Dodaj do ulubionych

Prawo jazdy po nowemu

28.03.11, 10:29
10 pkt na raz maks? no to można sobie wreszcie poszaleć :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 10:36
      prima aprilis jest za 4 dni ;p
    • Gość: mk Prawo jazdy po nowemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.11, 10:39
      Ograniczenie na terenie niezabudowanym do 80 km/h oznacza, że młodzi kierowcy będą non-stop wyprzedzani przez wielotonowe ciężarówki. Niebezpiecznie!
    • momk Re: Prawo jazdy po nowemu 28.03.11, 10:48
      Powinni uczyć szybszego ruszania spod świateł (bez przestojów bo ktoś szuka dopiero biegu jak zapali się zielone), że świateł przeciwmgielnych (również przednich) używa się tylko jak widoczność jest słaba (<50m), wjeżdżanie na pomarańczowym na skrzyżowanie jest zabronione nie mówiąc już o czerwonym, lewy pas służy tylko do wyprzedzania a nie do jazdy nim i jeszcze kilka innych zmniejszających korki w miastach i poprawiających bezpieczeństwo.
    • Gość: hogo Re: Prawo jazdy po nowemu IP: 137.205.222.* 28.03.11, 11:06
      Te 24, a tym bardziej 48 pkt to totalna głupota. Nie znam kierowcy z krótkim stażem, który uzbierałby więcej niż kilka punktów (nie twierdzę jednocześnie, że takich jest mało). Sam mam prawko od 10 lat i nigdy nie zapłaciłem mandatu. Łamię przepisy dot. prędkości co najwyżej o jakieś 20 km/h, nie wyprzedzam na ciągłej itp. Mimo to, porównując moją jazdę z jazdą znajomych unmieściłbym siebie raczej w grupie bardziej ryzykownie jeżdżących. Do czego zmierzam? Zwyczajnie nie mogę oprzeć się wrażeniu, że kierowcy notorycznie łamiący przepisy i zbierający ok. 20 pkt to patologia, którą trzeba tępić. Powinno to dotyczyć zwłaszcza świeżo upieczonych kierowców. Po co zwiększać limit do 48 pkt? Zmniejszyć go! Ograniczmy liczbę idiotów i zabójców na drodze.
    • legalnycyklista Re: Prawo jazdy po nowemu 28.03.11, 11:12
      1. Senat już przegłosował te rowerowe poprawki, zmiany wyłącznie formalne. Czekają tylko na Bronka.
      2. Czyli rozumiem, że jeśli ktoś popełni wykroczenie za 10pkt to już może mieć w d... ścigającą go policję, bo 1000zł i 10pkt i tak nie przekroczy?
    • Gość: Pantalaimon Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.acn.waw.pl 28.03.11, 11:20
      Moim zdaniem największy problem nie wynika z przepisów dotyczących młodych kierowców, ale z formy egzaminu na prawo jazdy. Nijak nie ma się ona do normalnego jeżdżenia a instruktorzy na kursach, chcąc przede wszystkim dobrze przygotować kursanta do egzaminu, też najczęściej nie uczą go "jeździć" tylko "zdawać egzamin".

Przede wszystkim ani na kursie, a tym bardziej na egzaminie nie wyjeżdża się poza miasto! Nie uczy się młodych kierowców wyprzedzania (tylko bycia wyprzedzanym), nie są przyzwyczajeni do jazdy szybciej niż 50 km/h, ani do długiej jazdy.
    • Gość: Ja Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.aiut.com.pl 28.03.11, 11:28
      Nie dodali tylko że po stracie prawka (po 48 punktach czy 0.5 promila) delikwent musi zaczynać całą zabawę od początku tzn. tak jakby nie miał nigdy prawa jazdy (musi zrobić kurs a nie tylko jak teraz egzamin)
    • Gość: Ja Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.aiut.com.pl 28.03.11, 11:30
      Do legalny cyklista: Tylko jeszcze czeka go odpowiedzialność za nie zatrzymanie się do kontroli a wysokość kary wtedy zależy od sądu
    • Gość: bolbol Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.ip.netia.com.pl 28.03.11, 11:36
      Wiecie kiedy te przepisy maja wejść w życie?

Też mi się nie podoba, że nie można dostać więcej niż 10 pkt - żeby je dostać wystarczy jechać 121 km/h na ograniczeniu na 70 np. na jakiejś dwupasmówce, co nie jest jeszcze takie straszne w pewnych miejscach i w ten sposób zrównujesz się w karze z gościem który wyprzedza na podwójnej i skrzyżowaniu, jedzie 180 na 50 itd. Już teraz się dziwie, że taryfikator kończy się na przekroczeniu o 50. Bez sensu.

Chociaż z drugiej strony widziałem chyba w uwaga pirat jak koleś stracił prawo jazdy za jeden manewr - wyprzedzanie na: 1. skrzyżowaniu 2. podwójnej ciągłej 3. znaku zakaz wyprzedzania 4. przejściu dla pieszych - a to wszystko przecież bardzo często występuje razem, a policzyli mu osobno, za każde jest po parę punktów i uzbierało się ponad 20, to tez przesada.
    • Gość: Meffi Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.sgh.waw.pl 28.03.11, 12:18
      Ja mam jedną wątpliwość. Nie jestem pewien mianowicie, czy punkty karne będą jak dotąd anulowane po roku od ich otrzymania. Bo co to znaczy, że "Jeśli jednak po raz kolejny zgromadzą 24 punkty (razem 48) w ciągu pięciu lat, pożegnają się z dokumentami". Interpretacje mogą być dwie:
      1. Po kursie reedukacyjnym przez 5 lat nie możemy uzbierać24 pkt. które nie są anulowane po roku, tylko kumulują się przez 5 lat.
      2. Obowiązują zasady jak dotychczas tzn. ważne jest żeby nie nazbierać 24 pkt. w ciągu roku, z zastrzeżeniem, że jeżeli po kursie reedukacyjnym w ciągu 5 lat osiągniemy te 24 pkt to tracimy prawko.
      Orientuje się ktoś jak wygląda sytuacja w tej kwestii?
    • Gość: gość Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.cswl.mil.pl 28.03.11, 13:07
      a jakie uprawnienia trzeba posiadać żeby jeździć rowerem z napędem elektrycznym? to nie motorower bo nie ma silnika spalinowego ale napęd posiada...
      ciekawostka.
    • Gość: Dzięki Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.11, 13:13
      Tusk !

Kocham Cię !

Rudy Gej
    • Gość: motorzysta Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.11, 13:28
      Kto wymyśla te cyferki: "47,65 KM i stosunku mocy do masy nieprzekraczającym 0,272 KM/kg" ? Nie łatwiej wziąć po prostu okrągłe 50 KM ? Czyżby zadziałała jakaś łapówka od producenta, który się łapie ze swoim modelem a inni już nie ?
    • Gość: xyz* Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.11, 13:42
      Hehe komiczne przepisy :D Wielu młodych po zdaniu prawka 140 po mieście miewa a nie jeden na wiosnę kupi jakiegoś litra :D oczywiście polskie prawo zabrania im posiadania prawa jazdy więc to nie ich wina że będą jeździć bez przeszkolenia i dokumentu. :P I czym policja będzie ich ścigać gdy, z przyczyn oczywistych, nie zatrzymają się do kontroli? Alfami 159? Vectrą? One nawet 600 pokroju R6 czy CBR nie dopadną :P
    • hamlet1111 Re: Prawo jazdy po nowemu 28.03.11, 13:48
      Czy pierwsze 24 punkty kasują się co rok od otrzymania mandatu, tak jak to jest teraz?
    • Gość: xyz* Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.11, 13:57
      Chodzi chyba o to że jeśli ktoś zbierze 24 pkt i skierują go na kurs to nie może mieć takiej samej sytuacji w przeciągu 5 najbliższych lat bo mu prawko zabiorą i od nowa będzie musiał robić. Oznacza to że można co roku zbierać po 23 pkt. i nie zabiorą nikomu prawka hehe byle nie miał dwókrotnie przekroczonego limitu :D czyli gorzej niż było bo dawniej chyba 24 zbierałaś reedukacja i znów za rak mogłeś mieć tak samo :D
    • Gość: psi Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.vdbj.nl 28.03.11, 15:32
      "Ponadto w tym czasie nie wolno im przekraczać prędkości 50 km/godz. w terenie zabudowanym, 80 km/godz. poza nim oraz 100 km/godz. na drodze ekspresowej dwujezdniowej i autostradzie."

Wyjatkowy debilizm - w ten sposob prawo nakazuje mlodym kierowcom stwarzac niezwykle niebezpieczne sytuacje na drodze.
    • waldus-master Re: Prawo jazdy po nowemu 28.03.11, 15:32
      niewiem co trzeba zrobic by uzyskac 100pkt karnych moja jazde wycenili tylko na 27pkt ale jestem pewien ze teraz piraci maja latwiej zdac egzamin na prawko przez kamery pozdrawiam kursantow
    • Gość: Gość Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.zone3.bethere.co.uk 28.03.11, 15:35
      Nareszcie koniec ze szczeniakami na motorach, sam mam motocykl od 10 lat ale to co sie dzieje teraz to jakas paranoja
    • Gość: pokon81 Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.11, 15:38
      Największy problem, to psychika i świadomość bezpiecznej i kulturalnej jazdy.
      Mogą sobie wprowadzać nowe reformy do us#anej śmierci. To nic nie zmieni.
      Niewychowane bydło na drodze, pozostanie bydłem na drodze.

Ten problem należy zwalczać już w zarodku, czyli w gimnazjach i liceach, ponieważ to stamtąd wychodzi bydło, które bezpieczną i kulturalną jazdę traktuje jako "zal.pl xD joł chwdp", innymi słowy - WSTYDZĄ SIĘ TEGO i gardzą ludźmi którym zależy na bezpieczeństwie na drogach (np. policja itp.).
      Ale jak się do tego zabrać, aby to naprawić??
    • mzyo Re: Prawo jazdy po nowemu 28.03.11, 16:08
      Motocykle na +, ale likwidacja przewozu osób? czy potrzebne nam są licencjonowane taksówki w czasach dźipiesów?
      I tak nie zacznę taksówkami jeździć bo mam psychiczną barierę jeżeli chodzi o płacenie za ''zamknięcie drzwi''.
    • jasio.4 Re: Prawo jazdy po nowemu 28.03.11, 17:03
      Przy ważności prawa jazdy 15 lat, trzeba będzie wyrabiać je średnio 4 razy w życiu. Czy ze wszystkimi formalnościami od początku?
    • Gość: trzz Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.tktelekom.pl 28.03.11, 17:19
      "Naraz"? Nadwa, psiakrew.
    • Gość: Suomity Re: Prawo jazdy po nowemu IP: 77.252.233.* 28.03.11, 18:32
      Czy dobrze zrozumiałem?

Osoby, które wyrobią sobie prawo jazdy kat. B do 1 stycznia 2013r. nie będą objęte okresem próbnym?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka