Dodaj do ulubionych

Polski rynek w 2011 roku

IP: *.debica198.tnp.pl 05.01.12, 17:08
wcale takie tanie, po drugie nie bede wspomagał
czeskiej gospodarki, wole kupic opla z Gliwic czy
fiata z Tychów. Szkoda ze Nissan nie zainwestowal
w fabryke na Żeraniu. Wysoka pozycja Forda, widac
ze z roku na rok jest coraz wyzej, to chyba efekt
dobrej strategii koncernu i szerokiej gamie
modeli. Spadki francuzów to żadna nowosc, rankingi
awaryjnosci pokazują ze wiekszosc francuzów slabo
w nich wypada. Duzy spadek Hondy to zaskoczenie
ale patrzac na ceny i game modeli to widac ze
Polacy oszczedzaja wybierajac tansze auta jak np.
Chevrolet. Caly ranking na stronie samar.
Obserwuj wątek
    • szynalu Re: Polski rynek w 2011 roku 05.01.12, 18:10
      Nowe auta nie będą się sprzedawały jak kiedyś moi znajomi coraz częściej kupują starsze generację choć jest ich stać na nówkę

Przykre lecz prawdziwe jednorazowe autka które obecnie mają w ofercie salony za kupę kasy nie są warte zakupu mowa o segmencie aut b c.ludzie wolą rynek wtórny przynajmniej wiadomo na co się nastawić i czego unikać

• arvek9 Re: Polski rynek w 2011 roku 05.01.12, 18:25
      Jak do tego dorzucić Audi, Seata i inne auta koncernu wychodzi na to, że VW ma 50% udziału w krajowym rynku aut osobowych. Tyle co miał Fiat, ponad 20 late temu, ale był wtedy praktycznie monopolistą...
      • Gość: 5 Re: Polski rynek w 2011 roku IP: *.dip.t-dialin.net 05.01.12, 18:35
        fragles102 i brachu cos slabo sie staraja.
        Broncie Ojczyzne przed v(r)agiem !
    • Gość: 889 Re: Polski rynek w 2011 roku IP: *.wroclaw.vectranet.pl 05.01.12, 19:55
      wole urzywane proste konstrukcyjnie auto bo wiem ze dojade na miejsce a z nowymi nic nie wiadomo......................
    • remo29 Re: Polski rynek w 2011 roku 05.01.12, 21:00
      @ szynalu

Coś w tym jest. Dzisiaj miałbym straszny problem kupić nowy samochód; praktycznie każda marka to puszka Pandory...
      --
      parada karzełków
    • dereks Re: Polski rynek w 2011 roku 05.01.12, 21:01
      jak kasy brak to używany też może być :)
    • Gość: m Re: Polski rynek w 2011 roku IP: 31.61.0.* 05.01.12, 21:28
      nówka z salonu traci 50% wartości w 4 lata....szkoda przepłacać....lepiej kupić 4 letnie zadbane autko zamiast nowego z salonu i 30 tys.zł zostaje w kieszeni ;-)
    • dereks Re: Polski rynek w 2011 roku 05.01.12, 21:42
      jak ktoś nie ma to co ma zostawiać ?
      jak ludzie nie będą kupować nowych to pwoiedz mądrala od kogo kupisz używany samochód ;) ?
      Ci co mają kasę kupują nowe samochody, Ci co nie mają kupują używane to jest prosta zasada więc nie dorabiaj ideologii, kogo stać ma nówkę sztukę nieśmiganą i tyle
    • Gość: m Re: Polski rynek w 2011 roku IP: 31.61.0.* 05.01.12, 21:47
      @dereks

Stać mnie na nówkę z salonu....ale nie chcę stracić 50% wartości czyli 30 tysięcy złotych w 4 lata

Szkoda mi kasy ;-)
    • Gość: Pan Tadeusz Re: Polski rynek w 2011 roku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.12, 22:08
      @kris - zgodzę się co do Forda, robią coraz ciekawsze stylistycznie, przyjemnie się prowadzące, a przy tym mało kłopotliwe samochody... Mam już w firmie trzy Focusy II i jednego nowego, mam dobre doświadczenia z eksploatacji (np. nie drogi serwis)
      Nie dziwie się że Ford jest drugą marką w rankingu...
    • Gość: 4wheel Re: Polski rynek w 2011 roku IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.01.12, 22:18
      Miejsca 4-6 dzieli niewielka różnica. A patrząc na nowości jakie szykuje Fiat na koniec 2012 roku sytuacja może się diametralnie zmienić. Dodatkowym atutem Fiata są ceny jego aut. Włoska firma proponuje dobre auta w rozsądnych cenach.
    • dereks Re: Polski rynek w 2011 roku 05.01.12, 22:18
      @m

widzisz nie stać cie sam się przyznałeś więc nie dorabiaj filozofii, napisałeś szkoda mi kasy, czyle nie masz jej tyle zebyś mógł się rozbijać nowiutki samochodem i tyle w tym temacie.
    • Gość: jasne Re: Polski rynek w 2011 roku IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.12, 00:54
      tylko skąd brać 4 letnie dobrze utrzymane samochody???
      czy myślisz że ich właściciele są idiotami którzy uwielbiają tracić 50% wartości w 4 lata??
    • Gość: gość67 Re: Polski rynek w 2011 roku IP: *.barn.cable.virginmedia.com 06.01.12, 02:15
      @dereks
      Nie porównuj miejskich meleksów( marki powyzej) do samochodów. Zobacz statystyki jakie masz szanse przezycia w tych super nowych plastikowych meleksach przy czolowym zderzeniu. I obys nie trafil na stary uzywany choc jego wlasciciel i tak duzych strat nie poniesie, pare rys lub zderzak do klepania.W twoim wypadku wykupił bym sobie dobrą polise na zycie.
    • 1mississauga Re: Polski rynek w 2011 roku 06.01.12, 03:09
      Pan Marcin powinien wspomniec w statystykach, auta kupione w polskich salonach ,sprzedane (za granice ) czy sprzedane i zarejestrowane w Polsce ,a to jest duza roznica .Ten problem proponuje zostawic dla @liczbynieklamia moze cos wygrzebie w statystykach.
    • eend Re: Polski rynek w 2011 roku 06.01.12, 08:52
      Uważam takie rankingi za nieporozumienie, zawsze powinno być jasno stwierdzone, że te "zakupy" w 90% to leasingi firmowe (zaliczane jako sprzedaż) i mają się nijak do zakupów dokonywanych przez klientów INDYWIDUALNYCH. Te siadły totalnie w niektórych markach nawet do 60% dlaczego nie podaje się takich danych ?
      Polacy trzeci rok z rzędu kupują w zdecydowanej większości samochody używane, społeczeństwo w swej większości ubożeje, kryzys jest widoczny właśnie w branży motoryzacyjnej. Nie napompuje się "statystyk" zakupami flotowymi kombinując kreatywną sprzedaż, zaliczając leasingi do wyników sprzedaży. Dziwię się, że ludzie z branży dają się na to nabierać.
    • Gość: Lutek Re: Polski rynek w 2011 roku IP: *.zone13.bethere.co.uk 06.01.12, 09:04
      Kup nowego Forda a jak będziesz go chciał oddać do salonu po 3 latach to ci tak nisko wycenią że, ci szelki spadną i jeszcze usłyszysz ...bo Fordy rdzewieją.
    • fragles102 Re: Polski rynek w 2011 roku 06.01.12, 09:21
      SZKODA OKTAWIA najtańszy kompakt w uni więc nic dziwnego że biedna Polska upatrzyła sobie dupowóz hehe
    • fragles102 Re: Polski rynek w 2011 roku 06.01.12, 09:23
      Tylko 18 865tyś. ludzi jest myślących reszta to ofiary niemieckiej proopagandy hehe
    • dereks Re: Polski rynek w 2011 roku 06.01.12, 09:28
      @gość67

muszę CIę zmartwić po wymuszeniu pierszeństwa na jak to określasz moim "meleksie" wyszedlem cało i musiałem wzywać pogotowie do osób jadących starym używanym "samochodem" w Twoim rozumieniu.
    • Gość: R1 Re: Polski rynek w 2011 roku IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.12, 10:37
      Różnica między Oplem, Fordem i VW jest minimalna, jedynie Skoda naprawdę rządzi (a kasa i tak idzie do VW) w 2012 roku sytuacja może się drastycznie zmienić bo VW zapowiedział obniżkę cen niemal wszystkich modeli o ok. 10% a to z pewnością mocno popchnie sprzedaż do przodu, zwłaszcza że inni zapowiadają podwyżki
    • Gość: barbarus Re: Polski rynek w 2011 roku IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.12, 10:55
      Wstyd to kraść.
      Nie muszę się wstydzić, że zarabiam miesięcznie 2500, żona - 1500, więc z oczywistych względów nie stać nas na nowe auto. I taka jest smutna prawda.
      Świadomość trwającego kryzysu nie wpływa pozytywnie na chęć brania kredytów. W końcu zawsze można stracić pracę, a o nową może być trudno. Więc pojeżdżę na razie moim starym.
    • Gość: m Re: Polski rynek w 2011 roku IP: *.centertel.pl 06.01.12, 11:11
      @dereks

Skoro napisałem że szkoda mi kasy na nowe to znaczy że mnie stać, tylko nie chcę przepłacać i stracić na wartości 50% w 3 lata ;-)

A jeśli dobrze poszukasz to znajdziesz 3 letnie autko w dobrym stanie....wszak 3 lata to niewiele na dobrej klasy auto ! a w kieszeni zostaje 30 tys.zł w porównaniu do nówki z salonu Hehe ;-)
    • Gość: JK Re: Polski rynek w 2011 roku IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.12, 11:17
      Nowego auta dobrej klasy nie kupisz za 60tys. zł.
    • Gość: m Re: Polski rynek w 2011 roku IP: *.centertel.pl 06.01.12, 12:08
      JK

ale za 100 tys.zł. kupię dobrej klasy auto....czyli stracę 50% wartości - 50 tys.zł...jeszcze ciekawiej ;-)

Nówki się nie opłaca kupować...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka