pamiętaj Szymi; nie daj się takiemu sprowokowac choćby nie wiem co bo wstyd potem będzie i faktycznie może się sprawa oprzeć o żyletkę...:-)
                                  • analny_wybawca Re: szit-happens 01.01.11, 18:31
                                    3.0tdi? A z tym by nie było problemów? to tylko 1.9
                                    www.youtube.com/watch?v=0m8e4HQVeEo
                                    • swan_ganz Re: szit-happens 01.01.11, 18:54
                                      no dobra... Bryka idzie faktycznie nieźle... Tyle, że w przyrodzie nie ma nic za darmo więc od razu rodzi sie pytanie o pochodzenie tej mocy, która popisuje sie ta zawirusowana Ibiza... Ile kilometrów da się tym przejechać zanim sie przymusowo stanie?
                                      Krótko mówiąc; to sie nadaje do wyścigów na ćwiartkę ale nie do normalnego uzytkowania...
                                      I jak w poscie niżej; jeśli juz wyścigi na ćwiartkę to lepiej znaleźć sobie inna bazę do budowy wyczynowca niż turbodiesla bo perspektywy sukcesu będa bliższe bo co to za frajda gdy człowiek wiecznie przegrywa ? :-)
                                      • analny_wybawca Re: szit-happens 01.01.11, 19:36
                                        250KM z 1.9 TDI na pompkach (ARL wsadzony do tej ibizy miał 150KM w serii) to nie jest wielki wyczyn, to auto będzie normalnie jeździło na codzień :) Te silniki naprawdę są pancerne, najczęściej pada osprzęt (turbina, sprzęgło) od nieumiejętnej jazdy. Głupie 200KM ciągnie się z takiego silnika w zasadzie tylko zmieniając turbinę i soft, 240KM udaje się zrobić też na dużej turbinie i lekko przerobionym wydechu. Zresztą, zobacz jakie przyrosty ludzie robią w 1.8T, jest jeszcze większy kosmos :)

Frajda jest dlatego, że koszt zakupu i tuningu takiej (przykładowo) Ibizy nie jest ogromny, a na ulicy nikt się nie spodziewa takiego małego potworka. Jak jedziesz nową M5 to wiadomo że musi mieć odejście, ale stara Ibiza? Wiadomo że zawodowo na ćwiartkę z mocnymi benzyniakami tym się nie stanie, ale w klasie diesel można już coś pokazać. Klasa outlaw (to jest chyba najmocniejsza, nie znam się) jest okupowana przez benzyniaki o mocach 1000-1500KM i nikt nie mówi że z 3.0TDI można tyle wyciągnąć :D

Wątek dotyczył tego czy warto chipować 3.0TDI w MTM. Wg mnie warto chipować, ale nie w MTM :) Chyba że ktoś lubi mieć fetysza w postaci naklejki od MTM na klapie, wtedy na pewno warto wydać 3x więcej kasy. Jeśli liczy się jakoś chiptuningu to jednak polecam naszych polskich speców
                                        • conveyor Re: szit-happens 03.01.11, 11:17
                                          Kto nie ma miedzi, ten na dup.ie siedzi.
                      • mameja21 Re: mtm chiptuning pytanie 30.12.10, 11:18
                        swan_ganz napisał:
                        jest to bardzo dynamiczny samochód jak na duże kombi.

Powtarzam: nie chodzi o przyspieszenie od zera do setki.
                        Nie uważam tego auta za "bardzo dynamiczne".
                      • szymizalogowany chodzi o znaki dymne chyba hehe 30.12.10, 11:33
                        > nie o przyśpieszenie chodzi w tym zwiekszaniu mocy silnika?

jakos pamietam ze mialem "przyjemnosc" z rok poltora temu dojechac do audi a6 tylko takego starszego kąbi z napisem mtm-tjunink - dlugi czas mu dawalem znaki swiatlem z niebios zeby sie zsunal na prawo ale on tylko odpowiadal na moje znaki znakami dymnymi i przyspieszal ale nie chcial sie zsunac

w koncu albo mu sie race skonczyly albo obornik bo przestalo dymic i sie zsunal
                        • mameja21 Re: chodzi o znaki dymne chyba hehe 30.12.10, 13:22
                          szymizalogowany napisał:
                          > jakos pamietam ze mialem "przyjemnosc" z rok poltora temu dojechac do audi a6 t
                          > ylko takego starszego kąbi

Nie bądź śmieszny: jeśli był "starszy" to mógł mieć silnik 1,9.
                          • szymizalogowany mnie chodzi o czarny-dym 30.12.10, 13:42
                            > Nie bądź śmieszny: jeśli był "starszy" to mógł mieć silnik 1,9.

z którego traktorka on tam miał silnik to mnie nie interesuje tylko to puszczanie czarnych bąków przy każdej zmianie biegów

no ale wystarczy odwiedzić "witrynem" tych waszych super-firm tjuninkofych i już wiadomo "skąd ten dym"

człowiek patrzy a tam oferta: zdejmowanie filtrów FAP, zmiana "map", hamownia!

jakieś helmuty i hansy 10 lat siedzą i liczą na komputerach i kartkach jak mają wyglądać mapy to jakiegoś te-de-ji tak żeby nie buchało mu z dupy czarnym dymem i żeby się nie rozpadł po 100tys km

a potem kupuje go w leasing jakiś paljak, idzie do firmy "mietek tjunink" gdzie jest mietek & kazio którzy z ynternetu skopiowali coś tam do 1.9 TDI + kupili na ebay komputer diagnostyczny od turasa i oni robią 200 KM

a potem w warszawie nie da się podejść na 10 m do ulicy bo śmierdzi sadzą a wszyscy śmigają 200 konnymi te-de-ji z czarnym dymem z dópy hehe
                            • analny_wybawca Re: mnie chodzi o czarny-dym 30.12.10, 14:11
                              to widzę szymi że ch... wiesz o chiptuningu, tak jak zresztą na prawie każdy temat tu na auto moto :D takie głupoty jak w twoim wpisie powyżej to piszą niedoinformowane cioteczki, o dymieniu po chiptuningu nie ma mowy (na pewno nie większe niż w serii, chyba że ktoś zjebie program), kopiowanie softu z internetu to też nie "chiptuning" (ale przynajmniej daje pogląd wśród jakich druciarzy się obracasz), a zrobienie 200KM z 1.9TDI wymaga jednak nieco ogarnięcia i byle tłuczek ci tego nie zrobi. Seryjne softy są pisane tak, żeby każde auto bez sprawdzania na hamowni itp mogło przejeździć spokojnie te 200 tys km, przy chiptuningu tuner dobiera ci parametry m.in. pod kątem zużycia silnika czy sprzęgła, ale skąd to możesz wiedzieć jak jesteś na etapie pisania listów do mikołaja o bimmera w skali 1:18
                              • szymizalogowany zazdroszczę ci wiedzy 30.12.10, 14:17
                                > to widzę szymi że ch... wiesz o chiptuningu, tak jak zresztą na prawie każdy te
                                > mat tu na auto moto :D takie głupoty jak w twoim wpisie powyżej to piszą niedoi
                                > nformowane cioteczki, o dymieniu po chiptuningu nie ma mowy (na pewno nie więks
                                > ze niż w serii, chyba że ktoś zjebie program), kopiowanie softu z internetu to
                                > też nie "chiptuning" (ale przynajmniej daje pogląd wśród jakich druciarzy się o
                                > bracasz), a zrobienie 200KM z 1.9TDI wymaga jednak nieco ogarnięcia i byle tłuc
                                > zek ci tego nie zrobi. Seryjne softy są pisane tak, żeby każde auto bez sprawdz
                                > ania na hamowni itp mogło przejeździć spokojnie te 200 tys km, przy chiptuningu
                                > tuner dobiera ci parametry m.in. pod kątem zużycia silnika czy sprzęgła, ale s
                                > kąd to możesz wiedzieć

zazdroszczem ci tej wiedzy ale nie musisz mnię odpisywać z takimi dokłądnymi informacjami bo mnie cip-tjunink te-de-ji i co tam mierzy "tjuner" "ch... obchodzi" hehe...

>jesteś na etapie pisania listów do mikołaja o bimmer
                                > a w skali 1:18

... zamiast o cip-tjunink napisz lepiej mię; co pisać mikołajowi bo sku...syn sępi kasy chyba i mi na gwiazdkę tylko gumę turbo dał hehe
                                • lapufkasz Re: zazdroszczę ci wiedzy 30.12.10, 14:57
                                  Szymi nikt tez specjalnie nie wnikal jak zapodales foto swojego cl-a w czerwcu na ktorym w tle byl widoczny snieg.
                                  Tym bardziej dziwi twoja zacieklosc w doszukiwaniu prawdy na temat niuansow tjuningowania tdikow
                                  • szymizalogowany ten sie nie myli co nic nie robi 30.12.10, 15:24
                                    > Szymi nikt tez specjalnie nie wnikal jak zapodales foto swojego cl-a w czer
                                    > wcu na ktorym w tle byl widoczny snieg.

raz to zle mi w fotoszopie obrobili zdjecie, pojechalem im po premii za to

dwa jak to moglo byc w czerwcu jak tego trupa juz z 6 miesiecy to nie ma, tyle to ja passatem te-de-ji się musiałem wozic 15 letnim a teraz jest grudzien? ten trup byl u mnie ponad rok to kiedy ja to zdjecie moglem dawac chyba jak byl wstepnie oplacony i jeszcze w kraju makdonaldów albo jak byl na litwie i jeszcze polszy nie widzieł w 2007 albo 08 roku w czerwcu

> Tym bardziej dziwi twoja zacieklosc w doszukiwaniu prawdy na temat niuan
                                    > sow tjuningowania tdikow

tylko o dym pytałem, reszta mnie lata koło .... hehe
                                    • jadar62 Re: ten sie nie myli co nic nie robi 30.12.10, 19:28
                                      Polecam www.goodhope.pl - tylko i wylacznie
                                      Kolega Mariusz wykonuje zlecenia dla grupy Audi-VW rowniez dla aut na gwarancji
                                      dla kazdego auta robi program indywidualnie - ceny rozsadne i pelna gwarancja
                                    • lapufkasz Re: ten sie nie myli co nic nie robi 02.01.11, 15:01
                                      Ok pomylilem sie , jak ten czas leci
                                      Ten snieg to ty miales na poczatku pazdziernika 2009

img35.imageshack.us/img35/9121/dsc00005xf.jpg
                                      forum.gazeta.pl/forum/w,20,101370493,101370493,Kupilem_nowe_felgi_do_CeEl_a_zdjecia_hyhy.html
                              • swan_ganz Re: mnie chodzi o czarny-dym 01.01.11, 14:28
                                przy chiptuningu tuner dobiera ci parametry m.in. pod kątem zużycia silnika czy sprzęgła

profesjonalizm cała mordą... Nie ma co gadać tylko trzeba klekać w uznaniu..:-)

Tylko jedno pytanie mi sie urodziło; skoro dobierasz ustawienia softu do aktualnego zuzycia sprzęgła, turbiny etc. to co sie dzieje wtedy gdy te parametry w tarkcie uzytkowania się zmienią? Czarny dym, co nie? Albo poprawka softu... oczywiście znowu płatna...:-)

I jeszcze jedno; wątek był o 3.0 tdi a wy uparcie piszecie o korzysciach z tuningu jakie odniesie kierowca auta z 1.9 tdi... Nie negowałbym potrzeby zwiększenia mocy w aucie, które przed tuningiem ma np; 120kM a po zmianie softu ma ich 150 bo faktycznie w takim przypadku dodanie tych paru koników ma wpływ na dynamikę jazdy a więc i bezpieczeństwo aktywne drivera... Tak więc w przypadku małych silników takie zalety widzę ale po przeczytaniu całego wątku nie znalazłem nawet najmniejszego powodu by robic to samo z autem, które już deafultowo posiada sporo ponad 200 kM...
                                • analny_wybawca Re: mnie chodzi o czarny-dym 01.01.11, 17:12
                                  > profesjonalizm cała mordą... Nie ma co gadać tylko trzeba klekać w uznaniu..:-)

> Tylko jedno pytanie mi sie urodziło; skoro dobierasz ustawienia softu do aktual
                                  > nego zuzycia sprzęgła, turbiny etc. to co sie dzieje wtedy gdy te parametry w t
                                  > arkcie uzytkowania się zmienią? Czarny dym, co nie? Albo poprawka softu... oczy
                                  > wiście znowu płatna...:-)

Nie w tym rzecz. Jest tu kilka spraw. Dobrze wiesz jak w naszym kraju wygląda rynek używanych turbodiesli (TDI szczególnie), 3/4 oczywiście jest po dziadku ale dziwnym trafem są w stanie wskazującym na przelot 300 tys km. Takie auto ma już inne parametry niż diesel z przebiegiem 100 tys km, wtryski inaczej leją itp. Dlatego trzeba stroić pod auto, profesjonalny tuner przed chiptuningiem robił pełną diagnostykę, sprawdza korekcje dawek na wtryskach, na hamowni może ocenić zachowanie się turbiny... Czego nie zrobi nikt, kto wgrywa gotowce i bez hamowni.

Kolejna sprawa - ten sam program daje różne przyrosty w różnych autach. Osobiście widziałem jak 2 takie same samochody (no, auta inne ale silniki identyczne, 1.9TDI 110KM od VW) dały zupełnie różne wyniki - jednemu wyszło 142KM i "czysto", drugiemu 155KM i trochę dymu (potrzebna była korekta).

Co do sprzęgła - sporo gotowców i programów pisanych przez psełdotjunerów opiera się głównie na maksymalnym podlaniu "z dołu", przez co klient ma świetne odczucia - przy 2 tys obr jest mega odejście, a że klient potem już nic nie czuje to nie ważne, bo przecież "diesel jedzie z dołu i nie warto go kręcić na obrotach". Taki program powoduje masę dymu i szybkie "zejście" sprzęgła/dwumasówki. I zaczyna się potem biadolenie że chiptuning jest zły a diesel drogi w eksploatacji
                                  I nadal będę uparcie twierdził że w Polsce mamy naprawdę dobrych tunerów. Śmieszą mnie za to tunerzy/firmy które na stronach podają sztywno że np TDI 130KM po chiptuningu będzie miał 165KM/350Nm. A jak w moim aucie się uda zrobić np 163KM i 340Nm, to co, reklamacja?

Co do chipowania 3.0 TDI - wg mnie każde auto warto chipować, bo różnica po zmianie softu jest kolosalna, przyjemność z jazdy większa, i nikt nie powie (oprócz tego oszołoma ryśka) że lepiej mieć mniej mocy niż więcej :)
                                  • swan_ganz Re: mnie chodzi o czarny-dym 01.01.11, 18:03
                                    i nikt nie powie (oprócz tego oszołoma ryśka) że lepiej mieć mniej mocy niż więcej :)

wprawdzie nie mam na imię rysiek ale powiem ci, ze czynienie sobie jakiegos bożka z tuningu raczej nie jest objawem zdrowia....:-)
                                    Jesli kupujemy samochód bo potrzebujemy miec sprawne narzędzie do transportu z pkt A do pkt B to auto z 450Nm absolutnie zabezpiecza te potrzeby i nie ma potrzeby by takie auto podrasowywać...
                                    Jeśli kupujemy samochód bo mamy ambicje scigać się na ćwiartkę z innymi driverami to nie zaleznie od tego co potrafisz wyciagnąc z 3.0tdi to i tak nie zrobisz z tego wyścigówki.... W tym drugim przypadku zamiast kupowac drogie A6 lepiej sobie ściagnąć (za ułamek kwoty A6) za stanów jakiegos mustanga z pieciolitrowym silnikiem a zaoszczędzoną na zakupie kase włozyć właśnie w ten tuning bo starczy ci wtedy nie tylko na wymiane oprogramowania ale i na zrobienie mechaniki (turbiny, głowice, wtryski etc - sam zresztą pewnie wiesz lepiej co mozna zrobić z bryka gdy ma się kasę..)

W mieście w którym mieszkam czasem idę sobie popatrzeć na (koło cargo na okeciu) na takie nielegalne wyścigi i o ile pamięć mnie nie zawodzi to nie zauważyłem tam śmiałka, który turbodieslem chciałby się ścigać..:-)

• analny_wybawca Re: mnie chodzi o czarny-dym 01.01.11, 18:18
                                      > wprawdzie nie mam na imię rysiek ale powiem ci, ze czynienie sobie jakiegos boż
                                      > ka z tuningu raczej nie jest objawem zdrowia....:-)

Każdy ma jakąś pasję :) Dla mnie frajdą jest samo dłubanie w aucie :)

> Jesli kupujemy samochód bo potrzebujemy miec sprawne narzędzie do transportu z
                                      > pkt A do pkt B to auto z 450Nm absolutnie zabezpiecza te potrzeby i nie ma potr
                                      > zeby by takie auto podrasowywać...

Wszystko zależy od masy, 100KM w maluchu daje czadu, 100KM w A6 to horror na kołach :) 450Nm i 200KM w zasadzie wystarcza do jazdy kompaktem

> W mieście w którym mieszkam czasem idę sobie popatrzeć na (koło cargo na okeciu
                                      > ) na takie nielegalne wyścigi i o ile pamięć mnie nie zawodzi to nie zauważyłem
                                      > tam śmiałka, który turbodieslem chciałby się ścigać..:-)

To koło Cargo jeszcze jeżdżą? Tam to raczej inna liga była niż dłubane turbodiesle, chociaż jak się na zawodach pojawia Octavia 1.9 270KM to raczej też o śmiałka ciężko :) Inna sprawa że naprawdę mocno dłubane auta potrafią być bardzo problematyczne, to już nie jest zwykły chipowany tdi
                                      • swan_ganz Re: mnie chodzi o czarny-dym 01.01.11, 18:41
                                        > Każdy ma jakąś pasję :) Dla mnie frajdą jest samo dłubanie w aucie :)

pewnie, ze tak; każdy ma jakies hobby.... Ja na przykład wolę zajmowac się kobietami niż autem ale przecież nie próbuję Ci narzucić opinii, że ty również powinieneś zając się swoją kobietą... Niech każdy robi to co lubi a świat od razu stanie sie fajniejszym miejscem do zycia... :-)

> To koło Cargo jeszcze jeżdżą? Tam to raczej inna liga była niż dłubane turbodiesle

jeżdzą... No przynajmniej późnym latem jeszcze jeździli... I faktycznie tam jeździ inna liga niż turbodiesle... najwyższy zakład o jakim słyszałem wynosił ponad 100 kawałków a więc już kasa nie w kij dmuchał tyle, że przy pomocy turbodiesla raczej po nia nie sięgniesz nawet jesli jedziesz 270kM skoda ... :-)
                                        Tak na marginesie; tak podrasowana skoda to na ile wyścigów wystarczy? Da się przejechac tym z tysiąc kilometrów zanim silnik sie zesra?
                                        • analny_wybawca Re: mnie chodzi o czarny-dym 01.01.11, 19:41
                                          najwyższy zakład o jakim słyszałem wynosił pon
                                          > ad 100 kawałków a więc już kasa nie w kij dmuchał tyle, że przy pomocy turbodie
                                          > sla raczej po nia nie sięgniesz nawet jesli jedziesz 270kM skoda ... :-)
                                          > Tak na marginesie; tak podrasowana skoda to na ile wyścigów wystarczy? Da się p
                                          > rzejechac tym z tysiąc kilometrów zanim silnik sie zesra?

Inna liga :) Jak ktoś ma 100 tys na zakład to nie kupuje sobie skody 1.9 do ścigania.

Co do awaryjności - nie wiem jak przy takich mocach, ale 250KM z 1.9 nie jest zbyt obciążające, 200KM z 1.9 (pompowtrysk oczywiście) znosi normalną jazdę i nie wykazuje nadmiernych oznak zużycia, oczywiście przy 200KM masz już zupełnie inną sprężarkę i najczęściej też inne sprzęgło
                                        • szymizalogowany te-de-ji pip-szoł 01.01.11, 20:16
                                          > pewnie, ze tak; każdy ma jakies hobby.... Ja na przykład wolę zajmowac się kobi
                                          > etami niż autem ale przecież nie próbuję Ci narzucić opinii, że ty również powi
                                          > nieneś zając się swoją kobietą...

to ile ci to czasu zajmuje - Swan masz cały harem? na jedną to wystarczy 3 razy na dzień po głowie pogłaskać, raz zbarkować i zamienić słowo żeby myślała że "się interesujesz"
                                          a przez resztę czasu bieresz klucz francuski, wchodzisz w kanał i "dłubiesz" swoje te-de-ji, odzyskuesz te zagubione przez helmutów setki koni "bez żadnych strat i konsekwencji" jak prawdziwy polski spec hehe
                                          • swan_ganz Re: te-de-ji pip-szoł 01.01.11, 23:24
                                            > to ile ci to czasu zajmuje - Swan masz cały harem?

ile mam kobiet? Ani jednej własnej... Dziadek (śp już) powiedział mi kiedyś, że najlepsza zona to zawsze jest zona kolegi i ja się tego trzymam ... :-)

na jedną to wystarczy 3 razy na dzień po głowie pogłaskać, raz zbarkować i zamienić słowo żeby myślała że " się interesujesz"

to pewnie dlatego, że ty idziesz na ilość a ja na jakość....
                                            Zresztą ...szczerze mówiąc jako czterdziestolatek nie bardzo mam inne wyjście; co ty myslisz, ze będe wiagrę wciągał by podołać ilości ? :-)
                                          • mameja21 Re: te-de-ji pip-szoł 02.01.11, 14:30
                                            szymizalogowany napisał:

> to ile ci to czasu zajmuje - Swan masz cały harem? na jedną to wystarczy 3 razy
                                            > na dzień po głowie pogłaskać, raz zbarkować i zamienić słowo żeby myślała że "
                                            > się interesujesz"

Bo on nie stwarza pozorów tak jak Ty, ale się naprawdę zajmuje: myje okna, sprząta, pierze, prasuje, chodzi po zakupy, gotuje, czasami przyszyje guzik w jej garsonce itd.
                                            Po prostu "idzie na jakość".
                                            • swan_ganz Re: te-de-ji pip-szoł 02.01.11, 15:06
                                              > Bo on nie stwarza pozorów tak jak Ty, ale się naprawdę zajmuje: myje okna, sprząta, pierze, prasuje, chodzi po zakupy, gotuje, czasami przyszyje guzik w jej garsonce itd.

a żebyś wiedział, że był taki czas gdy to wszystko co wymieniłes robiłem z wyjątkiem tego przyszywania guzików ale za to było przewijanie obsranego pasozyta, jego karmienie, spacery, wieczorne czytanie bajek, zamki z klocków itd...
                                              Tia ... nie kiałem kasy na wynajęcie niańki więc i nawet zupki musiałem gotować czy sam sprzatać chałupę i wcale się tego nie wstydzę....
                                              Ty nic z takich rzeczy nigdy nie robiłeś? Całe życie w kanale ujeb...ny smarami? :-)
    • k2i Re: mtm chiptuning pytanie 31.12.10, 12:28
      trochę nie w temacie ale jak na moją logikę to po jaką cholere chcesz podrasować elektronicznie A6 nie no bo to mnie troche dziwi, nie wiem dokłądnie ile koni i przy jakim momencie ten silnik tam ma ale raczej mało nie ma, pewnie delikatnie się da i to bez większych prolemów tylko poco?
      • mameja21 Re: mtm chiptuning pytanie 31.12.10, 12:44
        k2i napisał:
        tylko poco?

Szkoda Twojego czasu na takie rozmyślania. To przekracza wyobraźnię posiadaczy
        kastratów (aut na gaz) hehe.
        • k2i Re: mtm chiptuning pytanie 31.12.10, 13:02
          ale czy zauważyłeś czy ja gdzieś w moim poście skrytykowałem autora wątku, no raczej nie tylko wyraziłem swoje zdanie, spoko ma pieniądze na A6 niech sobie robi z nim co chce, tylko to się dla mnie trochę dziwne wydało i tyle a Ty już musiałeś swoje 3 grosze wrzucić....oczywiście masz do tego prawo bo to forum jest!!! tak i ja miałem prawo powiedzieć co mi się w jego pomyśle nie podobało a i tak zrobi jak będzie uwarzał.
          Tak mam samochód na LPG warty jak dla mnie śmieszne pieniądze ale nie zamierzam wydawać na niego więcej a jest przynajmniej ekologicznie. Jak takie "ę" i "ą" jesteś to sam zdradź czym się poruszasz. Już nawet zrezygnowałem z wyśmiewania Cię a Ty ciągle swoje jak grochem o ścianę.

Pozdrawiam i nie mam przyjemności z Tobą rozmawiać więcej!
          • desperato Re: mtm chiptuning pytanie 01.01.11, 12:39
            szkoda tłumaczyć nieprzekonanym. To tak jak z niewiernym Tomaszem. Ale rozumiem ich z jednej strony - ale tylko w zakresie pewnych wątpliwosci. Użytkuje już 3-cie auto po tuningu (zawsze 1.9 TDi), z tym że to aktualnie posiadane ma dużo więcej zrobione (tzw. stage 3). Kto nie przejechał się (własnym!) samochodem po dobrze wykonanym tuningu, ten nigdy właśnie tego nie zrozumie.
            Mnie tuning wykonywał Ali (Aligator - jak kto woli). I jego polecam. Katowice.

---------
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka