Dodaj do ulubionych

Kto powinien mieć automatyczną skrzynię biegów ??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 14:39
Moje propozycje :
- 99,9 % kobiet
- dziadki i babcie (chociaż babć za kierownicą mało widuję w Polsce )
- niepełnosprawni
- ludzie którzy chcieli by mieć drugą rękę wolną podczas jazdy do takich
czynności jak dłubanie w nosie , jedzenie , walenie gruchy ,pokazywanie
środkowego palca podczas wymijania itd .
- ludzie ceniący komfort i nie umiejący wachlować wajchą
- prawdziwi maczo którzy nie potrzebują trzymać w ręku drążka z plastyku czy
chromu żeby czuć się pewnie

Jacy ludzie jeszcze powinni mieć nakaz jeżdżenia na automacie ?? Wczoraj
widziałem dziewczynę która na manualu cofała na... 1 biegu !!?? To fakt i w
końcu ktoś jej pokazał gdzie jest wsteczny . Widzę nie raz jak faceci w sile
wieku cofają na manualach wyjąc silnikiem niemiłosiernie - tyle lat , tyle
doświadczeń a taka plama .
Obserwuj wątek
    • Gość: taki tam jeden Re: Kto powinien mieć automatyczną skrzynię biegó IP: *.eventusnet.com / *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.04, 15:07
      Automat ale w głowie to powinien mieć "Kebab", bo samodzielne myślenie
      mu jakoś nie wychodzi !!!
      • Gość: Michal Re: Kto powinien mieć automatyczną skrzynię biegó IP: *.fornfyndet.se 21.06.04, 15:15
        Autobusy miejskie.
        Ciezarowki,
        Pojazdy uprzywilejowane.
        Wojskowe
        terenowe
        osobowe
    • mut Re: Kto powinien mieć automatyczną skrzynię biegó 21.06.04, 15:15
      > Wczoraj
      > widziałem dziewczynę która na manualu cofała na... 1 biegu !!?? To fakt i w
      > końcu ktoś jej pokazał gdzie jest wsteczny . Widzę nie raz jak faceci w sile
      > wieku cofają na manualach wyjąc silnikiem niemiłosiernie - tyle lat , tyle
      > doświadczeń a taka plama .

no i w czym Tobie to przeszkadza ?? przecież to ich samochody ;)
      automatyczną skrzynię powinien mieć ten kto ma na taką ochotę a ludzi którzy
      chcą wymusić na innych co mają robić należy izolować ;)
      • Gość: FrankEinstein Re: Kto powinien mieć automatyczną skrzynię biegó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 15:27
        To w takim razie trzeba odizolować cały LOK bo kazą zdawać prawo jazdy na
        manualach a nie mozna sobie wybrać automatu :)
        • mut Re: Kto powinien mieć automatyczną skrzynię biegó 21.06.04, 16:08
          > To w takim razie trzeba odizolować cały LOK bo kazą zdawać prawo jazdy na
          > manualach a nie mozna sobie wybrać automatu :)

wcale nie każą - jeśli nie masz ochoty to nie zdawaj ;)
          • Gość: FrankEinstein Re: Kto powinien mieć automatyczną skrzynię biegó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 16:24
            Tylkoże ja mam ochotę jeździć i zdawać na automacie ,tak samo jak ty na
            manualu . Tu już trochę przesadziłeś .
        • Gość: Joasia Re: Kto powinien mieć automatyczną skrzynię biegó IP: *.dip.t-dialin.net 21.06.04, 18:10
          #Nie wierze ze w PL karze sie komus zdawac prawo jazdy.
          Poszukaj sobie szkoly jazdy ktora ma auto z automatem i po problemie.

Czy robiac PJ na sutomacie nie ma o tym adnotacji w prawku tzn. nigdy nie
          bedzie Ci wolno prowadzic auta z manualem?
          Interesuje mnie to bo np. w Niemczech tak wlasnie jest.
          • Gość: FrankEinstein Re: Kto powinien mieć automatyczną skrzynię biegó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 18:28
            Raczej nie ma takiej szkoły ,ponieważ nie było by sławnego manewru "pod górkę"
            który jest wymagany podczas zdawania egzaminu na prawko . Myślę że powinno sie
            coś zrobić w tym kierunku .
            • tomaszek874 Re: Kto powinien mieć automatyczną skrzynię biegó 21.06.04, 20:38
              ale popatrzcie. jeśli nauczysz się jeździć na manualu to co potem za problem
              przesiąść się na automat? w drugą strone jest już troche gorzej...
              Więc o co chodzi?
              • umaa Re: Kto powinien mieć automatyczną skrzynię biegó 21.06.04, 21:00
                dokladnie!
                prawo jazdy robilam samochodem z manualna skrzynia ale po zdaniu egzaminu i
                odebraniu prawa jazdy jezdze samochodem z automatczna i jakos problemu nie
                widze
          • Gość: verte Re: Kto powinien mieć automatyczną skrzynię biegó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 21:40
            Gość portalu: Joasia napisał(a):

> Czy robiac PJ na sutomacie nie ma o tym adnotacji w prawku tzn. nigdy nie
            > bedzie Ci wolno prowadzic auta z manualem?
            > Interesuje mnie to bo np. w Niemczech tak wlasnie jest.

Choćbyś i uczyła się na automacie(a nie ma takich) to zdawać i tak musisz na
            manualu.

• szczurek.polny Re: Kto powinien mieć automatyczną skrzynię biegó 29.06.04, 17:20
            Zgodnie z polskimi przepisami kurs można zrobić na czymkolwiek, ale egzamin
            jest przeprowadzany na aucie z manualną skrzynią biegów należącym do Ośrodka
            Egzaminacyjnego (dawniej WORD = Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego).
            Jedynie osoby niepełnosprawne, posiadające zaświadczenie lekarskie o
            konieczności przystosowania samochodu, mogą robić kurs i egzamin na samochodzie
            z automatem, nawet mogą robić kurs i egzamin na własnym samochodzie.
            Jest kilka dużych szkół nauki jazdy, które mają po 1 samochodzie przystosowanym
            i prowadzą na nich kursy dla niepełnosprawnych.
            Co ciekawe - wymiary placu manewrowego pozostają bez zmian, a osób takich nie
            obowiązują przepisy o minimalnych wymiarach samochodu, na którym przeprowadza
            się egzamin. Mogą one zdawać egzamin Smartem (albo amerykańskim krążownikiem
            większym niż zatoczka na placu - ale wtedy marne szanse...)
            W polskich warunkach teoretycznie do zrobienia: najpierw lekarz, dobrowolny
            datek na służbę zdrowia, zaświadczenie o niedowładzie prawej ręki. Potem kurs,
            egzamin, prawo jazdy na rok z wpisem o prawie prowadzenia tylko pojazdu
            przystosowanego. Po roku badanie, polepszenie stanu zdrowia, wykreślenie wpisu,
            następne badanie za 5 lat.
            W praktyce - za duże przegięcie. Jeśli delikwent byłby 100% zdrowy, to każdy
            egzaminator up...li go na egzaminie 50 razy z rzędu (no chyba, że w grę znowu
            wchodziłby dobrowolny datek na stowarzyszenie egzaminatorów - tylko po co wtedy
            to całe pajacowanie i przychodzenie na egzamin???)
          • Gość: Michal Re: Kto powinien mieć automatyczną skrzynię biegó IP: *.fornfyndet.se 29.06.04, 17:42
            W Szwecji identycznie.pzdr.Michal
    • umaa Re: Kto powinien mieć automatyczną skrzynię biegó 21.06.04, 21:00
      a autor do ktorej grupy sie zalicza?
    • Gość: Piotrek Re: Kto powinien mieć automatyczną skrzynię biegó IP: *.sympatico.ca 29.06.04, 02:19
      Po ciula ci pilot do telewizora ?Jak chcesz przelaczyc proglam to wstan i
      przelacz sobie na odbiorniku.
    • devote Re: Kto powinien mieć automatyczną skrzynię biegó 29.06.04, 03:54
      Gość portalu: FrankEinstein napisał(a):

>Kto powinien mieć automatyczną skrzynię biegów ??

ten kto lubi automaty czyli osoba ktora ceni komfort,wygode i bezpieczenstwo
      • devote Re: Kto powinien mieć automatyczną skrzynię biegó 29.06.04, 04:06
        Ameryka normalny kraj jesli chodzi o zdawanie na prawko i jazde autem

1.nie trzeba uczyc sie budowy auta (bo po jakiego grzyba)
        2.nie trzeba brac lekcji nauki jazdy
        3.prawo jazdy robi sie w jeden dzien

ktos powie ze pewnie slabi kierowcy sa ale jakos przez tyle lat nikt nie
        zmienil przepisow a wypadkow i tak mniej niz w krajach auropejskich.

co latwiej? wprowadzic ostry system szkolenia kierowcow czy budowac dobre bez
        kolizyjne drogi? ameryka wybrala to drugie.

• Gość: fazi ze sztazi usa IP: *.client.comcast.net 29.06.04, 04:12
          autostrady w usa to akurat urbanistyczna pomylka, ale coz...
          a co do automatow, to jak postoisz 2 godziny w korku, ktory niczym sie nie
          rozni wtedy od parkingu, to zauwazysz zalety automatu nad manualem.
          W Y G O D A !!!
          • devote Re: usa 29.06.04, 04:41
            juz to zauwazylem 12 lat temu
            • Gość: fazi_ze_sztazi Re: usa IP: *.client.comcast.net 29.06.04, 05:30
              pomachac lewarkiem moze i fajnie, ale nie w drodze do domu po pracy o 5 p.m.
          • sopocianin Re: automaty 29.06.04, 05:56
            Gość portalu: fazi ze sztazi napisał(a):
            > autostrady w usa to akurat urbanistyczna pomylka, ale coz...
            Ciesz sie, ze sa, bo nowe cos sie trudno buduja. Powinny zostac stare drogi, to
            by sie dobrze stalo w korkach, z automatem oczywiscie.
            Ale tak na powaznie - system autostrad miedzystanowych to najlepsza rzecz w USA.
            Zauwaz, ze wiekszosc transportu jedzie tymi drogami. I ekonomia kwitnie - mimo
            Arabow, recesji na swiecie, i innych problemow.
            Popatrz na to tak rozsadnie - co takiego ma Ameryka, ze tak dobrze stoi
            ekonomicznie? Sile robocza? ECU i Japonia ma lepsza. Surowce? W pewnym stopniu,
            ale to nie wszystko.
            I potem sie zastanow, jaki(e) jeszcze kraj(e) maja rozwiniete sieci autostrad,
            i porownaj ich GNP. I dojdziesz do ciekawych wnioskow, ze w dlugim biegu oplaca
            sie inwestowac w infrastrukture.
            • Gość: automat Re: automaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 16:03
              Przeciwnicy automatów chyba nigdy takimi nie jeździli. Proponuje zrobić kilka
              tyś. km. to wtedy zmienią zdanie.
              • Gość: Michal Re: automaty IP: *.fornfyndet.se 29.06.04, 17:56
                Odnosi sie to do postu Joasi.
                W Szwecji identycznie.Pzdr.Michal
                P.S Jezeli zdajesz na automacie ´to masz wpis do prawa jazdy ze nie wolno Ci
                jezdzic manualem.Rowniez to oznacza ,ze osoba ta jest handikapad (czyli
                uposledzoina w jakis sposob) ta mozliwosc daje prowadzenie pojazdow przez
                inwalidow.
                Osobiscie od 25 lat juz nie widze autobusow z inna skrzynia jak
                automatyczna.Wprowadzono dlatego aby uniknac schorzen jakie mieli kierowcy od
                prowadzenia manuala.Wybite ,wyrobione stawy,kolana od sprzegla.Dzisiaj pojazdy
                wojskowe terenowe ,strazackie wszystko to wyposazone jest w automaty.Natomiast
                ciezarowki dalekobiezne maja sensor co sie muska palcem i zmienia bieg.
                Nawet takie pojazdy jak czolgi Leopard II jest rowniez z automatyczna skrzynia
                biegow.Pierwszy raz Niemcy juz zastosowali pod koniec wojny automat do pantery.
                Czolg taki ma niesamowita zwrotnosc i mozliwosc blyskawicznego odjazdu pelna
                para do tylu,gdzie przy 1600KM jest naprawde przyjemnoscia.Kierowca bardziej
                jest skupiony na prowadzeniu a nie mocowaniu sie z olbrzymi lewarami jak w
                czolgach antycznych seri T nawet te z lat 90-tych.
                W samochodach pierwszy raz zastosowano automat marki Borgward w USA jeszcze
                wlatach 30-tych ubieglego stulecia z taka sama zasada jak dzisiaj ,mowa o
                mechanicznym .
                Obecnie skrzynie biegow sa myslace,nieposluszne i czasami trzeba dac klaopsa i
                od nowa uczyc je zmieniac biegi.
                • devote Re: automaty 30.06.04, 00:42
                  do codziennej jazdy do pracy,sklepu,na wycieczke to automat jest
                  najlepszy.dlatego jezdze automatem.

natomiast sam chetnie lubie jezdzic manualem ale jako rozrywka,dla zabawy.gdyby
                  mnie bylo stac to bym kupil sobie jakies sportowe auto z manualem aby pojezdzic
                  sobie,pobawic sie w weekendy.
            • Gość: fazi_ze_sztazi usa raz jeszcze IP: *.client.comcast.net 30.06.04, 04:18
              jak dobrze zauwazyles autostrady i transport kolowy odgrywaja bardzo wazna role
              w gospodarce USA (mieszkam w chicago, od ponad 100 lat wezle komunikacujnym
              laczacym wschod z zachodem). ale ja napisalem ze autostrady to urbanistyczna
              pomylka. mialem na mysli rozbudowe przedmiesc duzych miast, w tych kierunkach
              gdzie sa pociagniete autostrady. efekt jest taki ze zabudowania sie ciagna 30-
              50 mil od centrum miasta, a pomiedzy 7-8 a.m. i 4-6 p.m. autostrada
              jest "parking lot" (ulubione powiedzenie spikerow w porannych wiadomosciach).
              dostepnosc autostrad spowodowala powstanie miast gigantow, z jednym wielkim
              centrum, zamiast kilkunast miast oddalonych od siebie, z wieloma downtown.
              pozdrawiam.
    • Gość: Grzegorz Re: Kto powinien mieć automatyczną skrzynię biegó IP: *.phil.east.verizon.net 30.06.04, 04:41
      Ciekaw jestem czy autor tego watku slyszal cos o demokracji.
      To w tym wypadku jest wolnoscia wyboru masz ochte masz automatyczna skrzynie
      biegow , jezeli tego nie lubisz wybierasz manualna.
      Mysle ze ludzie w Polsce jeszcze dlugo musza walczyc z pewnymi nawykami np
      wsciubianie nosa w cudze sprawy i ingerowanie w nie.
      Co Ci czlowieku przeszkadza przeszkadza ze inni maja cos innego jak Ty ?
      Nie lubisz automatow ok to jest Twoja sprawa ale nic Ci nie daje podstaw do
      krytyki innych.
      Pozdrawiam Grzegorz
      • Gość: Szybki Re: Kto powinien mieć automatyczną skrzynię biegó IP: *.proxy.aol.com 30.06.04, 06:28
        Grzegorz, dobrze odpowiedziales na ten temat. Ja swoje piec groszy
        doloze"wolnosc tomku w swoim domku" Ja jezdzilem i manualna i automatyczna i
        niestety nie wruce do manualnej.
        Automatyczna to jest wygoda i jazda powinna byc wygoda.
        Prowadze samochody od 1967 roku..........Pozd.z Kaliforni....
        • Gość: FrankEinstein Re: Kto powinien mieć automatyczną skrzynię biegó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 07:29
          Jakbyście uważniej czytali co napisałem to byście tych bzdur nie napisali .
          Pokazaliście drugą cechę naszego narodu czyli nieumiejętność czytania ze
          zrozumieniem . Otóż mam samochód z manualem i automatem ,obydwoma jeździ mi się
          super ,a uwagi co do tego kto powinien jeździć automatem nie były wcale
          złośliwe tylko z mojego punktu widzenia praktyczne . A co do wolności i
          demokracji to gdzie w Polsce można zdawać egzamin na automacie ,bo ja kiedyś
          chciałem no i nie było możliwości ???
          • Gość: Grzegorz Re: Kto powinien mieć automatyczną skrzynię biegó IP: *.phil.east.verizon.net 30.06.04, 11:18
            Przeciez to nie ja poruszam ten temat tylko Ty .
            Jezeli by Ci nie przeszkadzalo to bys nie poruszyl tego tematu.
            Poza tym mysle ze to Ty nieuwaznie czytasz ( takze ceche ta przypisz rowniez
            sobie )
            Ja wyraznie napisalem ze wybor nalezy do Ciebie jezeli chodzi o wybor auta jakim
            chcesz jezdzic a nic na temat demokracji zdawania egzaminu na prawo jazdy .
            Rozroznij te dwa kompletnie rozne tematy.
            Ja przez 12 lat jezdzilem manualem a juz ponad 14 uzywam automatu i w zyciu bym
            nie wrocil do manuala.
            Pozdrawiam Grzegorz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka