Dodaj do ulubionych

Ceny paliw

17.05.11, 13:44
.. czy sadzicie ze sie utrzymaja na obecnym poziomie ?
w jakim tepie beda ew.wzrastac ? szybciej niz place ?

dla mnie wazne gdyz planuje zakup nowego auta
powinno byc paliwooszczedne ale nie microcar typ FIAT 500

jak narazie zle to wyglada , Araby sie buntuja
a amerykany swojej petro nam niesprzedadza ... :(
Obserwuj wątek
    • kubek145 Re: Ceny paliw 17.05.11, 14:47
      beda wzrastac, szyciej niz place.
      1.robi sie tego czarnego zlota coraz mniej wiec Araby poki moga to robia na tym kase ile wlezie
      2.nawet strajki (Francja, Grecja) czy poprostu zmiejszony popyt (UK) nie powoduja spadku cen a tylko zamrozenie lub spowolnienie wzrostu ceny
      3.wzrost plac jest powiazany z czynnikami gospodarczymi, ceny paliw od producentow a ci maja duzo wieksza swobode..
      4.zadluzone kraje szukaja kolejnych zrodel dochodow, jednym z wielu sa podatki od paliw
      • zbiczek8889 Re: Ceny paliw 08.06.11, 13:24
        A ja tam tankuje ON z Lukoila za 4 pln :D i mogę jeździć ile tam mi się chce:P a śmiać mi się chce jak patrze na tych wszystkich co tankują jakiś chłam na tych polskich "tanich stacjach"
        • jestklawo Re: Ceny paliw 08.06.11, 15:04
          zbiczek8889 napisał:

> A ja tam tankuje ON z Lukoila za 4 pln :D

przepłacasz i jeszcze się tym chwalisz?

>mogę jeździć ile tam mi się chce:P

no coś ty, a ne możesz zatankować od razu do pełna? Po 10 litrów tam sprzedają?

> co tankują jakiś chłam na tych polskich

to Lukoil nie kupuje w Orlenie? Sprowadza gotowe paliwo z Syberii? Opłaca im się? Terminal nad Bałtykiem dopiero planują podobno:)))

>a śmiać mi się chce

chyba z własnej głupoty :)))

• zbiczek8889 Re: Ceny paliw 08.06.11, 18:44
            Tak jak Ci wiadomo lukoil kupuje od orlena a czy ktoś mówi o Polskim paliwie;D
            Lukoil z Rosji jest 100 razy lepszy niż każde polskie paliwo :P
      • jestklawo Re: Ceny paliw 08.06.11, 15:20
        kubek145 napisał:

>zmiejszony popyt (UK) nie powoduja spadku cen

:))) chłopie gdzie to przeczytałeś?

>ceny paliw od producentow a ci maja duzo wieksza swobode..

ceny paliw ustalają giełdy towarowe, producenci mogą się tylko cieszyć, kiedy cena wzrasta. Jeżeli któryś producent zakręci kurek, to cena globalnie może wzrosnąć, ale on nic nie zarobi. Ma drogi towar, którego nie sprzedaje, więc w kasie pusto. Gdzie ta swoboda?

>zadluzone kraje szukaja kolejnych zrodel dochodow, jednym z wielu sa podatki
        > od paliw

POlitycy mówią, że gosPOdarka jest w stanie imPOnującym, zadłużenia żadnego nie ma. To PO co im tyle POdatków od paliw?

• nazimno POlubili je... 08.06.11, 15:38
    • nazimno To proste. 17.05.11, 15:10
      Dla wielu rzadow wielu panstw, czesc ceny paliwa, bedaca czystym haraczem, ktory nazywany jest przez oplaconych i skorumpowanych ekonomistow "podatkiem", jest dobrym zrodlem utrzymania. W wielu przypadkach panstwo czerpie wyzszy dochod z podatku
      od sprzedazy jednostki wagowej paliwa, niz dochod tego, ktory te jednostke wydobywa.

To jest rachunek cynicznych nierobow.

Dzieki temu czlonkowie rzadow moga np. jezdzic najnowszymi modelami pancernych....
      lub ...... z silnikami o najwyzszych mocach, najwyzszym momencie obrotowym,
      skora, klimatyzacja, instalacje audio, TV i takie tam inne fanaberie.

Paliwozernosc tych pojazdow zupelnie ich nie interesuje.

Natomiast nam, zwyklym kierowcom wciska sie akcyzy, podatki ekolgiczne, biopaliwa,
      oplaty autostradowe, podatki od pojazdu, podatek od kazdej sprzedazy (2%), VAT i wiele inny "oplat" stalych.

Krotko mowiac trzeba bedzie wytrzymac jeszcze wiele pomyslow,
      natomiast jest pewne, ze barany z tego zysku nie zrezygnuja tak dlugo, jak dlugo
      wyborca bedzie sie cieszyl, ze traktowany jest jak idiota i glosujac na swoich idoli
      potwierdzal zalozenie rzadu, ze jest potulnym idiota w calej krasie.

• kontik_71 Re: Ceny paliw 17.05.11, 15:11
      Ceny paliw nie maja nic wspolnego ze wzrostem plac i podlegaja innym czynnikom wplywajacym na ich wysokosc.
      Im lepiej bedzie sie miala gospodarka swiatowa, tym wiekszy bedzie popyt na paliwa. Juz samo to ma wplyw na cene ropy. Do tego im wiekszy popyt, tym wiecej spekulacji ropa i to tez ma duzy wplyw na cene surowca.
      Tak wiec taniej raczej nie bedzie.
      • nazimno Tylko tyle. 17.05.11, 16:07
        ´
        szczesniak.pl/category/tematy/prawo/podatki?order=comment_count&sort=asc
    • nazimno No wlasnie. 17.05.11, 15:24

forum.gazeta.pl/forum/w,30,125276753,125276753,Ropa_najtansza_od_dwoch_miesiecy_96_87_dol_za_.html
      Wystarczy siegnac po inne dane z lat 2007-2010 i porownac.
      Jesli sie da, to sie "sciaga" z obywatela.
      A jak widac daje sie bez ograniczen.

• nazimno I jeszcze te "rozpietosci" regionalne.... 17.05.11, 16:15

regiomoto.pl/portal/ceny-paliw/ceny-paliw-w-polsce-nie-spadaja-choc-na-swiecie-ropa-w-dol
    • toreon Re: Ceny paliw 17.05.11, 17:51
      Nie ma szans na tańsze paliwa w tym obszarze na który mamy wpływ, czyli szeroko rozumiana część podatkowo-haraczowa. Nikt o zdrowych zmysłach nie wierzy chyba w obniżenie akcyzy czy VAT-u kiedy budżet kraju ledwo zipie. Większa szansa jest paradoksalnie w tym obszarze na który nie mamy wpływu, czyli ceny ropy na rynkach światowych. Prawda jest taka, że ceny ropy winduje w dużej mierze poza spekulantami znakomita koniunktura na samochody w Chinach i innych rozwijających się dużych krajach typu Indie czy Brazylia gdzie nie ma jeszcze mody na tzw. oszczędzanie. W USA i Europie od kilku juz lat zużycie paliw spada więc wystarczy jakiś nawet nieduży krach gospodarczy w Chinach, które jednocześnie pociągną za sobą całą gospodarkę Azji i pół świata a cena ropy poleci na łeb na szyję. Czy tak będzie? Pażiwiom, uwidim.
      Ceny ropy pociągnęłaby też w dół lawinowy wysyp samochodów z napędem alternatywnym ale ponieważ na chwilę obecną jest to mało realne nie ma co sobie języka na ten temat strzępić.
    • do.ki Re: Ceny paliw 08.06.11, 15:40
      Z porownania, ktore znalazlem w dzisiejszej prasie wynika, ze ceny paliw w Polsce naleza do najnizszych w Europie, wy marudy.
    • fredoo Re: Ceny paliw 08.06.11, 19:29
      Ceny paliw nie zależą ani od producentów i wmałym stopniu od rządów. Głownie zależą od spekulantów. Oni kupują obecnie ok. 90% paliwa licząc na wzrost cen. Blokuja też wzrost wydobycia ropy. Paradoksalnie jeżeli będzie ponownie jakiś większy krach gospodarczy to będzie taniej tak jak 2 lata temu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka