Dodaj do ulubionych

Vany - co kupić ???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 13:14
Potrzebuję vana dla rodziny 4 osobowej.
Jeżdżę kilka razy w roku za granicę i kilka razy na dłuższe wypady po Polsce
(ciągle brak mi miejsca w samochodzie).
Kombi - obecnie jeżdżę mondkiem przestał mi wystarczać, po za tym czasami
chciałbym zabrać dziadków.
Biorę pod uwagę: chrysler - alhambra/sharan/galaxy - 807 - espace.
Proszę o opinie o w/w.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • x-darekk-x Re: Vany - co kupić ??? 05.07.04, 13:39
      > chrysler

jezdzilem dodgem caravanem w wersji krotkiej z silnikiem 3,0 v6 automat -
      wowczas mial rok. pojemne wnetrze, sensownie i przejrzyscie rozplanowane,
      sprawia wrazenie solidnej konstrukcji. ale solidnej nie znaczy dobrze
      wykonczonej - wnetrze trzeszczy, grzechocze - nie ma sie jednak obaw, ze cos
      sie rozpadnie.

> - alhambra/sharan/galaxy

jechalem fordem galaxy z silnikiem 1,9 tdi - wersja przed liftingiem - wowczas
      mial rok. podsumuje jednym slowem: porazka. wnetrze znacznie ciasniejsze od
      vanow chryslera. wykonczenie - wcale nie lepsze. niewygodne siedzenia
      (przynajmniej dla mnie). strasznie wolowaty silnik - co z tego, ze ma
      moment "nisko", kiedy nie da sie porzadnie przyspieszyc i wlaczyc do ruchu na
      np. autostradzie. poza tym to mocno przestarzaly woz, ktory wkrotce wyjdzie z
      produkcji...

> - 807

jezdzilem tylko poprzednia wersja tego vana - citroenem evasion w wersji 2.0
      turbo benzyna. fajny to byl woz. silnik rozwalal wszystkie turbo-diesle.
      wnetrze bardzo przypadlo mi do gustu (mimo, ze to byla wersja tylko 5-osobowa).
      jechalem nim, kiedy byl nowy i jechalem, kiedy mial ponad 250.000 km. dalej
      chodzil cacy. pozytywne zaskoczenie jakoscia.

> - espace.

jak dla mnie najatrakcyjniejszy van, ale nie mialem okazji przetestowac
      osobiscie.

z innych vanow to jezdzilem jeszcze windstarem rocznik 2000 3,8 litra i
      pontiakiem montana 3,4 rocznik 2000. windstar to byla full-opcja:
      skora, "captain-chairs" itd. mimo to zawiodl mnie nienajlepszym zestrojeniem
      zawieszenia, skrzyni biegow i siedzeniami, na ktorych nie udalo mi sie znalezc
      wygodnej pozycji. ale pontiac montana to zaskoczenie in plus. najlepszy van,
      ktorym jezdzilem. spodziewalem sie trzaskow, stukow, zlego spasowania,
      kiepskiego komfortu - nic z tych rzeczy. swietnie sie spisywal.
      • Gość: pro Bądź niekonwencjonalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 14:23
        i kup sobie Vivaro Tour jakies dti (np. 2.5). Starczy Ci na min. 15 lat i
        zabierzesz wszystko, gdzie zechcesz. Samochod-van roku chyba 2003.

• x-darekk-x Re: Bądź niekonwencjonalny 05.07.04, 14:30
          okay, ale to juz zwykly bus-dostawczak. nie mozna po nim oczekiwac zwrotnosci,
          dynamiki, prowadzenia czy komfortu takiego jak po "normalnym" minivanie,
          • Gość: pro Niech obejrzy - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 14:47
            przypuszczam, ze 2.5 dti by niejednego konkurenta zostawil za soba na
            autostradzie.
            www.opel.com.pl/action/infocat?model=01&cat=View&cntryCd=PL&langCd=pl&webSiteId=GBPPL
            • Gość: Grześ Re: Niech obejrzy - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 14:51
              Obejrzałem - dziękuję za propozycje.
              Ale, to za duże auto - prawie autobusik.
              Chcę tym samochodem na codzień jeździć do pracy i w miarę normalnie poruszać
              się (i parkować w mieście).
              Zastanawiałem się też nad Vito/Viano, ale właśnie wydawały mi się za duże i
              nieporęczne.
              • Gość: pro A moze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 14:56
                nowe Caddy (made in Poland!!!!!) by wystarczyło? Nie ma zbyt wielkiego
                bagażnika, ale chyba jest to wiecej niz Mondeo. Cena ok. 70 tys PLN za TDI.
                Widzialem i polecam (choć nie jeździłem jeszcze).

www.vwuzytkowe.pl/
                • Gość: Grześ Re: A moze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 15:39
                  Caddy to jednak dostawczak.
                  Wolę coś bardziej komfortowego. Jak się robi ok. 1000 km jednego dnia to ma to
                  znaczenie. Można jechać szybciej, przy mniejszym zmęczeniu.

Pozdrawiam
    • arturos01 Re: Vany - co kupić ??? 05.07.04, 15:01
      Galaxy po face liftingu, w nawet ładnie wykończony,
      z silnikiem 1.9 tdi jechałem nim 200 km/h na autostradzie.
      Jest to już stara konstrukcja.
      Ja bym poważnie zastanawiał się pomiędzy 807 i chryslerem,
      bardzo dobre autka.
      • Gość: Grześ Re: Vany - co kupić ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 15:30
        Czy w Galaxy przy tej prędkości (lub nawet 160 kmh) da się jechać ?
        Chodzi o hałas - szumy powietrza.
        I drugie pytanie: jak sprawują się diesle VW, które są w tym samochodzie
        (trwałość, elastyczność, pryspieszenie) ?
        Czy są dobrze wygłuszone ?

Dziękuję za odpowiedzi.
        • x-darekk-x Re: Vany - co kupić ??? 05.07.04, 15:44
          trwalosc?

gorsza niz w przypadku starych diesli z komora wirowa, ale bez obaw 300.000
          zrobisz.

elastycznosc?

elastycznosc to umiejetnosc uzyskiwania duzej wydajnosci / sprawnosci w
          szerokim spektrum warunkow, tak? czyli w przypadku silnika oznaczaloby to duze
          przyspieszenia w szerokim spektrum obrotow. jezeli tak, to te diesle w ogole
          nie sa elastyczne. najpierw nic sie nie dzieje. pozniej, kiedy obroty
          przekrocza +/- 1700, samochod zaczyna dynamicznie przyspieszac. koniec
          nadchodzi szybko przy 3000 i dalej znowu porazka. ja tego nie moge nazwac
          elastycznoscia - to co najwyzej dobra dynamika w waskim niskim przedziale
          obrotow i tyle.
          a w tej konkretnej aplikacji ten silnik jest po prostu za slaby. nie wierz
          koledze, ktory z tym silnikiem jezdzi 200 km/h.

przyspieszenie?
          zapomnij. do 60 km/h rozwali cie kazde seicento. to bardzo istotny parametr
          przy wlaczaniu sie do ruchu, ruszaniu spod swiatel, gdy za chwile chcesz
          zmienic pas itp.

najmocniejsze tdi w galaxy rozpedza sie do setki w niemal 13 sekund (dla
          porownania podstawowy suzuki wagon r+ za niecale 40000PLN w ponizej 10 sekund)
          i osiaga +/- 185 km/h
          • Gość: Grześ Re: Vany - co kupić ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 17:41
            Wiem,że rakieta to nie będzie.
            Ale 12-13 sek do 100 kmh na tak ciężki samochód to nie najgorzej. Ostatnio
            przejechałem się fiestą z silniczkiem 1.2 (14,5 s do 100 kmh) i po mieście
            chyba wystarczy.

Napiszcie jak wygłuszeniem i hałasem w wersji z tdi.
          • arturos01 Re: Vany - co kupić ??? 05.07.04, 22:22
            Po pierwsze samochód był z BUDGETU w Portugali
            200km/h było na autostradzie Algavre-Lizbona, jakbyś
            jechał tą autostradą to byś uwierzył, że da się tam
            jechać 200km/h 1.9 TDI.
            > przyspieszenie?
            > zapomnij. do 60 km/h rozwali cie kazde seicento. to bardzo istotny parametr
            > przy wlaczaniu sie do ruchu, ruszaniu spod swiatel, gdy za chwile chcesz
            > zmienic pas itp.
            No to widać jakie są kolegi w ruszaniu spod świateł, jeździłem tym samochodem
            przez tydzień zrobiłem nim 3000 km.
            Te swoje paramtery wszystkie to wyczytujesz z auto shitu?
            • Gość: Yatoya Re: Vany - co kupić ??? IP: *.dami / 213.76.164.* 05.07.04, 22:28
              Zawsze w takiej kwsji pojawia sie pytanie co dla Ciebie jest najwazniejsze?
              Usterkowosć?-tutaj wszystkie vany (oprocz Toyoty Picnic-ale to raczej mini van)
              wypadaja slabiutko a prym wiedzie Chrysler.
              Mój faworyt wśród vanów- Espace też nie nalezy do tych bezawaryjnych.
              Jeśli ma to być auto nowe- Polecam Espace.
              Jeśli uzywane- Previa.
              Pzdr
          • Gość: frequent flyer Re: Vany - co kupić ??? IP: 80.241.130.* 07.07.04, 11:51
            x-darekk-x napisał:

>
            > elastycznosc?
            >
            > te diesle w ogole
            > nie sa elastyczne. najpierw nic sie nie dzieje. pozniej, kiedy obroty
            > przekrocza +/- 1700, samochod zaczyna dynamicznie przyspieszac. koniec
            > nadchodzi szybko przy 3000 i dalej znowu porazka. ja tego nie moge nazwac
            > elastycznoscia - to co najwyzej dobra dynamika w waskim niskim przedziale
            > obrotow i tyle.
            nie zgadzam się. po pierwsze, mniej więcej płaski przebieg momentu masz od 1700-
            2000 do 3500-4000 obrotów, zależnie od silnika i producenta.
            rzeczywiście do momentu włączenia się turbiny nie dzieje się wiele, ale to
            dotyczy w praktyce tylko ruszania. jak go rozpędzisz np. na II do 70 kph i 3700
            obrotów, po wrzuceniu III wciąż masz 2200 albo więcej obrotów, więc nie mów że
            wpadasz w jakąkolwiek turbodziurę. po drugie, diesle mają inne przełożenie
            przekładni głównej więc ten zakres np. 2000-3700 w dieslu odpowiada 3000-5500 w
            benzynie. Jeżeli w dieslach CR max. obroty to 4500, to dobry moment masz blisko
            w połowie zakresu.
    • arturos01 Re: Vany - co kupić ??? 05.07.04, 22:34
      A może Avensis Verso?
      • Gość: Grześ Re: Vany - co kupić ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 09:50
        Nie tak dawno byłem na prezentacji Avensisa Verso i Corolli Verso.
        Oba nie są znacznie większe (przestronniejsze od dużego kombi).
        A przewożenie powyżej 5 osób to tylko taka "umowa" z mrugnięciem, jak piwo
        bezalkoholowe. Może dzieci do lat 10 w trzecim rzędzie jakoś wysiedzą ze 100 km.
        Ale nie wyobrażam sobie podróży tam na dystansie 400-600 km ( lub więcej:) ).

Czy może ktoś jeździ Galaxy po liftingu (również Alhambra lub Sharan - bo to
        przecież jedna fabryka), jak ostatnio jest z jakością ?

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
        Pozdrawiam
    • kapitankloss1 Re: Vany - co kupić ??? 05.07.04, 22:49
      Dodam swoje...jezdzilem tylko GMC Safari AWD i powiem ze fajnie!. Miejsca
      duzo, a ze bazowane na ciezarowce, to i mozna wiele przewiesc. Byl to 94
      rocznik. Mialem go nowego, wiec juz 10 lat temu. Jedyna sprawa to ta
      niezawodnosc. W przeciagu pierwszego roku mial wymieniany wal napedowy i
      przesiedzial tydzien u dealera na wymianie calej elektroniki, od komputera do
      przewodow. To jest byla jakosc GM....moze teraz lepiej.
      • Gość: Grześ Re: Vany - co kupić ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 09:41
        Sorry ale to zbyt egzotyczne auto w Polsce.
    • Gość: Grześ Re: Vany - co kupić ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 11:10
      Jeszcze tylko jedno pytanko: jak jest z wygłuszeniem silnika TDI w Galaxy?
      Jest lepiej czy gorzej niż bp. w Pasacie czy Mondeo z dieslem.

Pozdrowienia
      • x-darekk-x Re: Vany - co kupić ??? 07.07.04, 11:21
        wg mnie bylo glosniej. przynajmniej w tym galaxy tdi pierwszej generacji.
        • Gość: jacek Re: Vany - co kupić ??? IP: *.fhf.de / 217.146.135.* 07.07.04, 12:27
          x-darekk-x napisał:

> wg mnie bylo glosniej. przynajmniej w tym galaxy tdi pierwszej generacji.
          >
          z sprzykroscia musialem stwierdzic, ze II-ga generacja jest jeszcze
          glosniejsza. No moze usprawiedliwieniem moze byc tylko fakt, ze porownuje
          tutaj starego tdi 110KM i nowego PD 150KM.
          • Gość: jacek Re: Vany - co kupić ??? IP: *.fhf.de / 217.146.135.* 07.07.04, 12:34
            Gość portalu: jacek napisał(a):

> x-darekk-x napisał:
            >
            > > wg mnie bylo glosniej. przynajmniej w tym galaxy tdi pierwszej generacji.
            > >
            > z sprzykroscia musialem stwierdzic, ze II-ga generacja jest jeszcze
            > glosniejsza. No moze usprawiedliwieniem moze byc tylko fakt, ze porownuje
            > tutaj starego tdi 110KM i nowego PD 150KM.

PD z 130 KM naturalnie
    • Gość: Gabriel Re: Vany - co kupić ??? IP: *.ipt.aol.com 07.07.04, 13:40
      Jezeli masz duzo pieniedzy to trudno nie kupic Espaca.Wszystkie inne sa mniej
      lub bardziej udana kopia tego auta (moze bardziej tych poprzednich modeli).
      W kazdym badz razie zaden nie dorownuje w komforcie jazdy i prowadzenia
      Espacowi.
      Najlepiej przejedz sie kazdym z tych samochodow,wtedy zobaczysz i poczujesz
      roznice pomiedzy tymi samochodami,ktore wchodza w rachube.
      Pozdrowienia.
      • Gość: Grześ Re: Vany - co kupić ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 15:06
        Espace jeździłem trochę (kolega eksploatuje od pięciu lat we Francji).
        Prowadzi się nieżle - komfort, ale mało precyzyjnie - pływa.
        A co do jakości - klęska, plastiki w środku trzeszczą i rozlatują się.
        Bardzo częste naprawy, kolega mówi że gdyby nie cena (we Francji ma różne
        zniżki) to w życiu by nie kupił następnej renówki.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka