13.10.12, 14:39
Co to jest Golf?

To takie Polo tylko że większe o 4 cm i droższe aż o 15 tys.zł ;-)
Kierownica taka sama, drążek zmiany biegów ten sam, fotele takie same...
"Mam Golfa" brzmi dumniej? Raczej nie...
Szkoda przepłacać Hehe ;-)
Obserwuj wątek
    • misiaczek1281 Re: zagadka 13.10.12, 14:45
      Zaraz zacznie się wyzywanie że troll, że chwali się swoim Polo...nie!...nie chodzi o moje Polo...chodzi o porównanie samochodów podobnej wielkości także innych marek ale o innej cenie i "prestiżu" ;-)
      Kupując auto myślicie że lepiej dopłacić do czegoś bardziej "prestiżowego" , "o klasę wyżej" nawet jeśli jest takiej samej wielkości i ma taki sam komfort i awaryjność?
      • misiaczek1281 Re: zagadka 13.10.12, 14:49
        Jeszcze inaczej :

Czym kierujecie się podczas zakupu auta?

1. ceną
        2. wyposażeniem
        3. rozmiarem
        4. spalaniem paliwa
        5. wiekiem
        6. stanem technicznym
        7. wyciszeniem wnętrza
        8. prestiżem marki ?
        • bambo.pl Re: zagadka 13.10.12, 15:28
          Kieruje się sercem. Auto ma byc ladne i miec " to cos" . Ma się podobac. Opisane przez ciebie punkty sa bez znaczenia
          Inna sprawa ze jednym podoba się alfa a innym polo
        • rraaddeekk Re: zagadka 13.10.12, 15:39
          Wyobrażasz sobie co myslą ludzie o facecie w wieku pomiędzy 25 a 65 lat kierującym Polo?
          Nieudacznik.
          To zabawka dla studenta, albo dla emeryta.
          To tak mało merytorycznie, ale wizerunek i dobre samopoczucie tez jest ważne.
          Klasą B przestałem jeździć, gdy skończyłem studia.
          • misiaczek1281 Re: zagadka 13.10.12, 15:43
            rraaddeekk napisał:

> Wyobrażasz sobie co myslą ludzie o facecie w wieku pomiędzy 25 a 65 lat kierują
            > cym Polo?
            > Nieudacznik.
            > To zabawka dla studenta, albo dla emeryta.
            > To tak mało merytorycznie, ale wizerunek i dobre samopoczucie tez jest ważne.
            > Klasą B przestałem jeździć, gdy skończyłem studia.

Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia;-)
            Nie każdy urodził się milionerem...
            Dla mnie nieudacznik to ten który nie ma pracy i chodzi pieszo , albo jeździ autobusem albo zarabia tak mało że po kilku latach pracy nie stać go nawet na Polo za 10 tys.zł...
          • zdzisiek66 Re: zagadka 16.10.12, 13:40
            A wyobrażasz sobie, że są ludzie, którym wisi, co o nich myślą inni w kontekście ich samochodu? ;)
        • zdzisiek66 Re: zagadka 16.10.12, 13:38
          Ja się kieruję wszystkimi punktami, tylko zamiast prestiżu wstawiam statystyki bezpieczeństwa, awaryjności i koszty serwisu. Miło, jakby nie był paskudny, ale jeśli, to trudno.
          A jaki znaczek ma na masce, jest mi całkiem obojętne. Nawet czarnym BMW mogę jeździć, jeśli spełni wszystkie kryteria, ale to raczej ciężko (koszty serwisu).
    • jeepwdyzlu 4 cm robi różnicę 13.10.12, 15:31
      zapytaj swoją kobietę
      MOŻE dostaniesz szczerą odpowiedź...

ciao
      jeep
      • misiaczek1281 Re: 4 cm robi różnicę 13.10.12, 15:38
        jeepwdyzlu napisał:

> zapytaj swoją kobietę
        > MOŻE dostaniesz szczerą odpowiedź...
        >
        > ciao
        > jeep

Nie... długość nie ma znaczenia...znaczenie ma sprawność lub po prostu stan techniczny...czasem mały a zwinny potrafi więcej niż duży a zajeżdżony ;-)
        • rraaddeekk Re: 4 cm robi różnicę 13.10.12, 15:46
          po prostu stan techniczny...czasem mały a zwinny potrafi więcej niż duży a zajeżdżony ;-)

Teraz mieszasz gruszki z jabłkami.
          Jesli porównanie ma być obiektywne, to porównujmy oba samochody w tym samym stanie i roczniku oraz wersjach wyposażenia.
          Najłatwiej porównać nowe.
          Podstawowa wersja polo 5d i GolfaVII 5d - różnica faktycznie niewielka, bo około 17000zł.
          Moim zdaniem warto dopłacić (już pomijająć względy niemerytoryczne) tym bardzej, że Golf VII to nowość.
          • wsk175 Re: 4 cm robi różnicę 13.10.12, 15:50
            że też chce się wam z debilem dyskutować..........
            • rraaddeekk Re: 4 cm robi różnicę 13.10.12, 15:54
              Tym razem ciekawy wątek.
              Każdemu daję szansę.
              Już się tak kiedyś zatanawiałem kupując samochód ile warto wydać i jaką klasę wybrać.
              Został ostatecznie kompakt, ale droższy od klasy średniej, bo "wszystkomający".
              • misiaczek1281 Re: 4 cm robi różnicę 13.10.12, 15:58
                rraaddeekk napisał:

> Tym razem ciekawy wątek.
                > Każdemu daję szansę.
                > Już się tak kiedyś zatanawiałem kupując samochód ile warto wydać i jaką klasę w
                > ybrać.
                > Został ostatecznie kompakt, ale droższy od klasy średniej, bo "wszystkomający".

No temat mi się udał - dzięki;-)
                A co masz na myśli pisząc "wszystkomający"? Czego wymagasz od samochodu?
                Klima, elektryka , czy coś więcej (ESP?)
                Bo zarówno Golf jak i Polo mają klimę elektrykę... No może Golf ma większy bagażnik i rozstaw osi...
                • rraaddeekk Re: 4 cm robi różnicę 13.10.12, 16:04
                  Bez ESP nie da się już kupić samochodu z homologacją dopuszczajacą do ruchu na drogach publicznych (poza zamkniętymi rajdami).
                  • misiaczek1281 Re: 4 cm robi różnicę 13.10.12, 16:13
                    rraaddeekk napisał:

> Bez ESP nie da się już kupić samochodu z homologacją dopuszczajacą do ruchu na
                    > drogach publicznych (poza zamkniętymi rajdami).

Da się...mówię o samochodach używanych ...;-)
                  • roney03 Re: 4 cm robi różnicę 13.10.12, 16:40
                    rraaddeekk napisał:

> Bez ESP nie da się już kupić samochodu z homologacją dopuszczajacą do ruchu na
                    > drogach publicznych (poza zamkniętymi rajdami

Bredzisz
                    • rraaddeekk Re: 4 cm robi różnicę 13.10.12, 19:06
                      jakieś przykłady?
                      • roney03 Re: 4 cm robi różnicę 13.10.12, 19:26
                        Potrafisz napisac glupote a juz nie potrafisz sobie poszukac?
                        Gdzies wyczytal ze nie wolno sprzedawac samochodow bez systemu ESP?
                        • rraaddeekk Re: 4 cm robi różnicę 13.10.12, 21:35
                          Chcesz coś udowodnić to udowodnij.
                          Nie spotkałem się z samochodem bez kontroli trakcji w standardzie.
                          • roney03 Re: 4 cm robi różnicę 13.10.12, 22:38
                            Nie chce mi sie szukac wiecej
                            Punto i 500 w najtanszych wersjach - konfigurator i znajdziesz w opcjach platnych

www.fiat.pl/
                            i pewnie na rynku sa inni

A tu przepisy w tym temacie
                            motoryzacja.wnp.pl/od-listopada-esp-obowiazkowy-dla-nowych-modeli-samochodow,156664_1_0_0.html
                            • rraaddeekk Re: 4 cm robi różnicę 14.10.12, 17:57
                              No i udowodniłeś :-)
                              Byłem przekonany, że wszystkie nowe po listopadzie 2011 muszą mieć kontrolę trakcji, bo tak w zeszłym roku trąbiły media.
                              O tym, że nie dotyczy to modeli homologowanych wcześniej już szeroko nie wspominano.
                              Mimo wszystko nie spotkałem się z samochodem klasy compact bez kontroli trakcji w standardzie.
                              Twoje przykłady też odnoszą się do niższych klas.
                • jeepwdyzlu polo a 911 13.10.12, 16:29
                  -------------------
                  pochlebiasz sobie
                  dylemat jest wtórny
                  ludzie kupują klasę B z braku kasy
                  Bez urazy ale to nie jeździ
                  Może mito, może 207 z mocniejszym motorem
                  ale nie zwykłe polo
                  to auto tak dramatycznie nudne, że gdyby nie niemiecki rynek - vw miałby poważne kłopoty.
                  I polo i golf są dramatycznie nieudane stylistycznie.
                  A w słabszych specyfikacjach z małymi motorkami z miksera - to prawdziwa porażka.
                  Mały samochód - ok. Ale niech ma osobowość i jaja. Francuzi sobie z tym radzą i Włosi.
                  Niemiecki fajne auto dla ludu to garbus.
                  Polo jest dla misiaczków którym żona mówi, że mały fiutek jest fajny bo można łatwo zaparkować....
                  Wiesz misiaczek - któregoś dnia - poczujesz zapach benzyny, ryk boxera v6, wsiądziesz do 911, a jakaś szczera laska zrobi Ci w aucie loda i ZROZUMIESZ o czym tu piszemy...
                  W polo Cie to nie spotka...
                  ciao
                  jeep
                  • tomek854 Re: polo a 911 13.10.12, 17:11
                    > ludzie kupują klasę B z braku kasy

Z jednej strony tak. Z drugiej strony - wcześniej jeździłem primerą, poszła na złom w zamian za 2000 funtów na nowe. W moim zasięgu był 8-9 latek wyższej klasy lub mniejsze auto fabrycznie nowe ze zniżką. Poszedłem na tą drugą opcję.

I wiesz co? Jak się wybierze małe auto z głową (polo, fabie czy inne tego rodzaju wynalazki to są jakieś porażki, dla mnie w dziedzinie PRAKTYCZNYCH małych aut japończycy sa nie do pobicia) to normalnemu człowiekowi zupełnie wystarczy. W moim aucie cenię sobie to, że jest bardzo dużo miejsca dla kierowcy a i cztery dorosłe osoby mogą jechać całkiem przyzwoicie, a zdarzało się też już jeżdzenie w piątkę na dłuższe trasy i też nikt nie marudził - na pewno więcej miejsca (albo może inaczej: nawet jeśli mniej, to bardziej z głową rozplanowane i wygodniejsze) niż w primerze.

Że nie jeździ? Moje autko waży 960 kg netto, silnik 1.3 z 90 konikami wystarczy zupełnie do jazdy czymś takim na co dzień. Owszem, nie jest to rakieta, ale jakoś dziwnym trafem jeśli pominiemy długie, proste kawałki (a takich w Szkocji niewiele) to przeważnie to ja wyprzedzam a nie mnie wyprzedzają. A i to tylko dlatego, że mi wystarczy prędkośc na znaku + vat.

Może i silnik V6 i jego pomruk są fajne, ale nie na tym polega frajda z jazdy. Może ja jestem dziwny, ale mając do wyboru wyścig na ćwierć mili a wyścig gokartów z silniczkami od skuterów, ja wybrałbym to drugie. Bo dla mnie większa frajda jest z jazdy która wymaga jakichś umiejętności niż z takiej, która wymaga grubego portfela. (I żeby nie było - jeździłem Range Roverami, miałem przyjemność zrobić małą traskę Vauxhallem Monaro oraz przejechać się Catherhamem, więc wiem, co to są mocne autka). Tylko że prawda jest taka, że te auta tak dobrze się prowadzą, że w większości sytuacji codziennych na drogach człowiek nawet nie ma szansy nacieszyć się "jazdą na krawędzi" - a o to chyba chodzi. Dlatego na przykład bardzo wielką frajdę sprawia mi jazda transitem, któremu bardzo szybko ucieka tył i odbywa się to przy prędkościach które może ogarnąć normalny śmiertelnik. Wątpię, żebym odważył się driftować po rondzie jakimś sportowym autem, które traci przyczepność przy prędkości trzykrotnie szybszej...

Ja wiem, że to brzmi trochę jak "jazda 100km/h maluchem to znacznie większe emocje niż BMW" ale taka właśnie jest prawda. Dla małego autka takie prędkości jakie codziennie osiągamy na drogach to już jest wyzwanie, więc jeśli tylko dane autko się przyzwoicie prowadzi (tak jak moje, ale np. Citroen C1 to była porażka) to taka jazda moze dawać prawdziwą frajdę. Żeby mieć taką samą frajdę w BMW musiałbym jechać ze 150... Wiem, że można, i że da się, ale jednak prawo jazdy by się przydało zachować na dłużej...

Co tam jeszcze za tematy poruszyłeś... Blachary robiące lody tym, którzy mają porsche nie leżą w kręgu moich zainteresować - dużo bardziej dziewczyny, które załadują się z plecakiem do mojego auta i pojadą ze mną w góry pod namiot. Tu moje autko praktycznością bije porsche na głowę, i jestem przekonany, że jeśli chodzi o inne aspekty damsko-męskiej znajomości, to tu także moje autko umożliwia więcej niż loda (i to na szybko, bo pozycja bardzo w takim porsche pewnie niewygodna). I nie wiem jak w Polo, ale w moim małym autku się takie rzeczy juz zdarzały :)

Co do łatwego parkowania - jak dla mnie to jest bardzo duza zaleta. Co mi z tego że mam 6-metrowe auto z silnikiem v8 jak jeżdżę nim po mieście przez 20 minut szukając miejsca do parkowania... Moje autko jest małe, zwrotne jak taksówka Londyńska - to bardzo ułatwia sprawę.

Zapewne inaczej bym mówił, gdybym miał trojkę dzieci, ale dla singla czy bezdzietnej pary autko klasy mojego czy np. Hondy Jazz jest w zupełności wystarczające.

No i tak jeszcze na marginesie: moje autko jest dość egzotyczne nawet jak na UK. Więc w sumie ja nie jestem postrzegany w kategorii "nieudacznik co go stać tylko na polo czy corsę" tylko jako niepokorny duch - hipsterstwo jeździ Mini, po twoim aucie od razu widać że jesteś prawdziwym indywidualista, jak mi kiedyś powiedziała znajoma :-)
                    • tomek854 Re: polo a 911 13.10.12, 17:15
                      Acha, bo w końcu tak się rozdrobniłem, że zapomniałem o podsumowaniu w nawiązaniu do początku posta:

Gdybym dzisiaj kupował nowe auto, nawet jakbym miał kupę kasy, kupił bym sobie małe. W sumie jedyne rzeczy których mi brakuje w moim to tempomat i większy wybór częstotliwości wycieraczek na trybie przerywanym...
                      • misiaczek1281 Re: polo a 911 13.10.12, 18:20
                        tomek854 napisał:

> Acha, bo w końcu tak się rozdrobniłem, że zapomniałem o podsumowaniu w nawiązan
                        > iu do początku posta:
                        >
                        > Gdybym dzisiaj kupował nowe auto, nawet jakbym miał kupę kasy, kupił bym sobie
                        > małe. W sumie jedyne rzeczy których mi brakuje w moim to tempomat i większy wyb
                        > ór częstotliwości wycieraczek na trybie przerywanym...

Żeby mieć większy wybór częstotliwości działania wycieraczek nie musisz kupować nowego auta....w moim 9 letnim Polo są cztery zakresy szybkości trybu pracy wycieraczek....;-)
                        Tempomatu nie ma...ale to zabawka nie użyteczna...sam potrafię utrzymać stałą prędkość..;-)
                        • tomek854 Re: polo a 911 14.10.12, 03:35
                          Sorry, misiu, ale nie zamieniłbym swojego bardzo udanego auta które mam od nowości na twojego klonkra tylko dlatego, że ma jedno tempo przerywanych wycieraczek tylko :)

A utrzymac predkosc to ja tez umiem, ale wygodniej jest od tego miec maszynke, szczegolnie jak sie duzo autostradami jezdzi.
                          • jeepwdyzlu Re: polo a 911 14.10.12, 13:56
                            Że nie jeździ? Moje autko waży 960 kg netto, silnik 1.3 z 90 konikami wystarczy zupełnie do jazdy czymś takim na co dzień. Owszem, nie jest to rakieta, ale jakoś dziwnym trafem jeśli pominiemy długie, proste kawałki (a takich w Szkocji niewiele) to przeważnie to ja wyprzedzam
                            -----------
                            tomek - w Polsce 95% kierowców wybrało by silnik 1,0 60 KM
                            a to juz nie jeździ :-(

co do 911 i v6 - oczywiście b6 - słuszna uwaga
                            911 turbo jechałem dwa razy jako kierowca - czapki z głów - to trudne w prowadzeniu auto - strasznie twarde sprzęgło, zerojedynkowe hamulce, hałas zza pleców - słowem BAJKA :-)

misiaczek - to że jeździsz polo - to Twoj wybór - wcale nie taki głupi
                            ale - tu na tym forum - kochamy samochody
                            I polo jest synonimem auta które nie wzbudza emocji...
                            OK - może się wspinasz, piechotą chodzisz wzdłuż delty Mekongu, planujesz opłynąć kajakiem Atlantyk - i emocjonujący samochód nie jest Ci potrzebny.
                            Inni - lubią sobie pomarzyć, pogadać, napisać a nawet pojeździć - niekoniecznie nowym.
                            Jedno jest pewne - gdyby wszyscy byli misiaczkami i wszyscy jeździli polo - świat przypominałby Koreę Północną...
                            Pozdrawiam
                            jeep
                            • misiaczek1281 Re: polo a 911 14.10.12, 18:00
                              jeepwdyzlu napisał:

> Jedno jest pewne - gdyby wszyscy byli misiaczkami i wszyscy jeździli polo - świ
                              > at przypominałby Koreę Północną...
                              > Pozdrawiam
                              > jeep

Ależ ja też lubię marzyć o pięknych ekskluzywnych samochodach... 911 nie jechałem ale widziałem z bliska...ma swój urok...
                              Wiesz...swoją przygodę z motoryzacją zaczynam od Polo 9N...na początek nie jest źle....to mój pierwszy własny samochód...kiedyś młodzi ludzie zaczynali od malucha lub Cinquecento... Ważne żeby złapać bakcyla i powoli wspinać się po drabinie marzeń.... jestem młody, życie przede mną więc kiedyś na pewno kupię lepszą maszynkę (może RAV4?...chciałbym...), może kiedyś popłynę kajakiem źródłami Amazonki, spotkam niedźwiedzia na Syberii i kangura w Australii...mam czas...i cieszę się że jestem młodym człowiekiem z marzeniami które zaczynam od Polo niż gdybym miał być staruszkiem w słomkowym kapeluszu w Fabii dla którego to ostatnie auto w życiu ;-)

Pozdrawiam
                              Misiek
                              • zgryzliwy1 Re: polo a 911 20.10.12, 01:18
                                misiaczek1281 napisał:

> ....może kiedyś popłynę kajakiem źródłami Amazonki, spotkam niedźwiedzia na Syberii i
                                > kangura w Australii..

zmien kolejnosc - spotkanie z niedzwiedziem lepiej zaplanuj jako ostatnie

uuuhahahaha
                            • tomek854 Re: polo a 911 14.10.12, 19:09
                              To znaczy, że jak ja nie kocham samochodów (uważam je za narzedzia jak każde inne, mają być praktyczne, tanie w zakupie i utrzymaniu oraz przyjemne w użytkowaniu) to mam sobie iść z tego forum? :)
                              • jeepwdyzlu @tomek854 16.10.12, 11:07
                                To znaczy, że jak ja nie kocham samochodów (uważam je za narzedzia jak każde inne, mają być praktyczne, tanie w zakupie i utrzymaniu oraz przyjemne w użytkowaniu) to mam sobie iść z tego forum? :)
                                -----------------------
                                kokiet z Ciebie
                                jakbyś nie lubił samochodów, to na tym forum Ciebie by nie było....
                                Zresztą - polo czy micrę też można lubić i fajnie o nich pisać..
                                Czy o sprinterach..
                                ciao
                                jeep
                      • pejotpe4 Re: polo a 911 15.10.12, 07:33
                        Tempomat to fajny bajer, szczególnie, że mi ostatnio wybudowali (z czteromiesięcznym poślizgiem, ale w końcu) S8 (no, kawałek, ale wystarczy), która łączy się z A8.
                        W sierpniu kupowałem żonie auto i padło na wyprzedażową zeszłoroczną Micrę, która - o dziwo - jakoś całkiem nieźle jeździ przy tych swoich 80KM i 930kg masy (przejechałem się chwilę z prędkością 150km/h i naprawdę jestem zaskoczony stabilnością na drodze, co prawda można ogłuchnąć, ale to raczej od szumów opon i powietrza, a nie od silnika). Małe auto ma to do siebie, że spodziewam się, że będzie mało palić - na razie rekord spokojnej jazdy na trasie to 4,2 l/100km (oczywiście nie dotyczy autostrady, ale tam też się mieściła poniżej 6l/100km). Ma automatyczną klimatyzację, tempomat i radio z zestawem głośnomówiącym - czyli minimum wymagane przez żonę - zatem jest zadowolona z zakupu.

W sumie to się zastanawiałem po co mi kompakt (C4), skoro 90% przebiegu to codzienne dojazdy do pracy (łącznie z 80km dziennie), no ale przy dwójce dzieci jednak warto mieć większy bagażnik niż 250l. Poza tym dostosowuję auto do potrzeb, a nie odwrotnie: marzył mi się SUV, ale doszedłem do wniosku, że pasowałby on do mnie jak pięść do nosa i za oszczędzoną kasę, oprócz kompakta kupiłem klasę supermini do jazdy miejskiej żonie - pewnie łącznie palą tyle co przeciętny SUV...
                  • misiaczek1281 Re: polo a 911 13.10.12, 18:16
                    jeepwdyzlu napisał:

> No temat mi się udał - dzięki;-)
                    > -------------------
                    > pochlebiasz sobie
                    > dylemat jest wtórny
                    > ludzie kupują klasę B z braku kasy
                    > Bez urazy ale to nie jeździ
                    >
                    I polo i golf są dramatycznie nieudane stylistycznie.
                    > ciao
                    > jeep

Zabawne...Polo rzeczywiście jest nudne...takie proste wozidełko...nie żadne 911...racja...ale ono właśnie takie ma być...Polo nie jest od tego żeby szpanować i ruszać z piskiem opon...ono jest od tego żeby jeździło w miarę niezawodnie...gdybym chciał żeby mi laska zrobiła loda to bym poszedł do burdelu a nie kupował 911 ...wychodzi dużo taniej ;-) Hehe
                  • mieszko1988 Re: polo a 911 13.10.12, 18:37
                    jeepwdyzlu napisał:

Wiesz misiaczek - któregoś dnia - poczujesz zapach benzyny, ryk boxera v6, wsiądziesz do 911, a jakaś szczera laska zrobi Ci w aucie loda i ZROZUMIESZ o czym tu piszemy...
                    W polo Cie to nie spotka...

Najlepszy tekst dzisiaj!!!
                    Aż przez chwile mnie korciło, żeby wrzucić go sobie na sygnaturkę ;-)
                    • misiaczek1281 Re: polo a 911 13.10.12, 18:43
                      mieszko1988 napisał:

> jeepwdyzlu napisał:
                      >
                      > Wiesz misiaczek - któregoś dnia - poczujesz zapach benzyny, ryk boxera v6, wsią
                      > dziesz do 911, a jakaś szczera laska zrobi Ci w aucie loda i ZROZUMIESZ o czym
                      > tu piszemy...
                      > W polo Cie to nie spotka...
                      >
                      > Najlepszy tekst dzisiaj!!!
                      > Aż przez chwile mnie korciło, żeby wrzucić go sobie na sygnaturkę ;-)

Moja odpowiedź że jak będę chciał laskę to pojadę do burdelu zamiast kupować 911 była lepsza....Udzielam ci praw autorskich i pozwalam wrzucić ci ją na sygnaturkę ;-) Hehe
                    • qqbek W 911 też go nie spotka: 13.10.12, 21:47
                      > jeepwdyzlu napisał:
                      >
                      > Wiesz misiaczek - któregoś dnia - poczujesz zapach benzyny, ryk boxera v6, wsią
                      > dziesz do 911, a jakaś szczera laska zrobi Ci w aucie loda i ZROZUMIESZ o czym
                      > tu piszemy...
                      > W polo Cie to nie spotka...

Nie wciśniesz pod maskę V6 w 911.
                      B6 i owszem, ale nie V6.
                      A naprawdę ryczy tylko 911 Turbo. Reszta miło mruczy.

Inna sprawa, że przejażdżki 911 nie zamieniłbym nawet na seks z playmate roku Playboy-a.

I wiem, co piszę (nie, żebym wlazł na jakiegoś obfotografowanego przez Hefnera króliczka... albo nie miał na to ochoty... ale 911 jeździłem chwilkę i wiem, że to warte więcej niż jednego "banana" na twarzy, czy jednej nocy ze ślicznotką).
              • misiaczek1281 Re: 4 cm robi różnicę 13.10.12, 15:59
                rraaddeekk napisał:

> Tym razem ciekawy wątek.
                > Już się tak kiedyś zatanawiałem kupując samochód ile warto wydać i jaką klasę w
                > ybrać.
                > Został ostatecznie kompakt, ale droższy od klasy średniej, bo "wszystkomający".

A co masz na myśli pisząc "wszystkomający"? Czego wymagasz od samochodu?
                Klima, elektryka , czy coś więcej (ESP?)
                Bo zarówno Golf jak i Polo mają klimę elektrykę... No może Golf ma większy bagażnik i rozstaw osi...
        • jeepwdyzlu Re: 4 cm robi różnicę 13.10.12, 15:49
          Nie... długość nie ma znaczenia...znaczenie ma sprawność lub po prostu stan techniczny...czasem mały a zwinny potrafi więcej niż duży a zajeżdżony
          ----------------------
          to Twoja opinia
          a nie Twojej kobiety...
          To raz.

Dwa - jak już się upierasz przy KOSZTACH.
          To najlepszy jest rower albo tramwaj...
          jeep
          • misiaczek1281 Re: 4 cm robi różnicę 13.10.12, 15:55
            jeepwdyzlu napisał:

> Nie... długość nie ma znaczenia...znaczenie ma sprawność lub po prostu stan tec
            > hniczny...czasem mały a zwinny potrafi więcej niż duży a zajeżdżony
            > ----------------------
            > to Twoja opinia
            > a nie Twojej kobiety...
            > To raz.
            >
            > Dwa - jak już się upierasz przy KOSZTACH.
            > To najlepszy jest rower albo tramwaj...
            > jeep

1. Moja kobieta twierdzi tak jak ja ...lepszy mały a zwinny...łatwiej zaparkować Hehe ;-)
            2. Jaki rower? To forum samochodowe a nie rowerowe więc rozmawiajmy o samochodach;-)
            • rraaddeekk Re: 4 cm robi różnicę 13.10.12, 15:58
              a propos rowerów... zmieścisz rower do polo?
              Dla mnie to ważne, aby nie szpecić samochodu bagażnikiem dachowym.
              Składam siedzenia i wrzucam rower do środka.
              • misiaczek1281 Re: 4 cm robi różnicę 13.10.12, 16:02
                rraaddeekk napisał:

> a propos rowerów... zmieścisz rower do polo?
                > Dla mnie to ważne, aby nie szpecić samochodu bagażnikiem dachowym.
                > Składam siedzenia i wrzucam rower do środka.

To pomyśl że bagażnik dachowy dodaje uroku ;-)
                Rowera nie wiozłem ale wiozłem długi na 4 metry dywan...dałem radę ;-)
      • darmowy1 Re: 4 cm robi różnicę 16.10.12, 17:38
        jeepwdyzlu napisał:
        > zapytaj swoją kobietę
        > MOŻE dostaniesz szczerą odpowiedź...

Musiałby najpierw ją nadmuchać...
    • roney03 Re: zagadka glupka 13.10.12, 16:43
      misiaczek1281 napisał:

> [b]Co to jest Golf?
      >
      > To takie Polo tylko że większe o 4 cm i droższe aż o 15 tys.zł ;-)
      > Kierownica taka sama, drążek zmiany biegów ten sam, fotele takie same...
      > "Mam Golfa" brzmi dumniej? Raczej nie...
      > Szkoda przepłacać Hehe ;

A czemu nie Fox ? To tez Golf tylko jeszcze troche mniejszy i tanszy
      Po co wiec przeplacac za Polo?

• klemens1 Re: zagadka 13.10.12, 16:59
      Wreszcie coś mądrego napisałeś. Sam się dziwię dlaczego ludzie płacą za to samo technicznie, ale z innym "prestyżem".
      Oto moje priorytety:
      1. cena
      2. rozmiar
      3. komfort
      4. spalanie
      5. wyciszenie wnętrza
      6. osiągi
      7. wyposażenie
      8. wygląd
      .
      .
      100000 prestiż

Wiek i stan techniczny: tylko nowe. Ew. używane po kimś o kim wiem że jeździ i serwisuje samochód jak ja. Ale niestety znam tylko jedną taką osobę.
      • jeepwdyzlu klemens nie bądź naiwny 13.10.12, 17:10
        Ty masz określoną hierarchię i chwała Ci za to
        Ale znaczna część ludzi kupuje z powodu prestiżu - taki jest świat i nie ma co się obrażać...
        Ty np wygląd dałeś na ostatnim miejscu.
        Dla mnie jest na pewno znacznie ważniejszy.
        Z tego samego powodu NIGDY nie umawiałem się z brzydkimi dziewczynami...
        Ale rozumiem innych. I współczuję...
        ciao
        jeep
        • tomek854 Re: klemens nie bądź naiwny 13.10.12, 17:29
          No ale ja tu się akurat (o mój Boże) muszę zgodzić z misiaczkiem. Jak można mieć to samo za mniej, to po co przepłacać. (przy czym stary grat to nie to samo co nowe auto, o ile się zgadzam co do zasady, to nie co do jego interpretacji).

Weźmy dylemat przed jakim ja stałem kupując auto, po tym jak już wybrałem jakie mi się podoba. Miałem do wyboru takie trzy:
          static2.paultan.org/Perodua-Myvi-LE-450x264.jpg
          www.autopressnews.com/2006/m02/daihatsu/daihatsu_sirion.jpg
          www.greencarsite.co.uk/GREENNEWS/NewsPhotos/subaru-justy.jpg
          Pomińmy kolory i to, czy jest ładne - bo to akurat rzecz gustu. Mi się taka pudełkowata stylistyka akurat podoba.

Więc pierwsze kosztowało ok. 7800 funtów i dawali gwarancję na 27000 mil lub trzy lata.

Drugie miało gwarancję na 100 000 mil lub pięć lat, różniło się od poprzedniego tym, że miało regulowany fotel, klimatyzację, fajniejsze wnętrze z mnóstwem schowków i uchwytów na kubki oraz dodatkowe poduszki boczne. Jeśli jeszcze chciałbym kurtynki i alufelgi, to zapłaciłbym za nie jakieś 9900 funtów. Nie chciałem, więc kupiłem je na stalowych kołach i bez kurtynek za 9150.

Trzecie auto od drugiego z kurtynkami i alusami rózni się napisami na tylnej klapie, znaczkiem na masce oraz na kierownicy. Poza tym jest ABSOLUTNIE IDENTYCZNE. Koszt: 11500.

Drugie i trzecie zjeżdzają z tej samej linii montażowej w tej samej fabryce w Japonii, pierwsze w Malezji. Dlatego rozpatrzywszy wszystkie za i przeciw (wyposażenie, gwarancję itp) poszedłem na auto drugie, choć było mniej prestiżowe niż trzecie.

Ty dorzuciłbyś ok. 1/6 wartości samochodu tylko po to, żeby było prestiżowej marki Subaru a nie jakiegoś Daihatsu?
        • misiaczek1281 Re: klemens nie bądź naiwny 13.10.12, 18:09
          jeepwdyzlu napisał:

> Ty masz określoną hierarchię i chwała Ci za to
          > Ale znaczna część ludzi kupuje z powodu prestiżu - taki jest świat i nie ma co
          > się obrażać...
          > Ty np wygląd dałeś na ostatnim miejscu.
          > Dla mnie jest na pewno znacznie ważniejszy.
          > Z tego samego powodu NIGDY nie umawiałem się z brzydkimi dziewczynami...
          > Ale rozumiem innych. I współczuję...
          > ciao
          > jeep

Uroda to pojęcie subiektywne...to co dla Ciebie jest piękne dla innych jest brzydkie...
          Dla mnie najważniejsza jest:
          1. bezawaryjność
          2. praktyczność
          3. cena
          ...kolor jest na 5 miejscu ;-)

bo cóż z tego że autko jest piękne skoro stoi popuste w garażu? Kobieta powinna być piękna ...a auto służy do jazdy a nie do oglądania ;-)
        • klemens1 Re: klemens nie bądź naiwny 13.10.12, 20:23
          > Dla mnie jest na pewno znacznie ważniejszy.
          > Z tego samego powodu NIGDY nie umawiałem się z brzydkimi dziewczynami...
          > Ale rozumiem innych. I współczuję...

Jeżeli nie odróżniasz dziewczyny od samochodu, to nie bądź zdziwiony jeżeli tłumik tego nie wytrzymuje.
    • do.ki misiaczek pierniczy jak zwykle 13.10.12, 17:02
      misiaczek1281 napisał:

> [b]Co to jest Golf?
      >
      > To takie Polo tylko że większe o 4 cm

I dalej nie warto czytać. Gdyby zas misiaczek umial czytac ze zrozumieniem, to wiedzialby, że Polo ma wymiary (D/S/W) 397/168,2/146,2 cm, a Golf 420/178,5/147,8 cm. Wiec skad to "o 4 cm wieksze"?
      • misiaczek1281 Re: misiaczek pierniczy jak zwykle 13.10.12, 18:04
        do.ki napisał:

> misiaczek1281 napisał:
        >
        > > [b]Co to jest Golf?
        > >
        > > To takie Polo tylko że większe o 4 cm
        >
        > I dalej nie warto czytać. Gdyby zas misiaczek umial czytac ze zrozumieniem, to
        > wiedzialby, że Polo ma wymiary (D/S/W) 397/168,2/146,2 cm, a Golf 420/178,5/147
        > ,8 cm. Wiec skad to "o 4 cm wieksze"?

"4 cm" to PRZENOŚNIA...uczyli w szkole ?
        • do.ki Re: misiaczek pierniczy jak zwykle 13.10.12, 18:47
          taaa... uczyli. Odpowiem przenośnią: misiaczek myśli w kucki, dlatego mieści się w polo.

Dlaczego koniecznie samochód musi być jak najtańszy?
        • zgryzliwy1 misiu Hehe 14.10.12, 06:34
          misiaczek1281 napisał:

> "4 cm" to PRZENOŚNIA...uczyli w szkole ?

nie masz zielonego pojecia, co to metafora misiu Hehe
          • misiaczek1281 Re: misiu Hehe 14.10.12, 17:46
            zgryzliwy1 napisał:

> misiaczek1281 napisał:
            >
            > > "4 cm" to PRZENOŚNIA...uczyli w szkole ?
            >
            > nie masz zielonego pojecia, co to metafora misiu Hehe
            >

co ty powiesz? ;-) napisz jeszcze coś śmiesznego to się pośmiejemy ;-) Hehe ;-)
            • zgryzliwy1 Re: misiu Hehe 15.10.12, 05:24
              misiaczek1281 napisał:

> co ty powiesz? ;-) napisz jeszcze coś śmiesznego to się pośmiejemy ;-) Hehe

chciales, masz

cytat z twojej sygnaturki :
              " ......mój sposób myślenia ma w sobie coś czego inni nie mają...coś więcej niż tylko "hau hau"

oczywiscie, ze cos wiecej, przeciez to Hehe a nie jakies tam hau hau

no to sie smiejemy
              uuuhahahahahaha
              • misiaczek1281 Re: misiu Hehe 15.10.12, 11:18
                cytat z twojej sygnaturki :
                > " ......mój sposób myślenia ma w sobie coś czego inni nie mają...coś więcej
                > niż tylko "hau hau"

>
                > oczywiscie, ze cos wiecej, przeciez to Hehe a nie jakies tam [b]hau hau[
                > /b]
                >
                > no to sie smiejemy

my się nie śmiejemy...to ty się śmiejesz a raczej wyśmiewasz ...
    • bimota Re: zagadka 15.10.12, 13:27
      A Dacia wieksza od Golfa, a tansza od Polo... No ale sa tacy, ktorzy podniecaja sie "prestizowymi" autami dla ludu... :P

Jak mi zalezy na jezdzie, to te 15 kafli wydaje na motocykl, a nie g. Golfa...
      • misiaczek1281 Re: zagadka 16.10.12, 16:32
        bimota napisał:

> A Dacia wieksza od Golfa, a tansza od Polo... No ale sa tacy, ktorzy podniecaja
        > sie "prestizowymi" autami dla ludu... :P
        >
        > Jak mi zalezy na jezdzie, to te 15 kafli wydaje na motocykl, a nie g. Golfa...

Dacia lepsza od Polo?
        Buuuuhahahahhahaha ;-)

Nadchodzi zima...Motocyklem jeździsz w zimie?
        Buuuhahahahahha ... nie rozśmieszaj mnie bo pęknę ze śmiechu ;-)
        • jurek2000 Re: zagadka 16.10.12, 16:34
          misiaczek1281 napisał:

> bimota napisał:
          >
          > > A Dacia wieksza od Golfa, a tansza od Polo... No ale sa tacy, ktorzy podn
          > iecaja
          > > sie "prestizowymi" autami dla ludu... :P
          > >
          > > Jak mi zalezy na jezdzie, to te 15 kafli wydaje na motocykl, a nie g. Gol
          > fa...
          >
          > Dacia lepsza od Polo?
          > Buuuuhahahahhahaha ;-)
          >
          > Nadchodzi zima...Motocyklem jeździsz w zimie?
          > Buuuhahahahahha ... nie rozśmieszaj mnie bo pęknę ze śmiechu ;-)

No jakże można można ;) a nawet do marketu na zakupy...siaty zawiesza się na kierownicę i jazda :D
          • misiaczek1281 Re: zagadka 16.10.12, 19:35
            > > Nadchodzi zima...Motocyklem jeździsz w zimie?
            > > Buuuhahahahahha ... nie rozśmieszaj mnie bo pęknę ze śmiechu ;-)[/b]
            >
            > No jakże można można ;) a nawet do marketu na zakupy...siaty zawiesza się na ki
            > erownicę i jazda :D

Mój znajomy jeździł w zimie na rowerze...ręce miał sine od zimna i o mało mu nie przymarzły do kierownicy ;-) Hehe
            • bimota Re: zagadka 16.10.12, 19:56
              To calkiem jak w Polo :P
              • misiaczek1281 Re: zagadka 16.10.12, 22:45
                bimota napisał:

> To calkiem jak w Polo :P

nie całkiem :P
                • zgryzliwy1 Re: zagadka 18.10.12, 03:47
                  misiaczek1281 napisał:

> bimota napisał:
                  >
                  > > To calkiem jak w Polo :P
                  >
                  > nie całkiem :P

masz na mysli to, ze jemu zmarzly tylko rece, ty w polo marzniesz caly ?

uuuhahahaha
                  • misiaczek1281 Re: zagadka 18.10.12, 17:17
                    zgryzliwy1 napisał:

> misiaczek1281 napisał:
                    >
                    > > bimota napisał:
                    > >
                    > > > To calkiem jak w Polo :P
                    > >
                    > > nie całkiem :P
                    >
                    > masz na mysli to, ze jemu zmarzly tylko rece, ty w polo marzniesz caly ?
                    >
                    > uuuhahahaha
                    >

nie bo mam klimę ...w rowerze nie ma klimy ;-)

heheheheheee
                    • pocieszne Re: zagadka 19.10.12, 04:49
                      misiaczek1281 napisał:

> [b]nie bo mam klimę ...w rowerze nie ma klimy ;-)

Fakt, klima w polo sluzy do ogrzewania.
                      • misiaczek1281 Re: zagadka 19.10.12, 18:54
                        pocieszne napisał:

> misiaczek1281 napisał:
                        >
                        > > [b]nie bo mam klimę ...w rowerze nie ma klimy ;-)
                        >
                        > Fakt, klima w polo sluzy do ogrzewania.

silnik się szybko nagrzewa i już po 3 km dmucha mi ciepłe powietrze ;-)
                        • hrabia-monter-christo zagadka rozwiązana 20.10.12, 01:13
                          misiaczek1281 napisał:

> silnik się szybko nagrzewa i już po 3 km dmucha mi ciepłe powietrze ;-)

1. to znaczy ze silnik w twoim Polo ma mala sprawnosc, musi duzo palic
                          2. co to ma wspolnego z klimatyzacja ?
                          • misiaczek1281 Re: zagadka rozwiązana 20.10.12, 18:48
                            hrabia-monter-christo napisała:

> misiaczek1281 napisał:
                            >
                            > > silnik się szybko nagrzewa i już po 3 km dmucha mi ciepłe powietrze ;-
                            > )

>
                            > 1. to znaczy ze silnik w twoim Polo ma mala sprawnosc, musi duzo palic
                            > 2. co to ma wspolnego z klimatyzacja ?

1.mój silnik ma dużą sprawność bo szybko daje mi ciepło w zimne dni i przyjemnie grzeje Hehe ;-)
                            • zgryzliwy1 misiu Hehe to .......noga 23.10.12, 07:08
                              misiaczek1281 napisał:

> > 1. to znaczy ze silnik w twoim Polo ma mala sprawnosc, musi duzo palic
                              > > 2. co to ma wspolnego z klimatyzacja ?

> mój silnik ma dużą sprawność bo szybko daje mi ciepło w zimne dni i przyjemnie grzeje
                              > Hehe

wiec nie tylko z polskiego jestes noga, ale z fizyki tez, skoro tak "twierdzisz" misiu Hehe
        • resident_troll Re: zagadka 18.10.12, 14:31
          misiaczek1281 napisał:

> [b]Dacia lepsza od Polo?
          > Buuuuhahahahhahaha ;-)

Uzasadnij, że nie jest lepsza. Tylko - proszę - uwzględnij przy tym swój ulubiony kontekst nieprzepłacania.
          Powyższa prośba jest całkiem serio.
          • misiaczek1281 Re: zagadka 18.10.12, 17:22
            resident_troll napisał:

> misiaczek1281 napisał:
            >
            > > [b]Dacia lepsza od Polo?
            > > Buuuuhahahahhahaha ;-)
            >
            > Uzasadnij, że nie jest lepsza. Tylko - proszę - uwzględnij przy tym swój ulubio
            > ny kontekst nieprzepłacania.
            > Powyższa prośba jest całkiem serio.
            >

To proste...Polo 9N ma 4 gwiazdki w testach bezpieczeństwa a produkowana w tych samych latach Dacia Logan ma tylko 3 gwiazdki...Moje Polo jest bezpieczniejsze hehe ;-)
            a co myślałeś że nie potrafię argumentować logicznie? Zonk ;-)

pl.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Polo#VW_Polo_IV_.289N_.2F_9N3.29
            pl.wikipedia.org/wiki/Dacia_Logan
            • misiaczek1281 Re: zagadka 18.10.12, 17:24
              ten link działa lepiej : pl.wikipedia.org/wiki/Dacia_Logan
            • resident_troll Re: zagadka 19.10.12, 11:33
              misiaczek1281 napisał:

> resident_troll napisał:
              >
              > > Uzasadnij, że nie jest lepsza. Tylko - proszę - uwzględnij przy tym swój
              > ulubio
              > > ny kontekst nieprzepłacania.
              > > Powyższa prośba jest całkiem serio.
              > >
              >
              > [b]To proste...Polo 9N ma 4 gwiazdki w testach bezpieczeństwa a produkowana w t
              > ych samych latach Dacia Logan ma tylko 3 gwiazdki...Moje Polo jest bezpieczniej
              > sze hehe ;-)
              > a co myślałeś że nie potrafię argumentować logicznie? Zonk ;-)

Nie uwzględniłeś tego, o co szczególnie prosiłem - kwestii nieprzepłacania.
              Dowolny Golf jest bezpieczniejszy od produkowanego równolegle Polo. Jest też oczywiście droższy. Dlaczego uważasz, że warto dopłacić za wyższy poziom bezpieczeństwa oferowany przez Polo w porównaniu z Loganem z tego samego rocznika (IIRC jest zauważalna róznica w ceniach tych pojazdów) w sytuacji, gdy nie przejmujesz się zupełnie kwestiami bezpieczeństwa porównując Polo z Golfem? W tym drugim przypadku szermujesz jedynie argumentami czysto ekonomicznymi, które dziwnym trafem tracą na znaczeniu, gdy porównujesz droższe Polo do tańszego Logana.
              • misiaczek1281 Re: zagadka 19.10.12, 19:01
                > Nie uwzględniłeś tego, o co szczególnie prosiłem - kwestii nieprzepłacania.
                > Dowolny Golf jest bezpieczniejszy od produkowanego równolegle Polo. Jest też oc
                > zywiście droższy. Dlaczego uważasz, że warto dopłacić za wyższy poziom bezpiecz
                > eństwa oferowany przez Polo w porównaniu z Loganem z tego samego rocznika (IIRC
                > jest zauważalna róznica w ceniach tych pojazdów) w sytuacji, gdy nie przejmuje
                > sz się zupełnie kwestiami bezpieczeństwa porównując Polo z Golfem? W tym drugim
                > przypadku szermujesz jedynie argumentami czysto ekonomicznymi, które dziwnym t
                > rafem tracą na znaczeniu, gdy porównujesz droższe Polo do tańszego Logana.
                >

Wykraczasz poza granice swojego pytania....pytałeś dlaczego Polo jest lepsze od Logana a Golfa do tego nie mieszaj...ale odpowiem...Polo prezentuje wystarczający poziom bezpieczeństwa (ABS, 2 poduszki i 4 gwiazdki w testach bezpieczeństwa)...w porównaniu Golfa i Polo Golf z tego samego rocznika co moje Polo jest droższy aż o 10 tys.zł czyli o 75%...Jeśli ktoś kocha Golfy to warto....ale z czysto ekonomicznego punktu widzenia Polo jest idealnym kompromisem (jest lepsze od Logana, a niewiele gorsze od Golfa (tylko 5 cm mniejsze) a tańsze o wiele wiele....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka