Dodaj do ulubionych

Skoda Fabia RS | Test długodystansowy

• Gość: m Re: Skoda Fabia RS | Test długodystansowy IP: *.centertel.pl 04.07.11, 21:09
      a co urywa? rakieta kosmiczna? ;-)
    • Gość: xentim Re: Skoda Fabia RS | Test długodystansowy IP: *.warszawa.vectranet.pl 04.07.11, 21:13
      @feynn, czego nie rozumiesz? że opisali jakiś samochód na moto (mogli tysiąc innych, ale akurat dzisiaj opisali ten) i przez chwilę go promują ten artykuł głównej na zmianę z innymi? a w jaki sposób Twój tekst "Swoim Sabbem taka skode robie w dwie sekundy (265 KM, 420 Nm)" miał wyrazić ten brak zrozumienia? Jakbyś był mądry to byś napisał nie "Swoim Sabbem taka skode robie w dwie sekundy (265 KM, 420 Nm)" a "przykładowo byle mocniejszy Saab objeżdża taką skodę" co i tak byłoby prawdą dość naciąganą, bo o ile się nie mylę osiągi Aero są zbliżone do tej Fabii
    • kudos Re: Skoda Fabia RS | Test długodystansowy 04.07.11, 22:05
      jezdze Saabem 9-3 aero sport combi (2.8 V6 turbo 280HP 465 Nm) i jakos osiagi mojego auta nie sa zblizone do tej Fabi, mimo ze auto duzo wieksze i ciezsze. Nie pisze tego by sie chwalic, tylko zeby niektorym przetlumaczyc, ze to inny rodzaj auta od RS. Sama Skoda w tej wersji wydaje mi sie fajna i napewno daje sporo frajdy z jazdy. Szkoda, ze niedostepna w USA.
    • kudos Re: Skoda Fabia RS | Test długodystansowy 04.07.11, 22:09
      dodam tylko ze przyspieszenie (6.3s) jak i predkosc maksymalna (250km/h)mojego Saaba to wartosci potwierdzone, a nie wyssane z palca.
    • Gość: 126p Re: Skoda Fabia RS | Test długodystansowy IP: 92.24.205.* 04.07.11, 22:09
      zgadzam sie z xentim troche reklamy dla tej skody nie zaszkodzi biorac pod uwage co stalo sie z samochodem Kubicy ktory nie jechal 250KM/H ----
    • Gość: 722 Re: Skoda Fabia RS | Test długodystansowy IP: *.siedlce.vectranet.pl 04.07.11, 22:42
      Wolałbym dopłacić 25 tys. do Civica-a Type R , 6,6 s do 100 km/h, ładniejszy i oryginalny wygląd, pewny i sprawdzony silnik, a jak by było mało zawsze można Turbo dorzucić :D Tylko nowych już chyba nie sprzedają, pieprzona ekologia, jakby tych parę gram Co2 miało coś zmienić, ostatnio czytałem że tak naprawdę malutki procent tego syfu pochodzi z samochodów.
    • feynn Re: Skoda Fabia RS | Test długodystansowy 04.07.11, 22:47
      xentim: napisalem czego nie rozumiem wiec sie nie pytaj drugi raz, poza tym co za roznica czy jest "Swoim Sabbem taka skode robie w dwie sekundy (265 KM, 420 Nm)" czy "przykładowo byle mocniejszy Saab objeżdża taką skodę", pierwsze zdanie nawet lepsze, bo pokazuje ze 180 KM i 7.2 do 100 km/h to zadne osiagniecie i jest pelno innych samochodow, ktorym sie nalezy miejsce na glownej stronie gazety (moze to jakis sponsoring?)
      i nie byle mocniejszy saab objezdza taka skode, bo kazdy saab (nawet te 10-letnie) z High Pressure Turbo objezdza taka skode pomimo masy (nie wspominajac o komforcie)
      natomiast mylisz sie i to bardzo co do Aero, osiagi takiej skody nawet sie nie zblizaja do osiagow silnika 2.3T albo 3.0T, szczegolnie starsze modele maja fenomenalne przyspieszenie na 3 biegow
      mialem kiedys zmodyfikowanego Saab'a Viggena - maptune stage 1, sciagniety ogranicznik na torque na 1 i 2 biegu (abbot cos tam), modyfikacje paska klinowego i zawieszenia/etc - brak slow jak to jechalo (tylko 350 modeli zostalo na rynku brytyjskim - sprowadzonych bylo wiecej) - mimo ze wyszedl z produkcji w 2002 roku to taki samochod powinien byc opisany wg mnie NA PRZYKLAD
    • Gość: paparazzi Re: Skoda Fabia RS | Test długodystansowy IP: *.chelmnet.pl 04.07.11, 23:22
      Pani Natalio...zdjęcia tragiczne. Przykro mi, ale naprawdę tragiczne!
    • Gość: koks Re: Skoda Fabia RS | Test długodystansowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.11, 23:24
      Swoim Mclarenem niszczę was wszystkich.
      A na drodze was łykam jak stado baranuw.
    • bella96 Re: Skoda Fabia RS | Test długodystansowy 04.07.11, 23:49
      @,
      "Do normalnej jazdy i płynnego wyprzedzania bez ryzyka wystarczy 100KM"
      Nie wystarczy, chyba że mówisz o starym, amerykańskim V8 z momentem rzędu 600Nm.
      Jak auto przeciętnie w tej chwili waży 1,4T a do tego dołożysz rodzinkę i zakupy / szpeje na urlop, dwie tony bez mała wyjdzie - powodzenia przy wyprzedzaniu konwoju tirów na wąskich dróżkach.

Ja jednak uważam, że musi być coś do przydepnięcia pod maską z zapasem, a choćby i nitro na chwilę, żeby w sytuacji podbramkowej móc się schować.

Do jazdy po prostej wystarczy mi tych koni i 50, do bezpiecznego wyprzedzania przy naszym natężeniu ruchu, o 150KM to absolutne minimum jeśli mowa o autach "rodzinnych".

Pozdrawiam,

P.
    • Gość: xentim Re: Skoda Fabia RS | Test długodystansowy IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.07.11, 00:41
      @feynn ja nie mam problemy z tym, żeby przyznać rację jesli sie myle. zebym Cie wiec zrozumiał dobrze: twierdzisz ze 10 letnie Saaby (niektóre) schodzą poniżej 7s do setki? bo generalnie mowimy o przyspieszeniu 0-100 a nie 0-200 (takie dane byly dla skody podane). sam mam 260KM ciezkie auto i lekka 140KM stara ibize i wiem ze do setki obydwa maja ok 6.7-7 ale do 200 jest juz roznica.
    • Gość: m Re: Skoda Fabia RS | Test długodystansowy IP: *.centertel.pl 05.07.11, 08:20
      @bella96

tylko że takie wysilone silniki 150 KM mają krótszą żywotność niż 80 KM...
      poza tym po co szaleć? jak się wyprzedza to trzeba mieć warunki i odległość a nie jeździć jak szalony a potem sie chować gdy z przeciwka nagle coś wyskoczy...;-)
      Tacy kierowcy powodują najwięcej wypadków...i jeszcze rodzine wozić i tak szalejeć? po co ryzykować życie i wyprzedzać?
    • Gość: do-m Re: Skoda Fabia RS | Test długodystansowy IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.11, 09:47
      11 letnie polo tansze mniej pali i pozniej sie zabijesz!
    • Gość: zenek Re: Skoda Fabia RS | Test długodystansowy IP: *.isinfo.pl 05.07.11, 09:54
      @bella

100KM spokojnie wystarczy, ale... jak sie umie dobierac biegi, jak sie jezdzi zgodnie z przepisami, jak sie ma silnik z turbo. Poprzednio mialem wolnossace 140KM i gorzej mi sie jezdzilo niz teraz ze 100KM z turbo i automatem. Kazdego malkontanta wyprzedzam w 3 sekundy. Oczywiscie gdybym mial 140KM z turbo i z automatem to byloby fajniej i wyprzedzalbym w 2.5 sekundy (... moze nastepne auto). Ale 100KM do spokojnej i bezpiecznej jazdy wystarczy.
    • feynn Re: Skoda Fabia RS | Test długodystansowy 05.07.11, 10:13
      xentim: nie nie ktore, tylko wszystkie saaby z silnikiem 2.3T i wiekszosc z silnikiem 2.0T - czyli 9-5 i 9-3 Aero, Hot czy Sport, wszystkie one maja (standardowo) 6.9 lub 6.5
      ale to w sumie niewazne, wazniejsze dla mnie jest elastycznosc na wyzszych biegach, moment obrotowy itd
    • feynn Re: Skoda Fabia RS | Test długodystansowy 05.07.11, 10:15
      zenek: "100KM z turbo i automatem. Kazdego malkontanta wyprzedzam w 3 sekundy." 100 koni mechanicznych i automat (niewazne czy turbo czy nie) to nie jest samochod do wyprzedzania, chyba ze micra jezdzie przed Toba i masz prosta na 5 kilometrow
    • Gość: 854 Re: Skoda Fabia RS | Test długodystansowy IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.07.11, 10:26
      @bella96 Tak nitro turbo neony Wooo Wooo czego jeszcze potrzebujesz w samochodzie dla rodziny?
    • Gość: loniek Re: Skoda Fabia RS | Test długodystansowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.11, 10:32
      ubawiłem się jak norka czytając te wypociny , no po prostu sami znawcy rajdów i wyścigów samochodowych.
      Stwierdzam ze smutkiem ze poziom tego forum jest tragiczny , ani jeden z was nie skomentował tego samochodu tylko wpisy typu :

- że za drogo (to nie kupuj , i szalej swoim 20 letnim gratem)
      - że jego fura ma milion koni i sekundę do setki (w need for speed na play station...)
      - że osiągi są mizerne ( po cholerę więcej koni w oście?)

Moja propozycja : siedźcie na swoich firmowych forach i tam walcie konia a nie tutaj..
    • Gość: tmk Re: Skoda Fabia RS | Test długodystansowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.11, 10:33
      @loniek

zgadzam się w 100% , komentarze godne ekspertów.
    • Gość: m Re: Skoda Fabia RS | Test długodystansowy IP: *.centertel.pl 05.07.11, 10:57
      Mój komentarz jest prawdziwy i w oczka koli ;-)
      Kupowanie Fabii za 73 800 zł jest bez sensu...za taką kase można mieć równie szybkiego Golfa z silnikiem 1,4 TSI ;-)
    • Gość: zenek Re: Skoda Fabia RS | Test długodystansowy IP: *.isinfo.pl 05.07.11, 12:16
      @feynn - zapewniam cie ze nie mam problemu z wyprzedzaniem. jak jade 90 i przede mna kula sie skoda 80 - to mi wiecej potrzeba niz 100KM turbo i automat? kickdown, automat zrzuca bieg albo dwa i turbo ciagnie do 110 i za trzy sekundy koles jest za mna - 500 m wystarczy. ty potrzebujesz armaty zeby zabic komara, ja uzwam gazety. ja nie jezdze 150 i nie wyprzedzam trzech tirow pod gorke. poczekam. wyprzedze po jednym za minute. jak jade z rodzina "bo babci" to nie interesuja mnie wyscigi. "na trasie" jade 90, w miescie 50. sens 200KM w aucie rodzinnym jest zblizony do 15Mpix aparatu w telefonie. mozna ale po co ? :o)
    • remo29 Re: Skoda Fabia RS | Test długodystansowy 05.07.11, 12:34
      @m
      > a co urywa? rakieta kosmiczna? ;-)

Chodzi o to, że po ponad 260 KM w takim małym aucie oczekiwało by się czegoś co powoduje szczękopad. Do rozpędzenia takiego auta do setki w 7 sekund z hakiem potrzeba trochę ponad 170KM (vide: Punto Abarth Esseesse 1.4 180KM). Co robi pozostałe 80KM? Napędza odtwarzacz CD??
      --
      parada karzełków
    • Gość: m Re: Skoda Fabia RS | Test długodystansowy IP: *.centertel.pl 05.07.11, 15:56
      @remo29

chcesz czegoś więcej? kup sobie motor ścigacz to będziesz miał 4 sekundy do setki ;-) Haha
    • Gość: m Re: Skoda Fabia RS | Test długodystansowy IP: *.centertel.pl 05.07.11, 15:57
      prędkość zabija.... gdzie tu się spieszyć? na cmentarz? ;-)
    • Gość: 60-konne polo Re: Skoda Fabia RS | Test długodystansowy IP: *.home.aster.pl 06.07.11, 15:47
      60 koni to ono miało 12 lat temu ;) z drugiej strony jak ktoś ujeżdżał 26 kucyków w małym fiacie to liczba 60 robi duże wrażenie ;) tylko czy wiek naszego mentora misiaczka na to pozwalał ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka