bluecart
01.06.13, 23:57
Witam, mam dylemat w kwestii potencjalnego samochodu i będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Przede wszystkim jestem świeżo upieczonym kierowcą i prawo jazdy mam od miesiąca. Od momentu otrzymania dokumentu zacząłem się rzecz jasna zastanawiać co by tu sobie sprawić.
Jedna kwestia: tak naprawdę nie potrzebuję samochodu. Mieszkam w centrum Warszawy, pracuję też w centrum (10 min tramwajem) i na pewno nie używałbym auta do dojazdu do pracy. Jeździłbym nim raz w tygodniu na zakupy, raz w miesiącu do rodzinnego domu (jedna z podwarszawskich miejscowości - 40 km w jedną stronę) i może od czasu gdzieś bym wyskoczył wieczorem. Wątpie żebym robił więcej niż 200, w porywach do 300 km miesięcznie.
Z drugiej strony, nie chciałbym zapomnieć tego czego się nauczyłem, ba, raczej doskonalić umiejętności, a do tego potrzebny byłby jakiś wóz.
Generalnie mogę sobię pozwolić zarówno na nowe jak i używane auto, ale biorąc pod uwagę jak niewiele będę jeździł nie wiem na ile jest sensowane kupowanie nowego.
Opcja numer jeden, to kupno używanego. Jestem już po oględzinach i spędziłem godziny na allegro i otomoto, i jestem pewien że na pewno istnieją używane samochody, które łączą atrakcyjną cenę i dobry stan techniczny, ale jakoś niespecjalnie można na nie trafić. O wiele częściej zdarza się kombinacja zły stan techniczny plus cena z kosmosu.
Opcja numer dwa, to niestety zignorowanie faktu iż samochód będzie ledwo eksploatowany i kupno nowego. Ta opcja rozbija się na dwie podopcje: po pierwsze mogę wziąść nówkę w leasing, 20% taniej od ceny salonowej, poprzez mojego pracodawcę. darmowe ubezpieczenie, przeglądy i karty na benzynę (300 PLN miesięcznie) to dodatkowe plusy. Minus jest taki że wiąże mnie to z pracodawcą na okres trwania leasingu.
Druga podopcja nazywa się Dacia Sandero. Dla mnie super auto (nie przywiązuje wagi do prestiżu marki, dodatkowego wyposażenia czy super silnika).
Trzecia opcja, to po prostu wypożyczenie sobie 2 razy w miesiącu samochodu klasy A czy B na weekend. Z tego co widziałem, ceny zaczynają się od 70 PLN za dobę.
Właśnie skończyłem czytać co napisałem i widzę że sporo tego wyszło. Dziękuję jeżeli ktoś dobrnał do końca:) i będę wdzięczny za sugestię.